Инфраструктура 2018 - докъде го докарахме

Накратко:

 • „Раздавай поръчки като за последно!“
 • Магистрали
  • АМ Хемус
  • АМ Струма
  • АМ Калотина
 • Скоростни пътища
  • Пловдив - Асеновград
  • Бургас - Слънчев бряг
  • Обход Габрово
 • София
  • Софийско метро
  • Софийски околовръстен път (СОП)
  • Булеварди
 • В средата на 2018 година имаме построени 777 км от общо 1370 км магистрали – готови сме с 56% от тях.
 • Работи се по няколко скоростни пътя и по ж.п. направлението София – Бургас.
 • Отново се изливат доста пари в София – булеварди, метро и околовръстно шосе.

„Раздавай поръчки като за последно!“

Скоростта, с която се обявяват обществени поръчки за инфраструктурни проекти в България, винаги е била показател дали идват нови избори. В последния месец се случиха няколко събития:

 • 26 юни: Светослав Глосов беше назначен за шеф на АПИ (агенцията, която възлага всички пътни търгове) – твърди се, че той е тясно свързан с най-голямата строителна компания у нас – ГБС.
 • 29 юни: Осем кандидати за строителството на Софийския околовръстен път (СОП) – от АМ “Тракия” до жк “Младост” за 123 млн. лв. – това е поръчката за едно от двете недовършени парчета на СОП. Другото е от Бъкстон до АМ Люлин.
 • 2 юли: Австрийската Щрабаг и ГБС са най-вероятните изпълнители на лотове 1 и 2 на АМ Калотина от българо-сръбската граница до скоростния път при Сливница.
 • 5 юли: Отворени са ценовите оферти за тунел Железница на АМ Струма, една от най-апетитните поръчки за годината с прогнозна стойност 250 млн. лв.
 • 19 юли: обществени поръчки за удължаване на АМ Хемус от София с 52 км. до разклона за Плевен и Ловеч обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. През септември се очаква обявяване на поръчки за нови 85 км, с които магистралата да стигне от София до Търново. И за капак – следващия месец (т.е. август 2018) пускат поръчка за АМ Струма през Кресненското дефиле.

Ако теглим чертата – гореизброеното е за има-няма 1.5-2 млрд. лв. Добра сума за „правилните“ хора. Няма спор обаче, че всички обекти са от изключителна важност за страната.


Магистрали

Изображение: Уикипедия. Кликни за по-голяма картинка.

Имаме 3 завършени магистрали – Тракия (София – Бургас), Марица (Пловдив – турска граница) и Люлин (мини-магистрала от 19км, която е продължение на магистрала Струма до София). Магистралите Хемус (София-Варна), Черно море (Варна-Бургас), Русе-Търново са доникъде. Видин – Ботевград даже се оказа, че няма да е баш магистрала и тук дори не споменавам абсурдното инженерно решение околовръстното на Враца да бъде построено като двулентов път – с по 1 лента в посока. Пред отговорните органи стои задачата да довършат АМ Струма през Кресненското дефиле основно с пари от ЕС.

АМ Хемус

Магистрала Хемус – основен приоритет на Борисов 3

В „Да, България!“ направихме кампания за дострояването на АМ Хемус: magistralahemus.bg – можете да подпишете петицията. Ако отворите сайта и скролнете най-долу ще видите всички обещания на различни министри на ГЕРБ, според някои от които тя вече трябваше да е готова. Направихме кампанията и сайта по простата причина, че най-дългата магистрала в България се строи абсурдно бавно. Надявам се нашата инициатива да е била катализатор в процеса, за който имаме следния план-график според ресорния министър:

 1. 2018 се обявяват търгове до Плевен-Ловеч
 2. 2018 се обявяват търгове от Плевен-Ловеч до Търново
 3. 2020 магистралата стига до Плевен-Ловеч
 4. 2021 магистралата стига до Търново
 5. 2024 магистралата стига до Шумен и е изцяло завършена

В момента се строят и 2 малки парчета от двата ѝ края. Остава не само да се молим, а да следим изкъсо обещанията.

АМ Струма

Като човек, на който баба му е била за няколко години с македонски паспорт, заради „гениалното” хрумване ма Сталин, Тито и Г.Димитров, и семейство във и около Сандански, тази магистрала ми е най-присърце. Пиринска Македония е един от най-красивите краища на страната ни – както с високите си планини, така и с уникалната природа на Кресненското дефиле, а и най-прекия път  към гръцкото море.

Докъде е стигнала АМ Струма:

 • лотове 0, 1, 2 са готови и от София да Благоевград се пътува спокойно
 • лот 3.3 скоро ще бъде завършен (от ГБС) и след Кресна до гръцката граница ще пътуваме по магистрала
 • лот 3.1 се строи в момента (от Агромах) и след като се разбра, че селището Скаптопара ще бъде изместено малко настрани, може да очакваме завършване през 2019
 • тунел Железница – той се намира по средата на лот 3.1 и ще бъде най-дългия тунел в България, преди да бъде построен този под Шипка. Равносметката за обществената поръчка за него е процедура с над 2-годишно забавяне, 3 търга, откраднати документи и изоставане от строителството на лот 3.1 т.е. дори и лот 3.1 да е готов през 2019, Железница ще е готов най-рано през 2021 година и ще има едно постоянно слизане и качване от магистралата.

Така магистралата ще бъде построена до двата края на дефилето в обозримо бъдеще. И тук искам да кажа, защо тя НЕ ТРЯБВА ДА МИНАВА ПРЕЗ КРЕСНЕНСКОТО ДЕФИЛЕ:

 1. Против трасето съм да минава дори и едното платно в дефилето т.е. половината трафик
 2. Сегашното трасе трябва да е само за местен трафик, без магистрален
 3. Ако сегашното трасе стане еднопосочно, ще продължат катастрофите, тапите и бавното придвижване, защото ще бъде запазен профила му
 4. Решението е 2 платна горе с много тунели и мостове – а не да се хвърлят пари в дублиращи тунели, които няма да се използват – трябва тези тунели да са за 2-рото платно *
 5. Не искам 2 огромни тунела – за съм малки тунели и виадукти. АПИ не се справя със старите тунели на Витиня, камо ли с 15 км тунели
 6. Искам скоростно завършване на цялостното трасе на АМ Струма, за да може да бъдем конкурентни на завършващата се магистрала между Македония и Сърбия **
 7. Искам да се стимулира туризма в дефилето, като изкараме трафика от него
 8. Искам запазване на биоразнообразието в дефилето

* С проекта на трасето само с едно платно горе можете да се запознаете тук:

https://www.youtube.com/watch?v=NG_RRaZI7mI

** https://www.openstreetmap.org/#map=11/42.3631/22.0283 – няма магистрала (червено) само около Буяновац в Сърбия т.е. Солун – Будапеща през Македония и Сърбия скоро

АМ Калотина

Решението е да се строи магистрала не с нормален габарит Г29.50, а с Г27 – това са в метри. Иначе планът е да се стигне със строителството на лотове 1 и 2 от граничния пункт със Сърбия до Сливница, откъдето имаме скоростен път до СОП. Лот 3 се предвижда да се влее в Северната скоростна тангента, но „за него няма предвидено за момента финансиране“.


Скоростни пътища

Пловдив – Асеновград

Този път най-после скоро ще бъде готов! Един от най-смъртоносните участъци в България.

Бургас – Слънчев бряг

Остава да се изгради обхода на Поморие до 2019. Така от Бургас до Слънчев бряг ще се пътува по четирилентов път. В никакъв случай не трябва да се забравя обаче острата нужда от АМ Черно море и че този скоростен път не е алтернатива.

Обход Габрово

Напредва, но безсмислен без тунел под Шипка, който не знам колко араби и китайци щяха да строят по думите на управляващите.


София

Софийско метро

Изображение: в. Капитал. Кликни за по-голяма картинка.

Гордостта на кметицата. През 2019 ще е готов централния участък на 3-тата линия, а в началото на 2020 и останалите 4 станции до Овча купел. Така ще имаме общо 3 линии с 48 станции (като направят 1 нова станция Модерно предградие в съществуващия участък между МС Сливница и МС Обеля). Но… шефът на метрото Стоян Братоев е запланувал още „малко“ разширения, когато се появят пари за тях:

 1. Линия 3 (4 станции – до Враждебна + 3 станции – през Слатина + 3 станции – до The Mall)
 2. Линия 1 (2 станции в Люлин 2 и 3)
 3. Линия 2 (5 станции до Студентски град)
 4. Линия 1 (2 станции – до IKEA)

Личното ми мнение е, че тези до IKEA са малко спорни.. а тези до Студентски град можеше да бъдат планирани по-добре, за да не затваряме и разкопаваме отново бул. Черни връх само няколко години, след като го ремонтирахме и разширихме.

Софийски околовръстен път (СОП)

Изображение: Уикипедия. Кликни за по-голяма картинка.

В последните години се инвестираха много пари в СОП – все пак освен околовръстен път на най-големия град в страната, свързва и 4 магистрали. Бяха построени Южната дъга (изключително натоварена), Северната скоростна тангента, Западната дъга и се преасфалтира почти цялата Източната дъга. Трябва и да се построи една пасарелка на Казичене и да се премахне светофара на това място, което е с магистрален габарит. Остава да се довършат 2 парчета:

 1. Младост – АМ Тракия – сравнително лесен участък, но изключително важен, защото ще елиминира тапата около Горубляне
 2. бул. Бъкстон – АМ Люлин – по цялото протежение на участъка е мазало, но засега пари няма – трябва да се правят както тунел, така и естакади и ще е доста скъпичко

Булеварди

Какво чакам с нетърпение:

 1. Пробив Петър Дертлиев от колелото на СОП и АМ Люлин до едноименния булевард в Люлин – така в квартала ще може да се влиза от 3 места от СОП – Дерлиев, Царица Йоанна, Сливница
 2. Източна тангента от Ботевградско шосе до ССТ т.е. връзка на огромния пътен възел на Северната скоростна тангента с бул. Владимир Вазов и бул. Ботевградско шосе
 3. Някакъв по-значим напредък по разширението и довършването на бул. Тодор Каблешков с включен трамвай по него
 4. Велоалеи, щото няма!
 5. Трейс да довършат на 4-тата година бул. Монтевидео

Повече за инфраструктурата, можете да прочетете тук https://reformi.org/sektori/transport-9/

Край!

Благодаря за отделеното време!

Блог

Инсинератор за изгаряне на боклуци в София няма да има – Отчет за февруари 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Инсинератор за изгаряне на боклуци в София няма да има – Отчет за февруари 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Предложих да се пътува с банкова карта в градския транспорт до 60 мин. за 2.20 лв. – Отчет за януари 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Предложих да се пътува с банкова карта в градския транспорт до 60 мин. за 2.20 лв. – Отчет за януари 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Не подкрепих-план сметката за 2023 на Столична община – Отчет за декември 2022 на Симеон Ставрев като общински съветник

Не подкрепих-план сметката за 2023 на Столична община – Отчет за декември 2022 на Симеон Ставрев като общински съветник

Противопоставихме се на удължаването на концесията на Софийска вода – Отчет за ноември 2022 на Симеон Ставрев като общински съветник

Противопоставихме се на удължаването на концесията на Софийска вода – Отчет за ноември 2022 на Симеон Ставрев като общински съветник

Поисках Столична община да прекрати войната по софийските улици – Отчет за октомври 2022 на Симеон Ставрев като общински съветник

Поисках Столична община да прекрати войната по софийските улици – Отчет за октомври 2022 на Симеон Ставрев като общински съветник

Осветлих финансови санкции за Столична община за милиони – Отчет за септември 2022 на Симеон Ставрев като общински съветник

Осветлих финансови санкции за Столична община за милиони – Отчет за септември 2022 на Симеон Ставрев като общински съветник

Към блога

Медиатека

Войната по пътищата: Прехвърлят ли си топката МВР и СО, в камерите ли е решението?

Войната по пътищата: Прехвърлят ли си топката МВР и СО, в камерите ли е решението?

Симеон Ставрев пред ФАКТИ: Проблемът с катастрофите е прехвърлянето на отговорността между МВР и Столична община

Симеон Ставрев пред ФАКТИ: Проблемът с катастрофите е прехвърлянето на отговорността между МВР и Столична община

Симеон Ставрев, ДБ: Целият полицейски ресурс в София е зает с опазването на незаконно шествие, вместо да се ангажира с войната по пътищата

Симеон Ставрев, ДБ: Целият полицейски ресурс в София е зает с опазването на незаконно шествие, вместо да се ангажира с войната по пътищата

Към медиатеката
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK