Отчет за март, април и май 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Накратко:

  • Главният архитект на София продължава да забавя довършването на СОП
  • ГЕРБ лишават всички софиянци от нощен градски транспорт до края на мандата си
  • След подкрепа на мое предложение в СОС гражданите вече няма да ходят в КАТ за смяна на голям талон на кола
  • Фандъкова и арх. Здравко Здравков са причината за задръстване в Студентски град вече повече от две години
  • СОС официално сложи край на проекта за Инсинератор
  • Нова градина за 200 деца в Оборище
  • Топлофикация София представиха бизнес план в СОС с планирана загуба от 145 млн. лв. за 2023
  • ДБ взе страната на гражданите в Мусагеница, ГЕРБ защитава Петьо Блъсков
  • Войната по софийските улици продължава и три години след смъртта на Милен Цветков
  • Предложих единно приложение за мобилен телефона за всички услуги на Столична община
  • Поисках Фандъкова да забрани шествието на Безсмърния полк
  • След второ мое искане ГЕРБ се съгласиха да направят среща на МВР и СОС за обсъждане на войната по пътищата
  • 10 000 деца отново не са приети в детски градини и ясли
  • Столична община и МВР не можаха да оборят аргументите ми, че правя малко за спиране на войната по пътищата
  • Осъдих атаките на копейките срещу сградите на Столична община и Европейската комисия
  • Бизнес планът на Топлофикация София е провал на ръководството на компанията
  • Зоологическата градина в София стана член на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА)

Март

Главният архитект на София продължава да забавя довършването на СОП

Най-важният проект за транспорта на София е завършването на околовръстното шосе.

Главният архитект на Фандъкова Здравко Здравков се провали в проектирането на последния участък от автомагистрала „Люлин“ до ул. „Киевска“, защото МРРБ не прие техническия му проект, а само подробния устройствен план. Другата незавършена част на СОП от ул. „Киевска“ до бул. „Братя Бъкстон“ също има ПУП.

Сега на ход е Агенция „Пътна инфраструктура“, която трябва тепърва да възложи обществена поръчка за проектиране и строителство.

Всеки ден забавяне на този толкова важен обект е загуба на хиляди човекочаса в задръствания за бизнеса и гражданите.

Достъпът до новата детска болница в кв. Горна Баня също ще се осигурява от едно от новите кръстовища.

Софийски околовръстен път прави връзка между четири магистрали – Хемус, Тракия, Струма и Европа.

https://www.facebook.com/simeon.b.stavrev/posts/10229012867404951

ГЕРБ лишават всички софиянци от нощен градски транспорт до края на мандата си

Общинските съветници Зафир Зарков (ГЕРБ) и Карлос Контрера (ВМРО) предложиха като извънредна точка Столичен общински съвет да приеме забавяне на пускането на нощния градски транспорт в София до 18 септември 2023. Това е поредното му отлагане със същите вносители и практически означава, че няма да го има до края на мандата на ГЕРБ и Фандъкова. Демократична България винаги сме подкрепяли да има редовен и удобен нощен градски транспорт и се ангажираме в следващия мандат да го възстановим.

https://www.facebook.com/simeon.b.stavrev/posts/10229019783057838

След подкрепа на мое предложение в СОС гражданите вече няма да ходят в КАТ за смяна на голям талон на кола

Днес Столичен общински съвет прие мое предложение софиянци да не се налага да ходят до КАТ, за да сменят големия талон на колата. Това досега беше задължително ако гражданите си сменят постоянния адрес от един район на София на друг и искат да си извадят стикер за паркиране в синя или зелена зона. Това ще спести занапред много часове на софиянци.

https://www.facebook.com/simeon.b.stavrev/posts/10229025818928731

Фандъкова и арх. Здравко Здравков са причината за задръстване в Студентски град вече повече от две години

Строеж на 75-метрова сграда до УНСС без проект за изпълнение е причината за огромни задръствания вече над две години на ул. “8 декември” в Студентски град. Фандъкова и главният ѝ архитект Здравко Здравков не можаха да решат проблема досега, въпреки че имат всички ресурси да го направят. Днес Демократична България поиска изслушване на Здравков в постоянната комисия по устройство на територията, архитектура и жилищна политика към Столичен общински съвет за това как администрацията на ГЕРБ ще подходи към належащия въпрос.

На 11.01.2021 г. 14-метровият изкоп на въпросната сграда е засегнал тротоара и част от едното платно, заради което то е затворено и колите преминават само в другото. На 6 март 2023 Административен съд София-град отменя заповед на Здравков от 21 август 2021 – решение, чрез което собственикът на имота Цветомир Владимиров „Барокко“ трябва да възстанови уличната инфраструктура и осъжда Столична община да му плати 1800 лева разноски по делото.

Мотивите са, че главният архитект на Фандъкова е издал незаконна заповед. На 31 януари 2019 г. арх. Здравков е одобрил работен устройствен план, където ясно са указани двете сгради и височината от 75 м. На 20 август 2019 г. той е наредил промяна в предназначението на строежа – от “за магазини, офиси” редакцията става на “за жилищно строителство, магазини, офиси”. Общият устройствен план разрешава строителство до 26 м. в Студентски град, което е приблизително 7-8 етажа.

Демократична България предупреди още през 2021, че случилото се пропадане на уличното платно се дължи изцяло на актове и действия на главния архитект на София и че искането на Фандъкова ще бъде оборено в съда, както се и случи. След наше питане кметицата пое ангажимент да предприеме действия по отстраняване на причинените увреждания на прилежащата транспортна инфраструктура. Това все още не се е случило. По този начин Студентски град изгуби 2 години до този момент в задръствания и остава неясно кога проблемът ще бъде решен.

https://www.facebook.com/simeon.b.stavrev/posts/10229105644204313

Април

СОС официално сложи край на проекта за Инсинератор

Колко ще струва на Столична община погребението на Инсинератора?

Днес СОС официално ще прекрати проекта за горене на RDF гориво. Това става формално с бърз доклад от вчера за днес на заседание на общинския съвет, с който Фандъкова ще бъде задължена да върне аванса от 72 млн. лв. към ОПОС и да прекрати споразумението с Топлофикация София за строителство на Инсинератора.

ГЕРБ пропиляха 6 години и хвърлиха на вятъра 180 млн. лв. европейско финансиране. Тези пари можеха да се инвестират в нови когенерации в Топлофикация София, така че общинското дружество да произвежда повече ток, от продажбата на който да намали дълговете си и дори да излезе на печалба.

Цялата концепция на ГЕРБ за боклука на София се провали. Те построиха нов завод за разделяне на боклука за 300 млн. лв., за да продължим да плащаме на Вълка, Домусчиев и Титан да извозват отпадъците ни до него.

Истината е, че боклукът трябва да се рециклира, а не да се изгаря, като по този начин Фандъкова завещава на следващия кмет само проблеми и дългове.

Още през 2018 г. от “Демократична България” инициирахме подписка за местен референдум, но предходният общински съвет я игнорира. След това Общинските съветници на ДБ предложихме друг референдум, в който гражданите да решат дали искат да горят боклуците си и да ги дишат, но мнозинството на ГЕРБ-СДС отново отхвърлиха предложението.

Сега виждаме какъв е резултатът. #hubavoe

https://www.facebook.com/simeon.b.stavrev/posts/10229194986037803

Нова градина за 200 деца в Оборище

В два от най-централни района на София, Средец и Оборище, липсват свободни общински или държавни терени, на които да се построят детски градини. Липсват и пари за отчуждаване. ГЕРБ са се „погрижили“ за това при управлението на града и държавата от 2005 досега. Въпреки всичко, администрациите на районните кметове не са спирали работа, за да решат проблема с недостига на свободни места за децата:

Тази година започна изграждането на новата детска градина в район „Оборище“ на мястото на т.нар. „животински пазар“, разположен близо до бул. “Евлоги и Христо Георгиеви“ и бул. “Данаил Николаев“. Площта на терена е близо 5000 кв.м., сградата ще е на три етажа с басейн, в която ще се разположат помещения за около 200 деца. Толкова е приблизителният недостиг в район „Оборище“.

В Средец няма свободни парцели, затова в момента проектират преустройството на две съществуващи сгради в детски градини. Едната е общинска сграда на ул. „Христо Белчев“, която освободиха от общински и държавни служби, а другата е на ул. „Иван Асен 2“, която по инициатива на Трайчо Трайков, кмет на р-н Средец, беше предоставена на общината.

До един месец приключва изграждането на нова пристройка към ДГ № 104 „Моят свят“ (Оборище) с което ще бъдат добавени 3 нови групи и общо ще станат 14. През месец септември 2023 г. ДГ №104 „Моят свят“ ще започне работа с увеличен капацитет.

На ул.“Черковна“ 19 (Оборище) ще има ново детско заведение за две или три яслени групи.

През летните месеци на 2022 г. беше извършен основен ремонт на столичната детска градина № 100 „Академик Пенчо Райков“ в район “Оборище” с цел повишаване на енергийната ефективност. Детската градина вече функционира нормално и работи с пълен капацитет от деца.

За сметка на това ГЕРБ позволиха на Петьо Блъсков да построи 2 блока в терен в Дианабад, който беше изключително подходящ за детска градина, защото беше беше долепен до 49 ОДЗ „Радост“ и тя можеше да се разшири значително. В квартала има остър недостиг на места в градините и яслите. Протестите на родителите не трогнаха Фандъкова. #hubavoe

https://www.facebook.com/simeon.b.stavrev/posts/10229347360527070

Топлофикация София представиха бизнес план в СОС с планирана загуба от 145 млн. лв. за 2023

Цената на природния газ през април 2023 падна под тази от февруари 2022, когато Русия нападна Украйна. Това е изключително важно за Топлофикация София. Още по-важно е, че КЕВР предлага за май цена, намалена с още 18%. Това е резултат от конкуренцията, с която страната ни ще се сблъска много скоро. Азербайджанската държавна компания SOCAR получи лиценз за търговия с природен газ в България и вероятно ще започне да доставя по 1 млрд. куб. метра газ годишно.

Така SOCAR ще отхапе буквално ⅓ от бизнеса на Булгаргаз, които досега осигуряваха 3 млрд. куб. метра газ годишно за страната ни и също имат договор с друга компания от Азербайджан, Azerbaijan Gas Supply Company Limited (AGSC), за доставка на още 1 млрд. куб. метра газ годишно. Така България, след първата година от войната, ще си осигурява ⅔ от потреблението на газ от Азербайджан и то през новата газова връзка с Гърция, която беше забавяна целенасочено повече от десетилетие.

Виждаме какъв е резултатът – енергийна независимост от Русия и по-ниски цени от тези на Газпром. Цената на газа ще падне още повече, когато се завърши терминала за втечнен газ в Александруполис. Там Булгаргаз е акционер с 20%. Спомняте ли си как преди година четирихилядниците на Путин обиколиха всички телевизии и обявиха, че без руски газ в България ще умрат хора и че икономиката ни ще се забави. Това бяха пълни глупости, защото нищо такова не се случи, а икономиката порасна по официални данни на Евростат.

А какво става с Топлофикация София, като един от най-големите ползватели на газ в България? Тази седмица представиха бизнес план в СОС с планирана загуба от 145 млн. лв. за 2023. Тук ГЕРБ и ръководството на дружеството носят отговорност за поредната пропиляна година за Топлофикация София при падащи цени на газа и повече приходи заради увеличените цени за потребителите. Фандъкова, съветниците на ГЕРБ в СОС и ръководството на дружеството упорито не искат да построят толкова дълго отлаганите когенерации, за да престане дружеството да гори газ, без да произвежда ток, с който да си докара значителни приходи. Всичко това за мен се нарича с една дума – безхаберие.

https://www.facebook.com/simeon.b.stavrev/posts/10229351887160233

ДБ взе страната на гражданите в Мусагеница, ГЕРБ защитава Петьо Блъсков

Жителите на Мусагеница протестират от месеци срещу застрояването на частен терен, собственост на издателя на в. “Труд” Петьо Блъсков. Това не е първия път, в който Блъсков застава срещу обществения интерес в квартала. Той построи 2 блока в терен в Дианабад, който беше изключително подходящ за детска градина, защото беше долепен до 49 ОДЗ „Радост“ и тя можеше да се разшири значително. Теренът беше придобил чрез заменка.

Районният кмет на Студентски град и групата на Демократична България в СОС предложихме включване на имота на Блъсков в кв. “Мусагеница” към зелената система на Столична община, за да избегнем неговото застрояване. ГЕРБ упорито не вкарват доклада ни за разглеждане в СОС и печелят време на Блъсков. Затова и си заслужават и протестите и това, което пише по плакатите на протестиращите.

https://www.facebook.com/simeon.b.stavrev/posts/10229365489220276

Войната по софийските улици продължава и три години след смъртта на Милен Цветков

Днес се навършват 3 години от смъртта на Милен Цветков, а войната по улиците и булевардите на София продължава:

  • на 5 юли 2022 две жени загинаха след като Георги Семерджиев ги помете при хотел Хемус;
  • на 14 октомври 2022 19-годишно момиче загина, след като камион удари спирка на градския транспорт в София;
  • на 25 септември 2022 загина 64-годишен френски гражданин, чиято кола е обърната по таван от Порше Панамера на околовръстното шосе.
  • почти всекидневно някой се опитва да ме блъсне на пешеходна пътека, крайно учуден, че има таква и аз искам да пресека.

Според мен, в този си мандат, СОС не направи всичко по силите си, за да прекрати този ужас. От ДБ предложихме решения, но нямаме мнозинство, за да ги наложим:

  • на 2 май 2020 предложихме на ГЕРБ пълен „План за пътна безопасност на София“ – ГЕРБ мълчаха;
  • на 26 май 2020 поискахме провеждане на открито заседание на Консултативния съвет по пътна безопасност към Столична община – ГЕРБ мълчаха;
  • 14 октомври 2022 поискахме незабавна среща между политическите сили в СОС, администрацията на Кмета и СДВР относно прекратяване на войната по софийските пътища – ГЕРБ мълчаха;
  • все пак, след наше искане за липсващата мантинела на бул. „Царица Йоана“, поне такава беше поставена.

МВР имат още много неща, които могат да направят, за да намалят инцидентите на национално и регионално ниво, защото Столична община и СОС са ограничени от закона и правомощията за санкциониране са при полицията. Държавата и общината като цяло могат да изграждат безопасна инфраструктура, но санкциите ги налага МВР.

Искам да ви помоля нещо и то е важно за всеки един от нас – не карайте дори и на една бира, спирайте на пешеходни пътеки, спазвайте ограничението на скоростта, не пресичайте на червено, не навлизайте в насрещното, не карайте в бус лентите, давайте мигач, бъдете толерантни и преди да напсувате някого се замислете вие как карате.

https://www.facebook.com/simeon.b.stavrev/posts/10229306316701000

Май

Предложих единно приложение за мобилен телефона за всички услуги на Столична община

Плащането за почасово паркиране в синя и зелена зона в София ощетява много софиянци с допълнителна цена на SMS-а към мобилните оператори. Средната му стойност е 20 ст., което увеличава цената на зелената зона от 1 лв. на 1.20 лв. или точно 20%. При синята зона оскъпяването е от 2 лв. на 2.20 лв – 10%.

Има два начина, за да платите синя или зелена зона без допълнителни такси:

  1. уеб порталът на ЦГМ за почасово платено паркиране (линк в първия коментар) – доскоро и аз не знаех за него, което означава, че ЦГМ не прави нужното, за да го рекламира;
  2. няколко приложения за телефон – Sofia Plus (на ЦГМ), SMS ПАРКИНГ, PayPark, URBO Parking.

Според мен София трябва да предоставя най-използваните услуги на гражданите през общински приложение за телефон и уебсайт. Такива са:

  • Плащане на почасово паркиране в синя и зелена зона;
  • Купуване на билети и карти за градския транспорт;
  • Плащане на местни данъци и такси;
  • Плащане на глоби;
  • Събрана на едно място информация за ремонти и аварии на вода, парно, улици;
  • Смяна на адрес;
  • Културен афиш;
  • Местоположение на зарядни станции за електромобили;
  • Качество на въздуха.

Какво още, според вас, може да предлага такова приложение? Направих демо как може да изглежда – може да го видите и тествате като натиснете линка във втория коментар под поста.

https://www.facebook.com/simeon.b.stavrev/posts/10229389003528119

Поисках Фандъкова да забрани шествието на Безсмърния полк

Призовавам Йорданка Фандъкова – Yordanka Fandakova да забрани провеждането на 9 май 2023 на шествието на Безсмъртния полк в София. В сайта на организаторите е написано, че “единствените знамена, които са разрешени при провеждането на Полка са знамената на България, Русия, на Победата и на СССР“. Напомням на г-жа кметицата, че на 7 март 2022 Русия обяви България за неприятелска държава.

Когато започна войната в Украйна си мислех, че Путин може да бъде съден за военни престъпления, за които обвиненията са при пострадали цивилни. Постепенно осъзнах, че той може да бъде съден също така за престъпления срещу човечеството (например с атаки към Запорожката АЕЦ) и за геноцид срещу украинския народ. През март 2023 Международният наказателен съд издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин. Едно от обвиненията е, че според правителството на Украйна, 16 000 деца са депортирани в Русия.

https://www.facebook.com/simeon.b.stavrev/posts/10229414676889937

След второ мое искане ГЕРБ се съгласиха да направят среща на МВР и СОС за обсъждане на войната по пътищата

След половин година мълчание, второ наше искане и още два смъртни случая ГЕРБ най-после се сетиха да направят извънредно заседание на СОС, в което да се обсъдят пътните инциденти. Има три основни въпроса, на които Столична община и МВР трябва да отговорят, за да стане ясно колко са ангажирани в спирането на войната по софийските улици и булеварди:

  1. Какво точно прави Общинска полиция с целия си ресурс от стотици служители и защо те не са включени в борбата срещу нарушителите по пътищата?
  2. Защо Столична община е монтирала общо 600 камери в града, които не могат да засичат дори превишена скорост и преминаване на червен светофар?
  3. Какви данни за нарушения получава МВР от Столична община и колко наказателни постановления е издала на базата на тях?

През почивните дни само за 24 часа станаха три тежки инцидента в София с два смъртни случая. За пореден път помолих Фандъкова да организира среща между всички политически сили в СОС, Общинска полиция, СДВР и администрация на кметицата, за да набележим спешни мерки за прекратяване на войната по пътищата. На предишната ми такава молба от 14 октомври 2022 Фандъкова не реагира. Ето хронология на ужаса по софийските улици:

На 7 май около 00:45 жена се вряза в цветарски магазин в столичния квартал “Люлин”. На видеото се вижда как тя бяга необезпокоявана от инцидента с пръст от саксии върху предния си капак.

На 8 май 2023 около 13:27 джип се качи върху вход на метростанция „Акад. Александър Теодоров – Балан“ в кв. „Младост“ в София след катастрофа. По първоначални данни автомобил е минал на червен светофар, ударил се е в друга кола, която се е завъртяла и е спряла при входа за метростанцията.

На 14 октомври 2022, за пореден път човек загуби живота си при пътнотранспортно произшествие в София. Камион се вряза в спирка и уби 19-годишно момиче.

На 26 септември 2022 пиян и дрогиран шофьор уби френски гражданин на околовръстното шосе на София.

През август 2022 Семерджиев уби две момичета на 21 г. и 26 г. при хотел Хемус на бул. Черни връх, където е шофирал според експертиза със 166 км./ч.

Преди три години години малко по-нагоре по същия булевард Милен Цветков загуби живота си. Тогава от Демократична България предложихме план за пътна безопасност на София. В него описахме защо софийските улици и пътища не са безопасни и как столицата да стане безопасна за всички участници в движението. И до ден днешен не знам човек от ГЕРБ, които управляват София, да го е коментирал.

https://www.facebook.com/simeon.b.stavrev/posts/10229460516835907

10 000 деца отново не са приети в детски градини и ясли

“Детето ви не е прието в общинска ясла/детска градина. Опитайте пак догодина“. Това съобщение получих с още почти 10 000 родителите от Столична община. Първо давам 3 примера, защо няма достатъчно места, а след това и възможните решения:

⛔ Район Слатина чака финансиране от Столична община от много време. С тези пари първо трябва да се направи проектиране, за да се възложи обществена поръчка за строителство. Столична община НЕ превежда парите на р-н Слатина.

⛔ В район Лозенец Столична община е поела ангажимент да направи разширения на три ясли. Яслите НЕ са разширени и до момента.

⛔ Столична община размени терен в Дианабад до детска градина с Петьо Блъсков и после му позволи да постори там два блока, вместо да РАЗШИРИ съществуващата детска градина.

Подкрепям предложените от Националната мрежа за децата решения на проблема:

✅ Подкрепа на алтернативните форми за образование и грижа в ранна детска възраст (кооперативи, детски центрове) за децата от 1 до 4-годишна възраст чрез подходящи общински или национални програми за финансиране. Това означава държавата и общините да пуснат монопола. С подкрепата на общината и националните институции, това решение може да осигури сравнително бързи резултати и да облекчи натиска върху държавните детски ясли и градини. Нещо повече, това ще даде възможност на родителите да избират къде да запишат детето си, вместо да стискат палци то да бъде изтеглено на жребий за място в държавната градина.

✅ Подкрепа на публично-частни партньорства – детски кътове, управлявани от компании или граждански организации. В тях родителите ще могат да запишат децата си на място, което е близо/ в сградата на мястото, на което работят.

✅ Промяна в изискваните минимални нива на квалификация на персонала. Само една трета от европейските образователни системи изискват основните практици, работещи с група по-малки деца (обикновено под 3 години), да имат бакалавърска степен или по-високо ниво на квалификация. България е сред тях. У нас всяка група деца под 3-годишна възраст трябва да се ръководи от двама основни специалисти, които имат поне бакалавърска степен. Това спира достъпа на студенти с подходящи специалности до помощни дейности в детските заведения, а работещите там, повечето от които са над средна и към пенсионна възраст, остават натоварени най-често с между 10-20 деца.

https://www.facebook.com/simeon.b.stavrev/posts/10229497018788433

Столична община и МВР не можаха да оборят аргументите ми, че правя малко за спиране на войната по пътищата

Днес няколко пъти ми беше спиран микрофонът, за да не мога да задам въпросите за отговорността на Столична община и Фандъкова към войната по пътищата. Въпреки това получих отговори от министъра на вътрешните работи:

❌ в София има ЕДВА 3 стационарни камери за засичане на скорост. Няма повече, защото МВР не е поръчало повече. Това звучи доста странно, защото на всички е ясно, че насищането на цяла София със стотици камери, които снимат нарушителите, ще е основна причина за намаление на катастрофите и смъртността.

❌ МВР имат ЕДИН служител в центъра за управление на трафика в София, който НЕ СЕ занимава с наказания на нарушители, а регулира фазите на светофарите.

❌ Столична община е изпратила от началото на годината ЕДВА 300 пътни нарушения на МВР в рамките на града и то само за каране в бус лентите. МВР са наложили санкции на 97 от тях.

Беше ми взета думата, след като изнесох наприятна информация за управляващите града, която показва, че те не си вършат работата за прекратяване на войната по пътищата:

❌ В София има общо 600 камери, които са на Столична община и няма НИТО ЕДНА, която да засича превишена скорост и преминаване на червено. Никой от ГЕРБ не иска да отговори, защо за бус лентите може да се изпращат нарушителите на МВР, а за другите две по-сериозни нарушения – не може.

❌ Беше ми отнета думата, преди да попитам какво точно прави Общинска полиция с щат от 140 служители, подчинена пряко на Фандъкова, по въпроса с пътната безопасност. И ще си позволя да предположа: НИЩО.

❌ Беше ми отнета думата и преди да попитам докъде стигна възложеното проучване за опасните кръстовища в града. Пак ще си позволя да предположа: ДОНИКЪДЕ.

Ако се чудите кой е виновен за войната по софийските улици и булеварди – мисля че на всички става ясно от описаното по-горе.

https://www.facebook.com/simeon.b.stavrev/posts/10229477012448287

Осъдих атаките на копейките срещу сградите на Столична община и Европейската комисия

Не разбирам полицията в София защо не си върши работата. Освен да проспива войната по улиците и булевардите, не реагира и когато Възраждане залива с червена боя сградата на Столична община и днес тази на Европейската комисия. Напомням, че походът за мир на копейките развява руски знамена на една държава терорист, която освен всичко друго депортира 16 000 деца от Украйна в Русия. Какъв мир е това да крадеш чужди деца?

https://www.facebook.com/simeon.b.stavrev/posts/10229539247804132

Бизнес планът на Топлофикация София е провал на ръководството на компанията

Няма да се учудя скоро да видим още по-високи сметки на парното в София и повече аварии, заради некомпетентното управление на Топлофикация София. Днес ГЕРБ в СОС одобриха бизнес плана на дружеството с цели 145 млн. лв. планирана загуба за 2023 г. В същото време енергийният регулатор започва извънредна проверка в Топлофикация София заради необосновано високите сметки за парно, които получиха столичани за прогнозно потребление през април.

За мен лошото финансово и експлоатационно състояние на Топлофикация София се дължи изключително на лошото управление на общинското дружество от ръководството му. Ето два примера:

1️⃣ Топлофикация София продължава да купува газ от Булгаргаз и не търси по-изгодна цена на терминалите за втечнен газ или директно през азербайджанската СОКАР, която стана ясно преди месец, че ще навлезе като сериозна конкуренция на българския пазар.

2️⃣ При увеличаващи се разходи по инвестиционната програма от 80 млн. лв. през 2022 на 164 млн. лв. за 2023 отново никой не говори за увеличаване на мощностите за производство на ток, които можеха да генерират огромни печалби с цените на електричеството за 2022. От цялото количество газ произведените брутна топлинна енергия и брутна електрическа енергия са съответно 82.5% и 17.5%, което трябва да бъде по принцип 50:50 и означава, че изгаряме газ само за отопление, вместо да го правим и на ток.

Ето конкретни данни от бизнес плана на Топлофикация София, от които не разбирам как стигат до загуба поредна година:

1️⃣ Рекордно поскъпване за крайния потребител за периода 1 юли 2022 – 30 юни 2023 г. – за битовите потребители на „Топлофикация София“ ЕАД цената е в размер на 136,82 лв./MWh, при цена за предишния период 98,48 лв./MWh, което е изменение с 38,93%.

2️⃣ От 1 юни 2022 при цена на газа 141.76 лв. MW/h стигаме 1 година по-късно до 1 май 2023 при цена 77.55 лв. MW/h.

3️⃣ Подчертавам, че цената на природния газ е 62% от всички разходи, а въглеродните емисии са 12%.

4️⃣ Планирани са едва 3% намаление спрямо 2022 на оперативните разходи (те включват закупуването на газ).

5️⃣ Планира се увеличение на произведената топлинна енергия спрямо 2022, а приходите от нея да се увеличат с цели 29% спрямо 2023.

6️⃣ Планирани са 9.7% намаление на променливите разходи спрямо 2022.

7️⃣ В същото време условните постоянни разходи растат с цели 27%: материали – 12%, външни услуги – 20%, персонал – 23%, ремонтна програма – 437%, данъци и такси – 27%, други – 33%.

За да се ориентирате какви колко са богати общинските предприятия на София:

ℹ️ Най-богатото общинско дружество, ако се съди по размера на активите му, е столичният “Метрополитен”. То притежава активи за 2.965 млрд. лв. В столичния метрополитен работят 2076 души.

ℹ️ На второ място по активи е друго дружество 100% собственост на Столична община – “Топлофикация София”. Дружеството притежава активи за малко над 2 млрд. лв. Дружеството има 2247 души персонал.

https://www.facebook.com/simeon.b.stavrev/posts/10229565974032271

Зоологическата градина в София стана член на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА)

Не си спомням Столичен общински съвет да е обръщал внимание на зоологическата градина в София в този си мандат. Затова изпратих редица въпроси до директора.

След посещение на зоопарка и преглед на достъпните материали в публичното пространство оставам с впечатление, че тя е занемарена като база и с много остаряла концепция за представяне на животните на посетителите:

  1. Сега животните са в клетки, а тенденцията в много зоологически градини в Европа е те да бъдат разделяни на географски принцип – вижте например Биопарк Валенсия, Лоро парк в Тенерифе, Пражки зоопарк, Зоологическа градина „Хелабрун“ в Мюнхен.
  2. Инженерните мрежи изглеждат в лошо състояние и имат нужда от основен ремонт.
  3. Зоопаркът не е член на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА) и съответно са ограничени възможностите за обмен на животни и обучение на служители с цел повишаване на тяхната компетенция.
  4. Ръководството може да привлича много повече посетители с разнообразни събития и съвместна работа с училища.

Ето отговорите, които получих:

  • Бюджетът през последните 10 години от 2.3 млн. лв. за 2013 се увеличава на 3.5 млн. лв. за 2022.
  • Посетителите намаляват – през 2013 са 442 хил., докато през 2022 са 421 хил. Има голям спад на посещенията между 2019 и 2020 от 373 хил. на 278 хил.
  • Към момента в предприятието работят 71 човека при 73 броя по щатна структура. Средният прослужен стаж на служител в зоопарка е 9 години.
  • Твърди се, че за новите и настоящи служител има организирани обучения за подобряване на квалификацията.
  • Зоологическата градина в София е разположена на площ от 235 дка. Със своята 135-годишна история тя е една от най-старите в Европа и най-голямата на Балканите. Площта на зоологическата градина е малко по-голяма от средната за най-често изгражданите зоопаркове.
  • Зоологическата градина в София е със статут на „кандидат за членство“ в Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА) от 2006 г. не е ясно кога ще приключи. Бъдещо членство в ЕАЗА обаче, ще разшири възможностите за работа с консервационно значими видове; ще осигури възможности за развитие и ще допринесе за по-ефективното участие на зоопарка в дейностите по опазване на биологичното разнообразие. Ще може да стане първият зоопарк в региона, който е успял да получи статут на член на ЕАЗА, защото изискванията са свързани с едновременното покриване на много стандарти.
  • Оградата се нуждае от обновяване от към ул. “Чавдар Мутафов“ и то по-скоро по отношение на определени участъци, но към момента няма пробиви в целостта й, които да позволяват необезпокоявано проникване на хищници от Ловния парк. Леко съм притеснен обаче дали наистина е така.
  • Парното е зле: Резултатите от обследването показват, че като цяло вътрешната отоплителна инсталация трябва да бъде осъвременена. Прогнозната стойност на необходимите ремонтни дейности е определена на около 1 500 000 лв. без ДДС.
  • Електричеството: Установена е необходимост от ремонтиране и/или подмяна на няколко стари електрически табла, разположени в зоопарка. Дали наистина е само това – пак съм леко притеснен.
  • На канализацията не е правен цялостен ремонт, а са извършени частични ремонти, поради запушване на канализационни тръби или за отстраняване на аварии.
  • Вода: През 2022 г. между ОП „ЗООЛОГИЧЕСКА ГРАДИНА – СОФИЯ“ и „Софийска вода“ АД е осъществена работна комуникация за изработване на схема на площадковата водопроводна мрежа с препоръки за зониране и монтаж на измервателни устройства с цел по-добро управление на мрежата и оптимизиране на разходите. ОП „Зоологическа градина – София“ разполага, както със собствен водоизточник (сондажен кладенец), така и е захранена от две точки с питейна вода, посредством два водомера. Водата от сондажния кладенец се използва за стопански нужди в т.ч. за почистване на зали за посетители, стопански зони, включително и загражденията на животните, но също така и за поливане на зелени зони и територии, за пълнене на декоративни езера и водни басейни, а водата, предоставена от „Софийска вода“ АД се използва само за питейни нужди за отглежданите животни и като резерв при необходимост.
  • Охрана: не е посочено колко човека от персонала са ангажирани и колко камери има. Отделно има и двугодишен договор с охранителна фирма „БОДУ“ ООД.

Снимката е от Канарските острови, където съм виждал една от най-впечатляващите за мен зоологически градини.

https://www.facebook.com/simeon.b.stavrev/posts/10229591894000254

Блог

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет - част 1

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет - част 1

Отчет за юни, юли и август 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за юни, юли и август 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Инсинератор за изгаряне на боклуци в София няма да има – Отчет за февруари 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Инсинератор за изгаряне на боклуци в София няма да има – Отчет за февруари 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Към блога

Медиатека

За какво ще използва приетият бюджет на София от над 2,6 млрд. лв.

За какво ще използва приетият бюджет на София от над 2,6 млрд. лв.

Симеон Ставрев, ДБ, пред novini.bg: В СОС трябва да търсим и намираме най-малкото общо кратно, а не  да правим циркове за пред хората

Симеон Ставрев, ДБ, пред novini.bg: В СОС трябва да търсим и намираме най-малкото общо кратно, а не да правим циркове за пред хората

Как да бъде изградена "умна" мобилност в София? Разказват общински съветници

Как да бъде изградена "умна" мобилност в София? Разказват общински съветници

Към медиатеката
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK