Противопоставихме се на удължаването на концесията на Софийска вода – Отчет за ноември 2022 на Симеон Ставрев като общински съветник

03 декември 2022, събота Viber

Противопоставихме се на удължаването на концесията на Софийска вода  – Отчет за ноември 2022 на Симеон Ставрев като общински съветник

Накратко:

  • ДБ се противопоставихме на удължаването на концесията на Софийска вода
  • Посетих Центъра за управление на трафика на Столична община
  • Поисках обяснение от управляващияте в София защо не искат да довършат буферния паркинг на МС Сливница
  • Срещнах се с Министъра на регионалното развитие и благоустройството, за да поискам адекватно довършване на СОП
  • Предупредих, че мерките на ГЕРБ за пътната безопасност в София са недостатъчни
  • Помолих Холсим да не изливат боклуци в езерото до кв. Враждебна

ДБ се противопоставихме на удължаването на концесията на Софийска вода

ДБ сме против гласуваното от ГЕРБ-СДС и ВМРО в СОС удължаването на концесията на Веолия в Софийска вода АД до 2034 г., защото периодът е много дълъг – още ⅓ от първоначално планираните 25 години от 2000 до 2025 – още 8 г. и 4 месеца. Това прескача следващите 2 мандата на СОС и стига до началото на 2034 г.

ГЕРБ предлагат максималното удължаване, което е предвидено по договор, защото според тях Веолия не могат да съберат парите, които са им обещани по концесионния договор.

Според нас не са налични документи, които да доказват, че тези пари не могат да бъдат събрани от дружеството в рамките на сегашната концесия до 2025 или в по-кратък период от 2034 г.

ГЕРБ говорят и за 600 млн. лв. известиции до 2023, но пропсукат да кажат, че всички ние плащаме по 200 млн. лв. на година през сметките си за вода и реално инвестицията на Веолия ще е от тези постъпления.

На мой въпрос към вносителите „Защо концесията не се удължава с максимум 2-3 години (до 2027-2028 г.), за да може да се изготви конкурс за нова концесия?“ вносителите от ГЕРБ не можаха или не поискаха да отговорят.

Ако има опасност да не може да се възложи концесия към 2025, когато изтича тази, съм на мнение, че концесията можеше да бъде удължена с 2-3 години, за да може да се организира нов конкурс. ГЕРБ и ВМРО нямат право да решават вече толкова важни въпроси в края на мандата си и преди предстоящите местни избори.

Посетих Центъра за управление на трафика на Столична община

Днес посетих Центъра за управление на трафика на Столична община. Целта ми беше да разбера доколко е реалистична идеята на ГЕРБ общините да санкционират водачите при превишена скорост, преминаване на червен светофар и движение в насрещното. Освен че трябва да се направи промяна в закона в Парламента, ето какво разбрах:

София има 600 камери за контрол на трафика – те не могат да засичат скорост на движение на МПС или преминаване на червен светофар. В момента служат за следене на трафика и евентуално поемане от оператор на „ръчен“ режим фазите на светофарите с цел намаляване на задръствания.

300 „обзорни“ камери или около половината са монтирани на 290 кръстовищата. На някои големи кръстовища има 2 такива камери. Те имат възможност за приближаване и въртене на 360°. НЕ могат да се използват самостоятелно за засичане на превишена скорост или преминаване на червено, освен ако не влязат в комплект с друга нова камера. Новата камера трябва да е с радар, който да засича превишена скорост. При преминаване на червен светофар тя трябва да получава информация от първата „обзорна“ камера за фазата на светофара и да засече движението. И при двете нарушения – втората трябва да снима нарушението.

Това означава, че ако София по закон получи право да санкционира и иска да оборудва умните кръстовища с такива комплекти, то трябва да закупи нови 300 камери.

Други 180 камери са поставени върху рамки по първите два градски ринга с идеята да засичат номерата на колите. Те могат да се вкарат в действие, като изключим сегашното набюдение, при въвеждане на нискоемисионните зони като предават информация за коли, които нямат право да се движат в този ден заради мерките. Отделно и сега могат да засичат движение в насрещното.

Последната група от 120 камери е по бус лентите. Те също могат да засичат номерата на колите, които се движат в позволения само за това коридор на градския транспорт.

ЦГМ има други 1 или 2 собствени центъра за наблюдение на трафика. Тяхната система AVL (Automatic vehicle location) подава данни към центъра на Столична община за GPS координатите на градския транспорт с цел да бъде удължавана фазата на светофари при закъснение от разписанията. Подобно нещо се случва при преминаване на линейка, но автоматично, ако линейката е в специален режим – звуков и/или светлинен сигнал.

Отделно от пътните камери има други, които наблюдават училища, детски градни, паркове. Те се управляват от Дирекция „Сигурност“ към Столична община.

МВР трябва да отговорят на въпроса: Защо се стига дотам общините да мислят как да санкционират нарушения по пътя, вместо пътната полиция?

Поисках обяснение от управляващияте в София защо не искат да довършат буферния паркинг на МС Сливница

На метростанция Сливница (червената стрелка) има недовършен буферен паркинг за 360 коли. Вместо да се положат усилия да се завърши и да влезе в експлоатация, районният кмет на Люлин от ГЕРБ дойде в СОС с шефа на ЦГМ (бивш районен кмет от ГЕРБ) и поиска от общинските съветници да направим публичен конкурс за отдаване под наем за 10 години на малкия паркинг, ограден с червена елипса. Стана ясно от изказванията, че се очаква ЦГМ да спечели конкурса заради заложените нарочно специфични изисквания. И ЦГМ ще прави с този малък паркинг точно това, което НЕ прави с недовършения буферен паркинг – ще предлага услугата пътувай и паркирай. Тук има няколко много странни момента:

От двете страни на бул. Панчо Владигеров е пълно с паркирани коли, включително и в зелените площи. Транспортният проблем няма да се реши като се вземе малкия паркинг от частната фирма, която го оперира в момента и се даде на ЦГМ, защото просто абсолютният брой паркоместа ще се запази същия. Решението е да се пусне буферния паркинг за 360 коли.

Районът няма влязъл в сила ПУП, но по устройствен план е за озеленяване. Не получих ясен отговор от районния кмет защо общински терен за озеленяване трябва да бъде паркинг, след като има предвиден такъв за 360 коли няколкостотин метра на север на същия булевард.

ГЕРБ управляват града повече от десетилетие – спокойно можеха да заложат в бюджета пари за завършване на буферния паркинг.

Търгът е предвиден за 10 години. Милко Младенов, районният кмет на ГЕРБ, не даде обяснение защо трябва да е за 10, а не за 5 г. Можело да го променим в СОС. Шефът на ЦГМ обаче заключи – абсурд!

И така районни кметове от ГЕРБ и шефове на ЦГМ си разменят общински имоти, което мнозинството на ГЕРБ в СОС подпечатва просто като гумен печат. Логика няма, нито полза за софиянци.

Срещнах се с Министъра на регионалното развитие и благоустройството, за да поискам адекватно довършване на СОП

Днес на среща с Министъра на регионалното развитие и благоустройството представихме идеята на ДБ за безконфликтно и бързо преминаване на кръговото кръстовището до Люлин, където се събират АМ Струма, СОП и пътя за Банкя.

Предлагаме директно преминаване на СОП над или отстрани на кръговото, така че да не се налага влизане в кръговото (червена и оранжева стрелка). Предлагаме и директна връзка на АМ Струма със СОП, така че трафикът от и за Перник да не влиза също в кръговото (зелена и жълта стрелка). Останахме с впечатление, че и МРРБ мисли в тази насока.

Това е много важно за Люлин, Овча купел, Горна Баня, Карпузица и Княжево, защото излизането и влизането в тези квартали ще се разтовари.

Получихме уверение, че МРРБ ще поиска от СО да преправи проекта и за кръговото кръстовище при Горна Баня, като се добавят рампи за слизане и качване от основното трасе, за да не се налага трафикът от и към Овча Купел и Горна Баня да навлиза в локалните платна и да се образуват задръствания между бул. Цар Борис ||| и бул. Никола Петков.

Разширението на околовръстното ще бъде разделено на два етапа – всеки от тях на инженеринг. Първят е между бул. Братя Бъкстон и Горна Баня. Вторият е между Горна Баня и Люлин. Тунелът към Княжево отпада.

Чакаме главният архитект на София да приключи всички ПУП-ове и да ги внесе в СОС за одобрение, за да може АПИ да пусне обществена поръчка за строителство.

Довършването на Софийския околовръстен път между Бъкстон и Люлин е приоритет на ДБ още от началото на мандата ни в СОС.

След дарението на общински имот на държавата в Горна Баня новата Националната детска болница ще се явява по средата на участъка.

Завършването на СОП е от изключителна важност за града, защото ще намали задръстванията и ще даде възможност за по-бързо придвижване с градски и личен транспорт.

Предупредих, че мерките на ГЕРБ за пътната безопасност в София са недостатъчни

На последното заседание на СОС беше приет доклад на зам.-кмета по транспорт на ГЕРБ за нови мерки за пътна безопасност. За съжаление, според мен, недостатъчни. Преди повече от две години ДБ представихме план за пътна безопасност в София. Тогава ГЕРБ го игнорираха. В сегашното им предложение също липсват някои ключови елементи от него:

Глоби от видеокамери – според ГЕРБ Столична община трябва да започне да санкционира нарушителите на пътя, защото МВР не го прави, но едва след като се внесат и приемат промени в два закона в Парламента.

Политика, базирана на данни – мащабно проучване за опасни кръстовища (прие се да се прави само на 3!), проучване на пътникопотоците в градския транспорт, проучване за автомобилния трафик. За сметка на това от мое питане до кметицата разбрахме, че за 10 години броят на МПС в София се е удвоил.

По-добър градски транспорт – създаване на бързи автобусни линии, трамвайни ограничители, нов трамвай по бул. „Тодор Каблешков“ тип леко метро, разписание на градския транспорт в Google Maps – последното дори, според отговор на Фандъкова до мен, ДАНС трябва да ни разреши.

Подобрена инфраструктура – достъпност на спирките на градския транспорт чрез ремонтирани тротоари, работещо улично осветление и при нужда – видеонаблюдение; свързани и безопасни велоалеи.

Беше прието предложението ми заданието и бюджета на мобилно приложение за обучение по пътна безопасност на ученици да бъде одобрено от комисията по транспорт към СОС.

Предложението ми да отпадне задължението София да закупи за своя сметка и да подари на МВР 1000 теста за установяване на употреба на наркотични вещества не беше прието. По подобен начин София е подарявала и друга техника на МВР, която министерството не използва – последен пример е такава за измерване на замърсяване от автомобили.

Иначе някакви базови, елементарни неща, които като прочетеш, че тепърва се предлагат, се чудиш къде са спали тези хора досега:

  • експериментално поставяне на нови видове ограничители за намаляване на скоростта на движение на МПС – полусфери (..бъмпери”) на пешеходните пътеки;
  • поставяне на модулни пешеходни острови в средата на пътното платно на големи булеварди;
  • допълнително осветяване на пешеходните пътеки в града, до които има изградено улично осветление и/или подходяща инфраструктура;
  • закупуване и монтаж на допълнителни интелигентни радарни табла, които визуализират моментната скорост на движение на превозните средства;
  • създаване на комуникационен механизъм за обмяна на информация между отдел „Пътна полиция” към СДВР, Столична община, районните администрации, Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата” и ПК по “Транспорт и пътна безопасност” към СОС;
  • разработване и реализация на типови проекти за обезопасяване на спирки на градския транспорт;
  • разработване и реализация на типови проекти, които имат за цел обезопасяване на пешеходните пресичания на големите булеварди;
  • нови решетъчно-тръбни парапети – тяхното възстановяване на местата, където липсват, както и поставяне на същите на натоварени булеварди и кръстовища.

Помолих Холсим да не изливат боклуци в езерото до кв. Враждебна

Силно съм учуден от постъпилото на 29 септември 2022 г. в РИОСВ-София инвестиционно предложение от фирма “Холсим Кариерни Материали” АД за разширение на обхвата на разрешените дейности на площадка “Пет могили изток” в кв. Враждебна.

Предлага се създаването на нова площадката за рециклиране на строителни отпадъци от северозападната страна на Синьото езеро до Враждебна. Това езеро е с размери на половин Панчарево. Предвижда се с част от остатъците от тази дейност да бъде заривано езерото.

Напомням, че Басейнова дирекция би трябвало да е задвижила процедурата за обособяването на „Синьото“ езеро във воден обект. След това МОСВ трябва да го обяви за защитена зона. При това положение някой да изхвърля като го нарича „депониране“ на каквото и да в в езерото или в района на езерото е абсурдно.

Става въпрос за приемане на нов строителен отпадък в количество до 3️⃣0️⃣0️⃣0️⃣0️⃣0️⃣ тона на година, а именно бетон, тухли, керемиди, плочки и керамични изделия.

Не мога да приема, че за пореден път някой планира да „рециклира“ огромно количество нови отпадъци в „Синьото“ езеро в кв. Враждебна.

Изпратих писмо до МОСТ, РИОСВ-София и Холсим. Само Холцим ми върнаха отговор, в който пишат, че и те са „силно учудени“ от препоръката ми да се откажат от инвестиционното си предложение. В писмото си пропускат обаче да уточнят, че освен рециклиране на част от строителните отпадъци, останалите ще бъдат депонирани в района на Враждебна.

Държа да отбележа, че през годините са установени множество нарушения при извършването на подобни дейности на няколко различни фирми опериращи на територията на кариера „Пет могили“

Водните обекти, които са се образували от дейността на кариерата Пет могили и запълнени с вода от реката почти веднага, вече около 40 години са дом на много животински видове и се населяват от над 130 вида птици, част от които са защитени, а други застрашени от изчезване и включени в Червената Книга на България.

❗Настоявам РИОСВ и Министерство на околната среда и водите да вземат всички необходими мерки за опазване на природата около квартал Враждебна и да придвижат в кратки срокове, започналите вече процедури по даване на статут на водните площи в непосредствена близост до кв.Враждебна! Настоявам “Холсим кариерни материали” АД да се откажат от инвестиционното си предложение!

Блог

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет - част 1

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет - част 1

Отчет за юни, юли и август 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за юни, юли и август 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за март, април и май 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за март, април и май 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Към блога

Медиатека

За какво ще използва приетият бюджет на София от над 2,6 млрд. лв.

За какво ще използва приетият бюджет на София от над 2,6 млрд. лв.

Симеон Ставрев, ДБ, пред novini.bg: В СОС трябва да търсим и намираме най-малкото общо кратно, а не  да правим циркове за пред хората

Симеон Ставрев, ДБ, пред novini.bg: В СОС трябва да търсим и намираме най-малкото общо кратно, а не да правим циркове за пред хората

Как да бъде изградена "умна" мобилност в София? Разказват общински съветници

Как да бъде изградена "умна" мобилност в София? Разказват общински съветници

Към медиатеката
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK