Отчет за април 2021 на Симеон Ставрев като общински съветник

Накратко:

  • Успях да се преборя за обезопасяване на опасен трафопост в квартал Враждебна
  • Попитах защо не е предвиден многоетажен обществен поземен паркинг под площад „Македония“ при ремонта на трасето на трамвай №5
  • Бях на общественото обсъждане за разширение на трети метродиаметър през Слатина до Окръжна болница
  • Попитах къде са фактурите за заемите, които искат да получат транспортните оператори
  • Предложихме още спирки по линията на автобус 73

През април месец Столичен общински съвет имаше 2 заседания:

  • ЗАСЕДАНИЕ № 31 НА СТОЛИЧНИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ от 08 април 2021 г. – заседание веднага след изборите, нямаше конфликтни точки;
  • ЗАСЕДАНИЕ № 32 НА СТОЛИЧНИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ на 22 април 2021 г. – поредните документи за качестото на въздуха, които няма да го изчистят; изненадваща „безвъзмездна“ помощ за Топлофикация София от агенция, пряко подчинена на правителството на САЩ; най-после шанс да се довърши бул. Илиянско шосе до ССТ след 6 години забавяне; скандално опростяване на загуби за сметка на софиянци на Метрополитен, Столичен електротранспорт и Столичен Автотранспорт.

Ще запомним април месец с поредния разкаран от Фандъкова зам.-кмет, които на мен лично ми се струва, че кметицата гърми като бушони, за да не се налага да подава оставка самата тя. Този път си отиде доцент доктор Тодор Чобанов, зам.-кмет по културата, който се явява ЧЕТВЪРТИ зам.-кмет, който си отива за година и половина от този мандат на Йорданка Фандъкова. Преди това си заминаха Цветан Божинов (строителство), Йоана Христова (екология), Владимир Данаилов (дигитализация).

Успях да се преборя за обезопасяване на опасен трафопост в квартал Враждебна

☀ Победа, малка, но победа. След сигнал на гражданин от кв. Враждебна за опасен трафопост и след отказ за съдействие от район Кремиковци и ЧЕЗ, съоръжението все пак вече е обезопасено с ограда. Това, което направих, просто беше и аз да пиша до ЧЕЗ и да ги попитам дали наистина смятат въпросния трафопост за безопасен, както са отговорили на човека от квартала. Оказа се, че след моето писмо го приеха за опасен. Радвам се, че все пак решиха да поставят ограда, защото съоръжението се намира близо до детска площадка.

Попитах защо не е предвиден многоетажен обществен поземен паркинг под площад „Македония“ при ремонта на трасето на трамвай №5

Като общински съветник от Демократична България в СОС поисках от кметицата Фандъкова да ми отговори защо при ремонта на трасето на трамвай 5 не е предвидено изграждането на многоетажен подземен обществен паркинг под площад „Македония“. Стойността на поръчката е значителна – 40.5 млн. лв. без ДДС. Изпълнител е фирма ВДХ със старо име „Водстрой 98“. Попитах:

❓Защо не е предвидено изграждане на многоетажен подземен обществен паркинг под площад Македония в рамките на предстоящия ремонт? Подобна практика е добре позната. Пример за това е паркингът под централния площад „Градски парк“ в град Любляна (Словения), който е на 3 нива, със 720 паркоместа, работи 24/7 и е напълно автоматизиран.

❓На колко нива би могъл да бъде такъв подземен паркинг в София и с колко паркоместа?

❓Какъв вид строителство трябва да се използва, за да се защитят напълно околните сгради при изграждането на подземния паркинг?

❓Възлаган ли е от администрацията на Столична община транспортен анализ как обществен подземен паркинг под площад Македония ще се отрази на трафика и паркирането в тази част на града?

❓Възлаган ли е от администрацията на Столична община геоложки анализ на терена под площад Македония?

Относно трамвайното трасе зададох и няколко въпроса, които ми бяха изпратени от граждани:

❓Ще се запазят ли местоположението и броя на съществуващите спирки по цялото трасе или ще има изменения? В момента спирките са 17 – включително първата и последната.

❓Предвижда ли се трамвайното ухо в Княжево, задно с покритата спирка (уникална по рода си и символ на Княжево), да бъдат ремонтирани?

❓Предвижда ли се трамвайното трасе от кв. „Княжево“ до Руски паметник да бъде затревено, както е на кръговото кръстовище на самия Руски паметник?

❓Предвижда ли се пероните да бъдат на едно ниво с новите мотриси, спрямо европейските норми за това?

❓Предвижда ли се габаритът на спирконавесите да бъде разширен от стандартния такъв до по-голям, така че да може да се ползват от повече пътници?

Пълното ми питане може да видите тук:

Бях на общественото обсъждане за разширение на трети метродиаметър през Слатина до Окръжна болница

Присъствам на обществено обсъждане за разширение на трети метродиаметър от Военна академия през Слатина до Окръжна болница. Метрото в момента ходи до следните молове:
➡ Mall of Sofia (МД1, на бул. Стамболийски)
➡ Mega Mall (МД1, в Люлин)
➡ Парадайз (МД2, на бул. Черни връх и ул. Филип Кутев)
➡ Парк Център (МД2, бивш City Center)

Ако този участък, както и предложеното разширение до ИКЕА се построят, то метрото ще стига допълнително до следните молове:
➡ The Mall (Окръжна болница)
➡ Ring Mall (до ИКЕА на околовръстното шосе)
❓ ж.к. Слатина има нужда от метро, което да стига до Шипченски проход, но дали има нужда метрото да продължава след това?
❓ Според вас доколко е адекватно да се дават нови стотици милиони левове за метро до все още необслужени молове, вместо да се инвестират в наземен градски транспорт, който може да обслужва значително повече пътници? Пример за това е ринговият трамвай по бул. Тодор Каблешков, предвиден да преминава от бул. Цар Борис III до 4-ти километър/Червено знаме, за който все няма пари и остава на хартия.

По логиката на ГЕРБ/Фандъкова сигурно скоро трябва да очакваме и предложение за разширение на метрото до мола на г-н шефа на Лукойл, който се оказа, че притежава мола на бул. България.

Попитах къде са фактурите за заемите, които искат да получат транспортните оператори

Днес в транспортна комисия на СОС съответно на Столичен Автотранспорт и Столичен Електротранспорт беше предложено от ГЕРБ (Георги Георгиев) и ВМРО (Карлос Контрера) да им се дадат заеми на стойност 5.4 млн. лв. и 4 млн. лв. Няколко пъти поисках да бъдат предоставени фактури, на базата на които да подкрепя отпускане на такъв заем. Не ми бяха предоставени. За мен това означава, че тези пари просто ще потънат в двете транспортни дружества, вместо техните ръковoдства да предприемат реформи, за да оздравят поверените им общиснки предприятия. Заемите бяха одобрени от ГЕРБ/СДС, ВМРО и БСП.

Предложихме още спирки по линията на автобус 73

В събота се пускат 4 нови станции от трети метродиаметър в квартал Овча купел. По новия маршрут на линия 73 не е предвидено спирането на съществуващи спирки и създаването на нови, така че да се обслужва гъсто заселения квартал Борово. Автобусът минава почти транзит през бул. Тодор Каблешков, вместо да спира на всички съществуващи спирки и на нови такива. След консултации със СО-район “Овча купел” и експертът по транспорт да Демократична България Viktor Chaushev на днешното заседание на Столичен общински съвет предложих да се разкрие нова спирка „пазара „Борово“ на ул. Тодор Каблешков, след кръстовището й с ул. Стефан Тошев по направление към кв. Овча Купел и след кръстовището с ул. Стефан Тошев в обратна посока – към жк Гоце Делчев. Там има голям търговски център с широк тротоар, а от другата страна – тротоар и светофар за пресичане. Има 2 ленти за движение и в двете посоки. Ако спре, автобусът няма да затрудни движението в нито една от двете посоки. През лявата лента, по посока „Овча Купел“, на спирката може да го заобиколи и идващ зад него тролейбус по линия 2, който спира преди кръстовището. Също така предложих спирката на ул. Родопски извор, съществуваща за линия 204, да се използва от линия 73.

Предложението ми НЕ беше подкрепено от мнозинството на ГЕРБ, СДС, ВМРО и Атака в СОС.

Блог

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет - част 1

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет - част 1

Отчет за юни, юли и август 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за юни, юли и август 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за март, април и май 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за март, април и май 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Към блога

Медиатека

За какво ще използва приетият бюджет на София от над 2,6 млрд. лв.

За какво ще използва приетият бюджет на София от над 2,6 млрд. лв.

Симеон Ставрев, ДБ, пред novini.bg: В СОС трябва да търсим и намираме най-малкото общо кратно, а не  да правим циркове за пред хората

Симеон Ставрев, ДБ, пред novini.bg: В СОС трябва да търсим и намираме най-малкото общо кратно, а не да правим циркове за пред хората

Как да бъде изградена "умна" мобилност в София? Разказват общински съветници

Как да бъде изградена "умна" мобилност в София? Разказват общински съветници

Към медиатеката
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK