Отчет за юли 2021 на Симеон Ставрев като общински съветник

Накратко:

  • Попитах ЧЕЗ защо има опасна ел. мрежа в с. Волуяк
  • Отново поисках да разбера защо няма плащане на билет с банкова карта в метрото
  • Възпротивих се на отдаване под наем на имот в Орландовци на смешна цена
  • Продължих да говоря за дълговете на Топлофикация София
  • Предупредихме, че ГЕРБ, СДС, ВМРО и Атака слагат началото на края на Визия за София и общинското дружество Софияплан
  • Фандъкова и Братоев се скриха и не отговориха на мое питане защо новата тикет система на София не работи в метрото
  • Подадох сигнали до институциите за строителен кран над детска градина
  • София е избрала изпълнител за инсинератора

През юли месец Столичен общински съвет имаше 1 заседание:

  • ЗАСЕДАНИЕ № 36 НА СТОЛИЧНИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ от 22 и 23 юли 2021 г. – ще се запомни с това, че ГЕРБ не проведоха обичайните две заседания за месеца на СОС, а едно с цел то да бъде след парламентарните избори, за да избегнат скандали. Така реално се проведе едно заседание, но в рамките на два дни и то с дневния ред за две заседания. То също така е известно и като „мазното“, но не защото е последното преди лятната ваканция на СОС :)

Попитах ЧЕЗ защо има опасна ел. мрежа в с. Волуяк

❗️Жители на село Волуяк ме алармираха, че стълбовете за пренос на електроенергия в селото са стари и амортизирани. В някои дворове те са толкова наклонени, че навлизат дори в другия двор. Това също така означава и че монтираните върху тях кабели са на по-ниска от очакваната височина. Двете неща заедно са предпоставка за инциденти и пожари.
❗️В същото време след ремонта на бул. Ломско шосе по неговото протежение бяха монтирани и чисто нови стълбове, които по мое мнение могат да се използват за пренос на електроенергия в селото като кабелите бъдат преместени от старите на новите стълбове.
По тази причина изпратих на ЧЕЗ на следните въпроси:
➡ Какво е движението по жалби 1203691804 и 1203895706, защото знам, че едната от тях е поне отпреди година?
➡ Планирате ли да преместите кабелите във Волуяк от старите на новите стълбове там, където ги има в селото?
Видео от пушещите стълбове по време на бурята може да видите тук:
https://drive.google.com/…/1FQ4SpiWbuFx…
Пълното ми питане може да видите тук:
https://sofia.demokrati.bg/…/pitane-do-chez-otnosno…/

Отново поисках да разбера защо няма плащане на билет с банкова карта в метрото

На 14 юли на транспортна комисия в СОС за пореден път попитах защо няма плащане на билет с банкова карта в метрото, както е в наземния транспорт, за което софиянци ще трябва да платят по сключени договори ~97 млн. лв. за тикет системата:
⛔ Контрера (ВМРО) ми отговори, че това е технически чъпрос и ще бъде дискутирано в „одитния комитет на тикет системата“.
❓ Предполагам за ГЕРБ и ВМРО десетките милиони левове за интеграция на неработещата система в метрото също е „технически въпрос“?

Възпротивих се на отдаване под наем на имот в Орландовци на смешна цена

На 19 юли ГЕРБ, ВМРО и СДС решиха да дадат под наем само за 1484 лв./месец огромен общински имот до парка на кв. Орландовци с размер 4461 м2 по предложение на районния кмет от ГЕРБ на район Сердика и то за цели 10 години!
❌ Така жителите на квартала няма да могат да паркират свободно, за да отидат в парка, което правеха досега.
❗Цената е доста ниска и „наемателят“ фактически ще бъде облагодетелстван.
❓Кое от всичко това е в интерес на общeството според вас?
👉 Управляващите отхвърлиха моето предложение да не отдаваме имота и другото ми – да намалим поне срока за този и други обекти на 5 години.

Продължих да говоря за дълговете на Топлофикация София

⛔ Цената на парното в София скочи.
⛔ Това е пряко свързано с цената на природния газ, който в огромната си част идва в България от Русия.
⛔ Интерконекторът с Гърция не е готов и практически Газпром е монополист – затова и руският газ е скъп.
⛔ Изхарчихме 3 млрд. лв. за Руски поток без никакъв ефект за страната ни – няма понижение на цената на газа и парното.
⛔ На фона на това Топлофикация София (ГЕРБ/СДС + ВМРО) реши да строи завод за изгаряне на боклук за колосалната сума от 350 млн. лв. на 2 км от идеалния център на София.
⛔ Производството на ток от 4-те топлоцентрали в София е ниско т.е. горим газ, вместо от него да правим и ток – при правилна инвестиция, например срещу 350 млн. лв., вместо инсинератор може да произвеждаме повече ток.
⛔ На фона на всичко това Топлофикация София вече е с дълг 740 млн. лв., като само за 2020 е натрупан нов такъв от 67 млн. лв.
Ето това е политиката на ГЕРБ, ВМРО и ДПС както в енергетиката на страната, така и в София.

Предупредихме, че ГЕРБ, СДС, ВМРО и Атака слагат началото на края на Визия за София и общинското дружество Софияплан

⛔ На 22 юли в СОС ГЕРБ, СДС, ВМРО и Атака сложиха началото на края на Визия за София и общинското дружество Софияплан.
❌ Назначават зам.-шеф, с който фактически коалицията на софрата се опитва да превземе Софияплан отвътре – нещо, срещу което работещите там са твърдо против.
❗ Критичното мнение на Ljubo Georgiev и неговите колеги явно не влиза в плана на ГЕРБ в оставащото време до края на мандата им в София – „След нас и потоп“.
❓Вносител на скандалното предложение е главният архитект на Фандъкова Здравко Здравков, към който отправих няколко въпроса, на които той не можа да ми отговори по същество.
⁉ Накрая го попитах дали ще си подаде оставката, ако служителите на Софияплан напуснат и практически това означава край на дружеството. Отговорът беше: „Не. … Нека всички да си сядат на задниците и да се хващат за работа! Ако някой реши да напуска – врата е отворена.“

Фандъкова и Братоев се скриха и не отговориха на мое питане защо новата тикет система на София не работи в метрото

Фандъкова и Братоев се скриха и не отговориха защо новата тикет система на София не работи в метрото. Така и след последната сесия на СОС преди лятната ваканция няма да разберем:
⛔ Нарушен ли е договорът с изпълнителя?
⛔ Има ли опасност всички софиянци да плащаме неустойки?
⛔ Защо все още банките и мобилните оператори не могат да продават билети и карти в приложенията си за телефон?
⛔ Защо през новата система не могат да се купуват 10 билета за 12 лв.?
⛔ Защо няма плащне с банкова карта в метрото, каквато опция вече има в наземния транспорт?
Пълното ми питане може да видите тук:

Подадох сигнали до институциите за строителен кран над детска градина

❗ ДА, това Е КРАН НАД ДЕСТКА ГРАДИНА – 49 ОДЗ “Радост”, Дианабад, район Изгрев.
❗ Ако си мислите, че НЕ Е нормално да има кран над детска градина, то Петьо Блъсков не мисли така.
❗ Кранът е на Любомир Ранчев или на Петьо Блъсков, които строят жилищни сгради на калкан до оградата на детската градина.
❗ Бях на протеста срещу тези сгради и тогава попитах Блъсков за каква сума ще ни продаде имота, за да разширим съществуващата детска градина – спомена няколко милиона.
❗ Иначе е придобил парцела със заменки. Този имот би трябвало обаче да е за разширение на детската градина, а не за поредния нов блок.
❗ Тогава го попитах и как си представя хората да си купуват апартаменти в неговата сграда, след като и сега по няколко деца се борят за място в детските градини в района – не му пукаше особено.
❗ Пускам писмени сигнали до Столичен инспекторат, ДНСК и Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”. Надявам се да докажат, че институциите не са в будна кома.
❗ А понеже кметицата Фандъкова и кметът на район Изгрев много бавно отговарят на мои питания – само ще ги тагна тук, да са информирани какви безобразия се извършват. Йорданка Фандъкова – Yordanka Fandakova, Район Изгрев – Столична община / District Izgrev – Sofia Municipality /

София е избрала изпълнител за инсинератора

ГЕРБ/СДС и ВМРО продължават да копаят дъното на общественото доверие в София, като придвижват напред процедурата за завода за изгаряне на боклук:
⛔ Столицата е избрала за изпълнител консорциум на българска фирма заедно с още три китайски и една турска компании. Офертната цена e от 291.4 млн. лв без ДДС, което е само с 8 хил. лв. по-малко от прогнозната сума.
⛔ В бюджета за тази година са предвидени 60 млн. лв. за инсинератора, въпреки нашето предложение тези пари да се дадат например за тротоари.
⛔ Заводът за боклук се пришива към Топлофикация София ЕАД – дружество със стотици милиони дългове, лоша услуга, изпълнителен директор в затвора.
⛔ САЩ отпуснаха безвъзмездно средства за цялостен анализ и препоръки към Топлофикация София и не разбирам защо се бърза с инсинератора, а не се изчака този анализ.
⛔ ГЕРБ/СДС и ВМРО не разрешиха да се проведе местен референдум дали в София да се строи завод за изгаряне на боклук или не, който „Демократична България“ поиска.
⛔ За въпросния инсинератор дори няма цялостен ОВОС – оценка за въздействие върху околната среда – необяснимо е как управляващите си позволяват да бутат проекта напред, без да се знае дали той няма да замърсява още повече въздуха в столицата.
⛔ ГЕРБ явно раздават пари по модела Автомагистрали ЕАД – предварително с цел да отидат в правилните фирми, дори и накрая да се стигне до построен инсинератор, който никога да не бъде пуснат в експлоатация. Тях просто не ги интересува обществения интерес.

Блог

Противопоставихме се на удължаването на концесията на Софийска вода  – Отчет за ноември 2022 на Симеон Ставрев като общински съветник

Противопоставихме се на удължаването на концесията на Софийска вода – Отчет за ноември 2022 на Симеон Ставрев като общински съветник

Поисках Столична община да прекрати войната по софийските улици – Отчет за октомври 2022 на Симеон Ставрев като общински съветник

Поисках Столична община да прекрати войната по софийските улици – Отчет за октомври 2022 на Симеон Ставрев като общински съветник

Осветлих финансови санкции за Столична община за милиони – Отчет за септември 2022 на Симеон Ставрев като общински съветник

Осветлих финансови санкции за Столична община за милиони – Отчет за септември 2022 на Симеон Ставрев като общински съветник

Зададох множество въпроси за новата тикет система на София – Отчет за юли 2022 на Симеон Ставрев като общински съветник

Зададох множество въпроси за новата тикет система на София – Отчет за юли 2022 на Симеон Ставрев като общински съветник

Декларация на групата на ДБ в СОС по повод проваления проект за инсинератора

Декларация на групата на ДБ в СОС по повод проваления проект за инсинератора

“Демократична България” пита: Кой е мажоритарният собственик на бизнеса с билети в ЦГМ в София за 97 млн. лв.?

“Демократична България” пита: Кой е мажоритарният собственик на бизнеса с билети в ЦГМ в София за 97 млн. лв.?

Към блога

Медиатека

ДБ поиска оставката на общинския съветник, опитал да свали украинското знаме

ДБ поиска оставката на общинския съветник, опитал да свали украинското знаме

Столична община: Без разписание в реално време на метрото в Google Maps. ДАНС не дава

Столична община: Без разписание в реално време на метрото в Google Maps. ДАНС не дава

Симеон Ставрев за ДЕБАТИ: По мои изчисления „Топлофикация София“ е изпуснала 2 млрд. лв. приходи

Симеон Ставрев за ДЕБАТИ: По мои изчисления „Топлофикация София“ е изпуснала 2 млрд. лв. приходи

Към медиатеката
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK