Не подкрепих-план сметката за 2023 на Столична община – Отчет за декември 2022 на Симеон Ставрев като общински съветник

07 януари 2023, събота Viber

Не подкрепих-план сметката за 2023 на Столична община – Отчет за декември 2022 на Симеон Ставрев като общински съветник

Накратко:

  • Не подкрепих план-сметката за 2023 на Столична община
  • Поисках плана за рекултивация на депото за строителни отпадъци „Пет могили“ кв. Враждебна
  • ЦГМ нарушават закона като крият поискана от мен информация за новата тикет система за 97 млн. лв.
  • Предупредих за много проблеми в ЦГМ още преди новата тарфина политика да влезе в сила от 1 януари 2023
  • След мой сигнал възстановиха колонки за зареждане на електромобили
  • Посочих какво не свърши в мандата си поредният напуснал зам.-кмет на Фандъкова
  • Заподозрях нагласена обществена поръчка за светофарите след разследване на „Капитал“
  • Мръсният въздух в София се завърна. Фандъкова адикира от проблема

Не подкрепих план-сметката за 2023 на Столична община

План-сметката на София е бюджетът от 260 млн. лв. за почистване на града за 2023. Докладът за нея изненадващо не беше приет в СОС, като ГЕРБ бяха бламирани от партньорите си от ВМРО. Ето част от аргументите ми защо не подкрепих план-сметката на София:

На сметището за строителни отпадъци във Враждебна всъщност депонирането не намалява. Отгоре на всичко там не се изхвърлят строителни отпадъци, а се изхвърлят всякакви битови отпадъци. Обсъждали сме темата и в Общинския съвет, но там би трябвало да се изхвърлят само бетон, тухли и други подобни неща. Има десетки репортажи и снимки, които показват, че там всъщност се изхвърлят битови отпадъци.

Относно програмата за подмяна на печки – според мен тя не работи. Разходете се по „Дондуков“, който е на 2 минути пеша от сградата на Общината. Ако слезете под „Дондуков“ има дни от последните няколко седмици, в които наистина не се диша. Според мен програмата за подмяна на печките не е много интересна за гражданите, не знам по каква причина. Според мен тук има много какво да се прави, има много потенциал. Защото всички можем да си признаем честно, че подмяната на битовото отопление ще подобри значително чистотата на въздуха.

Разделното събиране на отпадъците също не работи. Улиците, които са около Столична община, можете да ги погледнете. Има контейнери за разделно събиране на боклук, има ги и въпросните метални контейнери. Огромна част от боклуците са в металните контейнери. И огромна част от тези боклуци могат да бъдат рециклирани. Не знам доколко това зависи вече от гражданите или от политиката на Столична община, но е факт, че ние практически в момента закарваме за депониране опаковки, какви ли не други боклуци, които могат да бъдат рециклирани, което според мен е грешно. Първо, защото го плащаме и второ, защото по принцип не трябва да се случва.

Относно инсинератора – Столична община е извършила, поръчала, направила обществена поръчка, която всъщност се провали. Въобще не коментирам факта, че мнозинството на ГЕРБ не подкрепи нашето желание да има местен референдум, в който хората всъщност да кажат искат ли да има изгаряне на боклуци на 2 километра от идеалния център на града.

И последно искам да ви кажа за слона в стаята, който според мен никой тук не коментира, това е Столичният инспекторат. Той трябва да следи за изключително много неща – от миенето на улиците до навлизането в калните точки. Ако Столичният инспекторат си върши наистина добре работата, замърсяването в града според мен щеше да е много по-малко, но честно да ви кажа по данните, които аз виждам изнесени от него, той не прави достатъчно за капацитета, който има и би могъл да върши.

Поисках плана за рекултивация на депото за строителни отпадъци „Пет могили“ кв. Враждебна

Общинското предприятие „Софинвест” ЕООД най-вероятно е вдигнало с още 2 метра нивото на хълма от боклуци в сметището за строителни отпадъци „Пет могили“ кв. Враждебна за само 10 дни. Ясно може да видите това на снимката.

Имам основателно притеснение да вярвам, че това се прави незаконно и се прикрива. Затова поисках от Фандъкова да ми предостави:

  1. Плана за рекултивация на депото за строителни отпадъци „Пет могили“ кв. Враждебна и всички чертежи и приложения към него. В тях трябва да е информацията за това как би трябвало да изглежда площадката след рекултивацията и по-важното – там са котите от които става ясно до каква височина може да бъде вдигат хълмът от боклуци.
  2. Информация към днешна дата какъв е свободният обем, който може да бъде запълнен в депото, защото публично беше обявено, че до септември 2022 той ще бъде изчерпан.

Ето обобщена историята на сметището във Враждебна:

  1. По времето на комунизма на север от квартал Враждебна тогавашната власт решава да обособи кариера за инертни материали. Мястото може би е било подходящо, защото в непосредствена близост минава река Искър.
  2. По време на експлоатацията се образуват две сериозни като дълбочина дупки. След като спира добива на инертни материали се образуват съвсем естествено две езера на мястото на двете дупки. Още по време на самия добив изкопите се пълнят естествено с вода от р. Искър. Започват да гнездят множество птици.
  3. Идват ГЕРБ на власт. Запълват едното езеро с боклуци, като наричат това „рекутивация“. Никой не може да каже по документи „рекутивацията“ запълване до ниво терен ли е или не, но сега освен запълнено езеро имаме и хълм от боклуци над първоначалната кота нула.
  4. Отгоре на всичко „рекултивацията“ трябваше да бъде пак само с инертни строителни материали, но след множество видео репортажи и разследвания на живущите в кв. Враждеба се установи, че там се изхвърлят и всякакви други отпадъци.
  5. Съответно жителите на квартала организираха множество протести на Московска 33 и блокади на бул. Ботевградско шосе. ГЕРБ не ги чуха.
  6. Аз внесох доклад в СОС, с който предложих да задължим кмета на СО да направи разследване какво е хвърляно там. Мнозинството на ГЕРБ, СДС и ВМРО отхвърлиха предложението ми.
  7. Лично поканих председателката на комисията по екология в СОС Лорита Радева (ГЕРБ) и всеки друг общински съветник, който не вярва на десетките видеа и стотиците снимки, да отидем и да видим на място какви боклуци се изхвърлят – отказаха ми.
  8. Инициативен комитет Враждебна не се предадоха. Проведоха множество срещи с МОСВ, в които се установи, че може да се спаси второто езеро, което още не е заровено с боклуци. В компетенциите на Столична община е да спази относимите процедури по опазване на езерото – да определи границите на водните обекти, след като са установени от доклад на Басейнова дирекция „Дунавски район”, да го нанесе в кадастъра и със заповед на Главния архитект да бъдат назначени хидроложки и хидравлични проучвания.
  9. В същото време и второто езеро се оказа в опасност. В единия му край има депо за отпадъци на частната фирма Зерон-Т. МОСВ отне лиценза им, заради множество нарушения, но и към момента тази площадка продължава да се използва. От кого и защо – Столичен инспекторат са тези, които трябва да кажат и заедно с полицията да преустановят това.
  10. Какво е най-добре да се направи – да се преустанови веднага депонирането на всякакви отпадъци в депо Враждебна; да се обособи като защитена зона второто езеро, като СО направи всички необходими постъпки по установяване граници, нанасяне в кадастъра и възлагане от Главния архитект на лицензирана фирма, която да проведе хидроложки и хидравлични проучвания и довършване на процедурата по смяна на статута; да се изгребе хълмът от боклуци над второто езеро с размерите на половин Панчарево и да се изравни със земята. Така ще получим едно прекрасно място за отдих на 15 минути с кола от центъра на София.

ЦГМ нарушават закона като крият поискана от мен информация за новата тикет система за 97 млн. лв.

ЦГМ нарушават Закона за местното самоуправление и местната администрация като крият информация от мен вече повече от четири месеца. Това значи, че крият информация и от вас. А това значи, че там има нещо нередно. Започвам да обмислям възможността да съдя общинското предприятие.

В края на юли 2022 ДБ разкри, че собственик на фирмата CNS, която стои зад новата тикет система е гръцки гражданин с всички характеристики на подставено лице. Същата фирма е била с минимално количество осигурени лица при подписване на договора за 97 млн. лв. с ЦГМ.

Фандъкова обеща да направи одит на тикет системите на ЦГМ и метрото, но оттогава няма нито дума за това, освен едно голо обещание.

Миналата седмица изпратих писмо до ЦГМ с искане за обяснение защо не ми отговарят – отговор и на второто ми писмо не последва.

  1. Имам основателни притеснения да вярвам, че спечелилата обществената поръчка за 97 млн. лв. фирма е в конфликт на интереси при изготвянето на тръжната документация. Това съмнение може да бъде доказано или оборено с информацията, която ЦГМ крие от мен.
  2. Имам опасения, че не всичко, което е разписано по договор с изпълнителя е изпълнено и бюджетът на София може да бъде ощетен. Това съмнение може да бъде доказано или оборено с информацията, която ЦГМ крие от мен.
  3. Имам съмнения, че ЦГМ въобще има някакъв контрол над тикет система, въпреки че по договор хардуерът и софтуерът трябва да е собственост на общинското дружество. Това съмнение може да бъде доказано или оборено с информацията, която ЦГМ крие от мен.
  4. Имам подозрения, че ЦГМ умишлено пропуска допълнителни приходи, като не разрешава продажбата на карти и билети през трети страни като мобилните приложения на банки и телекоми.

Предупредих за много проблеми в ЦГМ още преди новата тарфина политика да влезе в сила от 1 януари 2023

Ето колко много неща не са наред в „Центъра за градска мобилност“ ЕАД, 3 години след като бившият кмет на Студентски град от ГЕРБ пое дружеството, а бившият шеф на ЦГМ му отстъпи мястото си и стана общински съветник от ГЕРБ:

Едва 5% от продажбите на билети и карти са в уеб портала на новата тикет система, 88% от продажбите на превозни документи се случват в офисите на ЦГМ, 7% от пътуванията се плащат с банкова карта. Практически новата тикет система обслужва само 12% от продажбите. 88% могат да се случват и със старата система.

Продажбата през трети страни пратически не съществуват. Пътуванията и приходите могат да се увеличат, когато се улесни покупката на карта и билет. Това може да се случи през мобилното приложение на банката или мобилния ви оператор, но ЦГМ не искат да пуснат такава възможност.

Пътуването в градския транспорт е предимно без прекачване, кратко като време и до 4 км. Това означава, че пътуването с кола все още е по-бързо. Оптимизирането на линиите на градския транспорт не е приоритет. За сметка на това ремонтът на релсите на трамвай 5 се забавя с 6 месеца.

ЦГМ още не подава данни на Google Maps, за да може всеки през телефона си да прецени кой е най-бързия маршрут за него.

ЦГМ не иска да си направи сайт или приложение за заплащане на Синя и Зелена зона, за да не се плащат допълнителни пари за SMS на мобилните оператори, въпреки че такова приложение ще улесни гражданите и ще увеличи приходите.

Забравете за нощен транспорт. Според ГЕРБ пари за такова нещо няма. Затова и софиянци си дават парите за таксита.

Все още не знаем кой точно стои зад тикет системата за 97 млн. лв. Не знаем ЦГМ дали въобще има достъп и контрол над хардуера и софтуера на тази скъпа систем и не знаем дали господата зад основния изпълнител на обществената поръчка Компютърнет Сървисиз ООД Ивайло Бранимиров Цаков (26.00% дял) и Орфанидис Христос Димитриос (74.00% дял) са истинските собственици или са само подставени лица.

Напомням, че валидацията на картата или билета става задължителна при всяко качване в градския транспорт в София от началото на 2023.

След мой сигнал възстановиха колонки за зареждане на електромобили

Преди две години получих сигнал от граждани относно малкия паркинг до НДК от страната на бул. Витоша, който ЦГМ стопанисва. На него имаше разположени 2 колонки за зареждане на електромобили, но някъде от началото на пролетта на 2020 те бяха спрели да работят. Тогава попитах ЦГМ кога ще ги оправят. Оказа се, че година и нещо след това наистина са ги оправили и са ги направили вече общо 4 като са променили и условията за ползване. Може да си оставиш електрическия автомобил до 4 часа безплатно, а след това цената е 3 лв./час. Вече има и някаква нормална организация на паркинга – сложили са знаци и служителите не позволяват автомобили с ДВГ да паркират на местата с колонките.

Посочих какво не свърши в мандата си поредният напуснал зам.-кмет на Фандъкова

Поредният заместник на Фандъкова си тръгва. Този път това е зам.-кметът по транспорта на София Кристиан Кръстев. Ето какви „сблъсъци“ имах с него по време на мандата му:

Той отговаряше за осветлението в града. Посочвал съм му, че дори и в улиците до Столична община не работи осветлението. Смея да твърдя, че София все още е една от най-тъмните столици в ЕС.

Той подготви спорна поръчка за поддръжка на светофарните уредби, която поражда съмнения за корупция. Същите светофари, който понякога доста объркват пешеходците в пресичането и същите, които се управляват ръчно, за да контролират трафика. Автоматизацията беше оставена на заден план.

Той вкара доклад в СОС за подобряване на пътната безопасност след повече от две години на поста и след множество смъртни случаи по кръстовищата на града – на Милен Цветков, на двете млади жени при хотел Хемус, на момичето на спирката на бул. Гоце Делчев.

Той разполагаше с цялата база данни за пътуванията в градския транспорт на новата тикет система. Можеше да оптимизира много повече линии. А на мен същата тази информация, въпреки че съм общински съветник, ЦГМ не ми я предоставя.

Рядко идваше на транспортна комисия в СОС. Още по-рядко взимаше отношение по темите там.

Заподозрях нагласена обществена поръчка за светофарите след разследване на „Капитал“

Столична община трябва да докаже, че не прави нагласени обществени поръчки за светофари, които да бъдат спечелени от от определени фирми. Разследване на Капитал посочва много проблеми и съмнения:

Преди десет години София въведе интелигентна трафик система с “умни светофари”, които да намалят времето за пътуване в града.

Сметката за светофари (изграждане, после поддръжка и мониторинг) пък излиза поне 40 млн. лв. Тези пари са само “на повърхността” – още десетки милиони са превеждани с допълнителни споразумения. Фирмите, които са ги получавали, пък са свързани и имат дълга история с транспортните поръчки на общината и ЦГМ.

В последния търг на общината за “умните светофари”, на който се явиха общо четири кандидата, две от офертите са на фирми, свързани с досегашните изпълнители.

Този октомври София обяви третата поръчка за “осигуряване на техническа изправност и функционалност” на светофарите срещу 13.8 млн. лв. без ДДС. За разлика от миналите две поръчки (2013 г. за изграждането срещу 9.8 млн. лв. без ДДС и 2017 г. – поддръжка за 13.8 млн. лв. без ДДС), срокът за изпълнението е двойно по-кратък – две години вместо досегашните четири.

Има основания да се предполага, че тази поръчка ще бъде спечелена от досегашния изпълнител защото едно от условията в новата поръчка за кандидатите е да имат опит с “осигуряването на техническата изправност и безопасност на минимум 230 бр. светофарни уредби”, което намалява кръга от възможни кандидати. Друго подобно условие е да са изграждали или монтирали минимум 150 бр. камери за видеонаблюдение в градска среда и/или камери за разпознаване на регистрационни номера”.

Източник на “Капитал”, който се занимава със строителен надзор, твърди, че в поръчката се обобщават и различни дейности, които реално подлежат на контрол от различни отдели на общината.

За разлика от София в Пловдив, Варна и Бургас общината или общинско дружество се грижи за поддръжката на светофарни уредби, като се поръчват само частите.

Зад фирмите, сключвали двата договора за поддръжката на светофарите досега, стоят свързани лица. В една от тях става съдружник Фонда на фондовете, който управлява финансовите инструменти от ЕС в България. По това време изпълнителен директор на фонда е все още Светослава Георгиева, съпруга на тогавашния директор на Центъра за градска мобилност и сега общински съветник от ГЕРБ Христиан Петров.

Преди четири месеца последният договор за поддръжка на светофарите е изтекъл. Което поставя въпроса кой отговаря за светофарите на София в момента.

Мръсният въздух в София се завърна. Фандъкова адикира от проблема

Трети пореден ден въздухът в София е опасено мръсен. Фандъкова отдавна е абдикирала от отговорност и практически не изпълнява задълженията си на кмет – не е приложила мерки за подобряване на качеството на въздуха. Поне един зелен билет да беше пуснала за градския транспорт, че всички са в колите си на Цариградско шосе.

Блог

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет - част 1

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет - част 1

Отчет за юни, юли и август 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за юни, юли и август 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за март, април и май 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за март, април и май 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Към блога

Медиатека

Симеон Ставрев, ДБ, пред novini.bg: В СОС трябва да търсим и намираме най-малкото общо кратно, а не  да правим циркове за пред хората

Симеон Ставрев, ДБ, пред novini.bg: В СОС трябва да търсим и намираме най-малкото общо кратно, а не да правим циркове за пред хората

Как да бъде изградена "умна" мобилност в София? Разказват общински съветници

Как да бъде изградена "умна" мобилност в София? Разказват общински съветници

Симеон Ставрев за ФрогНюз: Ако блокажът в Общинския съвет продължи, София може да загуби 70 млн. лева

Симеон Ставрев за ФрогНюз: Ако блокажът в Общинския съвет продължи, София може да загуби 70 млн. лева

Към медиатеката
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK