Инфраструктура 2018 - докъде го докарахме

Накратко:

 • „Раздавай поръчки като за последно!“
 • Магистрали
  • АМ Хемус
  • АМ Струма
  • АМ Калотина
 • Скоростни пътища
  • Пловдив - Асеновград
  • Бургас - Слънчев бряг
  • Обход Габрово
 • София
  • Софийско метро
  • Софийски околовръстен път (СОП)
  • Булеварди
 • В средата на 2018 година имаме построени 777 км от общо 1370 км магистрали – готови сме с 56% от тях.
 • Работи се по няколко скоростни пътя и по ж.п. направлението София – Бургас.
 • Отново се изливат доста пари в София – булеварди, метро и околовръстно шосе.

„Раздавай поръчки като за последно!“

Скоростта, с която се обявяват обществени поръчки за инфраструктурни проекти в България, винаги е била показател дали идват нови избори. В последния месец се случиха няколко събития:

 • 26 юни: Светослав Глосов беше назначен за шеф на АПИ (агенцията, която възлага всички пътни търгове) – твърди се, че той е тясно свързан с най-голямата строителна компания у нас – ГБС.
 • 29 юни: Осем кандидати за строителството на Софийския околовръстен път (СОП) – от АМ “Тракия” до жк “Младост” за 123 млн. лв. – това е поръчката за едно от двете недовършени парчета на СОП. Другото е от Бъкстон до АМ Люлин.
 • 2 юли: Австрийската Щрабаг и ГБС са най-вероятните изпълнители на лотове 1 и 2 на АМ Калотина от българо-сръбската граница до скоростния път при Сливница.
 • 5 юли: Отворени са ценовите оферти за тунел Железница на АМ Струма, една от най-апетитните поръчки за годината с прогнозна стойност 250 млн. лв.
 • 19 юли: обществени поръчки за удължаване на АМ Хемус от София с 52 км. до разклона за Плевен и Ловеч обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. През септември се очаква обявяване на поръчки за нови 85 км, с които магистралата да стигне от София до Търново. И за капак – следващия месец (т.е. август 2018) пускат поръчка за АМ Струма през Кресненското дефиле.

Ако теглим чертата – гореизброеното е за има-няма 1.5-2 млрд. лв. Добра сума за „правилните“ хора. Няма спор обаче, че всички обекти са от изключителна важност за страната.


Магистрали

Изображение: Уикипедия. Кликни за по-голяма картинка.

Имаме 3 завършени магистрали – Тракия (София – Бургас), Марица (Пловдив – турска граница) и Люлин (мини-магистрала от 19км, която е продължение на магистрала Струма до София). Магистралите Хемус (София-Варна), Черно море (Варна-Бургас), Русе-Търново са доникъде. Видин – Ботевград даже се оказа, че няма да е баш магистрала и тук дори не споменавам абсурдното инженерно решение околовръстното на Враца да бъде построено като двулентов път – с по 1 лента в посока. Пред отговорните органи стои задачата да довършат АМ Струма през Кресненското дефиле основно с пари от ЕС.

АМ Хемус

Магистрала Хемус – основен приоритет на Борисов 3

В „Да, България!“ направихме кампания за дострояването на АМ Хемус: magistralahemus.bg – можете да подпишете петицията. Ако отворите сайта и скролнете най-долу ще видите всички обещания на различни министри на ГЕРБ, според някои от които тя вече трябваше да е готова. Направихме кампанията и сайта по простата причина, че най-дългата магистрала в България се строи абсурдно бавно. Надявам се нашата инициатива да е била катализатор в процеса, за който имаме следния план-график според ресорния министър:

 1. 2018 се обявяват търгове до Плевен-Ловеч
 2. 2018 се обявяват търгове от Плевен-Ловеч до Търново
 3. 2020 магистралата стига до Плевен-Ловеч
 4. 2021 магистралата стига до Търново
 5. 2024 магистралата стига до Шумен и е изцяло завършена

В момента се строят и 2 малки парчета от двата ѝ края. Остава не само да се молим, а да следим изкъсо обещанията.

АМ Струма

Като човек, на който баба му е била за няколко години с македонски паспорт, заради „гениалното” хрумване ма Сталин, Тито и Г.Димитров, и семейство във и около Сандански, тази магистрала ми е най-присърце. Пиринска Македония е един от най-красивите краища на страната ни – както с високите си планини, така и с уникалната природа на Кресненското дефиле, а и най-прекия път  към гръцкото море.

Докъде е стигнала АМ Струма:

 • лотове 0, 1, 2 са готови и от София да Благоевград се пътува спокойно
 • лот 3.3 скоро ще бъде завършен (от ГБС) и след Кресна до гръцката граница ще пътуваме по магистрала
 • лот 3.1 се строи в момента (от Агромах) и след като се разбра, че селището Скаптопара ще бъде изместено малко настрани, може да очакваме завършване през 2019
 • тунел Железница – той се намира по средата на лот 3.1 и ще бъде най-дългия тунел в България, преди да бъде построен този под Шипка. Равносметката за обществената поръчка за него е процедура с над 2-годишно забавяне, 3 търга, откраднати документи и изоставане от строителството на лот 3.1 т.е. дори и лот 3.1 да е готов през 2019, Железница ще е готов най-рано през 2021 година и ще има едно постоянно слизане и качване от магистралата.

Така магистралата ще бъде построена до двата края на дефилето в обозримо бъдеще. И тук искам да кажа, защо тя НЕ ТРЯБВА ДА МИНАВА ПРЕЗ КРЕСНЕНСКОТО ДЕФИЛЕ:

 1. Против трасето съм да минава дори и едното платно в дефилето т.е. половината трафик
 2. Сегашното трасе трябва да е само за местен трафик, без магистрален
 3. Ако сегашното трасе стане еднопосочно, ще продължат катастрофите, тапите и бавното придвижване, защото ще бъде запазен профила му
 4. Решението е 2 платна горе с много тунели и мостове – а не да се хвърлят пари в дублиращи тунели, които няма да се използват – трябва тези тунели да са за 2-рото платно *
 5. Не искам 2 огромни тунела – за съм малки тунели и виадукти. АПИ не се справя със старите тунели на Витиня, камо ли с 15 км тунели
 6. Искам скоростно завършване на цялостното трасе на АМ Струма, за да може да бъдем конкурентни на завършващата се магистрала между Македония и Сърбия **
 7. Искам да се стимулира туризма в дефилето, като изкараме трафика от него
 8. Искам запазване на биоразнообразието в дефилето

* С проекта на трасето само с едно платно горе можете да се запознаете тук:

https://www.youtube.com/watch?v=NG_RRaZI7mI

** https://www.openstreetmap.org/#map=11/42.3631/22.0283 – няма магистрала (червено) само около Буяновац в Сърбия т.е. Солун – Будапеща през Македония и Сърбия скоро

АМ Калотина

Решението е да се строи магистрала не с нормален габарит Г29.50, а с Г27 – това са в метри. Иначе планът е да се стигне със строителството на лотове 1 и 2 от граничния пункт със Сърбия до Сливница, откъдето имаме скоростен път до СОП. Лот 3 се предвижда да се влее в Северната скоростна тангента, но „за него няма предвидено за момента финансиране“.


Скоростни пътища

Пловдив – Асеновград

Този път най-после скоро ще бъде готов! Един от най-смъртоносните участъци в България.

Бургас – Слънчев бряг

Остава да се изгради обхода на Поморие до 2019. Така от Бургас до Слънчев бряг ще се пътува по четирилентов път. В никакъв случай не трябва да се забравя обаче острата нужда от АМ Черно море и че този скоростен път не е алтернатива.

Обход Габрово

Напредва, но безсмислен без тунел под Шипка, който не знам колко араби и китайци щяха да строят по думите на управляващите.


София

Софийско метро

Изображение: в. Капитал. Кликни за по-голяма картинка.

Гордостта на кметицата. През 2019 ще е готов централния участък на 3-тата линия, а в началото на 2020 и останалите 4 станции до Овча купел. Така ще имаме общо 3 линии с 48 станции (като направят 1 нова станция Модерно предградие в съществуващия участък между МС Сливница и МС Обеля). Но… шефът на метрото Стоян Братоев е запланувал още „малко“ разширения, когато се появят пари за тях:

 1. Линия 3 (4 станции – до Враждебна + 3 станции – през Слатина + 3 станции – до The Mall)
 2. Линия 1 (2 станции в Люлин 2 и 3)
 3. Линия 2 (5 станции до Студентски град)
 4. Линия 1 (2 станции – до IKEA)

Личното ми мнение е, че тези до IKEA са малко спорни.. а тези до Студентски град можеше да бъдат планирани по-добре, за да не затваряме и разкопаваме отново бул. Черни връх само няколко години, след като го ремонтирахме и разширихме.

Софийски околовръстен път (СОП)

Изображение: Уикипедия. Кликни за по-голяма картинка.

В последните години се инвестираха много пари в СОП – все пак освен околовръстен път на най-големия град в страната, свързва и 4 магистрали. Бяха построени Южната дъга (изключително натоварена), Северната скоростна тангента, Западната дъга и се преасфалтира почти цялата Източната дъга. Трябва и да се построи една пасарелка на Казичене и да се премахне светофара на това място, което е с магистрален габарит. Остава да се довършат 2 парчета:

 1. Младост – АМ Тракия – сравнително лесен участък, но изключително важен, защото ще елиминира тапата около Горубляне
 2. бул. Бъкстон – АМ Люлин – по цялото протежение на участъка е мазало, но засега пари няма – трябва да се правят както тунел, така и естакади и ще е доста скъпичко

Булеварди

Какво чакам с нетърпение:

 1. Пробив Петър Дертлиев от колелото на СОП и АМ Люлин до едноименния булевард в Люлин – така в квартала ще може да се влиза от 3 места от СОП – Дерлиев, Царица Йоанна, Сливница
 2. Източна тангента от Ботевградско шосе до ССТ т.е. връзка на огромния пътен възел на Северната скоростна тангента с бул. Владимир Вазов и бул. Ботевградско шосе
 3. Някакъв по-значим напредък по разширението и довършването на бул. Тодор Каблешков с включен трамвай по него
 4. Велоалеи, щото няма!
 5. Трейс да довършат на 4-тата година бул. Монтевидео

Повече за инфраструктурата, можете да прочетете тук https://reformi.org/sektori/transport-9/

Край!

Благодаря за отделеното време!

Блог

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет - част 1

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет - част 1

Отчет за юни, юли и август 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за юни, юли и август 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за март, април и май 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за март, април и май 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Към блога

Медиатека

За какво ще използва приетият бюджет на София от над 2,6 млрд. лв.

За какво ще използва приетият бюджет на София от над 2,6 млрд. лв.

Симеон Ставрев, ДБ, пред novini.bg: В СОС трябва да търсим и намираме най-малкото общо кратно, а не да правим циркове за пред хората

Симеон Ставрев, ДБ, пред novini.bg: В СОС трябва да търсим и намираме най-малкото общо кратно, а не да правим циркове за пред хората

Как да бъде изградена "умна" мобилност в София? Разказват общински съветници

Как да бъде изградена "умна" мобилност в София? Разказват общински съветници

Към медиатеката
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK