Не подкрепих предложенията на ГЕРБ за промени в зоните за паркиране – Отчет за септември 2021 на Симеон Ставрев като общински съветник

09 октомври 2021, събота Viber

Не подкрепих предложенията на ГЕРБ за промени в зоните за паркиране - Отчет за септември 2021 на Симеон Ставрев като общински съветник

Накратко:

  • Имах 3 медини участия
    • Симеон Ставрев пред Факти.бг
    • АПИ е платила 1.23 млн. лв. за местене на пластмасови конуси
    • Общинският съветник Симеон Ставрев: „Метрополитен“ ще се интегрира с новата тикет система някой ден
  • Показах как полицаи паркират безплатно
  • Не подкрепих предложенията на ГЕРБ за промени в зоните за паркиране
  • Показах как АПИ плаща за местне на колчета 1.225 млн. лв.
  • Повдигнах темата за депото за строителни отпадъци във Враждебна
  • Продължих да се занимавам с новата тикет система
  • Изчислих трафика по пътищата за 2020 г. по данните от камерите на АПИ
  • ГЕРБ се провалиха да изпълнят капиталовата си програма за 2020
  • ГЕРБ отново поискаха от нас да подпишем празен чек

През септември месец Столичен общински съвет имаше 3 заседания:

Имах 3 медини участия

Симеон Ставрев пред Факти.бг

❗ Борисов използва загубите в Центъра за градска мобилност за отстраняването на Елен Герджиков.

❌ Едно лоби в ГЕРБ иска да замени друго лоби. За отстраняването на Герджиков се говореше преди много месеци, просто сега го реализираха.

❗ Герджиков е повече от 10 години председател на общинския съвет и е твърде странно как решават да го махнат по средата на мандата му.

👉 Борисов е отстранил Фандъкова като заместник-председател на ГЕРБ заради лошите резултати на парламентарните избори в София, на които “Демократична България” беше първа политическа сила.

‼ ГЕРБ искат да превърнат част от зелената зона в синя и да се увеличи времетраенето на синята зона, за да се компенсират ниските приходи в градския транспорт.

✅ Първоначалната идея за зоните за паркиране беше да се събират пари, с които да се строят обществени паркинги и да се ремонтират тротоари.

👉 В момента 5% от приходите от зоните отиват за ремонт на тротоари и 10% за реконструкция на вече съществуващи обществени паркинги.

❗ С инвестирането на 100 млн. лв. в тикет системата не остават пари за строителство на обществени паркинги.

Гледайте видеото

АПИ е платила 1.23 млн. лв. за местене на пластмасови конуси

Пътят между София и Перник при Владая често е задръстен

Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) е платила 1.225 млн. лв. в рамките на 2 години за преместването на разделителните пластмасови конуси по пътя София-Перник в района на Владая и Драгичево. Това обяви столичният общински съветник от “Демократична България” Симеон Ставрев, цитиран от “Дарик”.

Конусите се ползват за т.нар. реверсивно движение в трилентовата отсечка от пътя, която е дълга около 4 км. По този начин се осигуряват две ленти за движение в по-натоварената посока: в петъчните дни и вечерите – към Перник, а сутрин и в неделите – към София. Идеята е да се избегнат задръстванията.

От официален отговор на АПИ е станало ясно, че за периода от 1 юли 2019 г. до 1 юли 2021 г. агенцията е платила общо 1 225 306 лв. само за местенето на конусите от едно платно в друго.

“Вместо да строи базовата инфраструктура, АПИ се занимава да дава пари за местене на колчета. И то немалко пари. А Йорданка Фандъкова, вместо да изпълнява обещанията си за градските булеварди, преписва едни числа от бюджет в бюджет и само обещава, но не изпълнява обещанията”, коментира Симеон Ставрев.

Според него натоварването на пътя София-Перник през Владая ще намалее значително, когато бъде разширен околовръстният път на столицата в участъка между жк “Люлин” и кв. “Бъкстон”. Тогава ще се ползва по-активно и магистрала “Струма” за пътуване до Перник и обратно.

Според общинския съветник, дори в момента да не са налични пари за целия участък, АПИ може да го раздели на 2 части – от кръговото при “Люлин” до отбивката за Горна баня и от Горна баня до бул. “България” и да започне работа по първия участък.

Общинският съветник добави, че Столична община трябва бързо да реши проблема с връзките на Северната скоростна тангента със северните квартали на града, за да може околовръстното шосе да развие потенциала си и да вади по-голяма част от трафика извън града.

Прочетете повече

Общинският съветник Симеон Ставрев: „Метрополитен“ ще се интегрира с новата тикет система някой ден

След питане на Симеон Ставрев: „Метрополитен“ ще се интегрира с новата тикет система някой ден

„Метрополитен“ ще се интегрира с новата тикет система на София в неопределено бъдеще, става ясно от отговорите на заместник-кмета на Столична община Албена Атанасова на питанието на общинския съветник от „Демократична България“ Симеон Ставрев.

Столична община отговори с 3-месечно закъснение защо тикет системата за над 90 милиона лева не работи в метрото. От отговорите става ясно, че системата трябва бъде напълно интегрирана между наземния и подземния градски транспорт, но неясно кога.

На въпроса защо няма възможност за плащане с банкова карта директно на турникетите на входа на метростанциите, от Столична община отговарят, че „Метрополитен“ и ЦГМ „уточняват детайлите“ за интеграция. „Това в превод значи – докато ГЕРБ/СДС са на власт, метрото ще си прави какво си иска – ще си продава отделно билети и няма да спазва договора с изпълнителя“, коментира Симеон Ставрев.

Подобно звучи и отговорът на въпроса кога се планира да бъде налично плащане с карти в метрото. „Метрополитен“ установява техническа невъзможност за полагане на нови комуникационни кабели в съществуващата тръбна инфраструктура и невъзможност за постигане на оперативна съвместимост между съществуващите в наличната система в “Метрополитен” ЕАД валидатори и тези от новата тикет система“, се казва в отговора на Атанасова. В тази връзка цялостен интеграционен модел ще бъде постигнат „след уточняване на всички детайли относно начина за реализация на EMV разплащанията“.

Според общинския съветник Симеон Ставрев така се появяват малките сини валидатори на турникетите, които в момента не са изцяло част от тикет системата и които изглеждат напълно различно от системата в наземния транспорт. „Това на практика означава също, че системата не може да предоставя всички видове документи – например 10 билета за 12 лева дори за тролеите, трамваите и автобусите“, коментира той.

От общината не отговарят на въпроса дали ако има нарушение на договора от страна на ЦГМ, ще има неустойки.

„Защо в София трябва да има 3 транспортни оператора – „Столичен електротранспорт“ ЕАД, „Столичен автотранспорт“ ЕАД, „Метрополитен“ ЕАД и отделно ЦГМ? По подобие на петте общински предприятия „Пазари“ се дублират отдели, счетоводства, дейности. Неразбираемо е защо метрото може да си продава самостоятелно билети, а другите два транспортни наземни оператора продават билетите, издадени от ЦГМ“, коментира той.

Прочетете повече

Показах как полицаи паркират безплатно

❗ Полицейската фуражка или палка явно в София са станали неформален „документ“ за беплатно паркиране в синя зона.
❗ По ул. Московска и ул. Бенковска може да видите много подобни МПС-та, които заемат паркоместа по цял ден – те няма как законно да са там, защото в синята зона можеш да паркираш до 2 часа.
❌ В района на тези улици е Общинска полиция, чиито служебни автомобили също заемат немалко паркоместа.
❓ И тук изниква въпросът: Защо полицаите могат да паркират безплатно? Трябва да се има предвид, че те ползват преференциални условия за пътуване в градския транспорт.
⛔ Подобен проблем има и около турското посолство, където има сигнали за неправомерно паркиращи дипломатически автомобили, за което сигнализирах ЦГМ в началото на годината, но отговор от там все още нямам.

Не подкрепих предложенията на ГЕРБ за промени в зоните за паркиране

В доклад, който ще се разглежда днес в транспортна комисия, общинските съветници на ГЕРБ в София предлагат двойно разширение на синята зона за сметка на зелената зона, създаване на зелена зона в „Зона Б-19“, увеличение на работата на синята зона вечер от 19:30 на 20:00, промени при служебния абонамент. В това виждам няколко проблема:
🔴 Механичното преминаване на немалко подзони от зелена в синя ще донесе повече приходи на ЦГМ, но за гражданите и живеещите в тези квартали това ще означава просто повече разходи.
🔴 ЦГМ има сериозни финансови проблеми и ГЕРБ се опитват да ги решат със събирането на повече пари от софиянци от паркиране – плащането на 2 лв./час и 200 лв. за годишен винетен стикер в новата синя зона ще докарат още около 6 млн. лв. на ЦГМ.
🔴 Фандъкова и нейните общински съветници толкова години не могат да решат проблема с паркирането и да построят обществени паркинги. За сметка на това просто наливат още пари в ЦГМ.
🔴 Преди година в СОС уеднаквихме работното време на синя и зелена зона: работни дни от 08.30 до 19.30; събота – от 10.00 до 18.00. Сега се предлага отново да има разлика между тях, което ще обърка хората.
🔴 Ограничаването на служебните паркоместа за институциите, юридически или физически лица до 5 броя цели да се вкарат още пари в ЦГМ, заради прехвърлянето на досегашните безплатни в платени абонаменти. Много малко са институциите с над 5 служебни абонамента. На един адрес обаче може да има 10 фирми x 5 коли = 50 коли. Липсва създаването на ограничение за брой места за административен адрес и ограничение за брой места на всяка улица.

🔵 И пак ще го кажа за пореден път – довършването на околовръстния път и редица булеварди към него ще облекчи трафика в София, а не запълването на дупките в ЦГМ.
🔵 Част от парите от зоните за паркиране трябва да ходят за ремонт на тротоари – районните кметове постоянно говорят за недостига на средства за тази дейност.
🔵 А за велоалеи в общината на Фандъкова никой дори не говори сериозно.

* Новата синя зона е маркирана със светло синьо. В момента на нейно място е действаща зелена зона.

Показах как АПИ плаща за местне на колчета 1.225 млн. лв.

За две години дъжавата е дала за местене на колчета в участъка София – Владая – Перник 1.225 млн. лв. Да, правилно прочетохте – за местене на колчета. Става въпрос за така нареченото „реверсивно движение“ от кръговото на магистрала Струма при Перник до Княжево. Това става ясно от отговор на АПИ. Тук има няколко важни момента:
🔵 По средата на този участък е измерен най-големият годишен трафик в цялата страна за 2020 – 9 599 794 МПС.
🔵 Това натоварване значително ще намалее при довършване на Софийския околовръстен път в участъка между Люлин и Бъкстон, защото преминаването от пътен възел Перник на АМ Струма до южна София ще е по-бързо по магистрала Струма и после по разширеното околовръстно.
🔵 Дори да няма средства за целия участък АПИ могат да го разделят на 2 части – от кръговото при Люлин до отбивката за Горна баня и от Горна баня до бул. България и да започнат с първия участък.
🔵 Това няма да натовари толкова държавния бюджет, но ще реши поне половината от проблема – задръстванията от Овча купел и Горна баня в северна посока.
🔵 АПИ трябва да намерят работещо решение за пътния възел при края на АМ Люлин и СОП, за да не се образуват задръствания на кръговото, където ще се събират едновременно два шестлентови пътя.
🔵 Столична община трябва да реши проблема с връзките на Северната скоростна тангента със северните квартали на града, за да може околовръстното шосе да развие потенциала си – да вади трафика от града. Булевардите Източна тангента, Илиянци и Рожен (нов) трябва да стигнат до СОП възможно най-скоро.
🔵 Връзката на летището с околовръстното ще направи най-дългия маршрут за излизане от София в посока АМ Тракия и АМ Хемус без нито един светофар от Орлов мост.

И така, вместо да строи базовата инфраструктура, АПИ се занимава да дава пари за местене на колчета. И то не малко пари. А Фандъкова вместо да изпълнява обещанията си за градските булеварди – преписва едни числа от бюджет в бюжет и само обещава, но не изпълнява обещанията.

Повдигнах темата за депото за строителни отпадъци във Враждебна

ГЕРБ унищожава природата на София – в случая няколко езера до кв. Враждебна. Едно подходящо място за почивка на 10 мин. с кола от центъра на града изчезва, превърнато в сметище. Става въпрос за депо Враждебна, което трябва да е за строителни отпадъци и земни маси, а не за битови.
🔴 Така е създадено още около 1996 г. В годините веднага след това са издадени и разрешителни от РИОСВ за временно съхранение, а не депониране и на друг вид отпадъци.
🔴 Под предлог, че ще разделят и предават за рециклиране такива отпадъци, на територията на депото са вкарани и погребани стотици хиляди тонове недопустими отпадъци директно в котлована на бившите кариери за баластра (езерата).
🔴 Районът е с много високи подпочвени води заради преминаващата на метри оттам р. Искър. Всички отрови, които са зарити с пръст, ще тровят водите в целия район и р.Искър много години напред.
🔴 Реално езерата бяха дълбоки между 15 и 20 м. Сега „планината“ се издига на 10-15 м. над кота нула. Привидно всичко изглежда наред и ако в момента се качите горе на табана ще видите само пръст.
🔴 Депонират се всякакви отпадъци (документирано от жителите на Враждебна в годините чрез множество снимки) и покриват отгоре със слой пръст. Това се води рекултивация.
🔴 Стотици хиляди тонове пластмаса, опаковки от строителна химия, изолационни материали и много други неща. Ако просто се направят на 10 места сондажи и се извади ядката вътре ще се види веднага какво е съдържанието. И багер да поразрови всичко ще излезе.

Това, приятели, е на 10 мин. от центъра на иначе европейска София. Затова жителите на квартал Враждебна организират днес протест от 18:30 пред пилоните със знамената на бул. „Ботевградско шосе“ със следните искания:
1️⃣ Незабавно затваряне на депо Враждебна
2️⃣ Почистване на терените на депото от незаконно депонираните в предходните години отпадъци, които тровят ежедневно почвите и подпочвените води
3️⃣ Даване на статут на всички водни обекти около квартала и защита на изградените в тях екосистеми и спиране на тяхното запълване с боклуци и земни маси.

Продължих да се занимавам с новата тикет система

3 месеца по-късно Фандъкова и Братоев ми отговориха защо новата тикет система НЕ работи в метрото. Ето някои от въпросите ми и отговорите към тях:
❗Защо няма възможност за плащане на пътуване с банкова карта директно на турникетите на метростанциите? – Метрополитен и ЦГМ „уточняват детайлите“ за интеграция – това в превод значи – докато ГЕРБ/СДС са на власт метрото ще си прави какво си иска – ще си продава отделно билети и няма да спазва договора с изпълнителя.
❗Кога се планира това да бъде налично като начин на плащане за гражданите? – Метрополитен „установява“ техническа невъзможност за полагане на нови комуникационни кабели в съществуващата тръбна инфраструктура“ – така се появяват малките сини валидатори на турникетите, които в момента не са изцяло част от тикет системата. Това на практика означава и че системата не може да предоставя и всички видове документи – например 10 билета за 12 лева дори за тролеите, трамваите и автобусите.
❗Еднакви ли са функционалностите за пътниците през големите сини валидатори в наземния градски транспорт и малките сини валидатори на турникетите на метрото? – „Устройствата и в наземния транспорт, и в метрото поддържат всички необходими специализирани приложения за валидиране на превозни документи, включително и на банкови карти.“ – с „малкия“ детайл, че тези устройства поддържат, но в момента не работят с банкови карти, защото тази функция не е включена.
❗Ако има нарушение на договора от страна на ЦГМ в това отношение какви биха били неустойките? – НЯМА ОТГОВОР.

И тук вече идва дебатът: Защо в София трябва да има 3 транспортни оператора – Столичен електротранспорт ЕАД, Столичен автотранспорт ЕАД, Метрополитен ЕАД и отделно ЦГМ? По подобие на 5-те общински предприятия „Пазари“ се дублират отдели, счетоводства, дейности. Не мога да разбера защо метрото може да си продава самостоятелно билети, а другите 2 транспортни наземни оператора продават билетите, издадени от ЦГМ.

На снимката може да видите и доказателството от сайта на новата тикет система, че 10 билета за 12 лв. просто не се продават и затова е виновен Метрополитен, защото те не обменят данни със системата в реално време, а 10-те билета не могат да се използват в офлайн режим.

Пълното ми питане:
https://stavrev.net/document/integratsiya-na-novata-sistema-za-elektronno-taksuvane-na-patnitsite-v-gradskiya-transport-na-sofiya-v-metroto/

Отговорът:
https://council.sofia.bg/documents/20182/1013317/%D0%A1%D0%9E%D0%9021-%D0%92%D0%9A66-5797-%D0%A1%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%B2.pdf/3dd9cca1-d864-4cdb-af69-603a046e9e92

Изчислих трафика по пътищата за 2020 г. по данните от камерите на АПИ

Вече може да видите натоварването на пътищата в България по лесен начин. Успях да извлека данните от камерите на АПИ за 2020 за трафика в страната и да ги поставя върху карта. Може да филтрирате камерите по определена магистрала или път, както и да видите средната скорост за участъка.

Може да видите резултата тук:
https://magistralahemus.bg/trafik/

ГЕРБ се провалиха да изпълнят капиталовата си програма за 2020

Пореден провал на Фандъкова. В отчета за изпълнението на бюджета за 2020 капиталовата програма има само 55% изпълнение (287 млн. лв. с европейските средства при заложени 553 млн. лв. или 266 млн. лв. неизпълнени).
⛔ Тотален провал при строежа и основен ремонт на детски ясли и градини;
⛔ Слабо е изпълнението и при строежа и основен ремонт на пътни артерии.

При детските заведения:
🔵 нови градини – 38.7% изпълнение, 31.39 млн. лв. неизпълнение;
🔵 нови ясли – 0.8% изпълнение, 24 млн. лв. неизпълнение;
🔵 основен ремонт ДГ – 36.5% изпълнение, 2.4 млн. лв. неизпълнение.

За изграждане на улична мрежа – 49% изпълнение, 12.18 млн.лв. неизпълнение.

ГЕРБ отново поискаха от нас да подпишем празен чек

Вчера зам.-кметът по финанси и здравеопазване на София Дончо Барбалов поиска от нас, общинските съветници в СОС, да подпишем празен чек за 15 млн. лв. Гласувах „Против“, но ГЕРБ и ВМРО разбира се бяха „За“.
🔵 Общината ще прави канализация по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г., с индикативна стойност на проекта в размер на 140 622 104,38 лв. без ДДС. Щяла да се разруши пътната настилка и затова Барбалов иска да се позволят разходи от бюджета в размер на 15 млн. лв., за да се оправят в цялост улиците.
🔵 В бюджета няма никакъв разчет за тези средства – защо точно кръгло 15 милиона. Защо не 14 млн. лв.? Съвсем наскоро областния управител на Хасково върна доклад на общинския съвет в Хасково за трансфер на 300 хил. лв. на общинското транспортно дружество за ремонтни дейности, защото в доклада липсва всякаква справка за данни как е формирана тази стойност. Няма приложени оферти, няма индикативни цени – нищо.
🔵 Поисках Барбалов да приложи подробна количествено-стойностна сметка (КСС), както и улиците, които са предвидени за цялостно асфалтиране. Отговори ми, че списъкът с улиците има в първоначалния доклад, но не отговори за КСС-то. На мой въпрос защо тези 15 млн. лв. не са включени в първоначалното предложение на Столичен общински съвет ми беше отговорено, че става въпрос за „техническа грешка“.

Блог

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет - част 1

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет - част 1

Отчет за юни, юли и август 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за юни, юли и август 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за март, април и май 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за март, април и май 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Към блога

Медиатека

За какво ще използва приетият бюджет на София от над 2,6 млрд. лв.

За какво ще използва приетият бюджет на София от над 2,6 млрд. лв.

Симеон Ставрев, ДБ, пред novini.bg: В СОС трябва да търсим и намираме най-малкото общо кратно, а не  да правим циркове за пред хората

Симеон Ставрев, ДБ, пред novini.bg: В СОС трябва да търсим и намираме най-малкото общо кратно, а не да правим циркове за пред хората

Как да бъде изградена "умна" мобилност в София? Разказват общински съветници

Как да бъде изградена "умна" мобилност в София? Разказват общински съветници

Към медиатеката
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK