Отчет за декември 2020 на Симеон Ставрев като общински съветник

Накратко:

  • София на живо: Симеон Ставрев за продължаващите проблеми с въздуха на София и неамбициозни мерки
  • Топлофикация София
  • Изслушване на ръководството на Топлофикация София ЕАД

През декември месец Столичен общински съвет имаше 1 заседание.

Имах и едно медийно участие в предаването на Иво Божков „България на живо“:

София на живо: Симеон Ставрев за продължаващите проблеми с въздуха на София и неамбициозни мерки

Топлофикация София

За мен темата Топлофикация София става все по-стряскаща.

Ето коменарът ми по повод финансовото съвстояние на дружеството.

Изслушване на ръководството на Топлофикация София ЕАД

Сметките за парно за ноември 2020 г. се оказаха необичайно високи. Като общински съветник от групата на Демократична България държа да знам причините за това.

Затова поисках на следващото заседание на Инженерна комисия към СОС изпълнителният директор на Топлофикация да отговори на следните въпроси:

✅ Колко са фактурираните от Топлофикация София ЕАД дни за ноември 2020 г.  и за ноември 2019 г.? По-висока или по-ниска е средната температура, използвана за формирането им от тази през същия месец на предишната година? Каква е формулата за изчисление и има ли нови компоненти в нея спрямо миналата година? Сметките по-високи ли са от тези за ноември 2019?

✅ Докъде стигна Топлофикация София ЕАД с процеса по опростяване на фактурите, така че да бъдат по-разбираеми за гражданите?

✅ В директива на Европейския съюз се предвижда от 25 октомври 2020 г. монтаж на дистанционни уреди за отчитане на консумираната енергия. Кога е крайният срок за българските потребители да си заменят старите уреди с дистанционни? 

✅ Какъв е броят на клиентите на дружеството през всяка от последните 12 години? Ако този брой намалява – каква причина посочват клиентите за отказа си от услугата, за която Топлофикация София ЕАД реално се явява монополист?

✅ Колко са задълженията на дружеството към края на 2020 г.? Колко са несъбраните вземания? Колко очаквате да бъдат двете съответно към края на 2021 г.?

✅ Работи ли дружеството по проекта за Инсинератора и ако да – какво предстои да предприеме през 2021 г. и какъв финансов ресурс е ангажиран за тази цел?

✅ Какво е произведеното количество ток през 2020 г. и колко може да бъде максималното произведено количество ток, ако бъдат изградени нови мощности, за които според публикации в медиите трябват инвестиции до 500 млн. лв.? Доколкото разбирам, Топлофикация София може да увеличи приходите си със стотици милиони годишно след инвестиция в нови мощности, като повиши капацитета за производство на ток от сегашните около 20% до над 60-70%. Като потенциални източници на финансиране се споменават Българската банка за развитие или стратегически инвеститор.

✅ Планира ли се и ако да, кога, подобна инвестиция? Защо не е направена досега? Можем ли да говорим за пропуснати ползи от това, че продажбата на повече ток е можела много по-рано да започне да носи допълнителни приходи на дружеството? 

Очаквам изпълнителният директор и ръководството на Топлофикация София ЕАД да дадат отговори на тези въпроси в началото 2021 пред общинските съветници, поради изключителната важност на поставените въпроси както за обществото, така и за самото дружество.

Как Топлофикация София ЕАД е изпуснала милиради левове приходи през последните десетилетия:

✅ Топлофикация София може да стане топлоцентрала от мащаба на тези в комплекса Марица-изток.

✅ За целта са нужни инвестиции в нови мощности от 500 млн. лв., за да може да се увеличи производството на ток при горенето на природния газ. В момента губим ресурс и пари, защото използваме само 20% от капацитета за производство на ток.

✅ В момента приходите на Топлофикация от продажната на ток са 120 млн. лв., а след инвестицията ще скочат на 420 млн. лв. т.е. приходите ще се повишат с 300 млн. лв. на година и за точно ДВЕ години инвестицията ще се „избие“.

✅ Пропуснатите ползи от това могат да се определят според мен само като ТОТАЛНО БЕЗХАБЕРИЕ. Всеки добър мениджър би трябвало да направи това ОСНОВЕН свой приоритет (освен клиентите да са доволни), за да може компанията да „изплува“.

✅ В момента Топлофикация София има 800 млн. лв. дългове и над 750 млн. лв. натрупана загуба. Ако се направи инвестицията от 500 млн. лв за нови мощности и дружеството започне да печели по 300 млн. лв. повече на година – точно за 7 години компанията ще стопи всичките си задължения и ще излезе на печалба.

Повече информация в статията на Капитал:

Рестарт на столичното парно: намери ми 500 милиона

Заседание № 25 от 17.12.2020 година

Тук важни за мен бяха 3 точки:

1. Доклад вх.№ СОА20-ВК66-9285/04.11.2020 г. относно План –сметка за дейностите по събиране, извозване, обезвреждане в депа или други съоръжения  на битовите отпадъци и за поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване за 2021 г. Размер на таксата за битови отпадъци за жилищни и нежилищни имоти на предприятия и граждани за 2021 г. Докл. Десислава Билева, д-р Дончо Барбалов
Решение № 626 по т. 1, обявено на 23.12.2020 г.
Приложение А
Приложение Б

Тук не получих отговор на въпроса в план сметката за 2021 дали през ноември и декември е планирано миене на улиците в София, защото за 2020 в графика на Столичен инспекторат НЯМА предвидено такова за район Средец, а подозирам и за други райони в София. Явно постянното коментиране на проблема в комисиите на СОС, заседанията и в присъствието на зам.-кемтицата по екологията доведоха до някаквъ резултат:

Участвах и на общественото обсъждане по 5-годишния план за справяне с мръсния въздух. Можете да чуете коментарите ми тук:

16. Доклад вх.№ СОА19-ВК66-5256/41/03.12.2020 г. относно приемане на промяна в „Механизъм с оперативни мерки за обособяване на зони с ниски емисии на вредни вещества на територията на Столична община“ приет с Решение № 524/25.07.2019 г. на Столичен общински съвет. Докл. Десислава Билева, Лорита Радева, Карлос Контрера, Зафир Зарков, Иван Таков, Борис Бонев
Решение № 641 по т. 16, обявено на 23.12.2020 г.
Приложение № 1

Оказа се, че съветниците от БСП са оттеглили подписите си като вносители на доклада.

Може да видите коментарите ми по въпроса във видеото:

27. Доклад вх.№ СОА20-ВК66-6681/6/10.12.2020 г. относно одобряване на проект за подробен устройствен план (ПУП) – изменение на план за регулация и застрояване (ИПРЗ) за обезпечаване на „Велосипедна алея от ВТУ “Тодор Каблешков“ до гара „Пионер“, райони „Изгрев“ и „Слатина“, с план –схеми за паркоустройство и благоустройство и вертикална планировка в посочения обхват. Докл. арх. Здравко Здравков
Решение № 652 по т. 27, обявено на 23.12.2020 г.

Тук София ще получи една велоалея, която няма да има връзки с нищо друго, освен с началото и края си. Няма да бъде пресичана от други велоалеи. Не подкрепих идеята и се въздържах. От много години защитавам каузата за много повече и свързани велоалеи, а този доклад е пълна подигравка.

Блог

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет - част 1

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет - част 1

Отчет за юни, юли и август 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за юни, юли и август 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за март, април и май 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за март, април и май 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Към блога

Медиатека

Симеон Ставрев, ДБ, пред novini.bg: В СОС трябва да търсим и намираме най-малкото общо кратно, а не  да правим циркове за пред хората

Симеон Ставрев, ДБ, пред novini.bg: В СОС трябва да търсим и намираме най-малкото общо кратно, а не да правим циркове за пред хората

Как да бъде изградена "умна" мобилност в София? Разказват общински съветници

Как да бъде изградена "умна" мобилност в София? Разказват общински съветници

Симеон Ставрев за ФрогНюз: Ако блокажът в Общинския съвет продължи, София може да загуби 70 млн. лева

Симеон Ставрев за ФрогНюз: Ако блокажът в Общинския съвет продължи, София може да загуби 70 млн. лева

Към медиатеката
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK