Първи съобщих за скандалното назначение на Ивайло Иванов за шеф на Столичния инспекторат – Отчет за октомври 2021 на Симеон Ставрев като общински съветник

30 октомври 2021, събота Viber

Първи съобщих за скандалното назначение на Ивайло Иванов за шеф на Столичния инспекторат - Отчет за октомври 2021 на Симеон Ставрев като общински съветник

Накратко:

  • Кандидат съм за народен представител от листата на Демократична България в 25 МИР в София с преференция 107
  • Първи съобщих за скандалното назначение на Ивайло Иванов за шеф на Столичния инспекторат
    • Прочетох декларация на Демократична България срещу назначението на Ивайло Иванов в СОС
    • Аудио с текста на декларацията
  • Работих по изсветляване на ситуацията в Топлофикация София
    • Поисках готовия анализ за състояните на Топлофикация София като член на инженерната комисия в СОС
    • Беше ми отказан готовия анализ за състояните на Топлофикация София от председателя на инженерната комисия в СОС
    • ГЕРБ/СДС си позволиха да скрият доклада за Топлофикация София на заседание на СОС
    • ГЕРБ се пречупиха и направиха публичен американския анализ за състоянието на Топлофикация София
  • Продължих да работя за затварянето на сметищата във Враждебна и Челопечене
    • Докладът ми за Враждебна
    • Докладът ми за Долни Богров
  • От 1 ноември ще може да се плаща с банкови карти в метрото

През септември месец Столичен общински съвет имаше 3 заседания:

  • Заседание № 40 от 07.10.2021 година – заседание само с една точка – относно възлагане на „Топлофикация София“ ЕАД да проведе преговори с цел компенсиране на увеличените разходи на „Топлофикация София“ ЕАД вследствие на значителния ръст на цените на природния газ и въглеродните емисии през 2021 г.
  • Заседание № 41 от 14.10.2021 година – СОС прие да се измени ОУП на София, за да може метрото да завие от Червено знаме към Окръжна болница
  • Заседание № 42 от 28.10.2021 година – ГЕРБ/СДС, ВМРО и Атака серозно увеличиха размера на синята зона за сметка на зелената

Кандидат съм за народен представител от листата на Демократична България в 25 МИР в София с преференция 107

Тук можете да прочете повече: https://demokrati.bg/candidate/simeon-borisov-stavrev/

Успях да пусна и новия модул на сайта на коалицията за изборите през ноември. По интересни секции са:

Успях да пусна и 42 сайта за кандидатите. Ето моят за пример: https://simeonstavrev.demokrati.bg/

Първи съобщих за скандалното назначение на Ивайло Иванов за шеф на Столичния инспекторат

Бившият главен секретар на МВР Ивайло Иванов, който беше уволнен от системата на вътрешните работи заради насилието над протестиращите през 2020, е назначен за шеф на Столичен инспекторат (СИ). Назначението се прави от кмета на София – в случая от Фандъкова. Днес се обадих в СИ, откъдето ми потвъдиха за новия пост на Ивайло Иванов. Не знам как Фандъкова си позволява да назначи подобни лица където и да е, още повече за директор на важна институция като Инспектората. За мен това е върховна наглост.

Прочетох декларация на Демократична България срещу назначението на Ивайло Иванов в СОС

Докато през цялото време си представях как бият хора зад колоните на Министерски съвет, на заседание на СОС прочетох тази декларация от името на Демократична България по повод назначението на бившия главен секретар на МВР Ивайло Иванов за директор на Столичния инспекторат:

Тихомълком, без съобщение до медиите и вероятно с надеждата да не се разчува кметът на София Йорданка Фандъкова назначи бившия главен секретар на МВР комисар Ивайло Иванов за директор на Столичния инспекторат. Назначението нямаше да е толкова скандално, ако не беше ролята му в зверските побоища над граждани по време на миналогодишните протести срещу корумпираното управление на ГЕРБ и диктатурата на прокуратурата на Иван Гешев.

Като главен секретар на МВР Ивайло Иванов не само защити бруталните действия на полицията при потушаването на мирните протести на българските протестиращи. Той твърдеше и продължава да го прави, че органите на реда са се справили перфектно с опазването на обществения ред. Перфектно според него беше да се извличат младежи от протеста на случаен принцип. Да се завличат с белезници под колоните на Министерски съвет. Да бъдат ритани. Полицаи да скачат с кубинки върху телата им. Да се пребиват журналисти. И след това данните от насилието да се крият, а нарушителите да бъдат прикривани и поощрявани с минимални наказания.

Когато подробностите от насилието бяха разкрити с пълната си жестокост в рамките на 46-ото Народно събрание, Иванов не се покая. Той не съжали. Не изрази съчувствие към жертвите на полицейската ярост. Не се случи и когато най-накрая Иванов беше освободен от поста си от служебния министър на вътрешните работи поради незачитане на правата и свободите на гражданите, нарушаване на утвърдените световни и европейски професионални стандарти.

Днес става ясно, че Ивайло Иванов е приютен в последната силно клатеща се крепост на позорното присъствие на ГЕРБ във властта – София. Това е мястото, където лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов продължава да кадрува еднолично и да демонстрира незачитане на волята на софиянци, които на два последователни парламентарни избора показаха желанието си за демократична промяна. Ивайло Иванов ще отговаря за контрола на редица дейности, които през годината са се превърнали в корупционни касички на ГЕРБ. Този човек не просто не трябва да заема толкова ключова длъжност. Той няма място в никоя структура на Столична община.

Назначението на Ивайло Иванов е върховна наглост и безобразна демонстрация на зависимостите на Йорданка Фандъкова от своя опозорен лидер. По своето безочие то граничи с назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС.Тази заповед трябва да бъде отменена незабавно, а София трябва да бъде освободена от примката на мракобесното управление ГЕРБ в противовес на волята на столичани за свобода, справедливост и демокрация. Това включва и оставката на самата Йорданка Фандъкова като безмълвен проводник на прищевките на Борисов.

Аудио с текста на декларацията

Работих по изсветляване на ситуацията в Топлофикация София

Поисках готовия анализ за състояните на Топлофикация София като член на инженерната комисия в СОС

❌ „Топлофикация София“ ЕАД към края на годината сигурно ще достигне дългове в размер поне на 900 млн. лв. Има опасност БЕХ за пореден път да изкупи дълга на общинското предприятие към „Булгаргаз“ и да го придобие.
⭕️ Дружеството също така продължава да пропуска финансови ползи, след като при изгарянето на скъпия руски природен газ, който топли водата в радиаторите ни, произвежда едва 50% от максималния възможен ток при въртене на турбините в ТЕЦ София и ТЕЦ София Изток. Тези загубени 50% непроизведен ток се равняват на стотици милиони лева пропуснати печалби последните десетилетия.
🔵 Преди половин година Американската агенция за търговия и развитие (USTDA) предостави безвъзмездно на София 1 млн. USD за анализ на възможностите за оздравяване, модернизация, и рекапитализация на „Топлофикация София“ ЕАД.
🔵 В рамките на проекта се предвижда да се проучат всички възможности за модернизация на топлопреносната мрежа и да бъдат изготвени конкретни предложения за етапите на реализация и предложения за финансиране, които да гарантират финансовата стабилност на дружеството.
🔴 Разбрах, че проучването вече е приключило, като експертите от САЩ би трябвало да са посетили съоръженията на „Топлофикация София”.
🔴 Само предполагам за последното, защото като общински съветник и член на комисията по Инженерна инфраструктура и енергийно планиране в СОС аз не съм получил никаква информация за въпросното проучване.
⛔ Затова изпратих писмо до всички членове на посочената комисия, че е редно да се запознаем с доклада. Вече два дни не получавам отговор от председателя Прошков дали ще включи такава точка на следващото ни заседание. За мен членовете на тази комисия трябва да сме първите запознати с този доклад и много се надявам ГЕРБ/СДС да не се опитват да крият някаква информация.

Беше ми отказан готовия анализ за състояните на Топлофикация София от председателя на инженерната комисия в СОС

Проблемите с „Топлофикация София“ стават много сериозни:
❗️ГЕРБ/СДС и техните партньори ВМРО и Атака се опитват да изолирайт опозицията от дебата за софийското парно, за да не лъснат скритите проблеми в общинската компания, която водят към фалит от 16 години – още от първия мандат на Борисов като кмет.
❌ Има изготвен доклад за цялостното състоянието на дружеството, който председателя на инженерната комисия в СОС отказва да ми предостави.
🔴 В същия момент въпросният председател Прошко Прошков и председателя на СОС Георги Георгиев дават пресконференция, в която ни уверяват, че София няма да остане без парно, въпреки, че днес е последният срок дълговете на Топлофикация от 131 млн. лв. към Булгаргаз да бъдат погасени. Това най-просто означава, че сме заплашени да ни спрат парното, защото не си плащаме газа.
⛔ Според шефа на “Булгаргаз” столичното парно застрашава доставките на синьо гориво за цялата страна, защото „Булгаргаз“ може да изпадне в ликвидна криза заради „Топлофикация София“ и да не може да плаща на Газпром.
⭕️ Ако БЕХ откупи дълга на Топлофикация към Булгаргаз това означава, че цяла България ще плати за пореден път некадърното управление на общинското предприятие, което въпреки, че е монополист в София на топлинна услуга, продължава да трупа все по-големи дългове.

ГЕРБ/СДС си позволиха да скрият доклада за Топлофикация София на заседание на СОС

На днешното заседание на СОС ГЕРБ/СДС гласуваха да СКРИЯТ от общинските съветници доклад за актуалното състояние на Топлофикация София ЕАД с аргумента, че той бил чисто технически. Това е пълна глупост, защото:
❗ Няма нищо техническо при 700 млн лв. дълг на Топлофикация към БЕХ и 121 млн лв. към Булгаргаз.
❗ На фона на това се инвестират 350 млн. лв. за инсинератор за изгаряне на боклук.
❗ Топлофикация София е пропуснала стотици милиони приходи от производство на ток, което не е реализирала.
❗ Самият общински съвет е възложил този анализ – абсурдно е да се крие от него информацията, която е поискал. Още повече, че този доклад трябва да е обществено достъпен за всички.

ГЕРБ се пречупиха и направиха публичен американския анализ за състоянието на Топлофикация София

ГЕРБ се пречупиха и направиха публичен американския анализ за състоянието на Топлофикация София след вчерашния скандал, при който отказаха да го предоставят на общинските съветници в СОС. Ето и най-важните неща от разсекретения документ:
❗860 млн. евро капиталови разходи ще са необходими за цялостен ремонт на “Топлофикация София”, изграждане на нови мощности за производство на ток и инсталиране на нови котли, които да се реализират в рамките на 3 години.
❗Значително увеличаване на производството на електроенергия с цел увеличаване на приходите на дружеството – това е и нещо, за което обяснявам публично от две години.
❗Анализът акцентира и върху лошото техническо състояние на дружеството, което е над 70 години, а гаранционните срокове по него са изтекли преди 40 години.
❗Ниският дял на произвежданата електрическа енергия е причина за ниската ефективност на дейността на дружеството и нарастващите финансови загуби – 245 млн. лв. за последните 5 години. Само задълженията към БЕХ възлизат на над 830 млн. лв.
❗Като първи стъпки за модернизиране на дружеството и осигуряване на по-високи приходи американските консултанти предлагат – Изграждане на нова високоефективна ко-генерация в ТЕЦ “Люлин” с мощност 240 MW. Изграждане на нова високоефективна когенерация в ТЕЦ “София-Изток” отново с мощност 240MW. Тези две нови когенерации реално се падат 1/4 от мощността на АЕЦ Козлодуй. Може да си представите за какви пропуснати ползи през последните десетилетия си говорим.
❗Изграждането на нови когенерационни мощности ще осигури стабилен ръст на приходите.
❗Инсталиране на нови котли, които да заменят високорисковото остаряло оборудване.
❗Доизграждане на съществуващата топлопреносна мрежа, така че да осигури – непрекъсваемост на услугата 24/7.
❗Статистическите данни за наранявания на служителите са събрани от доклад, обхващащ времето от януари 2015 г. до август 2021 г. От 35-те регистрирани травми, над 60% са настъпили на терен и сред тях има: наранявания на главата, наранявания на гърба от вдигане, химическо натравяне и счупени крайници, причинени от падане главно в ТЕЦ-София.
❗Топлофикация София в момента надхвърля далеч границите на въглеродните емисии, позволени от директивата за емисиите на ЕС, заради което понася глоби и има негативен имидж в обществото. В момента ЕК изготвя нови стандарти, които ще са готови за гласуване януари 2022 и дружеството трябва да се съобрази с тях.
⭕ В случай, че инсталацията за изгаряне на боклук в ТЕЦ София по някаква причина не бъде завършена, това няма да окаже съществено въздействие върху оперативните или финансовите дейности на „Топлофикация – София” ЕАД. Тежестта му в произвежданата електроенергия се очаква да е около 3%, а в топлинната енергия – 9%.

Продължих да работя за затварянето на сметищата във Враждебна и Челопечене

Днес внесох 2 доклада в Столичен общински съвет за двете скандални сметища в София – това за строителни отпадъци в кв. Враждебна и това за битови отпадъци до с. Долни Богров. Искам СОС да одобри:
❗ Възлага на Кмета на Столична община да издаде заповед за възлагане на геодезическо заснемане и вземане на проби от подпочвените и повърхностни води на депо за строителни отпадъци кв. “Враждебна.
❗ Възлага на Кмета на Столична община да издаде заповед за възлагане на геодезическо заснемане и вземане на проби от подпочвените и повърхностни води на сметоразтоварище Долни Богров, кв.”Челопечене”, район “Кремиковци“ СО.
⁉️ Нека сега да видим общинските съветници на ГЕРБ/СДС, ВМРО и Атака дали ще имат смелостта да защитят обществения интерес или ще останат със широкозатворени очи, уши и носове и ще позволят това безобразие в двете сметище да продължава.

Докладът ми за Враждебна

Необходимост от възлагане на геодезическо заснемане и хидрохимично опробване на подпочвените и повърхностни води на депо за строителни отпадъци кв.“Враждебна”, район “Кремиковци“, Столична община

Накратко:

На територията на район “Кремиковци“ е разположено депо за строителни отпадъци кв.“Враждебна”, като дейностите се извършват в имот с идентификатор 68134.8631.111 с местонахождение: гр.София, кв.”Враждебна”, бивша кариера за инертни материали “Пет могили”. Теренът на площадката подлежи на рекултивация, съгласно “Обединен проект за рекултивация на два съседни обекта – Депо за строителни отпадъци в кв.”Враждебна” и Бивша кариера за инертни материали в кв.”Враждебна”. За извършване на рекултивационни дейности, чрез влагане на неинертни неопасни отпадъци, директорът на РИОСВ – София е издал решение през 2013 г. изменено с решение № 12-ДО-1342-03 от 10.12.2016 г. с оператор “Софинвест” ЕООД. За целта се използват строителни отпадъци – бетон, тухли, керемиди, фаянс, почви, неподходящи за строителството. След запълване на свободния обем на нарушения терен, последният ще бъде допълнително рекултивиран, като ще бъдат извършени дейности като вертикална планировка, насипване с хумусни почви и залесяване с подходящи дървесни и храстови видове.

Защо е важно:

Поради обществена неяснота и във връзка с породеното гражданско напрежение се налага спешно възлагане на геодезическо заснемане на терена, за да бъде установен свободния обем и постигнатия етап на рекултивация. Установено е влагането на отпадъци (неотговарящи на определението за инертни), водещи до замърсяване на почвата, подземните и повърхностни води, което налага спешно да бъде възложено вземане на проби от подпочвените и повърхностни води.

Докладът ми за Долни Богров

Необходимост от възлагане на геодезическо заснемане и хидрохимично опробване на подпочвените води и “езерото” на сметоразтоварище Долни Богров, кв.”Челопечене”, район “Кремиковци“, Столична община

Накратко:

На територията на район “Кремиковци“ е разположено сметоразтоварище – Долни Богров – бивше сметище за битови отпадъци, експлоатирано в периода 1972-1997 година. С Решение № СО-04-05/2012г. на директора на РИОСВ  и комплексно разрешително (КР) 454-Н0/2013 е стартирал проект за закриване и рекултивация чрез обезвреждане и оползотворяване. Площта на имота е 529,938 дка., като от тях – 370 дка. са предмет на рекултивация.

Защо е важно:

Съгласно (КР) 454-Н0/2013 основно всяка година ще бъдат приемани отпадъци  код 19 12 12 до 54 000 т. Годишните доклади на стопанисващите инсталацията по проекта  показват системно надвишаване на количествата, видно от сайта на Изпълнителна агенция по околна среда. Поради обществена неяснота и във връзка с породеното напрежение сред населението,  на този етап на рекултивация се налага спешно възлагане на геодезическо заснемане на терена. Предвид твърдения за просмуквания на образувалия се инфилтрат от отпадъчното тяло през геомембраната (осигуряваща защитата на почвата и подземните води) се налага спешно да се възложи да бъдат взети проби от подпочвените и повърхностни води.

От 1 ноември ще може да се плаща с банкови карти в метрото

☀️ Още една малка победа – от 1 ноември във всички метростанции в София ще може да се купува билет с банкова карта. Започнах тази борба през лятото с едно мое питане до Фандъкова защо това не е налично като опция. След няколко месеца натиск – успях. Опитвам се да си представя колко неща ще можем да свършим ако ни дадете мандат да управляваме София. (снимка: Максим Караджов, Дневник)

Блог

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет - част 1

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет - част 1

Отчет за юни, юли и август 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за юни, юли и август 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за март, април и май 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за март, април и май 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Към блога

Медиатека

За какво ще използва приетият бюджет на София от над 2,6 млрд. лв.

За какво ще използва приетият бюджет на София от над 2,6 млрд. лв.

Симеон Ставрев, ДБ, пред novini.bg: В СОС трябва да търсим и намираме най-малкото общо кратно, а не  да правим циркове за пред хората

Симеон Ставрев, ДБ, пред novini.bg: В СОС трябва да търсим и намираме най-малкото общо кратно, а не да правим циркове за пред хората

Как да бъде изградена "умна" мобилност в София? Разказват общински съветници

Как да бъде изградена "умна" мобилност в София? Разказват общински съветници

Към медиатеката
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK