Какво се случи през декември на заседанията на общинския съвет и на комисиите, в които участвам.

Софийският общински съвет (СОС) работи по следния начин:

  • състои се от 61 общински съветници
  • има председател, който представлява съвета, който е отделна институция от кмета
  • има зам. председатели – прието е да са по един от всяка политическа формация
  • заседава 2 пъти в месеца – в четвъртък
  • има комисии, подобни на тези в парламента – транспорт, бюджет и финанси, здравеопазване, образование и т.н.

В сегашния общински съвет ГЕРБ, ВМРО и Атака имат мнозинство от 33 човека, а ние – съветниците на Демократична България сме 12. БСП са 15 и има един независим (от Спаси София) и още един „независим“ (Волен Сидеров), който не влезе в сформираната група на ВМРО и Атака. За да бъде сформирана група са нужни 5 човека – ВМРО имат 4 плюс един от двамата от Атака.


На третото ни заседание на 2 декември за първи път гласувахме с новата електронна система, която в реално време показваше на екраните зад председателя как са гласували общинските съветници, като всеки съветник е позициониран на определeно място в схемата на залата. Гласуването става с таблет, който е само за един общински съветник. Имаше интересен момент при първата от общо 8 точки за гласуване – Волен Сидеров зададе поредица въпроси по нея и влезе в диалог с г-жа Фандъкова – след гласуването на първа точка и двамата си тръгнаха, както и екипът на телевизия Алфа. Нямаше нищо друго особено интересно освен стандартните доклади, които приехме с голямо мнозинство. Всички бяха минали предварително през комисии.

9 декември – комисия по Транспорт. Обсъждаше се основно доклада за увеличаване на данъците за колите и увеличаване на таксата при покупка на имот от 2.5% на 3%. Изказах се и гласувах категорично против. Увеличаването на таксата при покупка на имот несъмнено ще оскъпи и без това сложното положение, в което изпадат хората при покупка на собствено жилище. Също така съм убеден, че ще увеличи и сивия сектор. За увеличението на данъка за колите – не виждам как предположеният доклад ще промени положението, при което в момента Голф на 20 години плаща по-малък данък от чисто нова кола с категория ЕВРО 6.

16 декември – комисия по Транспорт. Мнозинството на ГЕРБ и ВМРО одобри доклад, с който се назначават бивши районни кметове на ГЕРБ в общински предприятия, а именно – ЦГМ и Чистота Искър. Гласувах против. Изслушахме директора на Метрополитен ЕАД Стоян Братоев, който ни запозна със свършеното по етапи 1 и 2 от трети метродиаметър – това са съответно участъците от Красно село до моста Чавдар и от Красно село до Овча купел. Доколкото разбирам до лятото на 2020 ще бъде пуснат поетапно етап 1, а етап 2 остава за 2021. Братоев каза и че ще се обяви конкурс за етап 3 – продължение на третиметродоаметър до Левски Г (към 1 януари 2020 това вече е факт). Попитах го и за етап 4 – ул. Шипка, Слатина, Червено знаме, 4-ти км, Окръжна болница – каза, че се търси финансиране (към 1 януари 2020 разбирам, че Метрополитен ще обяви конкурс и за този участък). Лошата новина е, че в новия програмен период Столична община вече ще се налага да финансира 50% от строителството – досега беше само 10%.

Четвъртото заседание на СОС беше на 19 декември и беше най-дългото досега с общо 41 точки за гласуване. Не се случи нещо особено запомнящо се.

На 30 декември беше насрочено петото заседание на СОС. В него имаше 2 основни точки – тези за увеличение на данъците и приемане на план сметката (бюджета за чистотата на града). Гласувах против и за двете неща, но те бяха приети с мнозинството на ГЕРБ, ВМРО и Атака. По време на заседанието се изказах, че увеличаването на данъка при покупка на недвижим имот ще утежни финансово всяка младо семейство, което иска да има деца и да си купи апартамент за €100,000 с €500, защото данъкът се вдига от 2.5% на 3% или точно 0.5%, което е въпросните €500 т.е. оскъпяването на жилището е следното:

  • 3% за агенцията = €3000
  • 3% за общината = €3000
  • ~1% нотариални такси = €1000

Реално оскъпяване със 7%. Малко ли е? Нашата група гласува категорично против.

По другата важна точка – план сметката, бюджетът за почистване на града – гласувах пак против. В проекта не видях нищо, свързано с обръщане на политиката да се събира в металните контейнери смесен боклук и да не може човек да намери лесно кофите за разделно събиране. А трябва да е точно обратното – контейнерите за стъкло, пластмаса, метал, хартия, биологичен отпадък да са на всеки ъгъл, а тези за общ боклук да са по-малко.