Предложих да се пътува с банкова карта в градския транспорт до 60 мин. за 2.20 лв. – Отчет за януари 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

05 февруари 2023, неделя Viber

Предложих да се пътува с банкова карта в градския транспорт до 60 мин. за 2.20 лв. – Отчет за януари 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Накратко:

  • Предложих Столичен общински съвет да приеме решение при плащане с банкова карта на едно или повече пътувания в градския транспорт до 60 минути да се плаща 2.20 лв. вместо сегашните 3.20 лв.
  • Предложих гражданите да не се налага да ходят до КАТ за нов голям талон на колата, за да си извадят винетен стикер за паркиране в синя и зелена зона
  • ВАС взе решение по делото за Инсинератора. Надявам се ГЕРБ да НЕ могат да сключат договор с изпълнител преди местните избори в края на 2023.
  • Публикувах информация как най-изгодно се пътува в градския транспорт от 1 януари 2023 с новите видове превозни документи
  • Поисках информация от ЦГМ как таксуват гражданите с новите превозни документи за градския транспорт
  • Предупредих, че софийското метро не иска да се откаже от руските технологии, както вече го направиха Букурещ, Будапеща, Варшава и Прага

Предложих Столичен общински съвет да приеме решение при плащане с банкова карта на едно или повече пътувания в градския транспорт до 60 минути да се плаща 2.20 лв. вместо сегашните 3.20 лв.

Предложих на Столичен общински съвет да пестим по 1 лв. на гражданите при пътуване с банкова карта в градския транспорт. Сега, при две пътувания в рамките на 60 минути, ви таксуват с два билета по 1.60 лв. или общо 3.20 лв. В същото време в тарифата на ЦГМ има билет, който важи за 60 минути и струва 2.20 лв. Получих потвърждение от шефа на ЦГМ, че технически „най-изгодна тарифа“ може да бъде приложена автоматично, стига да бъде взето като решение на СОС. На ход са колегите в СОС – надявам се на тяхната подкрепа. Вярвам, че това ще улесни гражданите при пътуванията им в градския транспорт и ще го направи по-достъпен.

Предложих гражданите да не се налага да ходят до КАТ за нов голям талон на колата, за да си извадят винетен стикер за паркиране в синя и зелена зона

Предложих в Столичен общински съвет изменение на наредба, с което да премахнем нуждата гражданите да ходят до КАТ за нов голям талон на колата, за да си извадят винетен стикер за паркиране в синя и зелена зона. Проблемът възниква, когато си смените постоянния адрес и той попада в рамките на синя или зелена зона. За да си извадите годишен винетен стикер за паркиране като живущ/а в района, в момента първо ви се налага да отидете до КАТ и да си извадите нов голям талон, в който да смените адреса на колата. Не виждам причина в наредбата на Столична община да има такова изискване за съвпадение на адреса на колата с адреса в личната ви карта. Така и така сте собственик на този автомобил. Надявам се СОС да приеме предложението ми и да престанем да разкарваме хората до КАТ.

ВАС взе решение по делото за Инсинератора. Надявам се ГЕРБ да НЕ могат да сключат договор с изпълнител преди местните избори в края на 2023.

Върховният административен съд взе решение по делото за Инсинератора в София – отменя решението от 23.07.2021 г. на изпълнителния директор на „Топлофикация София“ ЕАД за определяне на изпълнител на обществена поръчка в частта за класирането и връща за повторно разглеждане и избор на изпълнител. Това означава, че:

  1. Надявам се ГЕРБ да НЕ могат да сключат договор с изпълнител за Инсинератора преди местните избори в края на октомври или началото на ноември 2023. Зависи от това как ще се развие новата процедура и дали ще има обжалване отново.
  2. Това със сигурност означава още по-голямо забавяне на проекта и на практика почти загубено европейското финансиране, както предупредих още през лятото на 2022.
  3. Топлофикация София ще плати от нашите пари 10 680 лева + 15 305.41 лева обезщетение на участниците в обществената поръчка, които оспорват решението във ВАС и КЗК.
  4. Напомням, че от Демократична България вкарахме в Столичен общински съвет предложение за местен референдум с въпрос: „Да се строи ли Инсинератор за изгаряне на боклук в София?“. Мнозинството на ГЕРБ и „патриотите“ не го подкрепи.

Публикувах информация как най-изгодно се пътува в градския транспорт от 1 януари 2023 с новите видове превозни документи

Ето как е най-изгодно да пътувате с градския транспорт в София, след като съветниците на ГЕРБ махнаха редица удобни за гражданите карти и билети:

  • Ако можете да си позволите да извадите накуп 365 лв. – купете си карта за всички линии за 1 година. Така ще пътувате неограничено за 30 лв. на месец.
  • Ако не можете да извадите 365 лв. наведнъж, но може да платите на 3 вноски годишна карта – пригответе 150 лв., 120 лв и 100 лв. Така общата ѝ цена е 370 лв. като се оскъпява само с 5 лв., ако я бяхте купили на една вноска.
  • Ако пътувате всеки ден на работа или сравнително често, но не искате или не можете да взимате годишна карта на една вноска или на три – изгодният вариант е месечна за 50 лв. за всички линии. Картите за една линия, за метро, за метро + една линия и за две линии вече не съществуват. Мисля, че за една линия и само за метро трябваше да останат.

Ако пътувате инцидентно – вземете дневна карта за 4 лв. или билет за еднократно пътуване. Препоръчвам да платите с банкова карта директно на сините валидатори:

  • Ако плащате с банкова карта и пътувате само в едно превозно средство, без да се прекачвате – ще ви струва 1.60 лв.
  • Ако плащате с банкова карта, пътувате с едно превозно средство и се прекачите на друго/и в рамките на 30 мин. от валидацията на синия валидатор в първото превозно средство – ще ви струва 1.60 лв.
  • Ако плащате с банкова карта, пътувате с едно превозно средство и се прекачите на друго/и в рамките на 60 мин. от валидацията на синия валидатор в първото превозно средство – НЯМА да ви струва 2.20 лв. Според ЦГМ се преминава в режим дневна карта на цена 4 лв. Ако искате да ползвате 60 мин. билет – вземете го на физически носител.
  • Ако плащате с банкова карта три или повече пътувания в рамките на 24 часа – ще ви струва 4 лв – цената на дневна карта.
  • Същите превозни документи може да закупите от касите на ЦГМ или от сайта на ЦГМ webportal.sofiatraffic.bg на двата вида пластики, които ЦГМ издава на гражданите. Важно е да знаете, че не може да си купите и от двата вида билети, за 30 и 60 минути, на една и съща пластика.

Като цяло това с двата билета е много объркващо за хората, защото сами трябва да преценяват за колко време ще пътуват. От ДБ предложихме да има само един билет за 60 минути, но не бяхме чути.Важно! Не забравяйте при качване да се валидирате на сините валидатори. Ако не го направите – подлежите на глоба от 3 лв. Разбирам, че е неудобно сутрин и това води до струпване на хора около валидаторите, но ГЕРБ така го записаха в наредбата.

Ако единственият ви вариант е да закупите билет от водача – ще ви струва 2 лв., а не 1.60 лв. Задължително го валидирайте, защото ако не го направите – пак подлежите на глоба. С този вид билет не може да се прекачвате.

За съжаление започвам да си мисля, че ГЕРБ полагат усилия да свалят още хора от градския транспорт в София и да ги качат на колите, вместо да разтоварят трафика, като направят градския транспорт по-бърз, достъпен и удобен.

Продължавам да не разбирам защо ЦГМ не иска да продава билети и карти и през мобилните приложения на банки и телекоми.

Поисках информация от ЦГМ как таксуват гражданите с новите превозни документи за градския транспорт

Гледам и не вярвам на очите си какви глупости продължава да твори ГЕРБ в София. Председателят на СОС днес казал: „Вдигам жълт картон за целия борд на ЦГМ, глобата за валидация да отпадне“. Ама решението за тези глоби и премахването на месечните карти за една линия и метро е на мнозинството на ГЕРБ и ВМРО. След мое искане днес шефът на ЦГМ дойде в транспортна комисия, за да отговаря на въпросите ни. В защита на новата тарфина политика се включиха и съветници от ГЕРБ, СДС, ВМРО. Ето няколко неща, които „станаха“ ясни, след мои въпроси:

  1. Градският транспорт в София според ГЕРБ ще фалира, ако се върнат месечните карти за една линия и за метро.
  2. Ако пътуваш с банкова карта като се валидираш при качване в тролея например и след 45 минути се валидираш в автобус – цената няма да е билет за 60 минути на за 2.20 лв., а ще е 3.20 лв. – цената на два билета. Така била настроена системата.
  3. Въпреки че много хора имат затруднения при валидирането на билетите, продавани от водача, хората си ги били купували.
  4. Въобще не ми беше отговорено в метростанциите дали може си купиш всички видове билети и карти.
  5. За пореден път ми казват, че продажбата на билети и карти през приложенията за телефон на телекоми и мобилни оператори е забавена.

Предупредих, че софийското метро не иска да се откаже от руските технологии, както вече го направиха Букурещ, Будапеща, Варшава и Прага

Софийското метро не иска да се откаже от руските технологии, както вече го направиха Букурещ, Будапеща, Варшава и Прага. Метрополитен ЕАД са обявили обществената поръчка на стойност 250 млн. лева за 16 нови метровлака – 8 за разширението на трета метролиния до Слатина и 8 за старите две линии. В момента по първа и втора метролиния в София се движат руски влакове Русич, автоматиката също е руска. Последното е ключово, защото определя какви влакове трябва да се купят. Въпреки, че няма да се купуват руски заради санкциите, половината от новите ще трябва да бъдат адаптирани изцяло към руската автоматика за старите ни линии. По този начин ще изпуснем модернизацията на метрото на София. За разлика от нас, в Букурещ вече се движат влакове на канадската Bombardier, в Будапеща – на френската Alstom, във Варшава – на немската Siemens, Прага – на испанската CAF. В София третата метролиния е с влакове на Siemens, които са на светлинни години от старите руски такива по първите две линии. Също така все още не се знае и откъде ще дойдат парите за обществената поръчка, защото не е осигурено финансиране.

Блог

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет - част 1

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет - част 1

Отчет за юни, юли и август 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за юни, юли и август 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за март, април и май 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за март, април и май 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Към блога

Медиатека

Симеон Ставрев, ДБ, пред novini.bg: В СОС трябва да търсим и намираме най-малкото общо кратно, а не  да правим циркове за пред хората

Симеон Ставрев, ДБ, пред novini.bg: В СОС трябва да търсим и намираме най-малкото общо кратно, а не да правим циркове за пред хората

Как да бъде изградена "умна" мобилност в София? Разказват общински съветници

Как да бъде изградена "умна" мобилност в София? Разказват общински съветници

Симеон Ставрев за ФрогНюз: Ако блокажът в Общинския съвет продължи, София може да загуби 70 млн. лева

Симеон Ставрев за ФрогНюз: Ако блокажът в Общинския съвет продължи, София може да загуби 70 млн. лева

Към медиатеката
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK