Отчет за юни 2021 на Симеон Ставрев като общински съветник

Накратко:

  • Показахме тъмното минало на новия зам.-кмет на София Мирослав Боршош
    • „Демократична България“ поиска разследване на Боршош като управител на НДК
    • Одит на НДК – кога институцията задлъжня? Участието ми в предаването „Aлтернативата“ на 21.06.2021
    • Подадохме сигнали до институциите относно Боршош
  • Опитах се да разбера защо новата тикет система не работи в метрото
    • Изпратих питане до Фандъкова
    • Капитал написаха 3 статии за тикет системата - дадох коментар за две от тях
    • Братоев си позволи да брандира цяла метростанция с реклами на хазартен бизнес
    • Метрото се оказа и опасно на метростанция „Стадион Васил Левски“
  • Направих нов сайт на коалицията Демократична България

През юни месец Столичен общински съвет имаше 1 заседание:

  • ЗАСЕДАНИЕ № 34 НА СТОЛИЧНИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ от 10 юни 2021 г. – ще се запомни с това, е ГЕРБ, СДС, ВМРО и Атака не допуснаха Тома Белев и Борис Милчев от Демократична България да станат членове на постоянни комисии в СОС, което е прецедент според мен в цялата история на СОС.

Показахме тъмното минало на новия зам.-кмет на София Мирослав Боршош

„Демократична България“ поиска разследване на Боршош като управител на НДК

Общински съветници на „Демократична България“ настояха институциите да се сезират и да разследват разходите в първата година на управление на НДК от Мирослав Боршош, когато резервът от 9 милиона лева се изпарява и дружеството излиза на загуба.

Яна Тодоранова – Столичен общински съветник, Михаил Паргов – столичен общински съветник и Simeon Stavrev също така го призоваха да се оттегли като заместник-кмет на София по култура, образование, младежки дейности и спорт заради трайни бизнес обвързаности с Делян Пеевски.

Преди няколко месеца Боршош беше оправдан по обвиненията за безстопанственост във връзка с ремонтите в НДК преди европредседателството, като причината беше неясното обвинение от прокуратурата. Скоро след това беше назначен за заместник-кмет.

⚖️ Съветниците от „Демократична България“ обаче настояват прокуратурата, АДФИ и икономическа полиция да разследват по-ранен период от управлението на Боршош.

💸 Още с встъпването си като изпълнителен директор на НДК през 2014 г. той наследява 9 милиона лв. резерв, който е изразходван за една година за ремонти, разширяване на щата и хонорари. Броят на служителите на НДК достига близо 400 души (3 пъти повече от цялото Министерство на културата по същото време). Фонд работна заплата набъбва до половин милион лева. Новият управител стартира множество обществени поръчки, като за някои от тях дори няма осигурено финансиране. За година НДК е докаран до практически фалит. В същото време сред разходите правят впечатление и 23 000 лева за осигуряване на луксозен начин на живот на самия Боршош – сметки в заведения в страната и чужбина, куфар и телефон, за които няма одобрение, а при наличието на други служебни автомобили, лизинговият договор за Lexus за лично ползване на г-н Боршош се подновява.

⁉️ Изчерпа ли се резервната скамейка на Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова от хора, за които няма съмнения за моралните им качества? Макар и отскоро започнал като заместник-кмет дали не е редно г-н Боршош да си подаде оставката?

Участието ми по темата „Боршош“ при Лили Маринкова в студиото на fakti.bg

💲 Начинът, по който Мирослав Боршош управлява средствата на НДК е нецелесъобразен – за половин година през 2015-а изхарчва 9 милиона лева.

⚖️ Имам подозрение, че обвинението за безстопанственост с парите за ремонт на НДК е написано така, че Боршош да не бъде обвинен адекватно и да бъде оправдан.

❗ Мирослав Боршош е поредният заместник-кмет, който се появява в мандата на г-жа Фандъкова и вече им се изгуби бройката.

🔻 Връзките на Боршош с Пеевски и калните медии като blitz са напълно ясни. Няма да спрем да ги изсветляваме въпреки започналата атака срещу нас.

✅ Ще продължим да настояваме, че Боршош не може да бъде заместник-кмет на София по културата, образованието, младежта и спорта и трябва да напусне.

⛔ От една страна администрацията на Столична община е некомпетентна, а от друга не могат да свършат работа, но има и трета страна.

⁉ Подадохме сигнал до главния прокурор без резултат до момента – общински имот до Околовръстното шосе е продаден за 2 млн. лв., а след година общината иска да го закупи за 6 милиона.

❌ Управлението на Йорданка Фандъкова не може да въведе в експлоатация една тоалетна в градинката на „Кристал“.

🏗 Предложихме в началото на мандата детски градини да се правят в партерни помещения на сгради, а сега ГЕРБ я предлагат за тяхна идея.

Одит на НДК – кога институцията задлъжня? Участието ми в предаването „Aлтернативата“ на 21.06.2021

Общинските съветници на Демократична България инициираха одит на Националния дворец на културата – кога, как и защо институцията задлъжня?

Подадохме сигнали до институциите относно Боршош

👉 Преди две седмици осветлихме бизнес връзките на новия заместник-кмет по културата, образованието, младежта и спорта на София Мирослав Боршош с Делян Пеевски. Една от фирмите, собственост на Делян Пеевски, която потенциално би попаднала в обхвата на санкциите по закона Магнитски, е „БМ Системс“ ЕАД, чийто представляващ и член на Съвета на директорите е бил Мирослав Боршош.

Разказахме и за злоупотреби и нецелесъобразно разходване на средства още от първата година на Боршош начело на НДК.

⚖️ Подадохме сигнал до прокуратурата, АДФИ, ГД „Национална полиция“ и Министерство на културата. Предоставихме им стотици страници документи, които свидетелстват за притеснително разходване на средства и трудно обясними управленски решения.

❌ Общинските съветници Яна Тодоранова, Михаил Паргов и Симеон Ставрев призоваха Боршош да се оттегли от поста си именно заради начина на управление на НДК и бизнес отношенията си с Делян Пеевски и тежките съмнения и рискове, които те пренасят върху един от най-важните ресори за всички столичани, особено за най-младите и, както всички твърдят, най-важните.

Нито г-н Боршош, нито г-жа Фандъкова, нито ръководството на ГЕРБ са реагирали досега по някакъв начин.

⁉️ В една нормална демокрация при най-малкото съмнение за неговата почтеност заместник-кмет с толкова важен ресор нямаше вече да заема този пост. Явно обаче зад кариерното развитие на Вальо Топлото в културата в Столична община стоят могъщи сили и интереси. Звучно рекламираният от ГЕРБ подход „При най-малко съмнение отстраняваме“ не важи за г-н Боршош. Остава въпросът дали Йорданка Фандъкова и Бойко Борисов изобщо имат думата за това назначение.

Опитах се да разбера защо новата тикет система не работи в метрото

Изпратих питане до Фандъкова

Месец след като беше пусната новата система за таксуване на пътниците в градския транспорт на София оставам с впечатление, че тя не е интегрирана в метрото. Най-малкото защото не може да си купите билет директно с банкова карта. Затова изпратих до кметицата следните въпроси:
❓ Защо няма възможност за плащане на пътуване с банкова карта директно на турникетите на метростанциите?
❓ Кога се планира това да бъде налично като начин на плащане за гражданите? Държа да отбележа, че според личните ми наблюдения, плащането с банкова карта е лесно, удобно и популярно сред пътниците в градския транспорт.
❓ Еднакви ли са функционалностите за пътниците през големите сини валидатори в наземния градски транспорт и малките сини валидатори на турникетите на метрото? Фактът, че тези в наземния градски транспорт имат голям екран с логото на картови оператори, а тези в метрото са много по-малки и нямат тези лога ме навежда не мисълта, че инсталираните нови малки сини валидатори в метрото въобще не са пригодени за директни плащания с банкови карти.
❓ Ако не са еднакви тези функционалности – какви са разликите и защо има такива?
❓ Защо са различни валидаторите в наземния градски транспорт и в метрото, след като договорът с консорциума „Си Ен Си София тикетинг систем“ е за покритите както на наземния градски транспорт, така и на всичките 3 линии на метрото и е логично и валидаторите да бъдат еднакви?
❓ Тази разлика във вида на валидаторите и техните различни възможности за заплащане и таксуване не е ли в нарушение на договора между ЦГМ и консорциума и ако е – коя от двете страни е ощетена?
❓ Ако има нарушение на договора от страна на ЦГМ в това отношение какви биха били неустойките?
❓ Сините валидатори на турникетите на метрото свързани ли са директно с тикет системата и има ли двупосочна комуникация в реално време между сините валидатори и Тикет системата?
❓ Тикет системата на ЦГМ ли е отговорна за валидирането в метрото на картите и билетите, издавани от ЦГМ и ако не, защо?
❓ Вярно ли е, че през новия сайт на ЦГМ не може да се купуват по електронен път 10 билета за 12 лв. и ако да – защо? Виждам, че има част от другите основни продукти като дневна, месечна и годишна карта.
❓ Доколкото знам новата система трябва да е отворена за трети страни като мобилни оператори и банки. Така пътниците ще могат да си купуват превозни документи през техните приложения, които на практика почти всеки от нас има на телефона си. Не съм разбрал такава функионалност да е налична към момента обаче в нито едно приложение. Има ли техническа готовност ЦГМ и изпълнителят да предоставят канал за продажба към трети страни или към момента това не е възможно?
❓ Ако не е възможно – каква е причината за това?

Пълнто ми питане може да прочетете тук:

Капитал написаха 3 статии за тикет системата – дадох коментар за две от тях

Братоев си позволи да брандира цяла метростанция с реклами на хазартен бизнес

Това се случва на метростанция Васил Левски:
⛔️ Агресивно налагане на хазарт в обществения градски транспорт на София.
⛔️ В същия момент собтвениците на Ефбет са в списъка към закона “Магнитски” на САЩ за свързани лица с вече санкционираните фирми на Божков и Пеевски.
⛔️ Страшна грозотия и натрапчива реклама, която визуално замърсява метростанцията.
Опитвам се да разбера мотивите, с които г-н Братоев позволява такова нещо в ръководеното от него общинско дружество и все още не се сещам какви биха били те.

Метрото се оказа и опасно на метростанция „Стадион Васил Левски“

При слизане от влака на метростанция „Стадион Васил Левски“ трябваше да заобиколя колоната на системата за сигурност, която спуска преграда на перона докато на станцията няма мотриса. Доколко е сигурно за пътниците да се сблъскат при слизане или качване с тази колона – оставам на вас да прецените. На мен ми правят впечатление няколко неща в последно време:
❓ в метрото не работи нова тикет система, въпреки допълнителното споразумение и доплащане за интеграция на системата и в последнта линия Овча купел – Хаджи Димитър
❓ построи се чисто нов трети метродиаметър, който няколко месеца след пускането си се наводни и беше нужен основен ремонт на участъка до МС „Хаджи Димитър“
❓пропадна тротоара над МС „Медицинска академия“
Не е ли време шефът на метрото г-н Братоев да се пенсионира?

Направих нов сайт на коалицията Демократична България

От 13 юни сайтът на Демократична България е с нов дизайн (https://demokrati.bg/). В него може да видите кандидатите ни за депутати, както и предизборната ни програма. Ако имате идеи как може да го подобрим – моля напишете коментар или ми изпратете лично съобщение. Уеб дизайнът и програмирането са мое дело и съм свършил тази работа доброволно. За миналата кампания успях да пусна нов сайт и на Да, България.

Блог

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет - част 1

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет - част 1

Отчет за юни, юли и август 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за юни, юли и август 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за март, април и май 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за март, април и май 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Към блога

Медиатека

За какво ще използва приетият бюджет на София от над 2,6 млрд. лв.

За какво ще използва приетият бюджет на София от над 2,6 млрд. лв.

Симеон Ставрев, ДБ, пред novini.bg: В СОС трябва да търсим и намираме най-малкото общо кратно, а не  да правим циркове за пред хората

Симеон Ставрев, ДБ, пред novini.bg: В СОС трябва да търсим и намираме най-малкото общо кратно, а не да правим циркове за пред хората

Как да бъде изградена "умна" мобилност в София? Разказват общински съветници

Как да бъде изградена "умна" мобилност в София? Разказват общински съветници

Към медиатеката
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK