Зададох неудобните въпроси за липсата на пари в градския транспорт на София – Отчет за май 2022 на Симеон Ставрев като общински съветник

01 юни 2022, сряда Viber

Зададох неудобните въпроси за липсата на пари в градския транспорт на София – Отчет за май 2022 на Симеон Ставрев като общински съветник

Накратко:

  • Потърсих обяснение за исканото 50% увеличение на разходите за градски транспорт на София
    • Декларация на ДБ в СОС: Защо ГЕРБ не искат да запушат дупките в градския транспорт на София?
    • Предупредих за схема за източване на Столичен автотранспорт ЕАД
  • Срещнах се със зам.-кмета по строителството на София и обсъдихме предстоящи инфраструктурни проекти
  • Поисках Фандъкова да сформира работна група за забавения ремонт на трамвай 5
    • Симеон Ставрев: Работна група да разгледа ремонта на трасето на трамвай №5
    • Видях странно съвпадение при спиране на трамваи 4 и 5 за един уикенд
  • Отговорих на въпросите, на които Фандъкова не иска да отговори
  • Предупредих за възможно унищожение на Боянското блато
  • Предупредих за още нарушения на общинското предприятие Софинвест на депо Враждебна
  • Поисках обяснение от полицията за сваленото знаме на Украйна от сградата на Столична община
  • Столичен общински съвет офицално прие предложението ми улица в София да се казва „Милен Цветков“
    • Заради ул. “Милен Цветков”: Ще бъдат сменени само няколко административни адреса
  • Изкарах данни за вредата от градския шум

Потърсих обяснение за исканото 50% увеличение на разходите за градски транспорт на София

16 май 2022:

Скандални предложения за сериозно орязване на градския транспорт заедно с искане за значително увеличение от около 50% на километър пробег за автобуси, тролеи, трамваи и метро. Това ще се гледа днес на комисията по транспорт в СОС по предложение на ГЕРБ, ЦГМ, Столичен автотранспорт ЕАД, Столичен електротранспорт ЕАД, Метрополитен ЕАД.

❗Цената за км пробег за тролеи и трамваи от 6.13 лв става 9.02 лв. – увеличение с 50%.

❗Цената за км пробег за автобусите от 3.16 лв става 5.07 лв. – увеличение с над 50%.

❗Цената за км пробег за метрото от 15.01 лв става 21.71 лв. – увеличение с почти 50%.

❌ Тролеите и трамваите ще карат през 2022 г. 13 812 хил. км., докато 2020 г. това число е било 15 120 хил. км. Това означава орязване с 8.7%.

❌ Автобусите ще карат през 2022 г. 32 887 хил. км., докато 2020 г. това число е било 35 773 хил. км. Това означава орязване с 8%.

❌ Метрото ще се движи през 2022 г. 5 973 хил. км., докато 2020 г. това число е било 5 300 хил. км. Това означава увеличение с 12%, заради пуснатите нови 4 метростанции в Овча купел през 2021.

⛔ Столичен автотранспорт залагат цена от над 200 лв. MWh на природния газ, при положение че тя е много по-ниска.

❓ В същото време частната Еридан Транс ООД (обслужва автобус 260) запазва сегашната цена. Другата частна компания МТК Гроуп ООД вози на много по-ниска цена от исканата от автотранспорта.

⛽️ Искам да знам как са сметнати сумите за разходи за гориво и енергия на транспортните оператори за 2022 – какво е количеството от дадената суровина (газ, дизел, ел.енергия), средна цена и общ разход, както и същите данни за 2020 и 2021.

💰 За мен цялото това безумие е с цел ГЕРБ да могат да оправдаят огромната компенсация, която искат от държавния бюджет.

🏴‍☠️ Друга цел на мнозинството на ГЕРБ в СОС е да поддържат обществено напрежение с неоснователните обяснения за неизплащане на заплатите на шофьорите със основна задача – сваляне на правителството и запазването на България като провинция на Русия в ЕС.

P.S. Сега излезе и новината, че правителството е предложило компенсации на бизнеса за май заради високите цени на електроенергията – 80% от повишението на цената на тока над 200 лв. за мегаватчас, без таван. “Едновременно с това се договорихме, че цените за май за газа, които са над тези за април, също ще бъдат компенсирани от държавата”. Това са 2 аргумента срещу драстичното повишение на км пробег на ГТ в София.

18 май 2022:

По повод скандалните предложения за сериозно орязване на градския транспорт, искането за значително увеличение от около 50% на километър пробег за автобуси, тролеи, трамваи и метро и необоснованата цена за гориво от 200 лв. MWh на природния газ на Столичен автотранспорт групата на Демократична България в СОС изпрати следните въпроси до четирите транспортни дружества:

1️⃣ Защо Столичен автотранспорт изчислява разходите за гориво при цена 200 лв. MWh на природния газ, при положение, че тя е много по-ниска? За първите 4 месеца на 2022 тя не е надвишавала 143 лв., а от май месец ще има компенсации от държавата, които практически ще запазят цената от април. Очаква се и пускане на газовата връзка с Гърция, което допълнително да стабилизира цената на суровината. Столичен автотранспорт има най-голям пробег (52.64% от целия) и най-много разходи за дейността от трите оператора, така че формирането на тази цена е изключително важно.

2️⃣ За Столичен автотранспорт, Столичен електротранспорт, Метрополитен: Какво е общото количество необходимо гориво и енергия (природен газ, дизел, ел.енергия) за цялата 2022, среден разход на километър пробег разделено по автобуси на дизел, автобуси на газ, трамваи, тролейбуси, електробуси, метровлакове, средна цена и общ разход, както и същите данни за 2020 и 2021.

3️⃣ Защо цената за км пробег за тролеи и трамваи от 6.13 лв става 9.02 лв. – увеличение с 50%. Кои данни конкретно доказват нуждата от това увеличение? Напомням, че държавата ще подпомогне дружеството с 80% компенсация над 200 лв. за МВтч.

4️⃣ Защо цената за км пробег за автобусите от 3.16 лв става 5.07 лв. – увеличение с над 50%. Кои данни конкретно доказват нуждата от това увеличение?

5️⃣ Защо цената за км пробег за метрото от 15.01 лв става 21.71 лв. – увеличение с почти 50%? Напомням, че държавата ще подпомогне дружеството с 80% компенсация над 200 лв. за МВтч.

6️⃣ Какви компенсации са получили транспортните дружества от държава през 2021 и ще се запазят ли те и през 2022?

7️⃣ За тролеите и трамваите през 2022 г. са планирани 13 812 хил. км., докато 2020 г. това число е било 15 120 хил. км. Това означава намаление с 8.7%. Кои конкретно линии ще бъдат засегнати – моля за подробна разбивка линия по линия?

8️⃣ За автобусите през 2022 г. са планирани 32 887 хил. км., докато 2020 г. това число е било 35 773 хил. км. Това означава намаление с 8%. Кои конкретно линии ще бъдат засегнати – моля за подробна разбивка линия по линия?

9️⃣ В писмото липсва втората страница от икономическата рамка на Метрополитен. Да бъде добавена преди внасяне на доклада.

🔟 Да се представи сравнителна таблица в машинно-четим вид с всички данни по икономическата рамка на транспортните оператори за 2021 и 2022.

1️⃣1️⃣ Защо в икономическата рамка липсва по-подробно разпределение на километрите по зимно и по лятно разписание, по делнично и празнично и по линии, така че да е ясно, че пътническият интерес е гарантиран, а не се съставя икономическата рамка спрямо интереса на операторите – да изпълняват повече пробег там, където експлоатационните разходи са им ниски?

1️⃣2️⃣ Защо в икономическата рамка липсват данни за пътникокилометрите на всеки един оператор? По неофициална наша калкулация, средната стойност на пътникокилометър на МТК Гроуп е около 2 пъти по-голяма от тази на останалите оператори, което означава, че изпълняват значително количество пробег, спрямо малко на брой превозени пътници. Съответно – в икономическата рамка не може да се прецени ефективността на линиите и необходимостта от маршрутни промени и промяна на експлоатационните параметри на всяка от тях.

10 май 2022:

Рекетът на ГЕРБ държавата да им даде още пари за бездънния градски транспорт на София продължава. В случая забъркаха и синдикатите, които разлепиха на автобуси, трамваи и тролеи плакати „Национален протест“. Протест за какво? Пари за заплати за шофьорите има. Защо общинските предприятия Столичен автотранспорт ЕАД и Столичен електротранспорт ЕАД стават съучастници на ГЕРБ, СДС и ВМРО в нагнетяване на напрежение, след като няма повод за такова? Зам.-кметът по финансите на СО Барбалов намира пари за транспорта на София от различни пера на бюджета. Явно резерви има.

Декларация на ДБ в СОС: Защо ГЕРБ не искат да запушат дупките в градския транспорт на София?

Уважаеми съграждани,

Така наречената липса на средства за градския транспорт на София е една фалшива история, измислена от мнозинството на ГЕРБ в Столичен общински съвет като опит да се изнудва правителството да налива още и още пари в тази бездънна яма. Това е една зле прикрита манипулация, подобна на историята с Топлофикация София – зле управлявано дружество, което вместо да се модернизира, трупа нови и нови дългове. И при двата случая лакмус се оказа високата цена на природния газ. Същият този природен газ, който ГЕРБ ту в явна коалиция с ВМРО, ту в скрита с ДПС, направиха всичко възможно да ни го продава Русия. Бойко Борисов постигна невъзможното да построи Балканския поток на Путин за една година, но над десет години симулираше строителството на газовата връзка с Гърция, която да ни докара евтиния азерски газ. ГЕРБ не предприе нищо и за разширение на газохранилището в Чирен, което да ни служи като гаранция и буфер при проблем с доставките. ГЕРБ са виновни за това, че България е зависима от един доставчик на газ, който може да определя каквато си цена иска и дори да спре необосновано едностранно доставките.

Пандемията, инфлацията и войната са опит да се прикрие реалната ситуация в градския транспорт. Истината е следната – мнозинството около Фандъкова няма никакво намерение да запуши дупките, откъдето изтичат нашите пари. Затова и има нужда от още и още средства – за да продължат същите схеми. Никой от тях не мисли за реформи, които да заздравят общинските транспортни дружества. Затова и няма да ни отговорят на следните въпроси:

  1. Каква е икономическата логика общинското дружество Столичен автотранспорт ЕАД да използва посредник за покупката на газ за автобусите си, докато частното дружество „МТК Гроуп“ купува директно от държавната Булгаргаз?
  2. Защо трябва този посредник да получи за „услугата си“ 2.7 млн. лв. комисионна за срока на договора, докато в същото време в СОС влизат доклади за нуждата от нови и нови заеми за автотранспорта, които не са подкрепени с нито една фактура?
  3. Защо общинското предприятие по клаузите на този договор фактически се задължава да плаща почти двойно повече за газ, отколкото ако си го купува директно от Булгаргаз?
  4. Защо трябва да съществуват три транспортни дружества и един транспортен оператор, чиито администрации се припокриват – Столичните авто- и електро- транспорт, Метрополитен и ЦГМ? Защо не се запоне с пестене на пари именно от тяхното обединение и закриване на дублиращи се звена?
  5. Защо вече над 1 година, след като ЦГМ пусна в експлоатация новата тикет система за астрономическата сума от 97 млн. лв., само 10% от продажбите на превозни документи се извършват онлайн, а 90% са отново в офисите на ЦГМ?
  6. Защо данните от тази тикет система не са използват за максимално оптимизиране на линиите на градския транспорт, така че да станат по-удобни за пътниците?
  7. Защо ЦГМ над 1 година не може да сключи договори с трети страни като банки и мобилни оператори, които да продават техните превозни документи и значително да увеличат приходите? Да не би да има някое частно дружество, чиито интереси се защитават в ущърб на бюджета на ЦГМ?
  8. Какво направи ЦГМ, за да намали гратиса? Как очакваме повече приходи, след като има голям процент хора, които се возят безплатно в градския транспорт?
  9. Защо столичния метрополитен все още издава билети и карти, приходите от които може да прикрие по простата причина, че дружеството само печата, продава и отчита какво е продало?
  10. Защо се лишаваме от приходи от продажба на билети и карти в метростанциите за цялата градска мрежа, след като там се продават все още такива само за метрото?

ГЕРБ стигнаха чак дотам в рекета към държавата да им даде още пари за бездънния градски транспорт на София, като забъркаха и синдикатите, които разлепиха на автобуси, трамваи и тролеи плакати „Национален протест“. Протест за какво? Пари за заплати за шофьорите има. Защо общинските предприятия “Столичен автотранспорт” ЕАД и Столичен електротранспорт ЕАД стават съучастници на ГЕРБ, СДС и ВМРО в нагнетяване на напрежение, след като няма повод за такова?

Промените в София трябва да започнат от някъде. На всички е ясно, че след Фандъкова ще има да се свърши много работа, за да се възстанови града ни от щетите от управлението на ГЕРБ. Като добро начало шефът на “Столичен автотранспорт” ЕАД г-н Монов трябва си подаде оставката за неизгодния договор за покупка на газ, който очевидно ощетява финансово дружеството и който е сключен неясно защо по процедура за договаряне без предварителна покана за участие. А след него г-жа Фандъкова заедно с нейния екип трябва да напуснат позициите си след повече от десетилетие загробващо властване. Дами и господа от ГЕРБ-СДС, освободете нашия град от задушаващата си хватка, защото София може много повече.

Предупредих за схема за източване на Столичен автотранспорт ЕАД

10 май 2022:

Гледам председателят на транспортната комисия в СОС от заминаващото си мнозинство на Фандъкова се е упражнявал за пореден път на темата „Кой ще ни даде пари, за да ги изливаме в черната дупка градски транспорт на София“. Не казва обаче някои ключови неща, които ще докарат повече приходи в градския транспорт, но явно това ще се случи в следващия мандат #следФандъкова:

🔵 Основните нови съчленени автобуси на Столичен автотранспорт, които са и гръбнакът на дружеството, са на газ. Те ще продължат да се движат с нормалното си разписание, защото както виждаме, държавата съвсем спокойно се оправя и без руски такъв.

🔵 Истинският въпрос тук е защо общинското предприятие ползва посредник за покупка на газ, който е частно дружества, за да купува от държавната компания Булгаргаз и дали общинския бюджет не е ощетен в този случай?

🔵 ЦГМ имали дупка от 144 млн. лв. Защо от една година обаче ЦГМ избягват да ми отговорят на въпроса: „Защо не започнаха да продават превозни документи през трети страни?“ – приложенията за телефон на банките и мобилните оператори. След като едва 10% от продажбите са през онлайн канала на ЦГМ, това значи, че има огромен потенциал за повишение на приходите, което да компенсира повечето разходи.

🔵 ЦГМ трябваше да е единственият издател на билети и карти в една обединена и хомогенна нова тикет система, която ни струва 97 млн. лв. Възможностите за злоупотреби в Метрополитен ЕАД обаче не са прекратени. Метрото само издава превозни документи, продава ги и се отчита пред СО какво са продали т.е. може да декларират каквото си решат. Общинските съветници на Фандъкова са правят на слепи и глухи вече една година по този въпрос.

🔵 Неслучайно финансовият министър им каза – пари срещу реформи. Реформи ГЕРБ са решили, че няма да има. Зам.-кметът по финанси с половин уста призна, че успяват да намерят пари за градския транспорт от други пера в бюджета на София. Не разбирам тогава за какво е цялото това пищене.

11 май 2022:

Докато кметът на София Йорданка Фандъкова на няколко пъти заплаши, че ще се стигне до разреждане на автобусите на градския транспорт, ако държавата не субсидира общинските дружества с над 170 млн. лв, се оказва, че “Столичен автотранспорт” ЕАД е сключил спорна сделка за още по-скъп газ, като заедно с това е започнал да плаща и високи комисиони на посредника при доставката. Това разкриха журналисти на Капитал:

🔴 “Столичен автотранспорт” е сключил договор за 180 000 мВтч природен газ от “Микс газ груп” като се е съгласил да плаща по 7.50 евро комисиона. Това прави 1.35 млн. евро, или близо 2.7 млн. лв. за целия договор.

🔴 Стойността на целия договор е лимитирана на 45 млн. лв. без ДДС, което означава средна цена 250 лв./мВтч. За сравнение – в България цената на газа през изминалите два месеца беше 113 и 142 лв., а TTF – 260 и 205 лв./мВтч.

🔴 Избирайки “Микс газ груп”, общината се е отказала от доставките на “Булгаргаз”, чиито цени са значително по-ниски от индекса на TTF. Освен това има и комисиона, каквато липсва при държавния доставчик.

🔴 Оттук лесно може да се пресметне колко повече е платил “Столичен автотранспорт”. За март – 2.5 млн. лв. допълнителни разходи. През април сумата е още 1.1 млн. лв.

🔴 Договорът с “Микс газ груп” за 45 млн. лв. е сключен на 22 февруари – точно два дни преди началото на войната на Русия в Украйна. Това обаче става с процедура за договаряне без предварителна покана.

🔴 В същото време частният превозвач “МТК гроуп”, който обслужва няколко линии от градския транспорт, купува природния газ от “Булгаргаз”.

🔴 Вместо да се търсят икономически изгодни алтернативи, общинското предприятие е предпочело да направи ненужна сделка на по-неизгодна цена, като плати и няколко милиона за “услугата” на специално избраната за целта фирмата “Микс газ груп”, в чието управление е Андрей Владимирович Кристов, бивш офицер в Съветската армия.

За всичко това директорът на автотранспорта Слав Монов, който е подписал договора с “Микс газ груп”, трябва да си замине веднага. Положението е: #следФандъкова и потоп.

Срещнах се със зам.-кмета по строителството на София и обсъдихме предстоящи инфраструктурни проекти

Проведох работна среща с инж. Ангел Джоргов, зам.-кмет по строителството на София. Обсъдихме много въпроси, свързани с инфраструктурата на града ни. Това спести много писане на въпроси и отговори от двете страни. Ето докъде са проектите:

🔵 релсовият път на трамвай 5 – до началото на юли първият етап до Красно село ще е готов; строителството на втория етап до Княжево може да започне скоро.

🔵 бул. Филип Кутев – от бул. Черни връх до ул. Сребърна – скоро ще започне строителството на северното платно, приключват отчужденията за южното. От ул. Сребърна до бул. Симеоновско шосе – очаква се отчужденията да приключат септември.

🔵 бул. Тодор Каблешков – ще бъдат довършени едновременно северното и южното платно между ул. Луи Айер бул. Черни връх. Предстои нова обществена поръчка.

🔵 бул. Източна тангента – разширението от ССТ до бул. Вазов е пред разрешение за строеж.

🔵 бул. Копенхаген – тук предстои нова обществена поръчка, проектът се съгласува за продължение на трамвай 20 до Младост 3.

🔵 тунелът за Люлин – предстои цялостен ремонт на пътните платна, релсовия път и самия тунел, вероятно през лятото.

🔵 скоростен трамвай от бул. Цар Борис III до бул. Шипченски проход – габаритът на булевардите Каблешков, Кутев, Г. М. Димитров, Асен Йорданов позволява там да се движи трамвай, съпоставим като натоварване с нормална метро-линия. Възложено е проектиране.

🔵 бул. Александър Стамболийски – възложено е проектиране.

🔵 за текущи ремонти на трамвайни трасета – няма средства в бюджета на Столична община. От ДБ предложихме цялостна четиригодишна програма за ремонт на трамвайни трасета – ГЕРБ не я подкрепиха. Виждаме резултата.

🔵 бул. Царица Йоанна – след наш сигнал е поставена мантинела между двете платна в участък, където такава липсваше.

🔵 бул. Рожен (нов) е в процедура по обществена поръчка.

🔵 бул. Илиянци – проектира се, за да стигне до Северна скоростна тангента и пътния възел там, който в момента не се използва.

🔵 бул. Ломско шосе – има разрешение за строеж за разширение до околовръстното.

🔵 Софийски околовръстен път – проектът от ул. Киевска (до бул. Цар Борис III) е предаден от главния архитект на София на АПИ. От тук – обществената поръчка и финансирането са ангажимент на АПИ. От ул. Киевска до бул. Братя Бъкстон – още се проектира от НАГ.

🔵 с инж. Джоргов се съгласихме, че развитието на метрото е разумно да се случи на следните етапи – довършване на третия метродиаметър, продължение на първи метродиаметър с 2 станции в Люлин по бул. Царица Йоанна, разклонение на втори метродиаметър към Студентски град.

Благодаря на инж. Джоргов за професионалния разговор. Ще повдигна поставените проблеми пред общинските съветници в Столичен общински съвет, за да намерим решение на тези, за които имаме отговорност.

Част от релсовия път на трамвай 20 е силно компрометиран. На снимката се вижда как релсите са почти откъснати от траверсите по маршрута на един от най-натоварените трамваи в София. В случая е сниман участъкът на кръстовището на бул. „Ситняково“ и ул. „Оборище“. Преди повече от две години от ДБ в СОС предложихме четиригодишна ремонтна програма на трамваен релсов път и контактна мрежа. ГЕРБ тогава отхвърлиха предложението ни. Днес изпратих писмо до зам.-кмета по строителството на СО и на шефа на Столичен електротранспорт ЕАД с надеждата, че поне те ще направят нещо по проблема.

Поисках Фандъкова да сформира работна група за забавения ремонт на трамвай 5

3 май 2022:

Поисках Фандъкова в най-бърз порядък да свика работна група между най-малко двамата заместник кмета по строителство и транспорта и представители на всички политически групи в СОС, която да прегледа проблемите, пред които е изправен проектът за реконструкция на трамвайното трасе между Съдебна палата и кв. Княжево на трамвай №5 и която да начертае ясен план как да не бъдат загубени още евросредства, а ремонтът да бъде завършен успешно в неговата цялост:

🔵 Столична община ще загуби 12 милиона лева от ЕС заради провеждането на опорочена обществена поръчка за ремонта на трасето на трамвай №5 от Съдебната палата до кв. „Княжево.

🔴 Санкцията е в размер на 25% от общата сума, която ЕС отпуска за въпросния ремонт.

🔴 По подобен начин Столична община загуби част от финансирането за ремонта на улица “Граф Игнатиев”, както и за реконструкцията на зоната около храм-паметника “Александър Невски”.

🔴 Съдът констатира две големи нарушения, които компрометират цялата процедура – незаконна методика за оценка на офертите и незаконно отстранен участник в търга.

🔴 Поръчката за ремонта беше възложена на компанията “ВДХ” АД, чийто собственик е бившият шеф в АПИ Велико Желев.

🔴 Дълго време между спирките “Пирогов”, “Иван Гешов”, “Лагера” и “Хиподрума” не се работеше по неясни причини. Неотдавна Столична община в лицето на инж. Джоргов призна, че ремонтът закъснява и обеща до края на май до приключи първия етап до Красно село.

🔴 На видео, заснето на 27 април 2022 с дрон над трасето на трамвай 5, се вижда, че на отделни места по участъка все още не са поставени релсите. Не са монтирани и пилоните за електроснабдяването. Самото поставяне на жиците би трябвало да отнеме най-малко месец, а след това поне още седмица ще е нужно да бъдат направени изпитания. Не ми се струва реалистично да бъде спазен срокът 31 май.

🔴 Има и опасност вторият етап от проекта въобще да не се реализира, което може да доведе до повторна загуба на финансиране.

Симеон Ставрев: Работна група да разгледа ремонта на трасето на трамвай №5

Да бъде свикана специална работна група от кмета Йорданка Фандъкова, която да разгледа проблемите с ремонта на трасето на трамвай №5, настоява общинският съветник от “Демократична България” Симеон Ставрев. Причината е очакваната загуба от 12 млн. лева финансиране от ЕС.

Проектът е разделен на две части. Първата е от Съдебната палата до пазара на „Красно село“, като целта е първо да се подменят релсите и контактната мрежа. След завършването на този участък трябва да започне вторият – от „Красно село“ до „Княжево“.

„Трябва да пътувате с трамвай по новоремонтирано трасе от Съдебната палата до „Княжево“. Ако не се лъжа, това е най-дългата трамвайна линия в София. Проблемът е, че ако сега отидете там ще видите, че трамваи не се движат, а трябваше от началото на април месец да се движат, защото договорът с изпълнителя е такъв. Зам.-кметът инж. Джоргов призна този факт и твърди, че до края на май въпросното трасе ще бъде пуснато в експлоатация. За мен този срок е доста оптимистичен и аз по-скоро си мисля, че ще го пуснат в началото на есента“, каза в студиото на Радио София Симеон Ставрев.

По думите му, проектът е на стойност 48 млн. лева с ДДС, като част от средствата са от ЕС.

Съдът сега постановява глоба от 25%, т.е. 12 млн. лева на Столичната община, които тя обжалва. Големият проблем е, че могат да се изгубят още средства, защото втората част от участъка, не е започната да се строи. Строителят казва, че материалите са поскъпнали заради инфлацията, но ако строителят откаже да построи втория участък, заради това, че той няма да реализира печалба, оттук нататък следва нов търг, нов конкурс за този втори участък. Съответно ние можем да изпуснем изцяло европейското финансиране и да се случи нещо като с „Графа“ и с „Александър Невски“, добави Симеон Ставрев.

Радио София отправи покана по темата до Столичната община, но до момента на излъчване на предаването отговор не е получен.

Видях странно съвпадение при спиране на трамваи 4 и 5 за един уикенд

Миналата събота и неделя трамваи 4 и 11 в София бяха спрени. Странно съвпадение е, че те покриват втората част на трасето на трамвай 5, за което има съмнения, че въобще ще бъде ремонтирано. В момента се работи по първата част, но не се знае дали строителят ще се съгласи да завърши и втората половина на цената, която е записана в договора.

Напомням, че Столична община загуби 25% от европейското финансиране за целия ремонт от Съдебна палата до Княжево. Доколкото разбрахме е било предвидено да се извърши механизирано подбиване на релсовият път по трамвайното трасе до Княжево, независимо че след 2-3 месеца по график трябва да бъде спряно, за да бъде изринато и построено наново. Или ГЕРБ и Фандъкова имат друго намерение? Това поражда два въпроса:

1️⃣ Защо се харчат пари за механизирано подбиване на трасе, което трябва да се изрине след 3 месеца?

2️⃣ Ако все пак се извършва механизирано подбиване, то смята ли Фандъкова да спре ремонта на трамвайното трасе само до половината?

На сайта на ЦГМ е обявено спирането на трамваите, но не пише причина за маршрутната промяна. Имаме потвърждение от живущи в района, че трамваите наистина са били спрени и са били заместени от автобуси.

Механизираното подбиване се прави с пласер. Това е една голяма жълта машина, която „намества“ баластрата под траверсите и по този начин изправя дребни пропадания преди те да се увеличат.

Отговорих на въпросите, на които Фандъкова не иска да отговори

Слушах интервю на Фандъкова от миналата седмица по бТВ:

🔴 „Вчера беше открита поредната детска градина, хората в София се увеличават. Имаме повече от 1200 деца кандидатстващи. Това е добра новина в следствие на по-висока раждаемост. Районните кметове имат отговорността за строителството на ДГ, моят ангажимент е да осигуря парите.“ – какво направи ГЕРБ за регионалното развитие за 12 г. на власт, за да направи привлекателни за живот повече населени места в страната; 2022 г. има по-голям недостиг от 2021 г. на места в ясли и градини; СО заменя общински терен, идеален за детска градина, с Петьо Блъсков, който строи там блок, а не детска градина; ГЕРБ за толкова години в София не намериха общински терени за строителство на нови градини; когато има такъв терен, строителството отнема до 4 г.; какво правеха районните кметове на ГЕРБ толкова години, че сега се налага кметовете на ДБ да оправят кашите, които се забъркали, за да завършат превидените нови сгради.

🔴 „Ще остане ли София без градски транспорт – всичко зависи от диалога с правителството и Народното събрание. Ковид – драстично намаление на приходи и пътниците“ – в момента ГТ е пълен, няма ковид, има скъпи горива; тикет системата продава само 10% онлайн, другото е на каса; ЦГМ упорито не иска да сключи договори с трети страни, за да продават повече карти и билети; гратисът не се контролира; транспортните дружества не могат да докажат искането си за 50% поскъпване на км пробег.

🔴 „Една тема, по която изключитлено работим последните години и резултатите са налице – въздуха. Последните години нямаме превишение на средногодишните норми спрямо стандартите“ – няма станция за измерване в центъра на града, но има например на Витоша; улиците не се мият; есента/зимата на 2020/2021 имаше десетки дни с превишение на нормите, измерени ясно от гражданските станции; програмата на СО за замяна на отопление на твърдо гориво не е особено популярна; тази зима ни спаси само вятърът в София; скъпото гориво отказвало хората да минат на отопление на газ или ток, ама не им предлагат компенсации.

🔴 „Засега няма да се намалява температурата на водата от Топлофикация София“ – Топлофикация има пропуснати приходи от продажба на ток, която можеше да компенсира значително сметките на гражданите и да ги държи на ниска цена; няма сериозни инвестиции в подобрение на услугата и прозрачност в образуването на сметките.

🔴 „Ще се кандидатирате ли за 5-ти мандата? – Имаме много работа, има много време“ – правя всичко възможно, за да не потъне корабът и да има някой друг от ГЕРБ минимален шанс пак да стане кмет.

Въпросите, които в бТВ не зададоха:

❓Защо няма паркоместа?

❓Защо назначихте Ивайло Иванов, който бие протестиращи, за шеф на Столичен инспекторат? Какво всъщност прави този инспекторат?

❓Защо по време на вашия 13 годишен мандат Топлофикация София натрупа над 1 млрд. лв. дълг? Защо дружеството е пропуснало приходи от продажба на ток в размер на поне 2 млрд. лв. заради неслучила се модернизация?

❓Защо искате да строите завод за изгаряне на боклука на 2 км от идеалния център на града?

❓Защо работят двете сметища, след като отдавна трябваше да са затворени?

❓Защо Витоша още е недостъпна и от 3 лифта работи само един?

❓Защо има три транспортни дружества с дублираща се администрация, вместо да е едно?

❓Защо за метрото тикет системата за 97 млн. лв. още е нещо чуждо?

❓Защо подобно на транспортните дружества още има 5 дружеста за пазарите в София?

❓Защо тротоарите в града са в окаяно състояние?

❓Защо не сте построили още обещаните булеварди – Тодор Каблешков, Филип Кутев, Копенхаген, Източна тангента, Рожен, Илиенци, Ломско шосе, Данаил Николаев? Какво прави главният архитект за завършване на околовръстното?

❓Защо не се строи скоростен трамвай от бул. Цар Борис III до Червено знаме и защо не сте направили опит да намерите европейско финансиране за това?

❓Какво стана с велоалеите? Къде са?

❓Къде са новите пешеходни зони, какво стана с ремонта на площадите около Александър Невски и Света Неделя?

❓Защо две години не можахте да пуснете тоалетната на Кристал?

❓Защо Централната минерална баня не е баня?

❓Защо МОЧА още стои на мястото си?

❓Какво стана с дигитализирането на Столична община?

Предупредих за възможно унищожение на Боянското блато

🔴 Днес Да спасим Боянското блато организира протест срещу унищожаването на Боянското блато.

🔴 Резултати от засипването на блатото със земни маси, унищожаването на растителността и заравняването на терена в периода 29-30 април 2022 г. – около 30 % от площта на блатото е заличена, видно от ортофото заснемане.

🔴 Категорична реакция, спираща строителството, липсва – с тежка техника се строят огради, премахва се растителност, изравнява се терена с багери и друга механизация.

🔴 Възможна цел на всичко това е евентуално пресушаване на блатото и пълно застрояване на целия район.

🔴 По документи, блатото е реституирано на частни лица като земеделска земя. Блатото никога не е било земеделска земя.

🔴 С доклад на Софияплан от 2021 г. се препоръчва обявяването на блатото за защитена територия, ведно със зона от минимум 100 м. около него.

🔴 В района на Боянското блато са наблюдавани, документирани и заснети над 110 вида птици – от тях 17 са включени в Червената книга на Република България, а почти всички останали са със статут на защитени видове на национално или международно ниво.

🔴 Ако блатото бъде пресушено, то водата най-вероятно ще намери естествен път до приземните етажи на къщи и сгради, които се намират под него.

Предупредих за още нарушения на общинското предприятие Софинвест на депо Враждебна

кв. Враждебна, 1 май 2022 г. В почивния ден общинското предприятие „Софинвест” ЕООД допуска, в абсолютно нарушение, да се изхвърлят дивани, фотьойли, туби, гуми, найлон, пластмаси, пдч плоскости. Всичко това за общинските съветници на ГЕРБ в СОС предполагам продължава да бъде „инертни строителни отпадъци“.

Поисках обяснение от полицията за сваленото знаме на Украйна от сградата на Столична община

Днес 3 лица са паркирали вишка пред сградата на Столична община, вдигнали са я до балкона на кмета Фандъкова и са свалили знамето на Украйна.

С колеги от “Демократична България” веднага отидохме на Московска 33, за да възстановим легитимното решение на Столичния общински съвет.

Говорих с два полицейски екипа. Единият беше дошъл току-що и полицаите не знаеха нищо, а другият е дежурния екип на входа на Столична община. Те не са противодействали, защото едно от лицата се е представило като депутат от Възраждане.

❗Не разбирам как полицията, която трябва да пази общината, позволява на който и да е да паркира вишка пред нея и да я вдига до балкона на кмета. Ами ако някой терорист иска да нападне кметицата?

❗Крайно време е полицията да спре да се страхува от заплахата “Аз съм депутат”, защото депутатският имунитет е функционален и не позволява всякакво своеволие. Полицията има задължение да предотвратява закононарушения! Тя не е предприела никакви действия срещу лицата, които не са народни представители.

❗Не разбирам как може депутат да нарушава така грубо легитимно взето решение на СОС, което съвсем ясно казва, че знамето на Украйна ще стои на фасадата на Московска 33 до края на войната на Путин в Украйна.

✅ Служителите в общината този път са реагирали адекватно, като веднага са заменили липсващия флаг с резервен, за което им благодаря.

Столичен общински съвет офицално прие предложението ми улица в София да се казва „Милен Цветков“

Днес Столичен общински съвет офицално прие предложението на Демократична България улица в София да се казва „Милен Цветков“. Идеята е на колегите на Милен от TV1.

Заради ул. “Милен Цветков”: Ще бъдат сменени само няколко административни адреса

Това увери вносителят на предложението в СОС

В София ще има улица “Милен Цветков”. Това решиха вчера столичните общински съветници. Отсечката е част от улица “549” в район “Подуяне”. Предложението беше внесено от общинския съветник от “Демократична България” Симеон Ставрев и бе прието единодушно.

„Самата улица започва от „Герена” – от бул. „Владимир Вазов”, преминава през ул. „Резбарска” и стига до Малашевските гробища. Не е дълга и не засяга жилищни блокове. Ще се сменят само няколко административни адреса на фирми”, обясни вносителят на предложението.

Изкарах данни за вредата от градския шум

🔵 Приблизително 113 милиона европейци са засегнати от дългосрочно излагане на шум от трафика от поне 55 децибела.

🔵 В Европа подобно излагане на шум причинява преждевременната смърт на 12 000 души и допринася за 48 000 нови случаи на исхемична болест на сърцето. 22 милиона души страдат от високи нива на хронична раздразнителност, а 6,5 милиона – от сериозни хронични смущения на съня.

🔵 Като основен източник на шум се посочва трафикът по улиците – автомобили, мотоциклети, камиони.

🔵 Според данните в доклада, почти 29% от градското население в България са изложени на шум от над 55 децибела с произход пътен трафик. Това поставя България на трето място след Кипър (49.2%) и Швейцария (30.6%).

🔵 Още през 16-ти век кралица Елизабет I забранява на английските бащи да наказват телесно членовете на семейството си след 22 часа, за да не се смущават съгражданите им от виковете на същите.

🔵 В Швейцария член 33 от Наредбата за правилата за движение гласи, че водачите, пътниците и помощниците, особено в жилищни и развлекателни райони и през нощта, не трябва да създават шум, който може да бъде избегнат. Те включват, но не се ограничават до работа на празен ход на двигателя при високи скорости, твърде бързо ускоряване, шофиране на ниски предавки.

🔵 В Германия Федералното правителство е призовано да ограничи нивото на шума на всички нови превозни двуколесни средства до максимум 80 децибела. Тунингът също е наказван по-строго, ако това прави мотоциклета значително по-силен. Звуковият дизайн, който водачите могат да използват, за да регулират сами фоновия шум, е забранен.

🔵 Във Франция законът гласи, че допустимата сила на шума е еднаква за всички мотоциклети. Всички мотоциклети над 175 cm³ не трябва да надвишават 80 dB при динамични условия на измерване на приема (на 3-та предавка при 50 km/h).

🔵 В България водачът на пътно превозно средство е длъжен с управляваното от него превозно средство да не затруднява другите участници в движението и живеещите в крайпътните имоти, като спазва действащите норми за шум и вредни емисии на отработени газове от моторното превозно средство, както и други норми и изисквания за опазване на околната среда.

❓ Мислите ли, че в България има нужда от подобрение в контрола над твърде шумните моторни превозни средства?

Благодаря за събраната информация на Mimi Andreeva и Иван Кулин.

Блог

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет - част 1

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет - част 1

Отчет за юни, юли и август 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за юни, юли и август 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за март, април и май 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за март, април и май 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Към блога

Медиатека

За какво ще използва приетият бюджет на София от над 2,6 млрд. лв.

За какво ще използва приетият бюджет на София от над 2,6 млрд. лв.

Симеон Ставрев, ДБ, пред novini.bg: В СОС трябва да търсим и намираме най-малкото общо кратно, а не  да правим циркове за пред хората

Симеон Ставрев, ДБ, пред novini.bg: В СОС трябва да търсим и намираме най-малкото общо кратно, а не да правим циркове за пред хората

Как да бъде изградена "умна" мобилност в София? Разказват общински съветници

Как да бъде изградена "умна" мобилност в София? Разказват общински съветници

Към медиатеката
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK