Инсинератор за изгаряне на боклуци в София няма да има – Отчет за февруари 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

11 март 2023, събота Viber

Инсинератор за изгаряне на боклуци в София няма да има – Отчет за февруари 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Накратко:

  • Заводът на ГЕРБ за горене на боклуци в София катастрофира
  • Столична община е напът да изгуби поне 100 млн. лв. европейско съфинансиране
  • София трябва да си върне къпалнята „Мария Луиза“
  • МОЧА трябва да бъде демонтиран
  • Попитах какво е актуалното състояние на ОП „Зоологическа градина – София“
  • Симеон Ставрев в “ДЕНЯТ с В.Дремджиев”, 17.2.2023
  • Симеон Ставрев във “Въпросите с Лили Маринкова”, 17.2.2023

Заводът на ГЕРБ за горене на боклуци в София катастрофира

Мегапроектът на ГЕРБ за строеж на завод за изгаряне на отпадъци в центъра на София се провали, след като обществената поръчка за изграждане на инсинератора беше прекратена. “Топлофикация София” публикува решение за прекратяване на процедурата в сряда вечерта като логичен завършек на многократни обжалвания и съдебни дела, след като накрая остана само един допустим кандидат.

От ”Демократична България” отдавна предупреждавахме, че изграждането на Завод за изгаряне на отпадъци в центъра на София е вреден и ненужен проект. И вече имаме доказателство за провала на това недоразумение, яростно защитавано от ГЕРБ-СДС.

Процедурата дава възможност за обжалване на решението на “Топлофикация”, но това ще забави още процеса и ще означава 100% загуба на европейското финансиране. А липсата на финансиране означава също край на изгарянето на боклук на 2 км от центъра на София.

Още през 2018 г. “Демократична България” инициирахме подписка за местен референдум, но предходният общински съвет я игнорира. След това Общинските съветници на ДБ предложиха друг референдум, в който гражданите да решат дали искат да горят боклуците си и после да ги дишат. ГЕРБ-СДС отново отхвърлиха предложението.

При възлагането на обществената поръчка през 2021 г. “Демократична България” посочихме, че тя е обречена поради грешки в нея, както се и случи. Комисията избра за изпълнител обединение около „Микс констракшън“, в което участват освен българската компания, така и турска, и три китайски. След обжалване Върховният административен съд постанови, че това обединение не отговаря на критериите, които се изискват от кандидатите. Съответно остана само един допустим участник – Богомил Манчев и сина му през фирмата им „Джи Си Ар“.

Упорството на ГЕРБ-СДС да защитават този провален проект доведе до 6 пропилени години за града ни и загуба на огромен финансов ресурс – 180 млн. лв. Европейско финансиране. Към сметката добавяме още 300 млн. лв., с които София построи другия завод за производство на RDF и стотиците милиони, които плащаме на няколко добре познати играча в обществените поръчки, за да извозват боклука ни. Тези изхвърлени на вятъра средства трябваше да използваме за промяна на целия процес по сметосъбирането и можехме отдавна да сме започнали да разделяме, преработваме и използваме отпадъците като суровина, вместо да ги горим в циментовите заводи или да ги зариваме в сметищата на Враждебна и Челопечене.

Ние от Демократична България сме убедени, че следващият кмет на София и новите общински съветници изцяло ще променят политиката по управление на отпадъците в града ни в полза на по-чиста околна среда, по-малко замърсяване на въздуха и по-добро качество на живот за всеки гражданин.

Столична община е напът да изгуби поне 100 млн. лв. европейско съфинансиране

Столична община е напът да изгуби поне 100 млн. лв. от 177 млн. лв. европейско съфинансиране за Инсинератора. Проектът е за приблизително 350 млн. лв.

Поисках ръководството на Топлофикация София ЕАД да даде подробна информация в инженерна комисия на СОС докъде е стигнал процесът, защото според информация от обществената поръчка нов изпълнител е възможно да е избран на 26 януари 2023.

Участници в обществената поръчка обжалваха избора на изпълнител. ВАС се съгласи с аргументите и задължи Топлофикация София да избере наново изпълнител.

Още през миналото лято Управляващият орган по ОПОС уведоми СО и СОС за огромно забавяне и риск от загуба на пари.

ОВОС-ът на проекта също се обжалва в съда, което значи, че дори и да се избере изпълнител, а ОВОС-ът падне, Топлофикация София пак не може да строи, защото трябва нов ОВОС.

Процедурата за изграждане на Инсинератор за изгаряне на боклука в София започва с решение №474 на Столичния общински съвет от 20.07.2017. С това решение СОС дава съгласие Йорданка Фандъкова и Топлофикация София ЕАД да кандидатстват за европейско финансиране по ОПОС на това недоразумение на ГЕРБ.

Целият процес за отпадъците на София е тотално погрешен и обслужва няколко човека и фирми, които извозват боклука ни за стотици милиони. Просто се разходете по която и да е улица и вижте в контейнерите за боклук, че е пълно с неща, които могат да се рециклират.

Към сметката за „извозване“ добавете и първия завод за „разделяне“ на боклука за 300 млн. лв. Инсинераторът би се явил втори завод за още 350 млн. лв., където да се изгаря този разделен боклук от първия завод.

Истинското решение на проблема е не да изливаме стотици милиони за заводи, които да горят боклука, а да започнем да го разделяме и да го използваме като суровина.

Ето пълното ми искане за изслушване на Топлофикация София ЕАД в комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране към СОС:

Предлагам ви да помолим ръководството на Топлофикация София ЕАД, на следващото заседание на нашата комисия, да ни информира докъде е стигнал процесът за избор на изпълнител за Инсинератора.

На 12 януари 2023 Върховният административен съд взе решение по делото за Инсинератора в София – отменя решението от 23.07.2021 г. на изпълнителния директор на „Топлофикация София“ ЕАД за определяне на изпълнител на обществената поръчка в частта за класирането и връща за повторно разглеждане и избор на изпълнител.

На основание влязлото в сила решение на ВАС „Топлофикация София“ ЕАД, видно от регистъра на обществените поръчки, е насрочила на 26.01.2023 г. повторно отваряне на ценовите оферти. Не намирам никаква друга информация по въпроса.

Напомням, че на 30 май 2022 г. Управителният орган на ОПОС, с писмо до СО и СОС, ни информира, че Инсинераторът се явява най-рисков от всички изпълнявани по програмата проекти и има голям риск от загуба на европейски средства. Това потвърждава и вицепремиерът Пеканов в последните дни: „Голямата част от риска от загуби по оперативната програма околна среда се дължи на казуса с инсинератора на Столична община“.

Mediapool.bg изчисляват финансовите загуби по следния начин към 14 декември 2022: „Столичната община ще загуби поне 100 млн. лева от евросредствата, с които трябваше да се финансира изграждането на инсталация за производство на парно и ток с гориво от боклук. Заради огромното забавяне на проекта няма как да се усвоят предвидените над 177 млн. лева от еврофондовете. Затова сумата от ЕС ще бъде намалена, а общината ще трябва да намери пари отдругаде“.

Предвид важността на темата за обществото аз бих искал да получим възможно най-пълна информация от ръководството на Топлофикация София ЕАД. Интересуват ме основно следните въпроси:

  1. Отворени ли са ценовите оферти от Топлофикация София ЕАД след решението на вас?
  2. Избран ли е изпълнител?
  3. Има ли обжалвания?
  4. Дружеството има ли намерение да избира изпълнител, след като ОВОС-ът на проекта още се обжалва? Ако ОВОС-ът падне в съда какво следва ако е избран изпълнител?
  5. Колко са предвидените пари по ОПОС и колко е собственото съфинансиране? Каква е общата сума?
  6. На каква стойност Топлофикация София ЕАД оценяват вече загубата от европейското финансиране?
  7. Търсят ли се други източници на финансиране?

София трябва да си върне къпалнята „Мария Луиза“

Къпалнята „Мария Луиза“ трябва отново да стане общинска собственост. Само така може да бъде спрян човек като Румен Гайтански – Вълка, който спокойно си сече дървета без никакво разрешение в Борисова градина. До 1988 г. Румен Гайтански е шофьор на директора на Осмо районно управление на милицията Ангел Стойчев.

  • През 2003, чрез Софийски имоти, СОС прехвърля на Гайтански, чрез подставени лица, мажоритарния дял в “Парк Мария Луиза” АД при смешна цена, като запазва за общината едва 41.9% от собствеността на къпалнята.
  • Вчера, 20 години по-късно, представител на “Парк Мария Луиза” АД заяви на заседание на СОС, че собственикът най-нагло превъзлага дейността по „разчистването“ на друга фирма от обръчите на Гайтански – “Грийн партнърс” АД.
  • Справка в търговския регистър сочи, че действителен собственик по Закона за мерките срещу изпиране на пари на “Грийн партнърс” е именно Румен Гайтански.
  • “Грийн партнърс” АД участваше в чистенето на града като общинската Чистота Искър ѝ превъзлагаше част от своите дейности за 2018 и 2019 за десетки милиони.
  • От 2019 „Грийн партнърс” АД официално поема сметопочистването на кварталите “Изгрев”, “Слатина”, “Подуяне” и “Илинден”, “Надежда”, “Сердика”. Друга фирма, която се предполага, че е свързана с Гайтански, „Зауба“ ЕАД, поема Люлин”, “Красно село”. Договорите са за над 100 млн. лв.
  • Гайтански преди чистеше София през други свои фирми – “ВОЛФ” и “ДИТЦ”, но беше в този бизнес и в други градове.
  • Вълкът сега иска да гори боклука на България в нов завод до Павликени, срещу който има протести заради опасения от екологична катастрофа.
  • Напомням, че Румен Гайтански започна да строи незаконно хотел до язовир Искър.

Какво може да се направи – Общината и СОС да ограничат дотолкова възможностите на Вълка в къпалня Мария Луиза, че да бъде принуден да върне имота на Столична община.

Подобен казус имаше с Петьо Блъсков с имот до метростанция Г.М. Димитров, но за съжаление там той успя да построи блок, вместо имотът да се използва за разширение на детска градина, която е залепена до него.

МОЧА трябва да бъде демонтиран

18 години и една война трябваха на ГЕРБ, за да “обърнат палачинката” за МОЧА

През цялото това време те саботираха всички опити за преместването му в музея. Столичен общински съвет още през миналия век приема решение за отстраняването му, но то така и не стига до изпълнение и отговорността постоянно се прехвърля между институциите. Групата на “Демократична България” в Столичния общински съвет внесе нов доклад за премахването на МОЧА още през 2020-та, когато ГЕРБ държеше и националната и местната власт. До настоящия момент най-голямата група в общинския съвет по всякакъв начин спираше дори разглеждането му и защитаваше монумента на окупаторите чрез всякакви административни спънки.

Противно на претенциите на ГЕРБ за евроатлантически ценности, мнозинството им в Столичния общински съвет активно пречеше да бъде стартирана процедурата по премахването на този паметник на васалност и колониално владичество.

Въпреки че преди година, когато започна руската агресия, за пореден път поискахме докладът от 2020-та да бъде разгледан, управляващите категорично се противопоставиха на това и не заеха позиция, съвпадаща с привидно западната им ориентация.

От Демократична България винаги сме подхождали съобразно нашите неизменни принципи, според които страната ни трябва да бъде достоен член на ЕС и НАТО, за разлика от представителите на ГЕРБ, които удобно изчакаха цяла година, за да се уверят, че Русия е в губеща позиция. Но пред тях все още стоят въпросите, които ние няма да се откажем да задаваме:

Какво трябваше да се случи, за да излязат Столична община и Столичният общински съвет от летаргията си и да предприеме реални действия за преместването на монумента с „дружелюбния“ руски войник, размахал оръжие над главите на софиянци? Какво трябваше да се случи, за да се премести паметник, внушаващ васално положение на България спрямо Русия?

Как се вписва присъствието на такъв монумент в скалата на вашите евроатлантически ценности? Смятате ли, че е нормално въоръжен войник от армията на държава, обявила ни за врагове, да се извисява над Парламента и Университета?

Как това кореспондира с натовската ни принадлежност?

Гражданите на София вече 18 години са свидетели на празните обещания на Борисов. Затова днес призоваваме ГЕРБ – нека думите на вашия лидер се превърнат в реални действия и нека докажете какъв е вашият цивилизационен избор – на евроатлантическите свободни демокрации или на евразийските сатрапи, окупатори и убийци.

Целият доклад на ДБ за преместването МОЧА – в първи коментар.

Попитах какво е актуалното състояние на ОП „Зоологическа градина – София“

Зоологическите градини в Европа са на светлини години от тази в София, замръзнала в 80-те. Софийската зоологическа градина е занемарена като база и с много остаряла концепция за представяне на животните на посетителите.

  1. Сега животните са в клетки, а тенденцията в много зоологически градини в Европа е те да бъдат разделяни на географски принцип – вижте например Биопарк Валенсия, Лоро парк в Тенерифе, Пражки зоопарк, Зоологическа градина „Хелабрун“ в Мюнхен.
  2. Инженерните мрежи изглеждат в лошо състояние и имат нужда от основен ремонт.
  3. За една от основни функции за една всяка зоологическа градина, възстановяване на изчезващи видове, аз не намирам никаква информация и предполагам, че не се извършва.
  4. Безопасността на посетители, служители и животни може да бъде под съмнение при авария на някое техническо съоръжение.
  5. Зоопаркът не е член на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА) и съответно са ограничени възможностите за обмен на животни и обучение на служители с цел повишаване на тяхната компетенция.
  6. Ръководството може да привлича много повече посетители с разнообразни събития и съвместна работа с училища.

Пълното ми питане може да видите в линк от първия коментар.

Симеон Ставрев в “ДЕНЯТ с В.Дремджиев”, 17.2.2023

Софиянци няма да горят боклука си и после да го дишат! Инсинераторът катастрофира в некомпетентността на ГЕРБ. Фандъкова загуби 177 млн. лв. европейско финансиране и 6 години безсмислени усилия. Топлофикация София ЕАД можеше да вложи парите в нови мощности за производство на ток и с печалбата да намали дълговете си и крайните сметки на абонатите. Новото реформаторско мнозинство, което ще се сформира след местните избори в София наесен, ще трябва да реши и този проблем, който ГЕРБ ще ни завещае.

Симеон Ставрев във “Въпросите с Лили Маринкова”, 17.2.2023

Топлофикация София ЕАД прекратява обществената поръчка за изграждане на инсинератор за изгаряне на боклук в София с аргумент, че „след като е останала само една подходяща оферта е обективно невъзможно конкурентно формиране на оценката по показателите“. Това е огромен провал на ГЕРБ-СДС. От Демократична България многократно сме заставали на позицията, че не може да има такъв завод на 2 км от центъра на града. Ние сме тези, които предложихме да се свика местен референдум, в който гражданите да решат дали искат да горят боклуците си и после да ги дишат. ГЕРБ-СДС отхвърлиха предложението ни. Демократична България ясно казахме, че оценката за въздействие на околната среда (ОВОС) е неточна, защото обхваща само района на завода и не взема предвид въздействието, което горенето на боклуци ще окаже върху целия град. Именно ОВОС-а се обжалва все още в съда от граждани и неправителствени организации.

Блог

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет - част 1

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет - част 1

Отчет за юни, юли и август 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за юни, юли и август 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за март, април и май 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за март, април и май 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Към блога

Медиатека

Симеон Ставрев, ДБ, пред novini.bg: В СОС трябва да търсим и намираме най-малкото общо кратно, а не  да правим циркове за пред хората

Симеон Ставрев, ДБ, пред novini.bg: В СОС трябва да търсим и намираме най-малкото общо кратно, а не да правим циркове за пред хората

Как да бъде изградена "умна" мобилност в София? Разказват общински съветници

Как да бъде изградена "умна" мобилност в София? Разказват общински съветници

Симеон Ставрев за ФрогНюз: Ако блокажът в Общинския съвет продължи, София може да загуби 70 млн. лева

Симеон Ставрев за ФрогНюз: Ако блокажът в Общинския съвет продължи, София може да загуби 70 млн. лева

Към медиатеката
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK