Продължих да се боря за закриване на сметището до Долни Богров – Отчет за декември 2021 на Симеон Ставрев като общински съветник

01 януари 2022, събота Viber

Продължих да се боря за закриване на сметището до Долни Богров – Отчет за декември 2021 на Симеон Ставрев като общински съветник

Накратко:

  • Изпуснали сме 20 г. и между 1 и 2 млрд. лв. приходи, които можеха да са в “Топлофикация”
  • На заседание на СОС зам.-кметицата по екология на Фандъкова не можа да ми отговори кога точно ще се затвори сметището в Долни Богров
  • Втори месец ГЕРБ саботират мои доклади за обследване на сметищата в Долни Богров и Враждебна
  • Попитах дали ще се застрои поредната зелена площ в Дианабад
  • Намерих проблеми и посочих решения за градския транспорт в София
    • ГЕРБ се опитаха да скрият информация от новата тикет система
    • Все пак получихме доклада от тикет системата и анализирах информацията за първите шест месеца от нейната работа
  • Фандъкова най-после ми отговори, че няма да строи обещаните от нея булеварди
  • Попитах ЦГМ какви са приходите от паркиране за 2021 и как са изхарчени
  • Алармирах, че в метрото продължават рекламите на хазарт
  • Предупредих за фалшиви таксита

Изпуснали сме 20 г. и между 1 и 2 млрд. лв. приходи, които можеха да са в “Топлофикация”

“Проблемът с чистотата на въздуха в София стои отдавна. Въпреки че “Кремиковци” беше затворен преди 15-тина години, ние продължаваме да имаме мръсен въздух, който е опасен за здравето”.

Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ Симеон Ставрев, общински съветник в Столичния общински съвет от “Демократична България”.

“Миенето на улиците е нещо, което ГЕРБ тотално забравиха през последните години. Това е нещо, за което трябва да следи Столичният инспекторат. За негов шеф беше назначен Ивайло Иванов – бившият главен секретар на МВР по време на протестите. Това очевидно е една удобна позиция за него”, коментира Ставрев.

“Питал съм Фандъкова като общински съветник редица въпроси, свързани с чистотата на въздуха. Едното беше защо не обявява например на спирките на градския транспорт какво е замърсяването на въздуха в момента. Отговорът беше, че нямат технологична възможност, което в превод значи: “Не искаме”, посочи той.

Ставрев коментира и въпроса с екостикерите: “Това евентуално би могло да се случи от следващата зима, защото до следващото лято би трябвало всички автомобили да получат стикера. Важен е обаче въпросът защо изобщо да се слагат стикери, а не се използва например някаква електронна система. Просто тупат топката”.

“Много е важно хората да са запознати с целия процес на изхвърляне на боклуците. В целия град имаме процес на огромно изхвърляне на метални контейнери, в които изхвърляме целия си боклук. Много по-малко са контейнерите, в които изхвърляме разделно. Всеки един от нас вижда, че в металните контейнери се изхвърлят всякакви неща – кашони, опаковки, всевъзможни продукти, които могат да бъдат рециклирани. Огромната част от боклука в металните контейнери заминава за село Яна, където се направи първият завод за разделяне на боклука. При постъпване там, боклукът бива разделян с идеята да се превърне в гориво, което може да се изгаря. Проблемът е, че само ⅓ от този боклук се превръща в гориво – не се депонира на сметището, а другите ⅔ отиват в съседното сметище до Долни Богров.

Тук възниква въпросът защо ⅔ от боклука отиват на съседното сметище. Затворихме сметището в Суходол след 2010 година, а боклукът започна да се кара до Долни Богров с обещанието от 2012 до 2015 година, когато се изгради заводът в село Яна, сметището да се рекултивира, целият боклук да преминава през този завод, да се превръща в гориво и да не се депонира никъде. Това би било страхотно, но не се случва”, разказа той.

“Гражданите и жителите на Долни Богров организираха множество протести, на които казват, че това сметище вече е незаконно, че ГЕРБ са обещали още 2012-2015 година да бъде затворено. Истината е, че откакто направиха завода за разделяне на боклук, в Долни Богров продължават да пътуват боклуци”, каза общинският съветник.

Ставрев коментира и изграждащия се в София инсинератор за отпадъци: “Ние сме абсолютно против да се изгражда завод за изгаряне на отпадъци. Вече има завод за сепариране, сега искат да направят втори за изгаряне. Инсинераторът, който наричаме крематориум за изгаряне на боклук, трябва да бъде разположен до гробищата, след Сточна гара. Това е буквално на два километра от идеалния център на София. Колкото и съвършени филтри да бъдат поставени на комините на този завод, все някакви мръсни прахови частици ще излизат във въздуха. Като се има предвид, че през зимата така или иначе въздухът ни е замърсен, да усложняват допълнително обстановката с изгаряне на боклук ми се струва абсурдно”.

На въпрос за връзката между дълговете на “Топлофикация” и мощностите за разделяне и преработване на боклука, Ставрев отговори: “Връзката е г-жа Десислава Билева, заместник-кмет в направление “Зелена система, екология и земеползване”. Преди беше в борда на директорите на “Топлофикация”, сега е зам.-кмет. Тя е “топлата връзка”. Истината е, че “Топлофикация” има 1 млрд. лева дългове, което е значителна сума. В по-голямата си част това са дългове към “Булгаргаз”. ⅓ от газа, който се внася в България от Русия, ние изгаряме в “Топлофикация – София”. По този начин отопляваме жилищата си, въпреки че има хора, които се отказват от тази услуга, на която “Топлофикация” е монополист. Проблемът е, че дружеството не се управлява добре, след като трупа такъв дълг. Ако управляваш едно дружество и натрупаш толкова големи задължения, значи има проблем с управлението на дружеството. Искат да решат финансовите проблеми на “Топлофикация”. Твърдят, че когато целият боклук се докарва от първия до втория завод, ще спестят между 5 и 7% от сметката за газ. Това е смешно”.

“Истинското решение на проблемите на “Топлофикация” е отоплителните централи в София да станат топло-електрически централи. В момента отопляваме София през 4 централи, като само 2 от тях произвеждат ток. Това е изключителна глупост, защото изгаряме газ напразно – горим газ, за да произвеждаме пара и да се отопляваме, но не правим ток. Това е прахосване на газа”, обясни той.

“Изпуснали сме 20 години и приблизително между 1 и 2 милиарда лева приходи, които можеха да бъдат в “Топлофикация” и съответно да не се налага да строим каквито и да е било заводи за изгаряне на боклук за още 350 милиона лева”, заключи общинският съветник.

На заседание на СОС зам.-кметицата по екология на Фандъкова не можа да ми отговори кога точно ще се затвори сметището в Долни Богров

❗Зам.-кметът по екология на Фандъкова г-жа Билева вчера не можа да се анагажира с дата за затварянето на сметището „Долни Богров“ след мой въпрос на сесията на СОС.
⛔ Още през 2012 сегашната председателка на комисията по екология в СОС и тогавашната зам.-кметица Мария Бояджийка обещават 2015 сметището да се превърне в „крайградски парк“.
☢ Съществуването на това сметище обслужава интересите на Домусчиев, Вълка и Титан, които продължават да получават стотици милиони от такса смет на софиянци, вместо да се превърнем в град на нулеви отпадъци.
⭕ Обвързването на строителството на Инсинератора със затварянето на депо „Долни Богров“ е абсурдно, защото и сега всичкият боклук може да се прави на RDF, който да се гори в ТЕЦ-ове или циментови заводи.
Качвам снимка от вчерашното заседание на СОС, където ГЕРБ, СДС, ВМРО, Атака и част от БСП подкрепиха експлотацията на сметището, чрез предоставяне на уплътняваща машина (компактор) на общинското дружество СОФЕКОСТРОЙ ЕАД, с който да продължат да зариват боклуците с пръст.

Втори месец ГЕРБ саботират мои доклади за обследване на сметищата в Долни Богров и Враждебна

⛔ Председателят на СОС Георги Георгиев трябва да обясни защо вече два месеца два мои доклада за обследване на сметищата в Долни Богров и Враждебна дори не влизат за разглеждане в комисиите на СОС.
❗Сметищата отдавна трябваше да бъдат затворени по обещания на Фандъкова и общински съветинци от ГЕРБ.
⭕ Не искам и да си мисля, че моите доклади са забавени умишлено. Напомням, че Домусчиев, Вълка и Титан взимат стотици милиони за сметосъбиране в София.

София строи планина от боклук на “Долни Богров” с отпадъци от завода за RDF.
🔵 Столичната община иска да вдига билото на депо “Долни Богров” и да трупа там по 146 хил. тона смет от завода за отпадъци.
🔵 Сметището и сега неофициално се използва като скрития пети елемент на системата, решаващ проблемите на града.
🔵 Инсинераторът на София се превърна в тема за партиите на промяната, като се появиха предложения за спиране на проекта.
Четете повече в новия брой на Капитал.

Попитах дали ще се застрои поредната зелена площ в Дианабад

🔵 На 14 януари 2020 г. кметът на р-н Изгрев публикува, че е спрян пети строеж в зелена или междублокова площ. В случая се касае за отредена за зелена площ земя по ПУП, но от данните за имота излиза, че е предназначен за жилищно строителство.
🔵 Жители на квартала ни информираха за движение около въпросния имот в кадастъра и са силно притеснени за възможно бъдещо строителство на това място. Очевидно е гъстото застрояване на района, а този парцел попада точно между няколко много големи съчленени блока.
🔵 Затова попитах кметицата Фандъкова последно ще се строи ли върху тази зелена площ или ще се намерят пари най-после за отчуждаване.

Намерих проблеми и посочих решения за градския транспорт в София

ГЕРБ се опитаха да скрият информация от новата тикет система

⛔ ГЕРБ отново крият информация от опозицията в СОС.
⛔ До края на ноември трябваше да е готов първият доклад от изпълнителя на новата тикет система с предложения за ново тарифиране, данни за трафика, оптимизация на маршрутите на градския транспорт.
⛔ На базата на тези данни общинските съветници може да преценим например дали билетът да е за 30, 40 или 50 мининути и дали някой автобус не е прекалено пълен и трябва да стане по-редовен, но ЦГМ просто не ни дава доклада.

Все пак получихме доклада от тикет системата и анализирах информацията за първите шест месеца от нейната работа

Според данните от новата тикет система за градския транспорт в София, събирани последните шест месеца, може да посочим няколко проблема и техните решения.
Проблеми:
🔴 ⅔ от превозните документи се ползват от пенсионери, учащи и хора с увреждания докато 350 000 души управляват личен автомобил – активните хора не са в градския транспорт.
🔴 Списъкът с налични превозни документи е повече от една А4 страница – сложната тарифна политика затруднява пътниците, включително и билетите и картите само за метрото или тримесечната и шестмесечната карта, които почти не се използват или пък месечната за метро и една наземна линия.
🔴 По-малко от 10 процента от продажбите са през онлайн канала или с банкови карти на валидаторите – хората се редат на каси, което е сложно за тях и скъпо за ЦГМ.
🔴 Единственият канал за продажби от трета страна е MPASS, който продава ограничен брой дневни карти и е малък на фона на всички пътувания. Очевидно, че липсата на други трети страни ограничава продажбите.
🔴 Средното пътуване с градския транспорт е 4 км и към 40-45 мин., но прекачванията са незначителен брой на база на всички пътувания – хората не намират за удобно да се прекачват и използват предимно един маршрут.
Решения:
🔵 Оптимизация на маршрутната мрежа, така че от точка А до точка Б да може да стигнеш по-бързо с градски транспорт, отколкото с кола.
🔵 Отваряне на тикет системата за колкото може повече трети страни – банки, телекоми, ePay.bg / Easypay и т.н. чрез приложенията им за телефон и информационна кампания за новите канали за плащане.
🔵 Намаляване на броя на превозните документи.
🔵 Един билет за време за минимум 45 мин., като до 45-тата минута да може да се прекачиш и да пътуваш спокойно до края на маршрута без значение още колко време е той.
🔵 24 часова карта за всички линии.

Фандъкова най-после ми отговори, че няма да строи обещаните от нея булеварди

Попитах г-жа Фандъкова дали ще завърши булевардите в София, които обеща преди изборите:
⛔ бул. Тодор Каблешков – още отчуждава;
⛔ бул. Филип Кутев – още отчуждава;
⛔ бул. Копенхаген – не е започнала отчуждаване;
⛔ бул. Източна тангента – още отчуждава;
⛔ бул. Илиянци – не е започнала отчуждаване;
⛔ бул. Рожен – още отчуждава;
⛔ бул. Ломско шосе – още отчуждава;
⛔ бул. Обелско шосе – не е започнала отчуждаване;
⛔ СОП от Люлин до Бъкстон – не е започнала отчуждаване;
⛔ бул. Брюксел от летището до СОП – не е започнала отчуждаване;

Попитах ЦГМ какви са приходите от паркиране за 2021 и как са изхарчени

Изпратих писмо до Център за градска мобилност, в което ги питам:
🔵 Какви са приходите за 2020 от паркиране в София и как са разходвани тези приходи?
🔵 Колко паркоместа е служебният абонамент?
🔵 Колко места има за паркиране и колко е натоварена всяка подзона?
🔵 Кога официалното разписание на градския транспорт ще се появи в Google Maps?

Помогнах на гражданите на Драгалевци да посочат програмите си с градския транспорт на заседание на транспортната комисия в СОС

Благовеста Кенарова:

#Автобус98_Драгалевци

Приятели,Благодарение на Simeon Stavrev , общински съветник от Демократична България в Столичния общински съвет , в понеделник съм поканена на сесия на транспортната комисия в СОС, за да изложа гражданската позиция на живущите в моя район за липсата на достъпен обществен транспорт. Темата е включена като т.5 от дневния ред.

Многократно съм споделяла за транспортните неволи в моя район и наличието на единствената автобусна линия 98 – с инфраструктура и разписание от времето на Тодор Живков.

Ще се подготвя и отивам с намерението да разрешим този проблем. 💪✅ Няма аргументи, които да ме убедят, че ще стане, ама друг път. Благодаря още веднъж на Симеон за съдействието!

Алармирах, че в метрото продължават рекламите на хазарт

През лятото шефът на метрото Стоян Братоев си позволи да облепи цялата метростанция Васил Левски с реклами за хазарт на „ефбет“, но след обществен натиск беше принуден да ги махне. Явно обаче не се е отказал от подобни приходи, щом отново виждаме пана на „ефбет“ както ма МС „Бул. България“, така и във влаковете. Напомням, че „ефбет“ е собственост на братя Найденови, бивши съдружници на Васил Божков – Черепа. Освен, че съм твърдо против рекламирането на хазартни игри, трябва да започнем най-после да задаваме публично и следния въпрос: Може ли да се вярва на отчетите на Братоев щом метрото само печата билети и издава карти, продава ги и ги декларира на Столична община.

Предупредих за фалшиви таксита

Не мога да разбера защо в транспортната комисия в СОС се разправяхме половин година и то почти на всяко заседание с новата тарифа на таксиметровите услуги, а се оказва, че има таксита, които вместо на 1.07 лв./км. возят на 1.78 лв./км. Ако въпросното такси е незаконно – някой трябва да ни отговори защо колата и касовият апарат са брандирани с отличителните знаци на OK Supertrans 9732121. Реално тук трябва да вземат отношение Икономическа полиция, Главна дирекция “Национална полиция”, Изпълнителна Агенция “автомобилна Администрация” и НАП – Национална агенция за приходите. Въпросното „такси“ снощи е било на стоянката пред един от столичните молове.

Блог

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет - част 1

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет - част 1

Отчет за юни, юли и август 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за юни, юли и август 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за март, април и май 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за март, април и май 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Към блога

Медиатека

За какво ще използва приетият бюджет на София от над 2,6 млрд. лв.

За какво ще използва приетият бюджет на София от над 2,6 млрд. лв.

Симеон Ставрев, ДБ, пред novini.bg: В СОС трябва да търсим и намираме най-малкото общо кратно, а не  да правим циркове за пред хората

Симеон Ставрев, ДБ, пред novini.bg: В СОС трябва да търсим и намираме най-малкото общо кратно, а не да правим циркове за пред хората

Как да бъде изградена "умна" мобилност в София? Разказват общински съветници

Как да бъде изградена "умна" мобилност в София? Разказват общински съветници

Към медиатеката
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK