Отчет за април 2020 на Симеон Ставрев като общински съветник

Накратко:

  • Скоростна цифровизация на някои процеси в Столичен общински съвет
  • 11-то заседание на СОС
  • Транспортна комисия (29 април 2020)
  • 12-то заседание на СОС

Скоростна цифровизация на някои процеси в Столичен общински съвет

През април месец държавата беше в извънредно положение заради коронавируса. Общинският съвет не беше заседавал от 12 март и беше крайно време да се съберем, а на СОС му се наложи много бързо да се дигитализира, защото обстоятелствата го наложиха.

Първо – председателят на СОС най-после направи стъпка към подаване на документи към деловодството от нас, общинските съветници, по електронен път. Бяха ни закупени електронни подписи от „Информационно обслужване“ – цената им с ДДС е 36 лв. за всеки. Електронният подпис представлява четец (нещо като флашка) с поставена в него смарт карта, която пази сертификата. Има още няколко издателя на електронни подписи в България, но председателят на СОС явно се е спрял на „Информационно обслужване“, защото фирмата е държавна с принципал Министерство на транспорта. Написах инструкция за работа с ел. подпис под Линукс тук.

Интересно е да се отбележи, че ние работим вече с две електрони системи в СОС:

  • едната е за гласуване в зала, което се случва за първи мандат изобщо в общинския съвет – направена е от Контракс и реално представлява уебсайт, достъпен във вътрешната мрежа на общината. Тя не изисква ел. сертификат. Преди това се е гласувало с допотопна система с бутони.
  • другата е за документооборот, разработена от Акстър. Ако не знаете, основното нещо, с което съветниците се занимават са документи, а те са много. Тя е достъпна с ел. сертификат.

НО и двете системи не работят с този ел. подпис, който получихме от „Информационно обслужване“. Той е квалифициран и може да бъде използван навсякъде, където приемат такива в българските институции. Другото странно нещо е, че в системата на Акстър има изградена функционалност за подаване на документи от общинските съветници, но не ни е казвано, че работи. Затова започваме да използваме трета система – тази за сигурно електронно връчване (edelivery.egov.bg), за да подаваме по електронен път документите си в деловодството на общината и да не се налага, както досега, да принтираме в един или повече екземпляра на хартия и да се разкарваме до общината, за да ги подадем и получим входящ номер.

На 13 и 15 април участвах и в двете си комисии, които за първи път в историята заседават дистанционно. Използвахме системата на CISCO WebEx, която е подобна на Facebook Messenger, Skype или Google Hangouts. В браузър участват в срещата няколко човека, които са поканени предварително. Вечерта на 15 април проведохме и тестово заседание, отново с WebEx, този път на целия общински съвет, в комбинация с тестово гласуване през системата на Контракс.

11-то заседание на СОС

На 16 април проведохме и първото в историята дистанционно заседание на Столичен общински съвет, на което гласувахме по 23 точки. Справихме се за 7 часа, не защото имахме проблеми с технологиите, а защото имахме доста политически спорове. Самото заседание протече гладко чисто технологично.

Прочетохме декларация, в която напомнихме за годишнината от атентата в църквата Света Неделя.

На самото заседание имахме три точки, които бяха особено интересни.

Първата точка беше за удължаване на срока за ремонт на Западен парк с още една година, въпреки че вече се ремонтира цели две.

Тук actualno.com цитират част от изказването ми:

“Абсолютно безобразие е да удължаваме ремонта на Западен парк, който беше започнат преди две години и сега да се иска удължаване до юли 2021 година”, заяви Симеон Ставрев от “Демократична България”. Той определи мотивите на зам.-кмета Йоана Христова като крайно несъстоятелни и ги цитира: “спиране на обекта, поради настъпили съществени изменения по одобрения инвестиционен проект; смяна на проектантския екип;… неблагоприятни атмосферни условия; забавяне на доставки на материали след обявяването на извънредното положение. Ставрев припомни, че в София се случват безобразия и с други паркове и посочи, в градинката на “Кристал” строителите се мотаха една година, същото беше в градинката на “Седмочисленици”, където се реновираха тоалетните, но не работят и съобщи, че е отправил питане към столичния кмет Фандъкова по въпроса.

Ето самото гласуване, с което ГЕРБ, СДС, ВМРО и Атака удължиха ремонта на Западен парк с още една година:

Ние сме на целия 3-ти ред долу в дясно с червено и жълто и трите жълти в дъното в дясно – общо 12 човека. Над нас в жълто са БСП, а в ляво са ГЕРБ в зелено.

Втората точка беше за намаляване на заплащането на общинските съветнци в трите общински фонда, където работата е по 1-2 часа на седмица, но заплащането е по 3-4 хил. лв. на месец. Тук ние бяхме вносители, като предложихме това възнаграждение да се намали до една минимална заплата, което да спести на София по 1 млн. лв. годишно.

Ето самото гласуване и фейсбук статуса ми по въпроса:

С гласовете на ГЕРБ, СДС, ВМРО и Атака и след двучасова мъка да не изпуснат кокала, общинските съветници, членове на 3-те общински софийски фонда запазват заплатите си от 3,000.00 до 4,000.00 лв за 12-16 часа работа на месец. Това как ви се струва?

Третата точка беше за диверсификация на средставата на общинските дружества в различни банки. Точката беше предложена от нас и срещна отпор сред управляващие.

Ето самото гласуване и фейсбук статуса ми по въпроса:

ГЕРБ, СДС, ВМРО, Атака, БСП – те не искат парите на общинските дружества да се разпределят поравно между различни банки. Заради тях е възможно да се повтори ситуацията с КТБ, където Топлофикация София държеше 90 млн. лв. и тези пари потънаха заедно с банката. Това се нарича БЕЗОТГОВОРНОСТ. Със зелено (долу дясно) сме ние, Демократична България в Столичния общински съвет, които ни е грижа за парите на софиянци.

Транспортна комисия (29 април 2020)

Доклад за „затапване“ на първи метродиаметър (МД1) при ИКЕА беше гласуван днес в транспортна комисия на Столичен общински съвет. Предвижда се изграждане на 2 метростанции след МС Бизнес парк. Като общински съветник от „Да, България!“ и „Демократична България“ гласувах против със следните аргументи:

  • развитието на града ще продължи в източна посока към Горубляне и Лозен, а няма да приключи при ИКЕА;
  • при завой в източна посока, а не в западна, ще има възможност за строителство на голям буферен паркинг на кръстовището на Самоковско шосе при Горубляне, където трафикът е сериозен;
  • при урбанизиране на териториите на изток ще могат да бъдат обслужвани от удължение на МД1;
  • в доклада не виждам данни, които да ме убедят, че районът на ИКЕА има нужда от метро, а не от скоростен автобус (BRT) например;
  • Витошката дъга може да бъде обслужвана от втори метродиаметър (МД2) при доказване на нужда, за да може МД1 да остане “отворен“.

12-то заседание на СОС

Заседанието беше от общо 54 точки, но гласувахме около 20 от тях, въпреки че удължихме времето на заседанието до 17 ч. Около два часа отне първа точка за актуализацията на бюджета, срещу която имахме доста аргументи, но накрая ГЕРБ + СДС + ВМРО + Атака си я приеха.

Интересна беше точката за приемане на ежегоден отчет на кмета относно „Програма за качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община 2015-2020“.

Тук коментирах в зала по следните съображения:

  • Отчитат се как са похарчени едни пари, а не как са се променили емисиите в града. Няма анализ каква е ефективността на програмата. Трябва да се вижда колко лева са похарчени за намаляването на 1 грам ФПЧ.
  • В отчета част от програмата са интервенции на общината, които така или иначе трябва да се извършват, независимо дали въздухът е чист или мръсен като:
    • преасфалтиране, ремонт на тротоари и павиране
    • чистене
    • озеленяване
    • инвестиция в нов подвижен състав
    • Училища и детски градини

Записано е асфалтиране на част бул. България до бул. Гешов. Какво общо има това с качеството на въздуха? Повече коли водят до по-голямо замърсяване, а не обратното.

220 ел. табла за спирките, които преди около 2 месеца разбрахме от отговор на мой въпрос, че не могат да показват нивата на ФПЧ също са включени в отчета.

И след като са посочени много улици и булеварди, в него не е посочена нито една изградена велоалея. За пример давам следните заглавия от няколко медии:

  1. Brussels rolls out 40km of cycle paths to ready lockdown phase-out.
  2. Milan announces ambitious scheme to reduce car use after lockdown.
  3. Paris To Create 650 Kilometers Of Post-Lockdown Cycleways.
  4. Берлин увеличава велоалеите в отговор на пандемията.
  5. София, един общ. съветник от ВМРО: Трябва да се махнат проекти и за велоалеи за 4 млн. лв., защото сега не е моментът да се “занимаваме с това”, заседание на финансовата комисия в СОС, 29 април 2020
  • В доклада има споменати изградени бус ленти, каквито всъщност вносителя не може да посочи, по простата причина, че такива няма изградени през миналата година.
  • За горена на отпадъци за 2019 Столичен инспекторат (СИ) са направили 662 проверки и са съставени 43 акт – толкова СИ могат да правят на седмица, но за сметка на това има отчетени пари за закупуване на автомобили за СИ като мярка за борба с мръсния въздух.
  • 2019, СИ, 153 броя проверки за спазване на определен маршрут на товарните автомобили, превозващи строителни отпадъци и са съставени 19 акта. Тези проверки могат да е правят на седмица при желание на СИ.
  • Според мен този отчет е подигравка със софиянци, защото всички виждат колко много дни със замърсяване на въздуха има през зимата и затова ще гласувам против.

Отгоре на всичко годишният отчет е сканиран зле и е труден за четене, което показва отношението на вносителя, кмета г-жа Фандъкова, към общинските съветници, към които е адресиран. Очевидно е желанието ние да не го четем или да ни е трудно, докато го четем.

Вестник сега цитира края на изказването ми:

“Този отчет е абсолютна подигравка със софиянци и затова аз ще гласувам категорично против него”, коментира Симеон Ставрев от “Демократична България”.

София вкара неработещата тикет система в битката с мръсния въздух

В крайна сметка ние гласувахме против, но управляващата коалиция си го гласува отчета:

Друга интересна точка беше тази за отпускане на допълнителни средства за довършване на сайта youaresofia.bg. Не подценявам извършената работа досега – всички усилия за достойни за уважение. Обаче за 2 години той все още прилича на блог. Това са технологичните параметри на платформата, за която са похарчени 80,000.00 лв. за 2018 и за 2020 се искат още 53,900.00 лв. Позволих си да коментирам в зала точката, защото правя сайтове от 2003 г. Казах, че няма да подкрепя, нито да гласувам против доклада, защото софтуерните продукти трябва да се развиват. Не съм съгласен обаче с начина, по който този софтуерен продукт се развива. Ето защо:

  • Това е презентационен сайт – показват се текстовете и картинки, но няма сложни функционалности като плащания, или функционалности за различни видове потребители.
  • Допълнителни функционалности са предоставени през системата URBO като добавяне в на обекти на карта и добавяне на събития в календар, които можеха да влязат в заданието и в бюджета, който възложителя изисква от изпълнителя.
  • Няма ясна детайлна разбивка за какво ще се дават парите:
    • 16,000 – годишната техническа поддръжка;
    • 26,400 – дизайн и изработка на визуални материали;
    • 6,500 – превод от английски
    • 5,000 – SEO

Управляващите все пак си гласуваха и този доклад:

Накрая на заседание станахме свидетели и на една грозна сцена. Карлос Контрера от ВМРО се обърна към Тома Белев с изречението: „Вие сам по себе си сте безполезен“. Така ли е редно да се държи общински съветник?

Блог

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет - част 1

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет - част 1

Отчет за юни, юли и август 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за юни, юли и август 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за март, април и май 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за март, април и май 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Към блога

Медиатека

За какво ще използва приетият бюджет на София от над 2,6 млрд. лв.

За какво ще използва приетият бюджет на София от над 2,6 млрд. лв.

Симеон Ставрев, ДБ, пред novini.bg: В СОС трябва да търсим и намираме най-малкото общо кратно, а не  да правим циркове за пред хората

Симеон Ставрев, ДБ, пред novini.bg: В СОС трябва да търсим и намираме най-малкото общо кратно, а не да правим циркове за пред хората

Как да бъде изградена "умна" мобилност в София? Разказват общински съветници

Как да бъде изградена "умна" мобилност в София? Разказват общински съветници

Към медиатеката
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK