Отчет за март 2021 на Симеон Ставрев като общински съветник

Накратко:

  • Противопоставихме се на идеята ЦГМ да си прави НПО
  • Мой доклад беше подкрепен почти единодушно на заседание на СОС
  • Преборих се за обезопасяване на опасен трафопост в кв. Враждебна

През март месец Столичен общински съвет имаше 1 заседание с оглед на желанието на ГЕРБ да не се вдига много шум преди парламентарните избори на 4 април 2021:

  • Заседание № 30 от 18.03.2021 година – най-после моят доклад за намаленията за карти за ГТ премина през комисии и се гледа на заседание на СОС; ГЕРБ, ВМРО и част от БСП гласуваха ЦГМ да си създаде НПО

Противопоставихме се на идеята ЦГМ да си прави НПО

❗ На днешното заседание на Столичен общински съвет съветниците Карлос Контрера (ВМРО) и Зафир Зарков (ГЕРБ) ни предлагат да дадем нашето съгласие ЦГМ да си направи НПО, чиято основна задача ще е да лобира пред парламента за законодателни промени в сферата на своята дейност, също така да обединява и фирми от други градове на страната. Това преведено значи следното: Общинска фирма на управляващите прави НПО на общината, което да ги представлява пред управляващите по законите касаещи общината.По този повод се сещам за следните въпроси:

❓ Защо ЦГМ, който има стотици, ако не хиляди служители, има нужда да създава допълнителна структура. Няма ли капацитет вътре в самото дружество? Създаването на това НПО фактически означава раздуване на администрацията на ЦГМ, което е абсолютно нелогично на фона на корона кризата, намаления пътникопоток и намалени приходи. Напомням, че финансовото състояние на ЦГМ никак не е добро, след като миналото лято дори се наложи дружеството да изтегли 15 млн. лв. заем от ББР.

❓ Членовете на сдружението освен членски внос могат да предоставят на НПО-то „парични средства чрез договор за заем или недвижими имоти“. Колко пари мисли да дава ЦГМ от своя бюджет на това НПО?

❓ НПО-то ще се състои от управителен съвет от 5 члена, който ще е с мандат 4 години, като един от тях ще бъде избран за председател. Сделките на асоциацията за над 30 000 лв. без ДДС ще се вземат с решение на УС. Защо въобще НПО-то трябва да прави сделки за над 30 000 лв. и какви точно ще са тези сделки? Каква ще бъде споменатата точно търговската дейност с реклами, вземане на заеми и имоти?

Напомням някои от провалите на ЦГМ, за да не се окаже, че това НПО също би станало не само провал, а дори скандал:

⛔ Новата система за таксуване на пътниците се прави няколко години, струва астрономическите 80 млн. лв. и все още не е пусната в експлоатация. Страх ли ви е да я пуснете преди изборите?

⛔ ЦГМ не строи обществени паркинги, за което се събират парите от синя и зелена зона. Нито пък оправя някакво значително количество тротоари. За справка през 2019 само 10% от бюджета на ЦГМ отиват за паркинги и то само за 1, и то вече завършен от Метрополитен, 5% отиват за тротоари. Другите 85% къде отидоха?

⛔ В това време над 90% от паркоместата в зоните за паркиране са заети, като на моменти този процент дори е 100%.

⛔ В същото време за последните 10 години броят на леките МПС в София се е удвоил. В устава на новото НПО е записано „Работи за утвърждаване на добри практики за управление на паркирането“. Ами тези добри практики са доста далечни на ЦГМ.

⛔ Назначихте за шеф на ЦГМ бившият кмет на р-н Студентски, който беше сменен на местните избори от изборатели. Той очевидно няма подкрепата на гражданите, но въпреки това беше временно 1 година шеф на ЦГМ, а вече и за постоянно. На фона на всичко това как очаквате да подкрепя идеята ЦГМ да си създаде и НПО? Аз просто виждам поредната схема.

Ето и предложения устав:

https://council.sofia.bg/documents/20182/880994/%D0%A1%D0%9E%D0%9017-%D0%A2%D0%9426-7660-%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%80%D0%B0-%D0%97%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B2.pdf/39c29fe9-b7c6-490e-93fb-7dfa8c23fab1

Мой доклад беше подкрепен почти единодушно на заседание на СОС

☀️ Победа! Вчера на заседание на СОС беше подкрепен почти единодушно мой доклад, с който поправям една несправедливост – деца, които живеят с София, но учат например в Гимназията по ветеринарна медицина в Костинброд или в Гимназията по керамика в Елин Пелин, ВЕЧЕ ИМАТ право да си купят карти за градския транспорт в София с намаление, каквото право имат другите им връстници.

С това тази сага завърши. Тези дискриминирани деца най-после ще получат справедливост, а родителите им – глътка въздух по отношение на семейните финанси.

Ето предисторията:

✅ Докладът беше подаден от мен в СОС в средата на 2020;

✅ Целта ми беше тези промени да бъдат направени преди първия учебен срок т.е. до 15 септември;

✅ Комисията по транспорт поиска обаче становище от Министерство на финансите – така изпуснахме началото на първия срок;

✅ Отговорът на това министерство гласеше: „Питайте Министерство на транспорта“;

✅ Беше изпратено питане и до тях;

✅ Те не отговориха някоко месеца;

✅ Бях принуден да им пратя писмо, с което искам да отговорят;

✅ Е, отговориха. В общи линии така:Правилно не бива да се прави разделение на учениците кой къде учи, а че трябва да се осигурят евтини карти за всички ученици. Министерство на транспорта има пари по това перо и е реализиран излишък за миналата година. Тоест – от Министерството няма пречка за покриването на частта на държавата за компенсиране на картите на тези ученици.

✅ Накрая докладът мина през комисии и заседание на СОС.

Можете да видите пълното му съдържание тук:

Преборих се за обезопасяване на опасен трафопост в кв. Враждебна

☀ Още една малка победа! След като ЧЕЗ игнорираха сигнал на гражданин за този опасен трафопост в кв. Враждебна и в последствие след моя намеса – ще бъде монтирана ограда около съоръжението, така че да бъде обезопасено. Лошото в случая е:

⛔ ЧЕЗ решават да направят нещо по въпроса не защото са били сигнализирани от жител на квартала, а чак след намеса от общински съвеник в мое лице.

⛔ Опитали са се да решат проблема, като са увили основите на трафопоста със сигнална летна – това не виждам как би спряло дете например да се покатери на него. В близост има детска градина.

⛔ Не ми отговарят колко съоръжения от такъв открит вид има на територията на Столична община и как са разпределени като бройки в 24-те района на града.

Пълния ми сигнал и отговора на ЧЕЗ може да намерите тук:

Блог

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет - част 1

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет - част 1

Отчет за юни, юли и август 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за юни, юли и август 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за март, април и май 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за март, април и май 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Към блога

Медиатека

Симеон Ставрев: Няма да спре градският транспорт в столицата

Симеон Ставрев: Няма да спре градският транспорт в столицата

„Столичен автотранспорт“ със запорирани сметки: Какви са причините и решенията?

„Столичен автотранспорт“ със запорирани сметки: Какви са причините и решенията?

Анализ на изминалия политически сезон в СОС

Анализ на изминалия политически сезон в СОС

Към медиатеката
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK