Отчет за юни, юли и август 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

03 септември 2023, неделя Viber

Отчет за юни, юли и август 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Накратко:

  • Предложихме пълна забрана на рекламата на хазарт от общински търговски дружества
  • Поканиха ме да видя какво е качеството на строителството при разширението на детска градина 192 в район Лозенец
  • ГЕРБ скриха данни, за да не подкрепят мое предложение за по-евтино пътуване в градския транспорт
  • ГЕРБ не построиха велоалеите и се опитват да скрият това със забрани, които няма да се спазват
  • Бях на протеста в защита на Боянското блато
  • Столична община бездейства за пропадналия бул. „8 декември“
  • Защо Васил Терзиев трябва да е следващия кмет на София
  • Московска 33 хаби безсмислено огромно количество хартия, въпреки че има електронни системи за съхранение на документи
  • Връщаме нощния градски транспорт
  • Столична община продължава да губи дела в съда
  • Фандъкова не завърши голяма част от инфраструктурата и детските градини, които обещаваше толкова години
  • Направих сайта на новата коалиция„ Обединени за София“
  • Без повече частни превозващи по линиите на градския транспорт в София
  • Новият бюджет на София няма да реши проблемите на града
  • Боянското блато беше обявено за воден обект. Кога МОСВ ще направи това и за Синьото езеро във Враждебна?
  • ГЕРБ не могат да отговорят на обществото защо пореден мандат не могат да построят незавършените булеварди
  • Нова спорна обществена поръчка на ЦГМ в края на мандата на ГЕРБ

юни

Предложихме пълна забрана на рекламата на хазарт от общински търговски дружества

Заедно с общинските съветници Boiko Dimitrov (ДБ) и Boris Bonev (Спаси София) внесохме предложение в Столичен общински съвет за пълна забрана общинските търговски дружества в София да рекламират хазарт пряко или през трети страни. Винаги, когато сме обръщали внимание на проблема, реакциите на софиянци са били в подкрепа на забраната на хазарт. В Италия, Норвегия, Албания, Косово, Кипър, Армения, Белгия, Полша, Нидерландия, Испания, Чехия и Великобритания действат пълни или частични забрани за това на национално ниво.

В последните години постоянно може да се види реклама на хазарт в метростанциите на софийското метро. Имало е случаи, когато конкретна метростанция е била облепена от тавана до пода с рекламни материали.

Хазартът се разглежда като психично разстройство, за което са характерни чести епизоди на залагане, и което доминира в живота на човек, отразявайки се върху образованието, професионалното развитие, създаване и поддържане на взаимоотношения с други хора.

Преди месец Министерство на Здравеопазването поиска самостоятелна програма за лечение на хазартна зависимост. Наскоро НАП съобщи, че близо 7200 българи са заявили вписване в регистъра за хазартна зависимост.

Целия доклад може да намерите като линк в първия коментар.

https://www.facebook.com/simeon.b.stavrev/posts/10229664353011684

Поканиха ме да видя какво е качеството на строителството при разширението на детска градина 192 в район Лозенец

Преди няколко месеца кметът и зам.-кметът на р-н Лозенец ме поканиха да видя как са се справили с надстрояването на една детска градина в техния район. Останах впечатлен от работата им и направих доста снимки, които може да разгледате.

Надстроената детска градина 192-а детска градина “Лозичка” бе официално открита навръх 1 юни от районния кмет Константин Павлов. През септември общинското учебно заведение ще приеме повече деца, а предстоящото разширение на 141 ДГ “Славейкова поляна” и 193 ДГ “Славейче” ще спомогне за приема на шест допълнителни групи (около 150 деца).

“Много се надявам децата, които растат в естетична среда, също да създават красота около тях, когато напуснат градината. “Лозичка” ще добави една група към досегашните седем, с което неутрализираме ефекта от внезапното намаляване на броя свободни места на всеки четири години.Освен надстройката, за нуждите на новата група се направи и нова детска площадка с естествени материали”, заяви Константин Павлов.

Общите помещения в разширената детска градина са със специален акустичен таван, който поглъща голяма част от шума, а климатиците са вградени в тавана, което позволява комфортна климатизация без риск някой да настине. Архитект на надстройката е Христо Станкушев, който заедно със заместник-кмета Михал Сотиров бе награден за ефективната работа.

Районната администрация се ангажира да продължи търсенето и подготовката на терени за детски градини, включително и в новите квартали на района. Целта е в “Кръстова вада” и “Витоша” да бъдат изградени изцяло нови детски градини и училища.

https://www.facebook.com/simeon.b.stavrev/posts/10229615005978039

ГЕРБ скриха данни, за да не подкрепят мое предложение за по-евтино пътуване в градския транспорт

Няма да пътувате по-изгодно в градския транспорт на София. ГЕРБ скриха информация от мен, за да имат „основание“ да НЕ подкрепят предложението ми при две пътувания в градския транспорт между 30 и 60 минути да плащате на ЦГМ с банковата си карта 2.20 лв., колкото струва и самият билет 60+ в тарифата. Колко вредни са ГЕРБ за градския транспорт на София? Ето примери:

❌ Ако бяха приели предложението ми две пътувания в периода 30-60 мин. да се таксуват за 2.20 лв., а не за 3.20 лв. щяха да докарат повече приходи заради повечето пътувания, но това щеше да бъде най-вече в полза на пътниците.

❌ ГЕРБ отхвърлиха идеята ми, въпреки че много добре са знаели какво пише в доклад до ЦГМ, който препоръчва да се въведе същото тарифиране, което и аз предложих, за да се увеличат пътуванията на гражданите. Сега основно се пътува само с една линия и за около 30 минути, защото билетът за 60 минути е труднодостъпен за купуване.

❌ Опозицията в СОС получихме доклада на ЦГМ „само“ с четири месеца закъснение и точно след като предложението ми беше отхвърлено от ГЕРБ. ЦГМ крият информация от общинските съветници на опозицията, което значи, че крият информация от софиянци.

❌ Други препоръки в този доклад са дигитализация на пластиките в Google Wallet и Apple Pay, продажба на превозни документи от външни търговци като банки и мобилни оператори, кампания за ползите от валидациите. Последното например е важно, защото при инцидент застраховката ви важи само ако сте се валидирали.

❌ От данните в същия доклад се вижда, че някои линии са изключително неефективни – автобуси 384, 75, 44, 304. Те могат да се закрият и да се запълни дупката от шофьори и автобуси, за да се направят по-редовни други много по-използвани линии по същите маршрути.

❌ Преди година от ДБ разкрихме, че фирмата, която прави новата тикет система на ЦГМ за 100 млн. лв. е с мажоритарен собственик подставено лице – неизвестен гръцки гражданин. Нищо не пречи зад него да стои някой бивш или настоящ общински съветник на ГЕРБ, което освен конфликт на интереси е и потенциално интересна информация за прокуратурата, която обаче не предприе нищо.

❌ Тогава, в момент на кризисен PR, Фандъкова обеща одит на тикет системите на ЦГМ и метрото и както можете да се досетите – такъв не се случи, както се случва и с много други обещания на заминаващата си кметица. Обеща го, след като с колегата в СОС Иво Божков го поискахме на 11 юли 2022.

❌ Аз знаех, че Фандъкова ще излъже и поисках такъв одит с официално мое писмо до ЦГМ на 27 юли 2022, което е в правото ми на общински съветник. И до ден днешен не съм получил отговор, въпреки повторното ми искане да получа информацията, на която софиянци имат право.

❌ Фандъкова стигна и по-далече в наглостта си, след като депутатът от ДБ Ивайло Мирчев поиска от нея на 8 декември 2022 сходна информация на тази, която и аз бях поискал досега. Исканията на депутатите до кметовете са разписани в правилника на Народното събрание и са със силата на закон. Фандъкова не само не спази срока за отговор на Ивайло – тя въобще не му отговори, което значи, че не си направи труда да спази закона.

https://www.facebook.com/simeon.b.stavrev/posts/10229773007687983

юли

ГЕРБ не построиха велоалеите и се опитват да скрият това със забрани, които няма да се спазват

ГЕРБ предвиждат забрана в София за каране на ел. тротинетки в паркове, градини и площади с цел повишаването на безопасността на пешеходците. За нарушаване на правилата са предвидили да се налага глоба от 50 лева. Българската Асоциация за електромобилност (БАЕМ) напомня, че в София няма нито една свързана велосипедна алея с друга. Говорим за почти 100 км. велосипедна инфраструктура от която една голяма част е или в окаяно състояние или не е изградена спрямо стандартите, установени от държавата.

В своя позиция те посочват какво всъщност не направи ГЕРБ през последните 3 мандата на управление на Фандъкова:

  1. Безопасността е тясно свързана с разширяване възможностите за придвижване с електрически тротинетки и велосипеди, а не с тяхното ограничаване.
  2. Електрическите тротинетки са доказано по-безопасни от автомобилите, а техни изследвания посочват, че повечето водачи на тротинетки са слезли от автомобили.
  3. Електрическите тротинетки са естествено решение на много от най-значимите проблеми на съвременните градове – претоварен трафик и задръствания, мръсен въздух, липса на достатъчно паркоместа, високи нива на шум и др.
  4. В световната практика е установено, че най-сигурният начин за повишаване безопасността на водачите на велосипеди и електрически тротинетки е чрез развитие на велосипедната инфраструктура.

https://www.facebook.com/simeon.b.stavrev/posts/10229837742546314

Бях на протеста в защита на Боянското блато

Това е Боянското блато от вчера, когато се проведе и протест в негова защита пред Столична община. Блатото е естествена влажна зона в София, която частен инвеститор иска да превърне в поредния жилищен комплекс. Заедно с колегите Борис Бонев, Марта Георгиева и Пламена Терзирадева се включихме в протеста. Решението е МОСВ да обяви Боянското блато за воден обект и така да го защити от застрояване. По същата процедура МОСВ може да спаси и второто езеро на Враждебна, вместо и то да се превърне в планина от незаконни боклуци. Julian Popov – може ли да помогнете?

https://www.facebook.com/simeon.b.stavrev/posts/10229857031028514

Столична община бездейства за пропадналия бул. „8 декември“

Строеж на 75-метрова сграда до УНСС без проект за изпълнение е причината за огромни задръствания вече над две години на ул. “8 декември” в Студентски град. На мястото вече се образува и огромен водоем. Инцидентът е от 11 януари 2021 г., когато част от уличното платно пропадна, защото изкопът на инвеститора е много дълбок – 17 м. Единственото законно решение за мен е Столичната община принудително да премахне изкопа, а после да си търси обезщетение от собственика. Но Фандъкова не предприема действия. И досега Столичната община и собственикът на терена спорят кой е виновен.

https://www.facebook.com/simeon.b.stavrev/posts/10229870331001005

Защо Васил Терзиев трябва да е следващия кмет на София

Атаките към кандидата за кмет на София Васил Терзиев, издигнат от ПП, ДБ, СС и ЕС, идват от всички страни. Кочината се съпротивлява срещу промяната на корупционния модел в града. Котараците на Бойко са притеснени, че схемите в София ще приключат. Ето някои причини защо не искат Васил да стане кмет и да имаме мнозинство в СОС:

  1. Няма да има повече обществени поръчки за общинска инфраструктура на „правилните фирми“.
  2. Сделките с общински имоти няма се правят заради „определени хора“.
  3. На 4-те транспортни оператори ще започне да им се търси отговорност за разходите.
  4. 5-те общински фирми, отговарящи за пазарите, за бъдат събрани в една и няма да има повече схемата „това – за мен, това – за теб“.
  5. Постоянната загуба на Топлофикация София ще спре да бъде постоянна печалба за някои.
  6. Столичен инспекторат ще започне да работи и ще следи дали почистващите фирми си вършат работата.
  7. Общинска полиция ще започне наистина да работи, включително и срещу престъпността.
  8. Ще се увеличи количеството на контейнерите за разделно събиране на боклук и на някои хора ще им намалеят приходите за извозване на боклук.
  9. Сметището във Враждебна ще бъде затворено и няма да могат някои хора да депонират там забранен боклук, от който да изкарват пари.
  10. Ще спре презастрояването на града и някои хора ще престанат да печелят доста пари.

https://www.facebook.com/simeon.b.stavrev/posts/10229943516070586

Московска 33 хаби безсмислено огромно количество хартия, въпреки че има електронни системи за съхранение на документи

След всяко заседание на СОС си заминава по едно дърво под формата на принтирани ненужни копия на всички решения на съвета. По закон такива трябва да получат Столична община и Областният управител на София, които могат да връщат решения на СОС за преразглеждане. След време тези копия се унищожават. Администрацията на Фандъкова не можа да реши дори този сравнително малък проблем за 21 в., а именно – да направи централен цифров регистър за обмяна на информация между СОС, Столична община и областния управител. Въпрос на воля е някой да задвижи процеса. Не знам дали сегашната кметица вече има компютър, но тя воля няма.

Това ще се промени след местните избори. Например, аз внасям всички мои документи в СОС през Системата за сигурно електронно връчване на Министерство на електронното управление. Голяма част от общинските съветници обаче продължават да принтират, разписват и разнасят копия по етажите на Московска 33.

https://www.facebook.com/simeon.b.stavrev/posts/10229958705890322

Връщаме нощния градски транспорт

В четвъртък СОС ще гласува предложение за връщане на нощния градски транспорт в София, на което съм съвносител. Също ще сменим маршрута на автобус 304 в „Дружба“ и ще направим нова автобусна линия 288 от Слатина до бул. „Черни връх“. 288 има потенциал да се превърне във важна и натоварена автобусна линия, която есента или зимата може да бъде удължена от „Слатина“ към „Левски Г“ и от бул. „Черни връх“ дори до бул. „Цар Борис |||“ при ухо „Бъкстон“.

По мое предложение автобуси 384 и 75 няма да се движат уикенда. Те и сега са полупразни. Желанието ми е да ги закрием през есента и да освободим шофьори и коли, с които да подсилим автобус 288, за да покрием дупката от 75 в „Слатина“. 384 в този му вид от летището до „Дружба 2“ за мен е почти безсмислен. След като се направи зарядната станция за електробусите на летище „София“, ще може да обединим автобуси 84 и 184 в един. Сега те покриват 95% един и същ маршрут, като само накрая се разменят към терминали 1 и 2. Впоследствие може да направим да се движат и до по-късно, така че да покриват и вечерните полети след 23:30 ч. и да има алтернатива на такситата. Сега едно такси от Летището само до „Цариградско шосе„ е 10 лв.

Автобус 304 ще престане да дублира 204 в Дружба 2 и ще започне да се движи по ул. Обиколна в квартала, по която досега нямаше градски транспорт. 304 вече ще спира на тунела от „Дружба 2“ към метростанция „Интер Експо Център – Цариградско шосе“, после на метростанция „Дружба“ и след това ще продължава по стария си маршрут.

Въвеждаме в експлоатация нова автобусна линия 288. Тя ще започне да се движи, след като бъде завършен през есента пробивът на бул. „Филип Кутев“ от бул. „Черни връх“ до бул. „Симеоновско шосе“. Автобусът ще тръгва от ухото до „Червено знаме“ през Арена София, бул. „Г. М. Димитров“, бул. „Филип Кутев“, бул. „Черни връх“. По този маршрут трябваше да се движи скоростен трамвай, но колегите от ГЕРБ забравиха да направят релсите, докато правят и пътните платна по „Каблешков“ и „Кутев“. Така поне ще има транспортно обслужване по новите участъци.

Недостигът на шофьори за градския транспорт за мен е много сериозен проблем. Не можем да си позволим в София да има линии на градския транспорт, които не се използват от хората. Освен, очевидно, че не е удобен, това блокира шофьори и коли, които могат да се насочат към други маршрути, които да са много по-удачни.

Друго предложение, на което съм съвностител в СОС, цели да намали хаоса с номерацията на автобусните линии. Предвидили сме да отпаднат почти всички буквени означения към номерата. За съжаление обаче при 83 автобусни линии в София техните номера варират от 1 до 604. При тролеите е по-добре – при 10 тролея номерата са от 1 до 11, като липсва само номер 10. При трамваите е малко по-объркано – от 1 до 12 липсват номера 2 и 9, но за сметка на това има 18 и 27. Отделно има трамваи с номера 20, 22 и 23. Ако някой ден завършим релсите по „Каблешков“, „Кутев“, „Г. М. Димитров“ и „Асен Йорданов“, може да номерираме новия трамвай 21. 23 се надявам да бъде обединен с 20 и да стига до „Младост 3“, когато бул. „Копенхаген“ бъде продължен до метростанцията в квартала.

https://www.facebook.com/simeon.b.stavrev/posts/10229991680194659

Столична община продължава да губи дела в съда

Столична община загуби поредното дело. Този път трябва да плати почти 300 хил. лв. на фирма изпълнител – 246 801,57 лв. по договор за строителство и 17 070, 44 лв. обезщетение. През 2019 общината сключва с фирмата договор за проектиране и строителство за обновяване на многофамилна жилищна сграда по Националната програма за енергийна ефективност на обща стойност от 1 542 619, 59 лв. с ДДС. Ищецът е изпълнил договора, работите са приети от възложителя и сградата е въведена в експлоатация. Въпреки това са останали изпълнени и неразплатени строително монтажни работи (СМР), защото се касае за допълнителни работи.

Промяната на част от СМР е извършена с цел изпълнение на нормативните изисквания за енергийна ефективност, който не са били заложени първоначално. Чрез тяхното изпълнение сградата достига енергийна ефективност клас „С“, като заменените дейности са действително реализирани и допустими съгласно програмата.

Допустими за финансиране са всички разходи, които са необходими за изпълнение на заложените в техническия и работния проект дейности, с които се постигат предписаните в резултат на извършеното техническо и енергийно обследване за енергийна ефективност мерки.

Софийски градски съд постановява: Възраженията на Столична община са неоснователни. Тя дължи възнаграждение по договора за допълнителните работи, като и лихви за забавяне на плащането.

https://www.facebook.com/simeon.b.stavrev/posts/10230006868054346

Фандъкова не завърши голяма част от инфраструктурата и детските градини, които обещаваше толкова години

Вчера Фандъкова се „похвали“, че оставя на следващия кмет завършени големи проекти в София и други, готови за реализация. Сега, нека да обобщя какво НЕ направи Фандъкова, защото ще трябва Васил Терзиев да го довършва:

  • връзка на летище София с околовръстното, за да се излиза от Орлов мост без нито един светофар;
  • адекватен проект от страна на Главния архитект за последната част на околовръстното, за да може АПИ да го построи;
  • бул. „Копенхаген“ за връзка на „Младост“ с „Цариградско шосе“ и „Дружба“;
  • бул. „Източна тангента“ за връзка на Северна скоростна тангента с бул. „Владимир Вазов“ и бул. „Ботевградско шосе“;
  • бул. „Тодор Каблешков“ – все още не е готов пробивът между бул. „България“ и бул. „Черни връх“;
  • бул. „Филип Кутев“ – има само северно платно;
  • трамвайните релси по „Каблешков“ и „Кутев“ за скоростен трамвай;
  • трамвайните релси по „Копенхаген“, за да стигне трамвай 20 до метрото в Младост 3;
  • ремонт на трамвайните трасета, които са на пастет;
  • бул. „Рожен“ и бул. „Илиянци“ до Северна скоростна тангента, за да се изнася бързо трафикът в северна посока;
  • бул. „Ломско шосе“ и бул. „Обелско шосе“, за да се изнася бързо трафикът в западна посока;
  • Източна тангента от „Червено знаме“ до бул. „Ботевградско шосе“;
  • Западна тангента от „Овча купел“ до „Люлин“;
  • пробив от Сточна до Централна гара;
  • пробив от Пирогов до бул. „Сливница“;
  • метрото в Люлин по бул. „Царица Йоана“, разклонението към Студентски град;
  • многоетажните паркинги;
  • детските градини;
  • обществени тоалетни;
  • велоалеите на са свързани и са малко, направени на парче.

С всичко това Фандъкова НЕ се справи за толкова години.

https://www.facebook.com/simeon.b.stavrev/posts/10230013053928989

август

Направих сайта на новата коалиция„ Обединени за София“

Демократична България, Продължаваме Промяната, Спаси София и Екипът на София се явяваме заедно на местните избори в София на 29 октомври 2023 под името „Обединени за София“. Вчера обявихме кандидатите ни за районни кметове. Може да ги видите в новия ни уебсайт https://obedinenizasofia.bg/. Това е шестият сайт, който е програмиран изцяло от мен за различните формации, от които „Да, България!“ е част, като винаги съм го правил без заплащане и в свободното си време. Благодаря на Щаба на Васил Терзиев, които ми осигуриха дизайн и съдържание.

Последвайте нашите Facebook страница и Instagram профил, защото ще ги използваме не само по време на кампанията, а и в целия следващ мандат на общинския съвет и кмета:

https://www.facebook.com/ObedinenizaSofia/

https://www.instagram.com/obedinenizasofia/

https://www.facebook.com/simeon.b.stavrev/posts/10230145046348717

Без повече частни превозващи по линиите на градския транспорт в София

Мисля, че в следващия си мандат СОС/СО не трябва да работят повече с частни превозвачи, а да обслужват градския транспорт на София със собствените си транспортни оператори. Конкретен повод да го кажа отново е, че и МТК ГРОУП осъди Столична община за 100+ хил. лв.

В исковата молба се поддържа, че между страните по делото е подписан договор, по силата на който МТК извършва обществен превоз по основни крайградски автобусни линии срещу заплащане на възнаграждение от СО. Договорът е сключен за срок от 8 години. Съдът, приема, че по делото е установено настъпването на условия от договора, предвиждащи основание за увеличаване на цената в размер от 2.5%.

Преди три години Демократична България поискахме от Агенцията за държавна финансова инспекция да разследва сделката на общината с “МТК Груп”. Мотивът бе, че липсва подробна разбивка как е формирана цената от 3 лв./км., освен това липсва и информация как е определен годишният пробег. От отговор по ЗДОИ стана ясно, че Столична община не е направила свои собствени изчисления.

https://www.facebook.com/simeon.b.stavrev/posts/10230151328905777

Новият бюджет на София няма да реши проблемите на града

И последният напомпан до рекордните 2.5 млрд. лв. от еврофондовете бюджет 2023 на Фандъкова няма да реши проблемите на София:

  • Колкото и пари да залагат за детски градини, ГЕРБ трябва да признаят, че не свършиха това, което се очакваше от тях. В Лозенец Фандъкова обеща да построи няколко детски градини, но не го направи. В Слатина има проект за нова детска градина, но Фандъкова не отпусна дори пари за проектиране.
  • В София в момента има само три камери за превишена скорост. В бюджета няма предвидени средства за закупуване на голямо количество камери, с които да се спре войната по пътищата. В Парламента има внесен законопроект, който ще разреши на общините да монтират камери и да изпращат нарушенията на МВР.
  • Няма електронна община в телефона ви, а на Московска 33 изсичат поне едно дърво хартия, за да принтират решенията след всяко заседание на СОС. За сметка на това са предвидени са 473.5 хил. лв. за софтуерни лицензи, инсталации и ъпдейти и забележете цели 1.2 млн. лв. за надграждане на системата за промяна на адресна регистрация.
  • Предвидени са увеличение със 100 млн. лв. на приходите от продажба на билети и карти от градския транспорт. Честно казано, съмнявам се това да е постижимо, особено заради с факта, че в София все още придвижването с кола е по-бързо.
  • За Столичен инспекторат ще отиват още повече средства. Тяхната ефикасност към момента е крайно съмнителна.
  • Южното платно на бул. „Филип Кутев“ и пробивът на бул. „Тодор Каблешков“ са зациклили в процедури и отчуждения.
  • Пробивите на бул. „Ломско посе“, бул. „Рожен“, бул. „Източна тангента“ само се залагат в бюджета, но до реално строителство не се стига. За бул. „Илиянци“ и бул. „Копенхаген“ също се съмнявам, че има реална готовност за започването им.
  • Изграждането на нова канализация закъсня значително, като Столича община се отказа от значително количество европари, които бяха заложени предварително.
  • Наземният градски транспорт продължава да изостава с модернизацията си – има нужда от нови автобуси и трамваи, както и от строителство на релсов път за нов скоростен трамвай между бул. „Цар Борис |||“ и бул. „Шипченски проход“.
  • Трябва сериозна инвестиционна програма за ремонт на релсовия път на трамваите, който на доста места е в много лошо състояние и чупи подвижния състав.
  • Разпродава се общинска собственост на стойност цели 75 млн. лв., а само 5 млн. лв. са предвидени за изкупуване на земя.
  • Парите за велоалеи са недостатъчни.
  • Парите за детски площадки са недостатъчни.

https://www.facebook.com/simeon.b.stavrev/posts/10230176224808159

Боянското блато беше обявено за воден обект. Кога МОСВ ще направи това и за Синьото езеро във Враждебна?

Басейнова дирекция регистрира Боянското блато като воден обект. Това е добрата новина, защото ще запази блатото от застрояване. Лошата е, че същата Басейнова дирекция Дунавски район от години си затваря очите за езерото до Враждебна, което отдавна трябваше да е обявила също за воден обект. И докато съседното на него е запълненно и превърнато в хълм от боклук при „рекултивацията му“ от общинското дружество „Софинвест“ ЕАД, то Синьото езеро може да бъде спасено от същата съдба ако институциите си свършат работата. Досега оставам с впечатление, че не искат и въпросът е: Защо не искат?

https://www.facebook.com/simeon.b.stavrev/posts/10230187780857053

ГЕРБ не могат да отговорят на обществото защо пореден мандат не могат да построят незавършените булеварди

Днес е общественото обсъждане за бюджета на София. И понеже ГЕРБ много се гордеят с инфраструктурата, нека да ги попитам следните въпроси:

  1. Защо все още не е построен бул. „Копенхаген“? За поредна година присъства в бюджета, този път с 1.7 млн. лв., но това въобще не е гаранция, че ще бъде построен скоро. Кога Младост ще има алтернатива на бул. Александър Малинов?
  2. За бул. „Рожен“ за поредна година има предвидени 1 млн. лв., като булевардът трябва да бъде разширен от стоков базар Илиянци до ССТ. Защо вече не е направен и кога ще започне строителство? На 28 април 2016 г. Северната скоростна тангента е отворена за движение по цялата си дължина, но тя не поема част от трафика на София, който би могла, точно защото няма връзки с прилежащите булеварди. Същото важи и за продължението на бул. Илиянци до ССТ.
  3. Бул. „Източна тангента“ за поредна година присъства в бюджета. Той трябва да свърже ССТ с бул. „Владимир Вазов“, бул. „Ботевградско шосе“, да заобиколи кв. „Христо Ботев“ и да стигне до бул. Шипченски проход. По този начин продължава градския ринг бул. „Тодор Каблешков“, бул. „Филип Кутев“, бул. „Г.М.Димитров“, бул. „Асен Йорданов“. Дори имаше приключила обществена поръчка за първия етап от ССТ до бул. „Владимир Вазов“. Защо нищо не се строи?
  4. Защо не се строи последната част от пробива на бул. „Тодор Каблешков“ между бул. „България“ и бул. „Черни връх“? В бюджета са заложени над 7 млн. лв., но ако не са извършени отчужденията, ще се повтори ситуацията от предишни години, когато само се залага в капиталовата програма, но до реално строителство не се стига. Същото важи и за южното платно на бул. „Филип Кутев“.
  5. Защо за бул. „Ломско шосе“ са заложени над 11 млн. лв., но разширението на булеварда стига едва до ж.п. линията при Обеля 2? Булевардът е достатъчно натоварен и отдавна трябваше да бъде разширен до Западната дъга. Подобно е положението и с бул. „Обелско шосе“, за който няма предвидени пари в бюджета.

https://www.facebook.com/simeon.b.stavrev/posts/10230218942756081

Нова спорна обществена поръчка на ЦГМ в края на мандата на ГЕРБ

По време на летните месеци ръководството на ЦГМ не спи, а организира поредната обществена поръчка като за последно. Този път тя е за 5.9 млн. лв., а желаещите да участват имат само 34 дни, за да се подготвят. Изискванията към тях са толкова ограничаващи, че само малък брой фирми в България могат да ги покрият (подробно четете надолу). Под дългото заглавие на поръчката “Дигитализация на съществуващи услуги … за управление и контрол на паркирането на ППС …” практически стои намерението да се вкарат още пари в софтуер и хардуер за контрол и таксуване на паркирането в града.

Въпреки че документацията е цели 80 страници, в нея има много неясни неща и общи думи като „дигитализация“, „интеграция“, „оптимизация“ и т.н. Като програмист съм виждал много лоши задания на софтуерни продукти и те са точно такива – без ясно уточнени параметри. Как точно, при това положение, е определена прогнозната стойност на обществената поръчка от 5.9 млн. лв.? Защото аз оставам с впечатлението, че желаните дейности и функционалности от ЦГМ могат да струват и в пъти по-малко.

Интересни са и критериите за подбор на изпълнителя. За да участвате, трябва последните три години да имате оборот от минимум 700 хил. лв. Освен това, участникът трябва да е изпълнил поне 1 дейност, и/или услуга, и/или платформа, и/или договор с предмет, идентичен или сходен с предмета на поръчката за последните 3 години, считано от датата на подаване на офертата. Под „сходен“ предмет, следва да се разбира:

  1. минимум 1 изпълнена дейност и/или услуга, и/или платформа, и/или договор свързани с осигуряване на заплащане на престой за паркиране в зони за почасово платено паркиране на територията на административна единица – община чрез канали за текстови съобщения (SMS) посредством мобилно приложение и/или платформа за незабавен обмен на текстови съобщения и/или чрез платежна карта посредством мобилно приложение, и
  2. минимум 1 изпълнена дейност и/или услуга и/или платформа, и/или договор за предоставяне и/или разработване на мобилно приложение за Android и iOS, интегрирано към система за контрол на паркирането на територията на административна единица – община, и/или свързано с осъществяване на контрол на паркиране, и
  3. минимален брой на обработени транзакции за заплащане на престой за паркиране в зони за почасово платено паркиране на територията на административна единица – община в размер на минимум 200 000 броя, и
  4. минимум 1 интеграция с доставчици на платежни услуги и/или с платформи, свързани към лицензирани телекомуникационни оператори за обмен на кратки текстови съобщения, и
  5. минимум 1 изпълнена дейност и/или услуга, и/или платформа, и/или договор за предоставяне на софтуер като услуга в сферата на почасовото платено паркиране и/или с други услуги, свързани с градска мобилност, и
  6. минимум 1 изпълнена дейност и/или услуга, и/или платформа, и/или договор за предоставяне на платформи за плащания (Payment Gateway/ Payment Connector) под формата на софтуер като услуга.

Както можете да се досетите, в тези критерии попадат много малко компании. Средно голяма софтуерна фирма не може да ги покрие, дори да има десетки подобни проекти зад гърба си.

Освен това ЦГМ са много много добри в начините да заобиколят изискването за одобрение от СОС. Ако не всичко, то части от обществената поръчка са за услуга и реално ЦГМ по тях не придобива нищо. След 3 години тази „услуга“ си се прибира от Изпълнителя, а в ЦГМ няма да остане нищо, освен изхарчени пари. Не се дават никакви лицензи, не се предоставя самият софтуер и т.н. Царе са.

Също така се чудя защо е нужно да се инвестира въобще, след като ЦГМ вече има две системи за паркиране, през които гражданите могат да плащат онлайн и които покриват сегашните услуги, предлагани от общинското дружество?

  1. portal.sofiatraffic.bg – почасово паркиране за синя и зелена зона
  2. my.sofiatraffic.bg – винетки за локално паркиране за живущи

Никой не може да ме убеди, че за ЦГМ е изключително важно да пуснат тази обществена поръчка два месеца преди ГЕРБ да изгубят кметското място и мнозинството си в общинския съвет на София. Не разбирам защо е това бързане от тяхна страна. Преди повече от година разкрих, че зад скъпата тикет система за 97 млн. лв. на ЦГМ седи подставено лице, чиято фирма също е спечелила обществена поръчка. Все още чакам ЦГМ и Фандъкова да насрочат одит, който бяха обещали, но явно и до днес не се е случил. Сещате се защо.

https://www.facebook.com/simeon.b.stavrev/posts/10230230757771449

Блог

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет - част 1

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет - част 1

Отчет за март, април и май 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за март, април и май 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Инсинератор за изгаряне на боклуци в София няма да има – Отчет за февруари 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Инсинератор за изгаряне на боклуци в София няма да има – Отчет за февруари 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Към блога

Медиатека

За какво ще използва приетият бюджет на София от над 2,6 млрд. лв.

За какво ще използва приетият бюджет на София от над 2,6 млрд. лв.

Симеон Ставрев, ДБ, пред novini.bg: В СОС трябва да търсим и намираме най-малкото общо кратно, а не  да правим циркове за пред хората

Симеон Ставрев, ДБ, пред novini.bg: В СОС трябва да търсим и намираме най-малкото общо кратно, а не да правим циркове за пред хората

Как да бъде изградена "умна" мобилност в София? Разказват общински съветници

Как да бъде изградена "умна" мобилност в София? Разказват общински съветници

Към медиатеката
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK