Предложихме нова тарифа за пътуване в градския транспорт на София – Отчет за февруари 2022 на Симеон Ставрев като общински съветник

07 март 2022, понеделник Viber

Предложихме нова тарифа за пътуване в градския транспорт на София – Отчет за февруари 2022 на Симеон Ставрев като общински съветник

Накратко:

  • Демократична България предложи нова и удобна тарифа за пътуване в градския транспорт на София
  • Обявих се против наливането на още пари в градския транспорт на София без реформи
  • Поискахме оставката на главния архитект на София
  • Съобщих за дефект в софтуера на ЦГМ, който изпраща грешни съобщения за изтекли годишни винетни стикери
  • Преборихме се за малко по-редовен градски транспорт за Драгалевци и Симеоново
  • Попитах г-жа Фандъкова дали планира модернизиране на „Топлофикация София“ по Фонда за модернизация на ЕС
  • Съобщих за нови 230 млн. лв. дупка в Топлофикация София
  • Попитах защо тоалетните в Западен парк не работят една година след приключване на ремонта
    • Тоалетната на НДК не работи
  • Поисках ГЕРБ да не бавят повече два мои доклада за обследване на сметищата във Враждебна и Челопечене
  • Предупредих, че са запалили книжарницата на активист от Челопечене
  • Обявих се срещу войната на Русия в Украйна

Демократична България предложи нова и удобна тарифа за пътуване в градския транспорт на София

Пресконференция на общинския съветник от „Демократична България“ Симеон Ставрев и експерта към транспортната комисия на СОС Виктор Чаушев, на която беше представена концепция за нова и удобна тарифа за пътуване в градския транспорт в София.

Цялото „Предложение за нова тарифа за обществения транспорт в Столична община, във връзка с цялостното въвеждане на тикет системата“ може да намерите тук:

https://sofia.demokrati.bg/wp-content/uploads/2022/02/Predlozhenie-Tarifa_02022022.docx

Презентацията може да намерите тук:

https://sofia.demokrati.bg/wp-content/uploads/2022/02/Ticket-System-DB-Predlozhenie.pdf

Обявих се против наливането на още пари в градския транспорт на София без реформи

Категорично се разграничавам от взетото днес решение на СОС да бъде покрепена декларация от името на съвета, в която се искат допълнително 178 млн. лв. от държавния бюджет за запушване на дупките в градския транспорт на София. Пари не се искат и не се дават, след като имаш пробита и нереформирана система. ГЕРБ, СДС и ВМРО не искат да направят реформа, само искат дъжавата да налива в каца без дъно.

Поискахме оставката на главния архитект на София

Ако гл. арх. Здравко Здравков не си тръгне сам, Гроздан Караджов да го отстрани. Ако и Гроздан Караджов не го направи, групата на столичния общински съвет на “Демократична България – Обединение” (ДБ) ще отправи въпроса и към самия премиер Петков. Това заяви общинският съветник Симеон Ставрев специално за Actualno.com.

Ставрев е на мнение, че на Здравко Здравков не му е останала капка гордост и самоуважение и предполага, че ще си остане на поста, въпреки многократните им призиви от тях самите. Общинският съветник от ДБ е бил шокиран, когато е прочел отговорите от ДНСК, защото “не е едно нарушение и системно не си върши работата Здравков. И ДНСК го казва.”

Съобщих за дефект в софтуера на ЦГМ, който изпраща грешни съобщения за изтекли годишни винетни стикери

Грешка в софтуера на Центъра за градска мобилност, която причинява неотчитане на плащания за годишен винетен стикер за паркиране в синя и зелена зона – за това сигнализира столичният общински съветник от “Демократична България” Симеон Ставрев с публикация във Facebook.

“Получих сигнали от няколко човека, които са платили годишен винетен стикер за паркиране в синя и зелена зона на Центърa за градска мобилност, но са получили SMS/email, че той изтича, въпреки че още е валиден. ЦГМ са им казали, че грешка в софтуера на ЦГМ е генерирала стотици, възможно е да са и хиляди SMS/email съобщения, към коректно заплатили стикерите си собственици и работят по въпроса с грешните съобщения”, написа той в последния ден на януари.

Преборихме се за малко по-редовен градски транспорт за Драгалевци и Симеоново

По инициатива на Благовеста Кенарова преди месеци повдигнахме темата за по-редовен градски транспорт за Драгалевци и Симеоново, който да стига до метрото. На последното заседание на транспортната комисия в СОС се прие доклад, за нова автобусна линия 68 Симеоново – Зоопарка. Така се получват следните интервали:

  1. Внедряване на синхронизирани разписания за линии № 68 (спирка „Зоопарка” – кв. „Симеоново”) и № 98 (си. Зоопарка – с. Железница) с автобусна линия № 64 („Зоопарка” – Център по хигиена) с осигурени интервали на движение в обшият им
    участък:
    3.1. С посока от МС „Витоша” до кв. „Драгалевци”, съответно:
    3.1.1. Делничен ден – от 8 минути.
    3.1.2. Предпразник/празник- 11 мин.
    3.2. Между кв. „Драгалевци” и кв. „Симеоново”:
    3.2.1. Делничен ден – от 15 минути, при досегашни 18-22.
    3.2.2. Предпразник/празник – от 20/21 мин. при досегашни 27/28

Лично моето мнение е, че трябва да се реорганизират всички автобусни линии, които ходят към кварталите на витошката яка така, че да има много по-добро обслужване на района. Говоря за автобуси 63, 64, 66, 67, 69, 70, 93, 98. Районът вече не е вилна зона, пълен е с хора, които живеят постоянно там и плащат едни от най-високите данъци в София.

Попитах г-жа Фандъкова дали планира модернизиране на „Топлофикация София“ по Фонда за модернизация на ЕС

„Топлофикация София“ ЕАД към момента сигурно има дългове в размер на поне на 1 млрд. лв. Има опасност БЕХ за пореден път да изкупи дълга на общинското предприятие към „Булгаргаз“ и да го придобие. В същия момент дружеството продължава да пропуска финансови ползи, след като при изгарянето на скъпия руски природен газ, който топли водата в радиаторите ни, произвежда не повече от 50% от максималния възможен ток при въртене на турбините в ТЕЦ София и ТЕЦ София Изток. Тези загубени над 50% непроизведен ток се равняват на стотици милиони, ако не и милиарди лева пропуснати печалби последните десетилетия.

Миналата седмица стана ясно, че България е пропуснала да получи финансиране по Фонда за модернизация на ЕС*. Страната е закъсняла с подаването на проекти и към момента може да се надява на минималната сума 16 млн. евро. Топлофикация София е едно от предприятията, които могат да се обновят със средства от фонда. Той не може да финансира инвестиции, които включват твърди изкопаеми горива, освен ако тези инвестиции не са свързани с ефективно и устойчиво централно отопление в България и Румъния (държави членки с БВП на глава от населението под 30% от средния за съюза през 2013 г.). Това означава, че средства биха могли да бъдат получени за модернизиране на “Топлофикация София”, така че дружеството да излезе от порочния кръг на загубите.

Съобщих за нови 230 млн. лв. дупка в Топлофикация София

Топлофикация София търси 230 млн. лв. в следващите 1-2 месеца, за да си плати въглеродните квоти. Ако не го направи в този период – цената за тях се удвоява. Дружеството затъва все повече и заради постоянно покачващите се цени на природния газ. Тук изключително много можеше да помогне газовата връзка с Гърция, по която да идва в пъти по-евтин газ от Азербайджан, но правителствата на ГЕРБ фактически я саботираха. Така те директно доведоха до значително влошаване на състоянието на Топлофикация София. Закупуването на газ през лятото, когато цените му са по-ниски, също не беше приоритет на Бойко Борисов, защото единственото ни газохранилище в Чирен остана със сегашния си капацитет. Много по-далновидно щеше да е за България да инвестира в удвояване на капацитета на Чирен, отколкото да строи руски поток. В допълнение към това е и бездействието на Фандъкова и общинските съветници на ГЕРБ по монтиране на високоефективни когенерации, с които дружеството да произвежда много повече ток и с това да държи ниска цената на парното в София, вместо да гори неефективно скъп руски природен газ. В крайна сметка всички са губещи – Топлофикация, БЕХ, но най-вече софиянци.

Попитах защо тоалетните в Западен парк не работят една година след приключване на ремонта

След близо три години, няколко пъти отлагане на крайния срок и похарчени почти 11 млн. лв. – ремонтът на Западен парк в София приключи през март 2021 г. Това коставаше оставката на заместник-кметът на София по екологията Йоана Христова.

Освен очевидния провал с ремонта на парка, вашата администрация продължава да не може да се справи с нещо толкова елементарно – хигиенните нужди на софиянци. Една година след като се предполага, че ремонтните дейности са приключили и четири години от началото на самия ремонт, тоалетните в Западен парк още НЕ работят. Напомням ви, че близо 3 години след края на ремонта на градинката Кристал, тоалетните и там НЕ са въведени в експлоатация.

Тоалетната на НДК не работи

Тоалетната на НДК не работи. Фандъкова не работи. София не работи. Столицата ще изгуби още година и половина, след което безмисленото управление на ГЕРБ ще приключи.

Поисках ГЕРБ да не бавят повече два мои доклада за обследване на сметищата във Враждебна и Челопечене

4 месеца ГЕРБ в София саботират мои предложения за геодезическо заснемане и хидрохимично опробване на сметищата в Челопечене и Враждебна. Вкрал съм два доклада за това на 26 октомври 2021 в деловодството на СОС и оттогава няма никакво движение по тях. Предвид скоростта, с която влизат и се приемат доклади на ГЕРБ по доста по-незначителни теми, ми остава само да предполагам, че председателят на СОС от ГЕРБ Георгиев съвсем целенасочено не пуска моите предложения към комисиите на съвета, за да не се шуми по темата със сметищата. Ако има някаква друга причина 4 месеца два доклада по толкова важна тема да не стигнат до нито една комисия на СОС, моля г-н Георгиев да го обясни публично.

Предупредих, че са запалили книжарницата на активист от Челопечене

Запалиха книжарницата на Слави Костадинов в Челопечене миналата седмица. Умишлено. Слави е един от хората, които най-активно се борят със сметището между софийските села Челопечене и Долни Богров. Това сметище трябваше да бъде затворено още през 2015 г. Слави подаде и сигнал за фирма от район Кремиковци, която системно запрашава въздуха. Във вторник излезе решение на РИОСВ, че ще искат ОВОС за инвестиционното намерение на фирмата. В сряда Столичен инспекторат им написа акт. Същата вечер, посредством хавлии, газ и бензин, копирният център на Слави в Челопечене беше запален.

Обявих се срещу войната на Русия в Украйна

Блог

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет - част 1

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет - част 1

Отчет за юни, юли и август 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за юни, юли и август 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за март, април и май 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за март, април и май 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Към блога

Медиатека

За какво ще използва приетият бюджет на София от над 2,6 млрд. лв.

За какво ще използва приетият бюджет на София от над 2,6 млрд. лв.

Симеон Ставрев, ДБ, пред novini.bg: В СОС трябва да търсим и намираме най-малкото общо кратно, а не  да правим циркове за пред хората

Симеон Ставрев, ДБ, пред novini.bg: В СОС трябва да търсим и намираме най-малкото общо кратно, а не да правим циркове за пред хората

Как да бъде изградена "умна" мобилност в София? Разказват общински съветници

Как да бъде изградена "умна" мобилност в София? Разказват общински съветници

Към медиатеката
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK