Защо България трябва да влезе в еврозоната

07 Юни 2019, Петък Viber

Защо България трябва да влезе в еврозоната

Накратко:

 • Ползи за хората
 • Ползи за бизнеса
 • Ползи за държавата

Ползи за хората

 1. Намаляване на лихвите по ипотеките – лихвите по кредитите ще спаднат от 4% на 2%, както при другите страни в еврозоната, защото българските банки ще взимат пари директно от Европейската централна банка (ЕЦБ), а лихвеният процент на ЕЦБ е много по-нисък от този на БНБ.
 2. Увеличаване на заплатите – с увеличаването на инвестиционния рейтинг на страната като част от Еврозоната, в държавата ще започнат да влизат все повече чуждестранни инвеститори и конкуренцията на пазара на труда ще повиши заплатите на служителите.
 3. Без такси за покупка на валута – по голямата част от Европейския съюз ползва единната валута и няма да се налага да си купувате повече евро.

Ползи за бизнеса

 1. По-евтино кредитиране за бизнеса – банките ще отпускат заеми при много по-ниски лихви.
 2. По-малки такси за банкови преводи – България ще стане част от Единната зона за плащания в евро (SEPA) и преводите към други страни и в страната ще намалеят значително.
 3. Увеличаване на туристите – влизането в еврозоната ще увеличи броя на туристите в страната.

Ползи за държавата

 1. По-евтин дълг за държавата – кредитният рейтинг на България ще се повиши и ще може да взима по-евтини заеми, които после ще излизат по-евтино и на държавния бюджет.
 2. Повече чуждестранни инвестиции – с повишаването на кредитният рейтинг все повече чуждестранни компании ще инвестират в страната и ще увеличават БВП с данъците, които ще плащат и със заплатите на служителите, на които ще плащат.
 3. Стабилна банкова система – трусове като фалитите на банките от 90-те години и този на КТБ няма как да се случат повече. ЕЦБ ще наблюдава стриктно българските банки и при нужда от спасяване на някоя от тях ще се намеси. Няма да има нужда държавата да спасява банки, които се управляват с недобри практики.
 4. Ще влезем в ядрото на ЕС – ще участваме във вземането на решения, свързани с единната валута. „Ще седим на масата, а няма да сме в менюто“.
 5. Репутационни ползи – страната ни ще е част от клуба на най-богатите страни в света.

Ако това не ви стига – вижте Литва, Латвия, Естония, Словакия и Словения. Тези източноевропейски страни приеха единната валута и забогатяха. Хърватия пък е поела стриктен курс към приемане на еврото. Тя влезе в ЕС през 2013, а ние през 2007. Искаме ли да ни изпревари? Румъния също е изготвила план за приемане на еврото. И не на последно място – задължени сме с договора ни за влизане в ЕС един ден да станем част и от единната валута.

P.S. На новата серия Европа от евробанкноти от 5, 10, 20, 50, 100 и 200 евро думата ЕВРО вече е изписана на кирилица, наравно с латинските и гръцките букви.

Симеон Ставрев

Здравейте, казвам се Симеон Ставрев и съм общински съветник в Столичен общински съвет (2019-2023) и член на Националния съвет  на политическа партия Движение „Да, България!“.

Тук може да намерите материали по темите София, инфраструктура, финанси и политика.

Вижте повече

Следете ме във:

 1. Instagram
 2. LinkedIn

Блог

Отчет за септември 2021 на Симеон Ставрев като общински съветник

09.10.2021

Вижте още...

Отчет за август 2021 на Симеон Ставрев като общински съветник

01.09.2021
Вижте още

Отчет за юли 2021 на Симеон Ставрев като общински съветник

31.07.2021
Вижте още
Към блога

Медиатека

Симеон Ставрев пред Факти.бг

Симеон Ставрев пред Факти.бг

АПИ е платила 1.23 млн. лв. за местене на пластмасови конуси

АПИ е платила 1.23 млн. лв. за местене на пластмасови конуси

Общинският съветник Симеон Ставрев: „Метрополитен“ ще се интегрира с новата тикет система някой ден

Общинският съветник Симеон Ставрев: „Метрополитен“ ще се интегрира с новата тикет система някой ден

Към медиатеката
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK