Поисках Столична община да прекрати войната по софийските улици – Отчет за октомври 2022 на Симеон Ставрев като общински съветник

31 октомври 2022, понеделник Viber

Поисках Столична община да прекрати войната по софийските улици – Отчет за октомври 2022 на Симеон Ставрев като общински съветник

Накратко:

  • Поисках Столична община да прекрати войната по софийските улици
  • Излязохме с декларация в СОС по повод мълчаливият отказ на ГЕРБ да дискутират обществено значими теми за София, повдигнати от Демократична България
  • Показах, че Столична община не може да построи малък пътен участък от 400 м. между ССТ и бул. Владимир Вазов
  • ДБ ще следим стриктно за ремонта на тротоарите от мегазаема за 200 млн. лв.
  • Напомних, че Фандъкова обеща одит на ЦГМ, но не знаем да е предприела нещо по въпроса
  • Припомних за проблемите на общинските предприятия
  • ДБ поиска оставката на общинския съветник, опитал да свали украинското знаме

Поисках Столична община да прекрати войната по софийските улици

Поисках от Кмета на Столична община и от Председателя на Столичен общински съвет да организират незабавна среща между политическите сили в СОС, администрацията на Кмета и СДВР, за да се набележи реален план за спиране на войната по софийските улици и булеварди, както и отговорници и срокове за неговото изпълнение:

❗ Днес, 14 октомври 2022, за пореден път човек загуби живота си при пътно-транспортно произшествие в София. Камион се вряза в спирка и уби 19-годишно момиче.

❗На 26 септември 2022 пиян и дрогиран шофьор уби френски гражданин на околовръстното шосе на София.

❗През август Семерджиев уби две момичета на 21 г. и 26 г. при хотел Хемус на бул. Черни връх, където е шофирал според експертиза със 166 км./ч.

❗Преди две години малко по-нагоре по същия булевард Милен Цветков загуби живота си.

❗Време е ГЕРБ да престанат да се правят на слепи и да видят най-после, че в нашия град се води война – война по улиците и булевардите.

❗Преди две години и половина от Демократична България предложихме план за пътна безопасност на София, който ГЕРБ също се направиха, че не виждат. В него описахме защо софийските улици и пътища не са безопасни и как столицата да стане безопасна за всички участници в движението.

Излязохме с декларация в СОС по повод мълчаливият отказ на ГЕРБ да дискутират обществено значими теми за София, повдигнати от Демократична България

Вчерашната декларация на ДБ в СОС: Мълчаливият отказ на ГЕРБ да дискутират обществено значими теми за София, повдигнати от Демократична България

Уважаеми съграждани,

Когато мнозинството, управляващо София не отговаря на въпросите и предложенията на Демократична България, това означава, че същото мнозинство крие много неща от софиянци.

Това мнозинство отказва да разследва загубата на 12 млн. лв. от ЕС заради опорочен търг за ремонта на трасето на трамвай №5 и неспазването на сроковете в договора за строителство като не подкрепя предложението на Демократична България за създаване на работна група. Крещящото е, че освен с наложените санкции Софиянци ще бъдат ощетени и с още поне шест месеца закъснение на пускането на обновеното трасе. Възможно е да бъдат ощетени и с отпадането на втората част от проекта.

Това мнозинство продължава да крие и какво се случва в Център за градска мобилност. То отказва да бъде извършен спешен одит на системите за тарифиране на пътниците на ЦГМ и Метрополитен. Отказва и да проведе наистина сериозно проучване на собствениците на “Компютърнет сървисиз”, които отговарят за внедряването и поддръжката на новата тикет система. Отказва и да провери дали при възлагане на поръчката “Компютърнет сървисиз” са имали необходимия капацитет за изпълнението й.

Това мнозинство отказва и да предприеме работещи мерки за прекратяване на войната по софийските улици. То не подкрепя предложението на Демократична България да се организира незабавна среща между всички политическите сили в СОС, администрацията на Кмета и СДВР относно ескалиращите нарушения на правилата за движение, водещи до постоянни тежки инциденти и загинали пешеходци, на която да се подготви реален план, както и да се определят отговорни лица и срокове за неговото изпълнение.

И това са само няколко примера. Но освен тях има и много други, в които ГЕРБ крият информация или отказват да приемат разумни предложения, само защото те идват от други политически сили.

Затова освен към кмета, се обръщаме най-вече към Председателя на Столичния общински съвет, като на пръв сред равни.

Г-н председател, ние общинските съветници, както и гражданите на София не сме слепи и прекрасно виждаме, че от няколко месеца Вие сте започнал предизборната си кампания. Виждаме Ви на всяко събитие в града ни, което има медийно отразяване. Виждаме, как по подобие на председателя на Вашата партия, Вие използвате ресурса на всички наши съграждани, за да изпъкне Вашата личност.

Но днес ние, Демократична България, Ви призоваваме:

Погледнете назад в годините на управлението на ГЕРБ в София. Осъзнайте грешките, които сте допуснали. Помислете за всички обещания, които не изпълнихте през тези 13 години. И нека през последната година, всички общински съветници без да се борим за медийно внимание и за изтъкване чий принос е по-голям, да се опитаме да направим най-доброто, което можем до края на мандата на този Съвет. Не заради нас, не заради Вас, а заради софиянци.

А за тяхното решение ще научим всички ние, след като видим резултатите на местните избори следващата есен.

Показах, че Столична община не може да построи малък пътен участък от 400 м. между ССТ и бул. Владимир Вазов

Безсилието на Столична община да изгради дори един малък, но важен пътен участък, е показателен за изгубените 12 години за града ни при управлението на кмета Фандъкова. Става въпрос за първия етап на бул. Източна тангента от около 400 м от Северна скоростна тангента до бул. Владимир Вазов.

Търгът за въпросния булевард е проведен още през 2018. През 2021 за изпълнител е избрано обединението “ДЛВ Инжстрой” при цена от 20 млн. лв. за 1 460 м. булевард.

В медиите се появиха разследвания за връзка на единия участник ДЛВ ЕООД с бившия общински съветник от ГЕРБ в СОС Орлин Алексиев.

В края на май 2022 получих уверение от зам.-кмета по строителството на Столична община инж. Джоргов, че разширението от ССТ до бул. Вазов на бул. Източна тангента е пред разрешение за строеж, което значи, че строителството ще започне скоро.

Шест месеца по-късно строителство все още не е започнало, както не започна и предишните години, въпреки че този участък постоянно присъстваше в капиталовата програма на бюджета на София.

Редовното опавдание беше, че не са приключили отчужденията. Това е задължение на Столична община и тя е изцяло виновна за това. След като участът е бил пред разрешение за строеж не мога да си обясня защо и тази година строителство най-вероятно няма да започне.

ГЕРБ тотално се провалиха в изграждането на обещаните от тях булеварди, просто защото не ги построиха и давам конректни примери: Тодор Каблешков, Филип Кутев, Копенхаген, Рожен, Илиянци, Ломско и Обелско шосе, връзка Сточна – Централна гара, връзка Пирогов – Сливница, връзка летище – СОП.

Снимката е от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт.

ДБ ще следим стриктно за ремонта на тротоарите от мегазаема за 200 млн. лв.

Когато за първи път отидох в Амстердам, Прага и Севиля, бях поразен от начина, по който си правят тротоарите. Скосявания до 0 см, липса на ужасните метални антипаркинг колчета, малкият брой шахти, изпипаните детайли и обезопасяването са само част от нещата, които ми правиха силно впечатление. От лятото София също има стандарт за настилките. Познати любими строители на ГЕРБ се включиха в поръчката на Столичната община за ремонт и изграждане на 700 хил. м2 тротоари, което е повече от ремонтираните през последните дванадесет години (или за четирите мандата на Йорданка Фандъкова досега). Мегапоръчката е за 200 млн. лв. Средствата ще се усвояват през рамковите договори за поддръжка на улици в срок от четири години. Ако ремонтът на тротоарите започне през пролетта, това ще означава, че ще застъпи шестте последни месеца от мандата на Фандъкова и почти целия следващ мандат на СОС и новия кмет. София определено има нужда от сериозен ремонт на тротоарите. За съветниците на ДБ и районните кметове съм сигурен, че ще следим стриктно как вървят тези ремонти.

Напомних, че Фандъкова обеща одит на ЦГМ, но не знаем да е предприела нещо по въпроса

Преди вече 3 месеца Фандъкова обеща да нарави одит в ЦГМ, за да установи дали има проблеми с новата тикет система. Нищо не съм чул да се прави оттогава, освен за пореден път да ни обещава нещо т.е. досега – кьорфишек. Аз разбира се се усъмних, че ще започне въобще одит или че този одит ще е само проформа. Затова изпратих списък с въпроси и изискване на документи от ЦГМ, за да се опитам аз да направя някакъв одит на базата на тях. ЦГМ като общинско дружество и по закон е длъжно да ми съдейства в качеството ми на общински съветник в СОС. Нямам отговор от ЦГМ вече над 2 месеца. Явно нещо много трудно или тайно съм ги попитал. И така – администрацията на ГЕРБ не спазва закона и София е потънала вече 15 години в мрак.

Снимката е моя от вчера, 19:00 от централна софийска улица.

Припомних за проблемите на общинските предприятия

Институтът за пазарна икономика: Столичните търговски дружества трупат загуби, решение не се търси (засега). Това в превод означава: след ГЕРБ и потоп.

1️⃣ Натрупаната загуба към края на 2020 г. в балансите на столичните търговски дружества е малко над 708 млн. лв., което е 44% от целия бюджет на Столична община за годината.

2️⃣ Обобщеният отчет на Столична община за търговските дружества за 2020 г. всъщност ги представя, а не ги анализира, в него няма нито един обобщен финансов показател, чрез който да се прецени какво е състоянието на общинските фирми и какво е влиянието им върху общинския бюджет.

3️⃣ Столична община притежава собственост в търговски дружества, извършващи различни стопански дейности: от доставка на топлоенергия, транспорт и строителство, до пазари и охранителна дейност.

4️⃣ Активите на столичните търговски дружества (без лечебните заведения) съвсем слабо нарастват до близо 5,1 млрд. лв. през 2020 г. Общата им загуба обаче в рамките на една година се удвоява, достигайки 139 млн. лева. Основната причина за загубата се дължи на загубите на „Топлофикация ЕАД“ и на „Център за градска мобилност ЕАД“.

5️⃣ Приходите от продажби на дружествата намаляват с близо 130 млн. лева, основно заради намалените приходи на Топлофикация и ЦГМ. От големите единствено „Метрополитен ЕАД“ реализира сериозен ръст на приходите между двете години в размер на 15,1 млн. лева за 2020 година и оттам – печалба за годината.

6️⃣ Влошаването на финансовите показатели на търговските дружества следва да се анализира по-подробно от общинската власт, за да се предприемат мерки в една от двете посоки – оздравяване и по-добро качество на управлението или приватизация. Такива оценки не виждаме в документите на общината.

7️⃣ Предоставяната от общините информация за търговските им дружества и за общинските предприятия е по-скоро символична. Столична община, като най-голямата по бюджет и предоставяни публични услуги местна власт, следва да дава пример за публичност и управление на собствеността.

ДБ поиска оставката на общинския съветник, опитал да свали украинското знаме

Блог

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет - част 1

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет - част 1

Отчет за юни, юли и август 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за юни, юли и август 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за март, април и май 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за март, април и май 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Към блога

Медиатека

Симеон Ставрев, ДБ, пред novini.bg: В СОС трябва да търсим и намираме най-малкото общо кратно, а не  да правим циркове за пред хората

Симеон Ставрев, ДБ, пред novini.bg: В СОС трябва да търсим и намираме най-малкото общо кратно, а не да правим циркове за пред хората

Как да бъде изградена "умна" мобилност в София? Разказват общински съветници

Как да бъде изградена "умна" мобилност в София? Разказват общински съветници

Симеон Ставрев за ФрогНюз: Ако блокажът в Общинския съвет продължи, София може да загуби 70 млн. лева

Симеон Ставрев за ФрогНюз: Ако блокажът в Общинския съвет продължи, София може да загуби 70 млн. лева

Към медиатеката
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK