Отчет за март 2021 на Симеон Ставрев като общински съветник

Накратко:

  • Противопоставихме се на идеята ЦГМ да си прави НПО
  • Мой доклад беше подкрепен почти единодушно на заседание на СОС
  • Преборих се за обезопасяване на опасен трафопост в кв. Враждебна

През март месец Столичен общински съвет имаше 1 заседание с оглед на желанието на ГЕРБ да не се вдига много шум преди парламентарните избори на 4 април 2021:

  • Заседание № 30 от 18.03.2021 година – най-после моят доклад за намаленията за карти за ГТ премина през комисии и се гледа на заседание на СОС; ГЕРБ, ВМРО и част от БСП гласуваха ЦГМ да си създаде НПО

Противопоставихме се на идеята ЦГМ да си прави НПО

❗ На днешното заседание на Столичен общински съвет съветниците Карлос Контрера (ВМРО) и Зафир Зарков (ГЕРБ) ни предлагат да дадем нашето съгласие ЦГМ да си направи НПО, чиято основна задача ще е да лобира пред парламента за законодателни промени в сферата на своята дейност, също така да обединява и фирми от други градове на страната. Това преведено значи следното: Общинска фирма на управляващите прави НПО на общината, което да ги представлява пред управляващите по законите касаещи общината.По този повод се сещам за следните въпроси:

❓ Защо ЦГМ, който има стотици, ако не хиляди служители, има нужда да създава допълнителна структура. Няма ли капацитет вътре в самото дружество? Създаването на това НПО фактически означава раздуване на администрацията на ЦГМ, което е абсолютно нелогично на фона на корона кризата, намаления пътникопоток и намалени приходи. Напомням, че финансовото състояние на ЦГМ никак не е добро, след като миналото лято дори се наложи дружеството да изтегли 15 млн. лв. заем от ББР.

❓ Членовете на сдружението освен членски внос могат да предоставят на НПО-то „парични средства чрез договор за заем или недвижими имоти“. Колко пари мисли да дава ЦГМ от своя бюджет на това НПО?

❓ НПО-то ще се състои от управителен съвет от 5 члена, който ще е с мандат 4 години, като един от тях ще бъде избран за председател. Сделките на асоциацията за над 30 000 лв. без ДДС ще се вземат с решение на УС. Защо въобще НПО-то трябва да прави сделки за над 30 000 лв. и какви точно ще са тези сделки? Каква ще бъде споменатата точно търговската дейност с реклами, вземане на заеми и имоти?

Напомням някои от провалите на ЦГМ, за да не се окаже, че това НПО също би станало не само провал, а дори скандал:

⛔ Новата система за таксуване на пътниците се прави няколко години, струва астрономическите 80 млн. лв. и все още не е пусната в експлоатация. Страх ли ви е да я пуснете преди изборите?

⛔ ЦГМ не строи обществени паркинги, за което се събират парите от синя и зелена зона. Нито пък оправя някакво значително количество тротоари. За справка през 2019 само 10% от бюджета на ЦГМ отиват за паркинги и то само за 1, и то вече завършен от Метрополитен, 5% отиват за тротоари. Другите 85% къде отидоха?

⛔ В това време над 90% от паркоместата в зоните за паркиране са заети, като на моменти този процент дори е 100%.

⛔ В същото време за последните 10 години броят на леките МПС в София се е удвоил. В устава на новото НПО е записано „Работи за утвърждаване на добри практики за управление на паркирането“. Ами тези добри практики са доста далечни на ЦГМ.

⛔ Назначихте за шеф на ЦГМ бившият кмет на р-н Студентски, който беше сменен на местните избори от изборатели. Той очевидно няма подкрепата на гражданите, но въпреки това беше временно 1 година шеф на ЦГМ, а вече и за постоянно. На фона на всичко това как очаквате да подкрепя идеята ЦГМ да си създаде и НПО? Аз просто виждам поредната схема.

Ето и предложения устав:

https://council.sofia.bg/documents/20182/880994/%D0%A1%D0%9E%D0%9017-%D0%A2%D0%9426-7660-%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%80%D0%B0-%D0%97%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B2.pdf/39c29fe9-b7c6-490e-93fb-7dfa8c23fab1

Мой доклад беше подкрепен почти единодушно на заседание на СОС

☀️ Победа! Вчера на заседание на СОС беше подкрепен почти единодушно мой доклад, с който поправям една несправедливост – деца, които живеят с София, но учат например в Гимназията по ветеринарна медицина в Костинброд или в Гимназията по керамика в Елин Пелин, ВЕЧЕ ИМАТ право да си купят карти за градския транспорт в София с намаление, каквото право имат другите им връстници.

С това тази сага завърши. Тези дискриминирани деца най-после ще получат справедливост, а родителите им – глътка въздух по отношение на семейните финанси.

Ето предисторията:

✅ Докладът беше подаден от мен в СОС в средата на 2020;

✅ Целта ми беше тези промени да бъдат направени преди първия учебен срок т.е. до 15 септември;

✅ Комисията по транспорт поиска обаче становище от Министерство на финансите – така изпуснахме началото на първия срок;

✅ Отговорът на това министерство гласеше: „Питайте Министерство на транспорта“;

✅ Беше изпратено питане и до тях;

✅ Те не отговориха някоко месеца;

✅ Бях принуден да им пратя писмо, с което искам да отговорят;

✅ Е, отговориха. В общи линии така:Правилно не бива да се прави разделение на учениците кой къде учи, а че трябва да се осигурят евтини карти за всички ученици. Министерство на транспорта има пари по това перо и е реализиран излишък за миналата година. Тоест – от Министерството няма пречка за покриването на частта на държавата за компенсиране на картите на тези ученици.

✅ Накрая докладът мина през комисии и заседание на СОС.

Можете да видите пълното му съдържание тук:

Преборих се за обезопасяване на опасен трафопост в кв. Враждебна

☀ Още една малка победа! След като ЧЕЗ игнорираха сигнал на гражданин за този опасен трафопост в кв. Враждебна и в последствие след моя намеса – ще бъде монтирана ограда около съоръжението, така че да бъде обезопасено. Лошото в случая е:

⛔ ЧЕЗ решават да направят нещо по въпроса не защото са били сигнализирани от жител на квартала, а чак след намеса от общински съвеник в мое лице.

⛔ Опитали са се да решат проблема, като са увили основите на трафопоста със сигнална летна – това не виждам как би спряло дете например да се покатери на него. В близост има детска градина.

⛔ Не ми отговарят колко съоръжения от такъв открит вид има на територията на Столична община и как са разпределени като бройки в 24-те района на града.

Пълния ми сигнал и отговора на ЧЕЗ може да намерите тук:

Блог

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет - част 1

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет - част 1

Отчет за юни, юли и август 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за юни, юли и август 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за март, април и май 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за март, април и май 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Към блога

Медиатека

За какво ще използва приетият бюджет на София от над 2,6 млрд. лв.

За какво ще използва приетият бюджет на София от над 2,6 млрд. лв.

Симеон Ставрев, ДБ, пред novini.bg: В СОС трябва да търсим и намираме най-малкото общо кратно, а не  да правим циркове за пред хората

Симеон Ставрев, ДБ, пред novini.bg: В СОС трябва да търсим и намираме най-малкото общо кратно, а не да правим циркове за пред хората

Как да бъде изградена "умна" мобилност в София? Разказват общински съветници

Как да бъде изградена "умна" мобилност в София? Разказват общински съветници

Към медиатеката
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK