Заподозрях опит за частична приватизация на Топлофикация София – Отчет за ноември 2021 на Симеон Ставрев като общински съветник

29 ноември 2021, понеделник Viber

Заподозрях опит за частична приватизация на Топлофикация София - Отчет за ноември 2021 на Симеон Ставрев като общински съветник

Накратко:

  • Заподозрях опит за частична приватизация на Топлофикация София
    • Докладът на Black & Veatch за 1.6 млрд. лв. беше приет с гласовете на ГЕРБ, СДС, ВМРО и Атака
    • Предвижда се технологична модернизация на Топлофикация София
    • ГЕРБ възложиха на Фандъкова и ръководството на Топлофикация София да изпълняват модернизацията на дружеството
  • Попитах Столична община защо спря полезния мигащ зелен светофар
  • Попитах Фандъкова кой е избран за строител на инсинератора
    • КЗК е взела решение да рестартира процедурата за инсинератора
    • Получих отговор на мое питане за избрания строител на инсинератора
  • Посочих, че Домусчуев, Титан и Румен Гайтански - вълка ще получават още повече пари за събиране на боклука
  • Подозирам, че Фандъкова не иска да затваря сметището в Долни Богров, въпреки че го казва
  • Усъмних се в скъп ремонт на стари метровлакове
  • Съдът осъди Фандъкова за мръсния въздух

Заподозрях опит за частична приватизация на Топлофикация София

Докладът на Black & Veatch за 1.6 млрд. лв. беше приет с гласовете на ГЕРБ, СДС, ВМРО и Атака

На днешното заседание на СОС се гледа американския доклад за оздравяване на Топлофикация София ЕАД на стойност 1.6 млрд. лв.
🔵 С изключително учудване разбрах, че подобен анализ е бил възложен преди цели 18 години на същата консултантска фирма Black & Veatch.
🔵 Тогава планът е предвиждал срещу 100 млн. долара за три години да се построи нова когенерационна мощност от 100 MW в Топлофикация София.
🔵 Американската компания Horizon Energy Development е преговаряла с НЕК да построи когенерацията и да продава произведеното електричество от нея по фиксирани цени за 15 години.
🔵 Предвиждало се проектът да се реализира по т.нар. BOOT – схема (построй, експлоатирай и предай). Това означава, че след 15-годишния период на експлоатация новата мощност е щяла да стане 100% собственост на Топлофикация София.
🔵 Пропуснати оттогава досега приходи за Топлофикация София са около 2 млрд. лв. Към този момент натрупана загуба на дружеството е над 735 млн. лв. и има повече от 1 млрд. лв. задължения, основно към БЕХ.
🔵 В края на 2019 г. СОС взе решение за изготвянето отново на анализ на възможността за нови мощности в Топлофикация София. Той даде същото решение – нови инсталации за производство на ток и увеличение на приходите при инвестиция от само €250 млн.
И тук идват три много важни въпроса:
🔴 В споразумението между СОС и United States Trade and Development Agency (Задача 4, точка 5, стр. 20 от pdf файла) се говори за възможност новите мощности да бъдат частни. Това ме притеснява. Ние имаме общинско дружество, със значителни дългове към държавата, а възможността доходоносните активи да са частни не разбирам по какъв начин ще помогне за оздравяването на дружеството.
🔴 Откъде ще дойде финансирането на целия проект за 1.6 млрд. лв. В анализа на Black & Veatch на стр. 57 като източник на финансиране се посочва договор за изкупуване на произведената енергия (PPA). Това обаче е недопустимо от Закона за енергетиката, който изисква цялата произведена електроенергия задължително се продава през енергийната борса. Отгоре на всичко се говори за предоговаряне на дълга на Топлофикация към БЕХ (близо 1 млрд. лв.), който обаче е част от активите на БЕХ и като такъв трябва да се има предвид и позицията на облигационерите на холдинга.
🔴 Black & Veatch посочват в доклада, че новите паро-газови турбини ще са с преимуществено производство на електроенергия над топлинната. Това означава ли, че новата когенерация ще получава преференциална цена за произведения ток? От друга страна споменатия по-горе договор за задължително изкупуване на енергията (PPA) изключва идеята за преференциална цена на тока. Стратегията на Black & Veatch залага ли въобще на преференциални цени на произведения ток или отхвърля идеята?

Предлага се и кметът Йорданка Фандъкова и директорът на “Топлофикация – София” Александър Александров да “предприемат фактически и правни действия” за изпълнението на този оздравителен план.

Повече по темата и въпросите към Black & Veatch:

https://www.capital.bg/biznes/energetika/2021/11/24/4285160_planut_za_toplofikaciia_sofiia_16_mlrd_lv_i_tri_golemi/

Информация за възложения анализ през 2003 пак на Black & Veatch:

https://www.capital.bg/biznes/kompanii/2003/12/06/224230_horaizun_i_nek_se_dogovariat_za_dulgosrochno/

Целият доклад на Black & Veatch:

https://www.sofia.bg/documents/20182/11863304/Task2draftreportBG.pdf/f285b6ed-1a36-4858-ab90-c29158ead41f

Споразумението между СОС и United States Trade and Development Agency:

https://council.sofia.bg/documents/20182/954117/R.207-PR.1.pdf/845ad739-c42d-4751-bc0e-820052517801

Докладът на ГЕРБ:

https://council.sofia.bg/documents/20182/880994/%D0%A1%D0%9E%D0%9021-%D0%92%D0%9A66-10812-%D0%A1%D1%82%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B5%D0%B2-%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%88%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B2.pdf/9c38cdb7-4771-4c55-af0d-8d408c0fd3d2

Предвижда се технологична модернизация на Топлофикация София

Вчера успях да получа информация от шефа на Топлофикация София как се планира дружеството да печели повече от производство на ток, което може да го изведе на печалба:
🔵 В момента Топлофикация София разполага с 240 MW когенерационна мощност – 80 MW в ТЕЦ София и 160 MW в ТЕЦ София Изток.
🔵 Планира се те да бъдат заменени с 2 нови мощности по 240 MW в ТЕЦ София Изток и ОЦ Люлин, които са в двата края на града.
🔵 В ТЕЦ София Изток ще бъдат монтирани и 2 турбини по 40 MW на Siemens, финансирани от фонд Козлодуй.
🔵 Така Топлофикация София би достигнала мощност за производство на електроенергия от 560 MW и би се наредила на 7-мо място сред най-големите електроцентрали в България.

Отделно проблемът с постоянните аварии може да бъде решен основно, като се изгради така наречения магистрален пръстен между четирите отоплителни централи ТЕЦ София, ТЕЦ София Изток, ОЦ Люлин и ОЦ Земляне, които не са свързани помежду си и ако някоя от тях аварира в момента, то няма как да бъде пуснато топлподаване за нейния район от друга.

И за новите когенерации и за връзка между четирите отоплителни централи ще трябва значителна инвестиция.

ГЕРБ възложиха на Фандъкова и ръководството на Топлофикация София да изпълняват модернизацията на дружеството

През лятото в СОС възложихме на консултантската фирма Black & Veatch да изготвят анализ как може Топлофикация София да си стъпи на краката, която ГЕРБ систематично съсипва над десетилетие. След като докладът беше готов ГЕРБ го скриха от опозицията в СОС. След натиск от страна на Демократична България все пак го направиха публичен. Сега съветниците от ГЕРБ ни предлагат да възложим на кметицата на ГЕРБ и на сегашното ръководство на Топлофикация София някои предложения от анализа на Black & Veatch:
🔴 да задвижат изргаждането на 2 когенерации по 240 MW, които толкова време знаеха, че трябва да се изградят, но не направиха нищо по въпроса;
🔴 да задвижат основния ремонт на топлопреносната мрежа в София, която постоянно аварира във всички мандати на Фандъкова;
🔴 да продължат изграждането на инсинератора, срещу което Демократична България сме абсолютно против.

Аз няма как да подкрепя и да възложа на Фандъкова и сегашното ръководство на Топлофикация София първите две толкова важни задачи, просто защото им нямам доверие. Изграждане на инсинератора също смятам за абсурдно, защото не виждам причина да горим отпадъци в града ни.

Попитах Столична община защо спря полезния мигащ зелен светофар

По идея на Boiko Dimitrov написах питане до Фандъкова за спрения мигащ зелен сигнал и за липсващите секундарници на светофарите в София.
🔵 От няколко години в София светофарите са с функция мигащ зелен сигнал. Ролята му е да предупреди шофьорите, че след няколко секунди ще светне жълто и след това червено.
🔵 Оказва се обаче, че този сигнал на светофара, въведен в България експериментално, е незаконен.
🔵 Разбирам от медиите, че в момента зеленият сигнал е спрян на светофарите в София заради жалба на български гражданин до европейска институция.
🔵 Също така по закон Столична община е длъжна да поставя секундарници на натоварените кръстовища.
🔵 Напомням, че за инсталирането и поддържането на системата за управление на трафика чрез „умните“ светофари дотук са изгарчени над 20 млн. лв. без ДДС.

Затова питам Фандъкова конректно:
🔴 Защо зеленият мигащ сигнал е пуснат по светофарите, без да е съобразен с действащата нормативна уредба?
🔴 Намален ли е броят на секундарниците на кръстовищата, на които бяха монтирани “умните” светофари?
🔴 Колко са били общо секундарниците в София на кръстовищата, на които са монтирани умните светофари, преди и след въпросните ремонтни дейности?
🔴 Има ли кръстовища със светофари, на които „умният“ режим не е постоянно включен и от които секундарниците са били демонтирани?
🔴 Ако има такива кръстовища – колко са те и защо секундарниците са отстранени, след като светофарната уредба не винаги е в „умен“ режим и времето до изтичане на фазата може да бъде измерено правилно?

Попитах Фандъкова кой е избран за строител на инсинератора

КЗК е взела решение да рестартира процедурата за инсинератора

Преди три месеца попитах Фандъкова дали е избран строител за инсинератора за изгаряне на боклук в София и какви ще са ефектите за здравето на жителите на града.
❗На последното заседание на СОС на 28 октомври ми беше подготвен отговор от администрацията на Фандъкова.
❗За строител е избрано обединение „RDF Файърд Пауър Плант София 2021“, което включва „МИКС-КОНСТРЪКШЪН“ ООД, една турска и 2 китайски фирми. Подизпълнител е трета китайска компания.
❗Офертната цена e 291.4 млн. лв. без ДДС, което е само с 800 хил. лв. по-малко от прогнозната сума. В бюджета за тази година са предвидени 60 млн. лв. за въпросния завод.
❗От 5 участника са отстранени 3. Да се състезават остават 2.
⛔️ Да обаче се оказа, че точно една седмица преди това на 21 октомври КЗК е взела решение да рестартира процедурата, като връща в нея два от остранените 3 участника – фирми свързани с Христо Ковачки и Богомил Манчев.
🔴 И тук идва въпросът – г-жа Фандъкова или няма никакви идея, че КЗК съществува или „леко“ е пропуснала да ме информира за рестартираната процедура за изпълнител на инсинератора. И в двата случая ме подвежда като общински съветник, на който би трябвало да отговаря точно на зададените ѝ от него въпроси.
☀ Това, което си мисля обаче, е че този крематориум за изгаряне на боклук в София има все по-малко шанс да бъде реализиран, защото на срока за финансирането и мандата на Фандъкова им се вижда края, а процедурата все още се бави.

Пълното ми питане и отговорите на Топлофикация и администрацията на Фандъкова може да видите тук:

https://stavrev.net/document/izbor-na-stroitel-za-insineratora-za-izgaryane-na-bokluk-v-sofiya-i-efektite-za-zdraveto-na-zhitelite-na-grada/

Получих отговор на мое питане за избрания строител на инсинератора

❗В медиите се появи информация, че София е избрала за изпълнител на инсинератора за изгаряне на боклук консорциум от българска фирма заедно с още три китайски и една турска компания.
❗Офертната цена e 291.4 млн. лв. без ДДС, което е само с 800 хил. лв. по-малко от прогнозната сума. В бюджета за тази година са предвидени 60 млн. лв. за въпросния завод.
❗В същото време той ще влезе в капитала на Топлофикация София ЕАД – дружество със стотици милиони дългове, нееднократно обвинявано за лоша услуга и с бивш изпълнителен директор в затвора.
❗От разсекретения доклад на американските консултанти „Black and Veatch“ за състоянието на Топлофикация стана ясно, че ако инсталацията за изгаряне на боклук в ТЕЦ София НЕ бъде завършена, това няма да окаже съществено въздействие върху оперативните или финансовите дейности на „Топлофикация – София” ЕАД. Тежестта му в произвежданата електроенергия се очаква да е около 3%, а в топлинната енергия – 9%.
❗От 5 участника са отстранени 3. Да се състезават остават 2.
❗За строител е избрано обединение „RDF Файърд Пауър Плант София 2021“, което включва „МИКС-КОНСТРЪКШЪН“ ООД, една турска и 2 китайски фирми. Подизпълнител е трета китайска компания. Изборът е направен след оценка на офертите от комисия, която се състои от служители на Топлофикация София, два директора на дирекции в СО и трима общински съветника от СОС – Прошко Прошков (ГЕРБ/СДС), Альоша Даков (БСП), Радослав Абрашев (СДС). За последния сме подали сигнал в прокуратурата за източване на бюджета на София в размер на 4 млн. лв.:

❗Според Топлофикация София строителството на инсинератора трябва да приключи до края на 2023.
❗Договор още не е подписан с избрания консорциум, но ако се подпише се предвижда да им се изплатят до 35% от стойността на поръчката в рамките на първата година или точно 101 996 650 лв. от общо 291 419 000 лв.
❗Генерирането на диоксини и фурани в афмосферата е възможно при непълно изгаряне на RDF горивото.
❗Остатъчната пепел се планира дори да пътува до мина в Германия!

Пълното ми питане и отговорите на Топлофикация и администрацията на Фандъкова може да видите тук:

Посочих, че Домусчуев, Титан и Румен Гайтански – вълка ще получават още повече пари за събиране на боклука

Администрацията на Фандъкова предвижда да даде 237.69 млн. лв. за миене на улици и събиране на боклук през 2022 г. – със 17.3 млн. лв. повече в сравнение с миналата година.
❗Събирането и извозването на боклука, за което се „грижат“ Румен Гайтански-Вълка, братята Домусчиеви и Титан, ще ни струва 74.2 млн. лв., което е с 1.2 млн. повече от 2021 г.
❗Според новата План-сметка на Столична община главните булеварди в София и улиците в кварталите ще се мият седем вместо пет пъти от следващата година. Ако някой твърди, че миналата година има улици, измити 5 пъти, съм склонен да му се изсмея.
❗Контролът на миенето на улиците и на редовното изнасяне на боклука е вменено на Столичен инспекторат. Да, същия, на който беше шеф преди да почине несменяемата Веска Георгиева и който сега ръководи не кой да е друг, а бившият главен секретар на МВР Ивайло Иванов, който беше уволнен от системата на вътрешните работи заради насилието над протестиращите през 2020.
❗Средно почти по 200 лв. ще плати всеки софиянец догодина, за да се почиства града и да се събират отпадъците, което е с 15 лв. повече от разходите през тази година, но за съжаление не очаквам София да стане по-чист град.

Подозирам, че Фандъкова не иска да затваря сметището в Долни Богров, въпреки че го казва

Вчера Фандъкова „обеща“ да затвори сметището „Долни Богров“ до август 2023 г. Ето какво стои зад това „обещание“:
❗В сметището отдавна можеше да не се депонира нищо и тя много добре го знае.
❗Първо се дадоха 300 млн. лв. за завода за разделяне на боклук в Яна – най-грубо казано всички общи отпадъци от металните контейнери отиват в този завод.
❗Идеята е там боклукът да се раздели и изсуши. После се балира и се получава така наречение RDF, който реално е гориво за заводи за цимент и за ТЕЦ-ове. Така боклуците ни не се хвърлят на сметището.
❗Да, обаче само ⅓ от всичкият боклук в завода в Яна се прави на RDF, а другите ⅔ се изхвърлят на сметището. Затова и протестират от Долни Богров и Челопечене.
❗Това според мен се прави съвсем целенасочено, за да се оправдае строителството и на втория общински завод – този за изгарянето на RDF-а или така наречения Инсинератор в ТЕЦ София.
❗Истината е, че и сега всичкият ни боклук може да се прави на RDF, да се изсушава хубаво и да се използва като гориво и в ТЕЦ-ове и в циментови заводи.
❗Тезата на ГЕРБ е, че заводът в Яна не работи на пълен капацитет, защото няма Инсинератор и затова се пълни сметището. Те обаче твърдят това, за да оправдаят строителството и на втория завод.
❗Твърдят и че калоричността на боклука пада всяка година и затова само 1 циментов завод вече го използва, а другите 2 – не. Това е абсурдно, защото боклукът не се променя – само трябва да се изсушава и получавате силно горима смес от пластмаса, кашони и какво ли още не.
❗Инсинераторът ще струва 350 млн. лв. Така сметката набъбва на 300 + 350 = 650 млн. лв. за два завода за боклук.
❗ГЕРБ също така 16 години и дума не обелиха да се смени модела на сметосъбирането – контейнерите за общ боклук да изчезнат и на тяхно място да се появят такива за пластмаса, хартия, метал, стъкло, биологичен отпадък и много по-малки съдове за останалия общ боклук.
❗Общинските съветници на Бойко Борисов и администрацията на Фандъкова не говорят и не правят нищо по въпроса нарочно, заради печалбите от събиране на боклука на Домусчиеви, Титан и Вълка, които са си парцелирали София.

Сещате се кои са шефовете и кои са служителите на мафията.

Усъмних се в скъп ремонт на стари метровлакове

⭕ През 2018 общинските съветници Екатерина Йорданова и Зафир Зарков от ГЕРБ предлагат на СОС да изпрати в Русия за ремонт най-старите метровлакове на софийското метро (произведени през 1990).
⭕ Вместо да купува нови, СОС е приел да ги ремонтира с аргумента, че е доста по-евтино.
⭕ Гаранцията обаче на ремонтираните части е една година, а на модернизираните – три.
⭕ Цената за обновяването на всеки влак излиза 5.35 млн. лв.
⭕ През 2020 г. Ташкент (Узбекистан) купи 10 чисто нови метровагона от “Метровагонмаш” по 2.7 млн.евро (5.38 млн. лв.) единия.
⭕ И, о каква изненада!, в същата тази 2018 г., на търга в София се явява само “Метровагонмаш”. Заводът от град Митищи край Москва печели и подписва договор за капитален ремонт и модернизация на 12 метровлака за сумата от 65.34 млн.лева.
⭕ За сравнение при подобна поръчка в Будапеща участва и украински завод, филиал на естонската компания “Skinest rail”. Украинците дават оферта с €20 млн. по-ниска и 30 години гаранционен срок – с 5 години по-дълъг от руския. Накрая поръчката се дава на “Метровагонмаш”.
❗Ако намирате сходства между Будапеща и София може да разгледате биографията на шефа на метрото Стоян Братоев, да видите къде е завършил и да се запитате колко ли милиона лева е изгубила София в скъп ремонт на стари 30-годишни мотриси, като за същите пари е можело дори да се закупят нови влакове.

Нарочно слагам снимката от акцията ми след пропадането на чисто новото метро в началото на тази година, за да илюстрирам, че нито е най-евтиното, нито е най-красивото.

Съдът осъди Фандъкова за мръсния въздух

⛔️ Софийски градски съд осъди Столична община (администрацията на Фандъкова) по делото за мръсния въздух.
Софийски градски съд осъжда Столична община в срок от дванадесет месеца от влизане на съдебното решение в сила да преустанови бездействието, изразяващо се в:
🔴 Фандъкова не е приела актуална програма за управление на качеството на атмосферния въздух;
🔴 Фандъкова не е разработила план с мерки за намаляване на риска при превишаване на нивата на фини прахови частици;
🔴 Фандъкова не е изпълнила и задължението си гражданите да бъдат информирани адекватно за качеството на въздуха.
Ето акценти от решението на съда:
❗Ищците твърдят, че атмосферният въздух в гр. София бил с лошо качество. Според класация на Световната здравна организация (СЗО) за 2016 г., град София бил най-мръсният европейски град, с оглед концентрацията на фини прахови частици (ФПЧ 10 и ФПЧ 2.5).
❗Според СЗО, вследствие на замърсяването на въздуха на годишна база в България умирали 8000 – 9000 души. Тази констатация се потвърждавала и от докладите на Европейската агенция за околна среда, както и от доклад на Европейската комисия от 2017 г. за приложението на екологичното законодателство в България.
❗Ищците твърдят, че достигнатите нива на замърсяване на въздуха в гр. София несъмнено пораждал опасност за живота и здравето на колектива и увреждал отделни негови членове.
❗Превишаването на пределно допустимите норми на емисии от вредни вещества в атмосферния въздух само по себе си автоматично създавало риск за живота и здравето на гражданите и за околната среда.
❗Ищците твърдят, че за този увреждащ резултат, през процесния период, значително въздействие имало противоправното бездействие на С.О., което се изразявало в неизпълнение на нормативните задължения на ответника, които по отделно и заедно водели до противоправния резултат.
❗В исковата молба се твърди и че С.О. не е изпълнила напълно и с дължимата грижа задължението си да информира обществеността, предвидено в чл. 43 от Наредба № 12/15.07.2010 г. за норми за серен диоксид, азотен диоксид, фини прахови частици, олово, бензен, въглероден оксид и озон в атмосферния въздух.

Блог

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет - част 1

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет - част 1

Отчет за юни, юли и август 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за юни, юли и август 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за март, април и май 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за март, април и май 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Към блога

Медиатека

За какво ще използва приетият бюджет на София от над 2,6 млрд. лв.

За какво ще използва приетият бюджет на София от над 2,6 млрд. лв.

Симеон Ставрев, ДБ, пред novini.bg: В СОС трябва да търсим и намираме най-малкото общо кратно, а не  да правим циркове за пред хората

Симеон Ставрев, ДБ, пред novini.bg: В СОС трябва да търсим и намираме най-малкото общо кратно, а не да правим циркове за пред хората

Как да бъде изградена "умна" мобилност в София? Разказват общински съветници

Как да бъде изградена "умна" мобилност в София? Разказват общински съветници

Към медиатеката
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK