Зададох множество въпроси за новата тикет система на София – Отчет за юли 2022 на Симеон Ставрев като общински съветник

01 август 2022, понеделник Viber

Зададох множество въпроси за новата тикет система на София – Отчет за юли 2022 на Симеон Ставрев като общински съветник

Накратко:

  • Поискахме спешен одит на двете тикет системи в София - тази на ЦГМ и на метрото
  • Разследвахме кой е мажоритарният собственик на бизнеса с билети в ЦГМ в София за 97 млн. лв.
  • Фандъкова беше принудена да обещае одит на тикет система на ЦГМ след натиск за това от ДБ
  • Изпратих писмо с ключови въпроси за работата на ЦГМ и новата тикет система на София
  • Дадох интервю за ДЕБАТИ по проблемите на Топлофикация София
  • Написах декларацията на ДБ в СОС по повод проваленото еврофинансиране за Инсинератора
  • Предупредих за готвената скрита концесия на Топлофикация София
  • След мой сигнал релсите на трамвай 20 бяха ремонтирани

Поискахме спешен одит на двете тикет системи в София – тази на ЦГМ и на метрото

С колегата в СОС Yvo Bojkov поискахме спешен одит на двете системи за таксуване на пътниците в градския транспорт на София – тези на ЦГМ и метрото.
🔴 Предстои гласуване на предложението Метрополитен ЕАД да престане да бъде издател на билети и карти, а да стане само разпространител.
🔴 Вярваме, че е редно общинските съветници да са запознати с всички обстоятелства и факти по въпроса, за да можем да вземем обективно решение. В публична дискусия стана ясно, че ЦГМ не знае как работи системата на метрото и обратното – метрото не знае как работи система на ЦГМ.
🔴 За целта молим в най-спешен порядък зам.-кмета по дигитализация да направи преглед на двете системи и да даде становище по техническата част на доклада, внесен от колегите от ГЕРБ, ВМРО и Спаси София преди заседанието на 21 юли 2022, на което ще се разглежда финално темата.
🔴 Нееднократно сме повдигали публично въпроса с прозрачността при продажбата на превозни документи от страна на Метрополитен ЕАД. Тезата ни е, че след като общинското дружество само́ издава, продава и отчита пред СОС какво са продали, са възможни злоупотреби.

Разследвахме кой е мажоритарният собственик на бизнеса с билети в ЦГМ в София за 97 млн. лв.

“Демократична България” пита: Кой е мажоритарният собственик на бизнеса с билети в ЦГМ в София за 97 млн. лв.?

Гръцки гражданин, с всички характеристики на подставено лице, е собственикът на фирмата, която управлява системата за продажба на билети за градски транспорт в София, заявиха общинските съветници от “Демократична България” Симеон Ставрев и Иво Божков на пресконференция.

Това е резултат от разследване и усилията им да стигнат до информация по официални канали във връзка с доклада на съветниците Зафир Зарков (ГЕРБ), Прошко Прошков (ГЕРБ), Карлос Контрера (ВМРО) и Борис Бонев, който цели да монополизира и издаването на превозни документи в лицето на Центъра за градска мобилност (ЦГМ). Този доклад ще се гласува утре в СОС.

От техните усилия става ясно, че мажоритарен собственик в основната фирма в консорциума “Си Ен Си София тикетинг систем” по управлението на тикет системата е гръцкият гражданин Орфанидис Христос Димитриос. “Компютърнет Сървисиз” ООД държи 99,98% от консорциума, който управлява тикет системата за 97 милиона лева. А Димитриос държи 74% от нея.

Орфанидис Христос Димитриос е непозната фигура за бизнес средите, както и за обществеността. Той е със статут на продължително пребиваване в България и последен адрес по данни от търговския регистър в гр. Петрич. Иначе живее в гръцкия град Верия, където не се предполага да управлява друг бизнес, свързан с градския транспорт.

“От Орфанис Димитриос се очаква да управлява бизнес за стотици милиони лева в България, а никак не се вписва в профила на крупен бизнесмен. Нека да дойде в България, да се представи официално, да разкаже как реши да прави сложна тикет система в София, как успя да намери финансиране, програмисти, международни партньори за хардуера, как успя да напише най-добрата оферта към Столична община, за да спечели поръчката. Не сме го виждали никога”, заяви Симеон Ставрев.

Друг любопитен факт е, че към датата на избор на изпълнител на обществената поръчка (20.07.2018 г.) в “Компютърнет сървисиз” има едно осигурено лице. “Не може да разберем как фирма с един служител, чието участие в консорциума за обществената поръчка за 97 млн. лв. без ДДС е 99.98%, има само един служител”, каза Ставрев.

Повече от една година работи и така наречения Одитен комитет на тикет системата към СОС, в който участват представители на всички политически групи и който трябва да даде предложения за изменения на наредбата за пътуване в градския транспорт. Ако докладът му бъде приет, издаването на превозни документи ще се случва изцяло през новата тикет система, която е изготвена по договор сключен между ЦГМ и консорциума “Си Ен Си София тикетинг систем”.

Групата на “Демократична България” нееднократно е посочвала публично слабостите в отчитането на продадените билети и карти от страна на “Метрополитен” ЕАД.

“Имаме съмнения за възможно отклоняване на средства при отчитането на продадените билети. Искаме да разсеем всякакви съмнения, които могат да породят посочените от нас данни за собственика на “Компютърнет Сървисиз” ООД (CNS) и да направим процеса по управление на приходите и разходите в градския транспорт прозрачни”, каза Иво Божков.

Интересен момент е и че към края ноември 2019 спира активността във ФБ профила на г-н Орфанидис. Това съвпада с договора за вписване на залог върху притежаваните от Ивайло Бранимиров Цаков дялове от капитала (26%) на “Компютърнет Сървисиз” ООД в полза на Българо-американска кредитна банка при отпускане на заем от банката.

Третото нещо, което прави впечатление при обществената поръчка за новата тикет система, е изискването за минимален оборот. “Компютърнет сървисиз” не покриват сами този критерий. Не го покриват и заедно с “Тикси” АД, които са вторият участник в консорциума с незначителните 0.01%. Финансовото изискване се покрива от турската фирма, а която също има 0.01% участие.

“Това означава, че ако водещият участник в консорциума CNS остане по някаква причина да изпълнява поръчката без турските си партньори, то няма да изпълнява първоначалното изискване от не по-малко от 30 млн. лв. оборот”, коментира Ставрев.

Интересно е съвпадението на общинските съветници, които са участвали в класирането на участниците за обществената поръчка и тези, които внасят доклада за монополизирането на ЦГМ като издател на билети. Чисто финансово Метрополитен оперира с около ⅓ от приходите в градския транспорт, като сега Зафир Здравков, Прошко Прошков, Карлос Контрера и Борис Бонев предлагат тези пари да се насочат към ЦГМ.

При избора на изпълнител на новата тикет система в работната група са били съветниците от настоящия СОС Прошко Прошков (ГЕРБ), Карлос Контрера (ВМРО), Николай Стойнев (ГЕРБ), Ботьо Ботев (ГЕРБ), Борислав Бориславов (СДС), Милка Христова (БСП).

Фандъкова беше принудена да обещае одит на тикет система на ЦГМ след натиск за това от ДБ

В сряда (20 юли) на пресконференция ДБ разкрихме, че гръцки гражданин, с всички характеристики на подставено лице, е собственикът на фирмата, която управлява системата за продажба на билети за градски транспорт в София. Фандъкова реагира мигновено на това, без да коментира по никакъв начин собствеността: „ще възложа външен технически одит на новата електронна система за таксуване и видеонаблюдение в градския транспорт на Столична община“. Истината е, че с колегата Иво Божков поискахме от нея такъв одит преди почти две седмици. Жалко е, че трябва да се правят пресконференции, за да започне кметицата да работи по такива важни въпроси.

Понеже имам личен опит с разминаването на нейните думи и действия, вчера на заседанието на СОС предложих решението на Столичен общински съвет съвет за новата тарифна политика за градския транспорт да влезе в сила едва след като бъде направен цялостен одит на двете системи за таксуване на пътниците в градския транспорт – тези на ЦГМ ЕАД и тази на Метрополитен ЕАД. Одитът да бъде възложен от кмета на Столична община на направление “Дигитализация, иновации и икономическо развитие” и на всички други направления на Столична община, които кметът прецени. Резултатът от двата одита да бъде публикуван на уебстраницата на общината.

Предложението ми не беше прието – ГЕРБ и ВМРО (в жълто и червено) решиха, че това е излишно. Сега оставям отговорността и последствията от евентуални проблеми с тикет системата изцяло на тяхната политическа група.

Изпратих писмо с ключови въпроси за работата на ЦГМ и новата тикет система на София

Миналата седмица ДБ в СОС показахме, че гръцки гражданин, с всички характеристики на подставено лице, е собственикът на фирмата, която управлява системата за продажба на билети за градски транспорт в София. Никой не коментира въпросния г-н Орфанидис – нито Фандъкова, нито съветниците от ГЕРБ, СДС, ВМРО и Спаси София, които предоставиха всички пари от продажба на билети към консорциума, в който гръцкият гражданин има мажоритарен дял.

Предложението ми това да се случи, след преглед на двете системи за таксуване на ЦГМ и метрото, не беше прието. Не вярвам и на обещанието на г-жа Фандъкова да назначи независим одит, защото тя беше принудена да вземе отношение не след като с колегата Иво Божков преди повече от две седмици поискахме това, а едва след като извадихме скандалната информация за собствеността в консорциума.

Затова вчера изпратих писмо с ключови въпроси за работата на ЦГМ с новата тикет система на София. Втори ден чакам входящ номер от ЦГМ. Надявам се въпросите ми нещо да не са ги притеснили. Ето някои от тях:

🔴 Искам да получа копие от договор/ите, с който/които ЦГМ възлага да се изготви техническа спецификация за възлагане на обществената поръчка за въвеждане на единна система за продажба и таксуване на превозни документи и видеонаблюдение в градския транспорт на Столична община.

🔴 С кои представители на консорциум „Си Ен Ес – София Тикетинг Систем“ ЦГМ подписва примно-предавателни протоколи по изпълнението на Договор № ДЗОП-42/11.12.2018 г.?

🔴 Да ми бъде предоставен отчет на плащанията от ЦГМ до консорциум „Си Ен Ес – София Тикетинг Систем“ за периода от подписване на договора до 31 юли 2022.

🔴 Да ми бъде предоставен пълен списък на договорите по пряко възлагане от ЦГМ без обществена поръчка от 1 януари 2017 до 31 юли 2022 със следните колони – име на фирма, ЕИК, сума, номер на договор.

🔴 Колко служители на ЦГМ са назначени за работа с новата системата за таксуване на пътниците в градския транспорт (ЕСЕТ)? На какви длъжности са и за какво отговарят? Колко служители поддържат тикет системата от страна на изпълнителя?

🔴 Разполага ли ЦГМ с права да прави самостоятелно промени по доставените системи, включително като ги надгражда, променя и поддържа със собствени ресурси? В случай, че няма такива права кой е компетентен да извършва тези дейности?

Дадох интервю за ДЕБАТИ по проблемите на Топлофикация София

Симеон Ставрев, общински съветник от ДБ в СОС, за ДЕБАТИ: По мои изчисления „Топлофикация София“ е изпуснала 2 млрд. лв. приходи

🔵 Проблемът на „Топлофикация София” е, че въпреки че е монополист на пазара, на който оперира, те продължават да трупат загуби. Оправдават се с това, че цената, на която продават, е определена от КЕВР и тя не им позволява да излязат на печалба, защото газът, който купуват, е по-скъп. Според мен истината е по-различна, защото те са прахосали 20 години.

🔵 Могло е досега „Топлофикация София” да произвежда много по-голямо количество електричество, с което дружеството да има приход и да не изпада в това финансово състояние. Второ, така би могло и цената за топлоенергията да се запази абсолютно поносима за софиянци.

🔵 Не съм много убеден, че “Топлофикация София” има ясен план, който убеждава Българския енергиен холдинг, че дружеството може да погаси задълженията си.

🔵 “Булгаргаз” са в правото да търсят парите си – дали ще ги намерят по един начин, или друг, предполагам, че за тях няма значение, въпросът е да осчетоводят баланса, който не е изпълнен.

🔵 В момента в Столична община ГЕРБ се въртят около сценарий, в който се опитват да концесионират „Топлофикация София” за известно време напред. Моето притеснение сега е, че някой ще приватизира приходите, но разходите ще бъдат национализирани.

🔵 КЕВР е ключова институция и трябва да се реагира бързо – не само за да се провери какво се случва в “Топлофикация София”.

🔵 Нещата в „Топлофикация“ са в развитие. Подозирам, че ГЕРБ ще натиснат и ще концесионират дружеството до края на мандата си в София.

Снимката е от поредното спиране на топлата вода в моя квартал в рамките на няколко месеца. Това ясно показа какво е състоянието на мрежата на “Топлофикация София”.

Написах декларацията на ДБ в СОС по повод проваленото еврофинансиране за Инсинератора

Декларация на групата на ДБ в СОС по повод проваления проект за инсинератора

Уважаеми съграждани,

Проектът за изграждане на инсинератор в центъра на София е на път да загуби европейското си финасиране. Въпросът е искаме ли сега всички ние да извадим 350 млн. лв. от бюджета на София, за да се случи това недоразумение? Председателите на всички политически групи в Столичен общински съвет получиха писмо от ръководителя на оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020“ (ОПОС) с което ни обръща внимание на „продължаващото натрупване на все по-голямо закъснение при изпълнението на проекта“.

Инсинераторът се явява най-рисков от всички изпълнявани по програмата проекти. „Топлофикация-София“ и Столична община не са актуализирали информацията относно плана за действие за изпълнение на проекта. Управителният орган на ОПОС не очаква той да бъде финализиран в срока на допустимост на разходите, а именно 31.12.2023 г. По тази причина Инсинераторът е категоризиран като „неактивен“, което означава че разплащането на разходите до 31.12.2023 г. и последващо финализиране на дейностите до 15.02.2026 г. ще бъде за сметка на бенефициента т.е. на софиянци. Столична община също така е задължена да върне средствата, предоставени ѝ по ОПОС, заедно с лихвите.

Юридическите проблеми около обществената поръчка за инсинератора също са на дневен ред. КЗК върна в изходна точка търга за строежа, защото „Топлофикация-София“ е допуснала грешки при оценката на офертите. Решението е взето на 21 октомври 2021 г. На 17.06.2020 г. Върховният административен съд се произнесе по жалбата на екологично сдружение „За Земята“. Според съда „Топлофикация-София“ не е доказала, че проектът не вреди на здравето на хората, а обществените обсъждания будят съмнение с формална организация, защото са в работно време и са се състояли само в два района и в сградата на Столична община. Всъщност от потенциалното замърсяване са засегнати много повече райони.

Всичко това означава, че освен сериозни финансов рисков има и значителни юридически пречки пред започване на строежа на инсинератора. И вината за цялото това недоразумение е на общинските съветници от мнозинството на ГЕРБ, СДС и ВМРО. И тук ще го кажем много ясно – ние ви предупредихме за това. И постоянно ви предупреждавахме за това. Вие не се вслушахте. Не поискахте да допуснете и градски референдум по наше предложение, с който гражданите сами да решат дали да има или да няма крематориум за боклук на 2 км от идеалния център на града ни.

Освен всичко друго, това са и пропилени години за общината. С тези 350 млн. лв можеше да се реализира отлична система за разделно събиране на отпадъците, включително и на биоразградимите.

В Топлофикация София наистина има нужда от оптимизация, за да бъде постигната качествена и социално поносима цена на услугата. Сметищата в Челопечене и Враждебна трябва да бъдат затворени. Всички много добре знаем това и многократно сме го обсъждали. И всички знаем, че инсинераторът не е решение на тези проблеми. Той е още един проблем.

Не сме съгласни и с констатацията на г-жа Фандъкова, че „Инвестицията е от значение за постигане на националните цели за енергийна ефективност в централизираното топлоснабдяване, като след реализацията й ще намалеят емисиите на парникови газове и ще се увеличи енергийната независимост на гр. София“. Съгласни сме обаче с написаното от нея, че към днешна дата „Топлофикация София“ ЕАД е 100% зависима от вноса на природен газ. Да, има алтернативи, като например водород, с който между другото вече се отоплява едно училище в район Слатина. И не, не можем да приемем, че трябва да горим боклуци, за да отопляваме домовете, училищата и детските си градини.

Също така в писмо на г-жа Фандъкова до ръководния орган на ОПОС се казва, че при разглеждане на въпросите с инсинератора в Столичен общински съвет, трябва да има устойчиво решение и ясна концепция (включително и на правителствено ниво) за възможностите за реализация на RDF горивото, преди инсталацията да бъде въведена в експлоатация.

Затова групата на Демократична България в Столичен общински съвет предлага своята подкрепа за отказ от официалния ангажимент на СОС София да построи инсинератор за изгаряне на боклук в центъра на града ни.

Предупредих за готвената скрита концесия на Топлофикация София

Днес Столичен общински съвет е на път да вземе скандално решение – начало на процедурата за скрита концесия на Топлофикация София без никакви ясно разписани критерии:

🔴 За срок от 35 години външен инвеститор ще трябва и да управлява задлъжнялото с над 1 млрд. лв. дружество, което ще остане общинска собственост.

🔴 Докладът на съветниците Прошко Прошков, Стефан Марков, Николай Стойнев, Карлос Контрера, представители на ГЕРБ и ВМРО, не дава никаква яснота как ще става това, какви са изискванията и критериите.

🔴 СОС ще подпише празен чек, а опасността за предварително избран кандидат за мен е очевидна. ГЕРБ и ВМРО нямат никаква политическа подкрепа в София в момента и нямат право да решават една година преди края на мандата им толкова важни въпроси за толкова дълъг хоризонт – 35 години.

🔵 В случая има нужда от публичност, прозрачност и гаранции при избор на концесионер, който да управлява Топлофикация София професионално, така че да запази ниска цената за крайния потребител, да подобри качеството на услугата, да увеличи приходите и да стопи дълга. Това дружество е монополист в София и няма как да не е печелившо.

След мой сигнал релсите на трамвай 20 бяха ремонтирани

След мой сигнал за опасно разместени траверси на релсите на трамвай 20 на бул. Ситняково и ул. Оборище Столичен Електротранспорт са предприели действия и са ремонтирали участъка: „След получен от Вас сигнал, аварийни екипи на под. „Трансенерго“ и РП са извършили текущ ремонт на посоченото трасе, при който са отстранени посочените дефекти. Ремонтът е извършен на няколко етапа, тъй като по трамвайните трасета ежедневно възникват аварийни ситуации и ремонтните групи работят по приоритет.“ В същото време споменават, че подкрепят предложената цялостна програма за ремонт на трамвайни трасета на ДБ в СОС, която ГЕРБ отхвърли. Всички виждаме в какво състояние са трамвайните релси и мисля за всеки става ясно какво е отношението на ГЕРБ към трамвайния транспорт в София.

Блог

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет - част 1

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет - част 1

Отчет за юни, юли и август 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за юни, юли и август 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за март, април и май 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за март, април и май 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Към блога

Медиатека

За какво ще използва приетият бюджет на София от над 2,6 млрд. лв.

За какво ще използва приетият бюджет на София от над 2,6 млрд. лв.

Симеон Ставрев, ДБ, пред novini.bg: В СОС трябва да търсим и намираме най-малкото общо кратно, а не  да правим циркове за пред хората

Симеон Ставрев, ДБ, пред novini.bg: В СОС трябва да търсим и намираме най-малкото общо кратно, а не да правим циркове за пред хората

Как да бъде изградена "умна" мобилност в София? Разказват общински съветници

Как да бъде изградена "умна" мобилност в София? Разказват общински съветници

Към медиатеката
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK