Гласувах знамето на Украйна да се постави на сградата на Столична община – Отчет за април 2022 на Симеон Ставрев като общински съветник

01 май 2022, неделя Viber

Гласувах знамето на Украйна да се постави на сградата на Столична община – Отчет за април 2022 на Симеон Ставрев като общински съветник

Накратко:

  • Гласувах знамето на Украйна да се постави на сградата на Столична община
  • Зададох въпроси на ръководството на Топлофикация София
  • Комисията по култура в СОС подкрепи моя доклад за улица с името на Милен Цветков
  • Зададох въпроси на ЦГМ
    • Попитах какви са приходите и разходите на ЦГМ за 2020 и 2021 г., каква е натовареността на зоните за паркиране и кога разписанията на градския транспорт ще влязат в Google Maps
    • Попитах дали служебни автомобили на ЦГМ се използват в извънработно време от служителите
  • Алармирах за сериозни проблеми по бул. „Цар Борис III“
  • Тоалетната в градинката Кристал заработи 2 години, след като повдигнах въпроса
  • Поисках СОС да разкрие проблемите на софийските сметища, но ГЕРБ не го позволиха

Гласувах знамето на Украйна да се постави на сградата на Столична община

Знамето на Украйна вече се вее на сградата на Столична община, заедно с тези на България, Европейския съюз и София. Ще остане там до края на войната на Путин в Украйна.

7 април 2022

🇺🇦 Групата на „Демократична България“ в Столичен общински съвет единодушно подкрепи три предложения, на които сме и съвносители, с цел софиянци да могат да изразят солидарността си с украинския народ във войната, която започна Руската федерация срещу Украйна.
✅ С приемането на първия от трите доклада, на фасадата на Столична община ще бъде издигнато украинското знаме в знак на почит към усилията за запазване на националния суверенитет и дадените жертви от началото на военния конфликт досега.
✅ С приемането на втория доклад, Столичният общински съвет прие алея пред руското послство в София да се именува с „Героите на Украйна“. Това представлява символен и морален акт, който да покаже на руските дипломати, че истинските герои в започната от Руската федерация война, са украинските граждани, които смело бранят родината си от руската агресия.
✅ Последният тематичен доклад от днес е свързан с именуването на площад на името на един от най-ярките руски опозиционери Борис Немцов, който за съжаление загуби живота си преди 7 години, убит от неизвестен извършител с четири изстрела в центъра на Москва.
✅ „Демократична България“ ясно и неколкократно изрази твърдата си позиция срещу продължаващото вече над месец посегателство върху териториалната цялост на Украйна. За нас то е абсолютно неприемливо и затова приветстваме всяка една инциатива на българските граждани, а в конкретния случай и столичани, чрез която нашата държава да изрази своята подкрепа и солидарност към народа на Украйна.

Зададох въпроси на ръководството на Топлофикация София

28 април 2022

След днешната извънредна инженерна комисия в СОС разбрахме, че ако Газпром ни спре газа, ситуацията в София ще изглежда така:
🔵 Автобусите на градския транспорт ще намалеят наполовина, защото 250 от тях се движат само на природен газ. Това означава, че ще чакате за автобус 2 пъти по-дълго. Тролеи, трамваи и метро остават без промяна в разписанията.
🔴 Топлофикация София има газ за само още един месец. След това може да мине на мазут и газьол (дизел без добавки). Така може да изкараме 4-5 месеца и да имаме все пак топла вода до октомври, но мазутът ще замърсява въздуха при изгаряне. Не е ясно колко. Имаме късмет, че имахме газ през зимата, защото тогава консумацията на гориво е 3 пъти повече от пролетта и лятото.
🔴 Топлофикация София има договор за доставка на газ с Булгаргаз до края на годината. Ако Газпром не доставят газ на Булгаргаз, то договорът между Топлофикация София и Булгаргаз се счита за анулулиран. При това положение общинското дружество може да закупи газ от друг доставчик през сегашните ни интерконектори с Гърция, Турция или Румъния. За целта ще им трябват десетки милиони левове гаранция, които СОС трябва да одобри.
🔴 Цялата тази каша е забъркана от ГЕРБ, които сега се правят, че нямат нищо общо с това. Напротив, имат – над 10 години не можаха да направят втората газова връзка с Гърция, която ще ни донесе енергийна независимост от Русия. Над 10 години не можаха да инвестират пари за обновяване на когенерациите на Топлофикация София, с което сме изгубили поне милиард лева допълнителни приходи от продажба на повече ток, което би запазило и цената за потребителите по-ниска. ГЕРБ не предприе нищо и за разширение на газохранилището в Чирен, което да ни служи като гаранция и буфер при проблем с доставките.

18 април 2022

Шокиран съм от изявлението на шефа на Топлофикация София днес пред Mediapool, че дружеството не може да се откаже от инсинератора, в който са планирали да горят боклуци и да замърсяват въздуха срещу 350 млн. лв. В същото време планират сметките ни за парно да се увеличат с до 30%, въпреки че ГЕРБ имаха над 12 години да направят дружеството супер печелившо от продажбата на ток и да задържат цената за крайния потребител ниска. Единственото, което „постигнаха“ хората на Борисов, е да натрупат дългове в Топлофикация София над 1 млрд. лв., като не решиха нито един от основните проблеми на дружеството.

Комисията по култура в СОС подкрепи моя доклад за улица с името на Милен Цветков

На 19 април комисията по култура в СОС подкрепи предложението ми за улица на името на Милен Цветков. Предстои последната стъпка – гласуване на заседанието на СОС в четвъртък. Надявам се за подкрепа от всички политически сили.

Зададох въпроси на ЦГМ

Попитах какви са приходите и разходите на ЦГМ за 2020 и 2021 г., каква е натовареността на зоните за паркиране и кога разписанията на градския транспорт ще влязат в Google Maps

Попитах дали служебни автомобили на ЦГМ се използват в извънработно време от служителите

Алармирах за сериозни проблеми по бул. „Цар Борис III“

Една от основните артерии на София – бул. „Цар Борис III”, с важност както за трафика в район Красно село, така и като директна връзка от републикански пътища I-1, I-6 и II-18 (Софийски околовръстен път) и централната градска част, е ❌пореден пример за лошо управление на пътна инфраструктура❌.
❓А защо е важно поддържането на пътните артерии и до какво води тяхното лошо състояние❓
Обобщено доста накратко отговорът е: до опасност от пътни произшествия, до натоварен трафик, до шумово замърсяване и замърсяване на въздуха.
На изображенията може да се видят редица пропуски и несъответствия в управлението на бул. „Цар Борис III”.
❗️Би следвало пътната безопасност да е основен приоритет. Дейностите, които имат най-голям ефект за повишаването ѝ са, тези, подобряващи състоянието на сигнализацията, видимостта и разпознаваемостта на пътя.
💡Какво може да се направи:
✅Актуализация на организацията на движение по бул. “Цар Борис III” и разглеждане на възможността за включване на бул. „Тотлебен“ към цялостното решение – предвиждане и изграждане на безконфликтни кръстовища, преглед и актуализация на светофарната уредба – включително изграждане на интелигентни транспортни системи.
✅Цялостна реконструкция на пътната конструкция, като се замени сегашната павирана настилка с нова, асфалтова такава.
✅Оптимизация на МГТ по бул. “Цар Борис III” и бул. „Тотлебен“.
✅Цялостна реконструкция на ВиК мрежата по продължение на бул. “Цар Борис III” и решение за отводняване на пътната инфраструктура.
✅Цялостна реконструкция и ремонт на електрическите, водопреносни и други връзки под булеварда.
✅Увеличение на скоростта на придвижване по булеварда в сегмента от бул. “Тотлебен” до Околовръстното.
✅Рециклиране и влагане на старата павирана настилка за ремонт на алеите на парк Лагера, парк Хиподрума, парк Овча Купел както и на улиците, пресечки на бул. Цар Борис III, които са в лошо състояние.
💰Вложени в безопасността на движението по пътната инфраструктура, тези средства не са разход, а инвестиция със сигурна печалба за обществото.
С малко воля може да се облекчи трафика по важната пътна артерия бул. Борис III, да се повиши безопасността на всички участници в движението, да се намали емитирането на шум и вредни газове, да се подобри облика на района.

Тоалетната в градинката Кристал заработи 2 години, след като повдигнах въпроса

☀️ Да, само няколко години, след като приключи ремонта на градинката Кристал, тоалетната в нея вече работи. Бяха нужни няколко мои питания, за да се задвижи процедурата в администрацията на г-жа Фандъкова. Тоалетната струва 1 лв., като се приемат монети от 10, 20, 50 ст. и 1 лев. Следващата ми задача ще е да поискам плащане и с банкова карта. След като може да плащаш билет в градския транспорт с такава, не виждам защо да не може да се постави ПОС терминал и на тоалетната.

Поисках СОС да разкрие проблемите на софийските сметища, но ГЕРБ не го позволиха

9 април 2022

На последното заседание на СОС ГЕРБ/СДС прикриха скандални нарушения на общинското дружество „Софинвест“ ЕООД, което оперира сметището за строителни отпадъци до кв. Враждебна. Моето предложение да се направи геоложко проучване да се и извадят сондажни ядки НЕ беше подкрепено от съветниците на Фандъкова, въпреки че:
❗Има 2 видеа от дрон и стотици снимки, които ясно показват, че там се изхвърлят и битови отпадъци, което е строго забранено.
❗И при двете проверки на РИОСВ-София през 2021 се констатира същото – в депото са изхвърляни отпадъци, които не отговарят на определението за инертни и не са разрешени в разрешителното на общинското дружество, с което последното Е нарушило разпоредбата, по която работи.
❗След проверка от ноември 2020, назначена от Емил Димитров – Ревизоро, Софинвест уведомява кмета на СО, че капацитетът на площадката предвижда да бъде изчерпан до края на 2021. Въпреки това, сметището си работи на пълни обороти и вече се е превърнало в хълм от боклук.
❗Видът на неправомерно депонираните отпадъци на терените на площадката, на които тече рекултивация, предполага много дълъг период на разлагане и тепърва ще генерират замърсяване на почвите и подпочвените води.
❗Площадката не е със статут на депо, няма изискване за наличие на предпазваща мембрана. Всичко щеше да е наред, ако обаче Софинвест спазваха плана за рекултивация и влагаха в нея само земни маси и ИНЕРТНИ строителни отпадъци, а не всевъзможни трудно разградими боклуци.
❗Водните обекти, които са се образували от дейността на кариерата Пет могили и запълнени с вода от реката почти веднага, вече около 40 години са дом на много животински видове и се населяват от над 130 вида птици, част от които са защитени, а други застрашени от изчезване и включени в Червената Книга на България.
❗Има начин тази кочина да се превърне в парк с красиви водни площи, а хълмът с боклуци да бъде заравнен на ниво терен с рекултивираща машина. Просто това няма да се случи докато ГЕРБ управляват София още година и нещо.

10 април 2022

След последното заседание на СОС вече ще наричам комисията по екология „Комисия срещу опазването на околната среда“.
❗Членовете ѝ от ГЕРБ/СДС не подкрепиха моето предложение да се направи независимо изследване на замърсяването на водата и почвите в сметището на София за битови отпадъци между Челопечене и Долни Богров.
❗Самото общинско дружество Софекострой, което управлява сметището, признава с половин уста за проблеми, след като от декември е преустановено приемането на отпадъци.
❗Казват, че поради метеорологични условия се получили завирявания. Не помня да е имало катаклизми. Защо завиряването да не е от неправилно използване?
❗Софекострой казва, че за момента геодезично изследване не е необходимо, при положение, че за да възстановят работа, трябва именно такова.
❗При положение, че депото има вероятност да е компрометирано и има сериозни проблеми, защо е нужно да се отваря отново?
❗По официални данни метановите емисии са три пъти над предвиденото.
❗Фенолите са много над нормата. Те се образуват при ферментация на джибри. Обаче там не трябва да има биологичен отпадък. Това за мен означава, че там има отпадък, който не би трябвало да е там.
❗Има завишени норми на арсен в някои от пробите.
❗Има завишени норми от нефтопродукти. От къде?!??!
❗За поредна година се вкарват пъти над позволеното боклуци.
❗ГЕРБ се опитват да се оправдаят, че това е старо сметище. Истината е, че ВСИЧКИ стари отпадъци са рекултивирани и запечатани в клетка 3. Най-отдолу в клетки едно и две са балите на Борисов, за които Европа го осъди да ги извади. По документи той ги извади и отнесе.

11 април 2022

Ако този коментар за сметището във Враждебна се окаже истина, значи сме изправени пред екологична катастрофа:
„Аз работя в строителството и карам камионче самосвал. На това депо съм виждал чудеса да се изхвърлят, включително камиони от софийските болници с биологични отпадъци, камиони с авточасти от сервизи-маслени и горивни филтри и всякакви други токсични чудеса.
Но сега от другата страна на нещата. Няма подходящо сметище в София за всичкият строителен боклук. Той не е само инертни маси. Има парчета стиропор, чували от материали и баки. Все пластмаси, които хем не трябва да са на сметището, хем не можеш да хвърлиш в кофите. Когато миналата година бяха тези проверки ни караха да си събираме пластмасите след изсипване. После по нощите ходех да ги хвърлям в контейнерите, защото пак са строителен отпадък, а глобите са брутални. Има нужда от сериозна реорганизация депонирането и сметоизвозването.“

13 април 2022

Получих информация за недопустими нередности, свързани с управлението и стопанисването на общинското дружество „Софекострой“ ЕАД, което отговаря и за единственото сметище за битови отпадъци на София – това до Челопечене, което трябваше да е затворено още 2015 г.
❗Видеото показва, че към февруари 2022 дворът на СОФЕКОСТРОЙ ЕАД, намиращ се в кв. Република, се е превърнал в нерегламентирано сметище – всеки ден там са се изхвърляли боклуци от разнороден произход.
❗Очевидно е, че огромно количество отпадъци са трупани в продължение на месеци, като заемат ⅓ от общото пространство.
❗Пристигащите камиони в двора на дружеството не са били на фирмата (имам снимки и видеа с техните номера), а отпадъкът в тях – с неясен произход. Съдейки по видеоматериалите, камионите, които не са собственост на дружеството, изхвърлят разнороден отпадък в двора – едрогабаритен, строителен, битов и биологичен.
❗Изпълнителен директор на Съвета на директорите на дружеството e Цветомир Жеков, бивш кмет на район „Изгрев” от ГЕРБ/СДС, който избирателите НЕ подкрепят пак за поста на местните избори през 2019.
❗Всъщност Софекострой е новото име на създаденото през 1997 г. “Чистота Искър” с идеята постепенно да поеме събирането на боклука в Столична община от ръцете на частните оператори. Това обаче така и не се случи и в момента например дружеството извършва сметосъбирането само в ж.к “Красна поляна”.
Пускам цялата тази информация на комисията по околна среда в СОС, за да потърсят отговори на следните въпроси:
❓Защо е имало тонове боклуци в двора на Софекострой в продължение на месеци?
❓Защо площадката на Софекострой в кв. Република се е превърнала в нерегламентирано сметище?
❓Откъде са дошли тези боклуци и кой ги е докарал?
❓Къде са отишли тези отпадъци? Сега дворът е почистен.
❓Произходът на този отпадък е разнороден – от битов отпадък, до мебели, строителни отпадъци, биологичен отпадък, дървении и какви ли не други непотребни за хората вещи. Предвид, че сметището до Челопечене е затворено, за което имаме официална информация от самите Софекострой – къде другаде може да е разчистена цялата тази кочина, освен на другото сметище във Враждебна, което обаче е само за инертни строителни материали?

Блог

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет - част 1

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет - част 1

Отчет за юни, юли и август 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за юни, юли и август 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за март, април и май 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за март, април и май 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Към блога

Медиатека

За какво ще използва приетият бюджет на София от над 2,6 млрд. лв.

За какво ще използва приетият бюджет на София от над 2,6 млрд. лв.

Симеон Ставрев, ДБ, пред novini.bg: В СОС трябва да търсим и намираме най-малкото общо кратно, а не  да правим циркове за пред хората

Симеон Ставрев, ДБ, пред novini.bg: В СОС трябва да търсим и намираме най-малкото общо кратно, а не да правим циркове за пред хората

Как да бъде изградена "умна" мобилност в София? Разказват общински съветници

Как да бъде изградена "умна" мобилност в София? Разказват общински съветници

Към медиатеката
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK