Отчет за февруари 2021 на Симеон Ставрев като общински съветник

Накратко:

  • 61 млн. лв. за Топлофикация и избор на старите шефове на транспортните оператори
  • Получих ценна информация за МПС-тата в София - двойно повече са станали колите в града за 10 години
  • Зададох въпроси, свързани с приемането на бюджета на София за 2021
  • Беше разгледан мой доклад в комисии и предстои да се гласува и на заседание на СОС
  • На 20 февруари в София пак не се дишаше
  • Пуснах новия сайт на „Да, България!“

През февруари месец Столичен общински съвет имаше 2 заседания:

В София вече може да се купи билет за градския транспорт за 1.60 лв. и през телефона. Досега това беше възможно само за дневна карта за 4 лв. И НЕ, това не е новата тикетинг система. Тя удобно ще се забави до след изборите заради тънките сметки на едни управляващи. https://sofia.mpass.bg

Друго нещо, което ми прави впечатление е, че не пускат новата система за таксуване на пътниците в градския транспорт. Предполагам, че чакат да минат изборите, за да няма „електорални сътресения“.

61 млн. лв. за Топлофикация и избор на старите шефове на транспортните оператори

На 29-тото заседание на СОС първа точка беше приемане на бюджета на София за 2021 г. в размер на рекордните 1.88 млрд. лв. В него са предвидени 61 млн. лв. за завода за изгаряне на боклук, като това е само първа вноска от общо 350 млн. лв., които ние ще трябва да платим, за да може ГЕРБ да гори боклуци в центъра на столицата на България. В същото време състоянието на тротоарите в града, по мое мнение, е трагично. Затова предложих да не се дават 61 млн. лв. за завод за изгаряне на боклук, а за ремонт на тротоари. Нито г-жа Фандъкова като вносител на бюджета, нито някой от мнозинството от ГЕРБ, СДС, ВМРО и Атака не го взе предвид. В същото време обаче г-н Волен Сидеров благоволи да се включи на заседанието на общинския съвет от тоалетната по неговите думи. Така е в София, така е и в държавата ни.

В същото заседание „коалицията на софрата“ ГЕРБ, СДС, ВМРО, Атака и БСП назначиха нови (в случая стари) членове на съвета на директорите на „Център за градска мобилност“ ЕАД в пълно съгласие помежду си, докато Демократична България гласувахме против. Същото се случи и със „Столичен електротранспорт“ ЕАД и “Столичен автотранспорт” ЕАД.

Получих ценна информация за МПС-тата в София – двойно повече са станали колите в града за 10 години

Като общински съветник в Столичен общински съвет от „Демократична България“ и „Да, България!“ попитах какъв е броят, средната възраст и еко-категорията на регистрираните МПС в София в периода 2011 – 2020, за да е запознато обществото с влиянието на колите върху чистотата на въздуха в града ни. Фандъкова успя да ми отговори „само“ след два месеца и половина. Интересното е, че такава информация трудно се намира в публичното пространство. Справката е на базата плащан данък МПС към Столична община:

❓ Какъв е броят на регистрираните в Столична община леки МПС: 2011 са 462 хиляди, а 2020 са ЦЕЛИ 833 хиляди! Товарните МПС до 3.5 тона от 15 хиляди през 2011 достигат 130 хиляди през 2020, което е увеличение от ПОЧТИ 10 ПЪТИ!
❓ Каква е средната стойност на данъка за леки МПС: 2011 – 84 лв, 2020 – 96 лв. Увеличението е незначително.
❓ Каква е средната възраст на МПС – при леките автомобили пада от 24 г. през 2011 до 19 г. през 2020. Подобна е тенденцията и при товарните автомобили до 3.5 т..
❓ Какъв е евростандартът на регистрираните МПС – през 2020 има 290 хиляди леки автомобила с най-ниските екостандарти – ЕВРО1 и ЕВРО2, което се пада НАД ⅓ ОТ ВСИЧКИ ЛЕКИ КОЛИ.
⛔ За пробивите на булеварди, които да разпределят трафика, да намалят задръстванията и да направят времето за придвижване по тях по-бързо и пътуването по-екологично ситуацията е следната: пробив от Сточна до Централна гара – до никъде; пробив от Пирогов до Сливница – до никъде; по бул. Тодор Каблешков – още се отчуждава; бул. Филип Кутев от бул. Черни връх до бул. Симеоновско шосе – до никъде; бул. Рожен до Северна скоростна тангента (ССТ) – до никъде; бул. Източна тангента от ССТ през бул. Владимир Вазов до бул. Ботевградско шосе – избор на изпълнител (тук се притеснявам, че това ще съвпадна с разширението на трети метродиаметър към Левски-Г и ще увеличи задръстванията в района); разширение на бул. Ломско шосе – до никъде; пробив на бул. Копенхаген от Младост 3 до Цариградско шосе – до никъде; Това е положението!
❗ Велоалеите растат всяка година с между 1.7 и 20.7 км – доколко са свързани и удобни за колоездачите е друг въпрос. Най-голяма дължина велоалеи са пуснати през 2015 г.

Столична община все още не може и не иска да работи с електронни документи. Аз им пускам питането си в pdf файл с електронен подпис, а те качват отговора в сайта си от сканирано принтирано копие вечерта преди заседанието на Общинския съвет. Сами може да прецените времето за реакция, с което разполагам и да си направите извод доколко кметицата и ГЕРБ искат да отговарят на въпроси.

Пълното ми питане и отговора на Фандъкова може да намерите тук:

Капитал, публукуваха статия по въпроса:

Двойно повече са станали колите в София за 10 години – Общината изостава драматично с мерките за ограничаване трафика и замърсяването, както и с решаването на проблема с паркирането

Зададох въпроси, свързани с приемането на бюджета на София за 2021

Като общински съветник в Столичен общински съвет от Да, България и Демократична България на заседанието на транспортна комисия задададох следните въпроси, свързани с приемането на бюджета на София за 2021:

  • Има ли финансов трансфер към Топлофикация София от бюджет 2021 – зам.-кмет Барбалов ми отговори, че няма, ОСВЕН ЕДНИ 61 млн. лв., които се предвиждат за Инсинератора за изгаряне на боклук – част от общия разход от 350 млн. лв.! Топлофикация и Столична община вместо да инвестират пари в когенерация за ток, с което да правят допълнително пари от изгарянето на газ, ще инвестират колосална сума в един твърде спорен за мен проект т.е. парите отиват вместо за нещо адски смислено в нещо супер безсмислено.

Надолу отговори от зам.-кмет Джоргов:

  • Ще свържат ли през 2021 бул. Тодор Каблешков и бул. Филип Кутев булевардите Цар Борис III и Симеоновско шосе? – НЕ.
  • Увеличава ли се или се намалява бюджета за изграждане на тротоари спрямо 2020? – не получих ясен отговор – общо взето същото като миналата година – НИЩО. А ако се вземат парите от преасфалтиране на един от големите булеварди в София може да се ремонтират значително количество тротоари и с визия за няколко години напред да се оправят тротоарите в целия град. Не е сложно, не е и супер скъпо.
  • Увеличава ли се или се намалява бюджета за изграждане на велоалеи спрямо 2020? – велоалеи се правят само при ново строителство – НЯМА идея и концепция за свързването им в обща мрежа, за да има кумулативен смисъл от всички тях.
  • Има ли / увеличават ли се или се намаляват парите от бюджета за ЦГМ спрямо 2020? – НЕ чух отговор.
  • Предвидени ли са и ако да – колко пари за строителство обществени паркинги? – НЕ СА ПРЕДВИДЕНИ.
  • Предвидени ли са и ако да – колко пари за нови пешеходни зони? – НЕ СА ПРЕДВИДЕНИ.
  • Има ли и ако да какви пари за изграждане на бул. Копенхаген? – НЕ и в бюджет 2021. Имало много имоти за отчуждаване. Евентуално – 2022.
  • Има ли и ако да какви пари за изграждане на бул. Рожен? – през 2021 НЯМА да се включи в бюджета.
  • Има ли и ако да какви пари за изграждане на бул. Илиянци? – НЕ чух отовор.
  • Има ли и ако да какви пари за изграждане на бул. Обелско шосе? – през тази година НАЙ–ВЕРОЯТНО НЕ.
  • Има ли и ако да какви пари за изграждане на връзка на бул. Брюксел от летището до СОП? – НЕ чух отовор.
  • Етап 2 на бул. Източна тангента от Вазов до Ботевградско значи ли, че няма да се прави през 2021? – има 1 неотчужден имот в етап 2 и е възможно да НЕ стартира през тази година.
  • ул. Щросмайер и ул. Кукуш – ще имат ли най-после канализация след ремонта? – ДА.

И така в игри и закачки по комисии ще мине половината от този мандат на кметицата и за следващите избори пак ще получим един куп обещания за изграждане на инфраструктура, която ще се прехвърля от миналогодишния към следващия бюджет.

Картата и обещанията са от тук:
https://fandakova.bg/

Беше разгледан мой доклад в комисии и предстои да се гласува и на заседание на СОС

През февруари на комисия по транспорт в СОС беше подкрепен единодушно мой доклад, с който се опитвам да поправя една несправедливост – деца, които живеят с София, но учат например в Гимназията по ветеринарна медицина в Костинброд или в Гимназията по керамика в Елин Пелин, НЯМАТ право да си купят карти за градския транспорт в София с намаление, каквото право имат другите им връстници.

  • Докладът беше подаден от мен в СОС в средата на 2020;
  • Целта ми беше тези промени да бъдат направени преди първия учебен срок т.е. до 15 септември;
  • Комисията по транспорт поиска обаче становище от Министерство на финансите – така изпуснахме началото на първия срок;
  • Отговорът на това министерство гласеше: „Питайте Министерство на транспорта“;
  • Беше изпратено питане и до тях;
  • Те не отговориха някоко месеца;
  • Бях принуден да им пратя писмо, с което искам да отговорят;
  • Е, отговориха. В общи линии така:

Правилно не бива да се прави разделение на учениците кой къде учи, а че трябва да се осигурят евтини карти за всички ученици. Министерство на транспорта има пари по това перо и е реализиран излишък за миналата година. Тоест – от Министерството няма пречка за покриването на частта на държавата за компенсиране на картите на тези ученици.С това тази сага върви към своя край – гледане на доклада в още 2 комисии на СОС и накрая на заседание на СОС.Ако бъде подкрепено – тези дискриминирани деца най-после ще получат справедливост, а родителите им – глътка въздух по отношение на семейните финанси.

На 20 февруари в София пак не се дишаше

НЕ дишай, София! Освен от падащи висулки и токов удар в столицата животът ви е застрашен и от мръсния въздух през есента и зимата. Днес към 22:00 сме в топ 6 на най-мръсните градове в света. Поздравления за ГЕРБ и Фандъкова за тази невероятна стабилност! В компанията сме на Пакистан, Афганистан, Индия и Бангладеш!

https://www.iqair.com/us/world-air-quality-ranking

AirTube също показва сериозно замърсяване:

https://airtube.info/?pos=42.68574785357619,23.334360122680668,14

Прогнозата за замърсяване на въздуха важи и за утре:

https://air.plumelabs.com/air-quality-in-Sofia-337Z

Пуснах новия сайт на „Да, България!“

Да, България вече има нов уебсайт. Концепцията, програмирането и част от дизайна са мои. Така:

✅ ще ви информираме по-добре за всички неща, с които се занимаваме;
✅ вадим на преден план лицата на „Да, България!“;
✅ осъвременихме софтуерната си архитектура и ще можем по-лесно да добавяме нови функционалности;
✅ освежихме външния вид.

„Да, България!“ продължава да бъде най-иновативната политическа партия, защото:

1️⃣ наложихме показването на живо във Facebook на проблемите, с които се борим – всички знаят какво стана на Росенец;
2️⃣ създадохме кампанията за честни избори Ти броиш;
3️⃣ събираме дарения, за да работим по специфични кампании;
4️⃣ проведохме вътрешни електронни избори за излъчване на кандидатите ни за местни и европейски избори;
5️⃣ гласуваме електронно по време на заседанията на различните ни органи и на националните си конференции;
6️⃣ имаме една дузина мобилни приложения;
7️⃣ поддържаме сайтовете и на коалицията Демократична България;
8️⃣ имаме много силно изразен ръст на последователите във Facebook;
9️⃣ имаме най-много последователи от всички български партии в Twitter;
🔟 много активно развиваме Instagram канала си.

💚💜 И всичко това се случва със страшно много усилия, много извънреден и доброволен труд и без партийна субсидия.

За мен това е 4-ти уебсайт, който правя за партията:

☑️ https://dabulgaria.bg/
☑️ https://demokrati.bg/
☑️ регионалнитe сайтове (https://sofia.demokrati.bg/, https://plovdiv.demokrati.bg/, https://varna.demokrati.bg/)
☑️ https://magistralahemus.bg/

Не смея да си сметна часовете програмиране, безсънните нощи и изгубени уикенди. А се задава и 5-ти уебсайт 🙂

Блог

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет - част 1

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет - част 1

Отчет за юни, юли и август 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за юни, юли и август 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за март, април и май 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за март, април и май 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Към блога

Медиатека

За какво ще използва приетият бюджет на София от над 2,6 млрд. лв.

За какво ще използва приетият бюджет на София от над 2,6 млрд. лв.

Симеон Ставрев, ДБ, пред novini.bg: В СОС трябва да търсим и намираме най-малкото общо кратно, а не  да правим циркове за пред хората

Симеон Ставрев, ДБ, пред novini.bg: В СОС трябва да търсим и намираме най-малкото общо кратно, а не да правим циркове за пред хората

Как да бъде изградена "умна" мобилност в София? Разказват общински съветници

Как да бъде изградена "умна" мобилност в София? Разказват общински съветници

Към медиатеката
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK