Симеон Ставрев за ФАКТИ: Изпуснали сме 20 г. и между 1 и 2 млрд. лв. приходи, които можеха да са в “Топлофикация”

29 декември 2021, сряда Viber

“Проблемът с чистотата на въздуха в София стои отдавна. Въпреки че “Кремиковци” беше затворен преди 15-тина години, ние продължаваме да имаме мръсен въздух, който е опасен за здравето”.

Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ Симеон Ставрев, общински съветник в Столичния общински съвет от “Демократична България”.

“Миенето на улиците е нещо, което ГЕРБ тотално забравиха през последните години. Това е нещо, за което трябва да следи Столичният инспекторат. За негов шеф беше назначен Ивайло Иванов – бившият главен секретар на МВР по време на протестите. Това очевидно е една удобна позиция за него”, коментира Ставрев.

“Питал съм Фандъкова като общински съветник редица въпроси, свързани с чистотата на въздуха. Едното беше защо не обявява например на спирките на градския транспорт какво е замърсяването на въздуха в момента. Отговорът беше, че нямат технологична възможност, което в превод значи: “Не искаме”, посочи той.

Ставрев коментира и въпроса с екостикерите: “Това евентуално би могло да се случи от следващата зима, защото до следващото лято би трябвало всички автомобили да получат стикера. Важен е обаче въпросът защо изобщо да се слагат стикери, а не се използва например някаква електронна система. Просто тупат топката”.

“Много е важно хората да са запознати с целия процес на изхвърляне на боклуците. В целия град имаме процес на огромно изхвърляне на метални контейнери, в които изхвърляме целия си боклук. Много по-малко са контейнерите, в които изхвърляме разделно. Всеки един от нас вижда, че в металните контейнери се изхвърлят всякакви неща – кашони, опаковки, всевъзможни продукти, които могат да бъдат рециклирани. Огромната част от боклука в металните контейнери заминава за село Яна, където се направи първият завод за разделяне на боклука. При постъпване там, боклукът бива разделян с идеята да се превърне в гориво, което може да се изгаря. Проблемът е, че само ⅓ от този боклук се превръща в гориво – не се депонира на сметището, а другите ⅔ отиват в съседното сметище до Долни Богров.

Тук възниква въпросът защо ⅔ от боклука отиват на съседното сметище. Затворихме сметището в Суходол след 2010 година, а боклукът започна да се кара до Долни Богров с обещанието от 2012 до 2015 година, когато се изгради заводът в село Яна, сметището да се рекултивира, целият боклук да преминава през този завод, да се превръща в гориво и да не се депонира никъде. Това би било страхотно, но не се случва”, разказа той.

“Гражданите и жителите на Долни Богров организираха множество протести, на които казват, че това сметище вече е незаконно, че ГЕРБ са обещали още 2012-2015 година да бъде затворено. Истината е, че откакто направиха завода за разделяне на боклук, в Долни Богров продължават да пътуват боклуци”, каза общинският съветник.

Ставрев коментира и изграждащия се в София инсинератор за отпадъци: “Ние сме абсолютно против да се изгражда завод за изгаряне на отпадъци. Вече има завод за сепариране, сега искат да направят втори за изгаряне. Инсинераторът, който наричаме крематориум за изгаряне на боклук, трябва да бъде разположен до гробищата, след Сточна гара. Това е буквално на два километра от идеалния център на София. Колкото и съвършени филтри да бъдат поставени на комините на този завод, все някакви мръсни прахови частици ще излизат във въздуха. Като се има предвид, че през зимата така или иначе въздухът ни е замърсен, да усложняват допълнително обстановката с изгаряне на боклук ми се струва абсурдно”.

На въпрос за връзката между дълговете на “Топлофикация” и мощностите за разделяне и преработване на боклука, Ставрев отговори: “Връзката е г-жа Десислава Билева, заместник-кмет в направление “Зелена система, екология и земеползване”. Преди беше в борда на директорите на “Топлофикация”, сега е зам.-кмет. Тя е “топлата връзка”. Истината е, че “Топлофикация” има 1 млрд. лева дългове, което е значителна сума. В по-голямата си част това са дългове към “Булгаргаз”. ⅓ от газа, който се внася в България от Русия, ние изгаряме в “Топлофикация – София”. По този начин отопляваме жилищата си, въпреки че има хора, които се отказват от тази услуга, на която “Топлофикация” е монополист. Проблемът е, че дружеството не се управлява добре, след като трупа такъв дълг. Ако управляваш едно дружество и натрупаш толкова големи задължения, значи има проблем с управлението на дружеството. Искат да решат финансовите проблеми на “Топлофикация”. Твърдят, че когато целият боклук се докарва от първия до втория завод, ще спестят между 5 и 7% от сметката за газ. Това е смешно”.

“Истинското решение на проблемите на “Топлофикация” е отоплителните централи в София да станат топло-електрически централи. В момента отопляваме София през 4 централи, като само 2 от тях произвеждат ток. Това е изключителна глупост, защото изгаряме газ напразно – горим газ, за да произвеждаме пара и да се отопляваме, но не правим ток. Това е прахосване на газа”, обясни той.

“Изпуснали сме 20 години и приблизително между 1 и 2 милиарда лева приходи, които можеха да бъдат в “Топлофикация” и съответно да не се налага да строим каквито и да е било заводи за изгаряне на боклук за още 350 милиона лева”, заключи общинският съветник.

Вижте повече

От медиите

За какво ще използва приетият бюджет на София от над 2,6 млрд. лв.

За какво ще използва приетият бюджет на София от над 2,6 млрд. лв.

Симеон Ставрев, ДБ, пред novini.bg: В СОС трябва да търсим и намираме най-малкото общо кратно, а не  да правим циркове за пред хората

Симеон Ставрев, ДБ, пред novini.bg: В СОС трябва да търсим и намираме най-малкото общо кратно, а не да правим циркове за пред хората

Как да бъде изградена "умна" мобилност в София? Разказват общински съветници

Как да бъде изградена "умна" мобилност в София? Разказват общински съветници

Симеон Ставрев за ФрогНюз: Ако блокажът в Общинския съвет продължи, София може да загуби 70 млн. лева

Симеон Ставрев за ФрогНюз: Ако блокажът в Общинския съвет продължи, София може да загуби 70 млн. лева

Симеон Ставрев в подкаста на Клуб Z

Симеон Ставрев в подкаста на Клуб Z

Симеон Ставрев коментира част от проблемите на София пред радио „Фокус“

Симеон Ставрев коментира част от проблемите на София пред радио „Фокус“

Към медиатеката

Блог

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Към блога
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK