Отчет за февруари 2021 на Симеон Ставрев като общински съветник

Накратко:

 • 61 млн. лв. за Топлофикация и избор на старите шефове на транспортните оператори
 • Получих ценна информация за МПС-тата в София - двойно повече са станали колите в града за 10 години
 • Зададох въпроси, свързани с приемането на бюджета на София за 2021
 • Беше разгледан мой доклад в комисии и предстои да се гласува и на заседание на СОС
 • На 20 февруари в София пак не се дишаше
 • Пуснах новия сайт на „Да, България!“

През февруари месец Столичен общински съвет имаше 2 заседания:

В София вече може да се купи билет за градския транспорт за 1.60 лв. и през телефона. Досега това беше възможно само за дневна карта за 4 лв. И НЕ, това не е новата тикетинг система. Тя удобно ще се забави до след изборите заради тънките сметки на едни управляващи. https://sofia.mpass.bg

Друго нещо, което ми прави впечатление е, че не пускат новата система за таксуване на пътниците в градския транспорт. Предполагам, че чакат да минат изборите, за да няма „електорални сътресения“.

61 млн. лв. за Топлофикация и избор на старите шефове на транспортните оператори

На 29-тото заседание на СОС първа точка беше приемане на бюджета на София за 2021 г. в размер на рекордните 1.88 млрд. лв. В него са предвидени 61 млн. лв. за завода за изгаряне на боклук, като това е само първа вноска от общо 350 млн. лв., които ние ще трябва да платим, за да може ГЕРБ да гори боклуци в центъра на столицата на България. В същото време състоянието на тротоарите в града, по мое мнение, е трагично. Затова предложих да не се дават 61 млн. лв. за завод за изгаряне на боклук, а за ремонт на тротоари. Нито г-жа Фандъкова като вносител на бюджета, нито някой от мнозинството от ГЕРБ, СДС, ВМРО и Атака не го взе предвид. В същото време обаче г-н Волен Сидеров благоволи да се включи на заседанието на общинския съвет от тоалетната по неговите думи. Така е в София, така е и в държавата ни.

В същото заседание „коалицията на софрата“ ГЕРБ, СДС, ВМРО, Атака и БСП назначиха нови (в случая стари) членове на съвета на директорите на „Център за градска мобилност“ ЕАД в пълно съгласие помежду си, докато Демократична България гласувахме против. Същото се случи и със „Столичен електротранспорт“ ЕАД и “Столичен автотранспорт” ЕАД.

Получих ценна информация за МПС-тата в София – двойно повече са станали колите в града за 10 години

Като общински съветник в Столичен общински съвет от „Демократична България“ и „Да, България!“ попитах какъв е броят, средната възраст и еко-категорията на регистрираните МПС в София в периода 2011 – 2020, за да е запознато обществото с влиянието на колите върху чистотата на въздуха в града ни. Фандъкова успя да ми отговори „само“ след два месеца и половина. Интересното е, че такава информация трудно се намира в публичното пространство. Справката е на базата плащан данък МПС към Столична община:

❓ Какъв е броят на регистрираните в Столична община леки МПС: 2011 са 462 хиляди, а 2020 са ЦЕЛИ 833 хиляди! Товарните МПС до 3.5 тона от 15 хиляди през 2011 достигат 130 хиляди през 2020, което е увеличение от ПОЧТИ 10 ПЪТИ!
❓ Каква е средната стойност на данъка за леки МПС: 2011 – 84 лв, 2020 – 96 лв. Увеличението е незначително.
❓ Каква е средната възраст на МПС – при леките автомобили пада от 24 г. през 2011 до 19 г. през 2020. Подобна е тенденцията и при товарните автомобили до 3.5 т..
❓ Какъв е евростандартът на регистрираните МПС – през 2020 има 290 хиляди леки автомобила с най-ниските екостандарти – ЕВРО1 и ЕВРО2, което се пада НАД ⅓ ОТ ВСИЧКИ ЛЕКИ КОЛИ.
⛔ За пробивите на булеварди, които да разпределят трафика, да намалят задръстванията и да направят времето за придвижване по тях по-бързо и пътуването по-екологично ситуацията е следната: пробив от Сточна до Централна гара – до никъде; пробив от Пирогов до Сливница – до никъде; по бул. Тодор Каблешков – още се отчуждава; бул. Филип Кутев от бул. Черни връх до бул. Симеоновско шосе – до никъде; бул. Рожен до Северна скоростна тангента (ССТ) – до никъде; бул. Източна тангента от ССТ през бул. Владимир Вазов до бул. Ботевградско шосе – избор на изпълнител (тук се притеснявам, че това ще съвпадна с разширението на трети метродиаметър към Левски-Г и ще увеличи задръстванията в района); разширение на бул. Ломско шосе – до никъде; пробив на бул. Копенхаген от Младост 3 до Цариградско шосе – до никъде; Това е положението!
❗ Велоалеите растат всяка година с между 1.7 и 20.7 км – доколко са свързани и удобни за колоездачите е друг въпрос. Най-голяма дължина велоалеи са пуснати през 2015 г.

Столична община все още не може и не иска да работи с електронни документи. Аз им пускам питането си в pdf файл с електронен подпис, а те качват отговора в сайта си от сканирано принтирано копие вечерта преди заседанието на Общинския съвет. Сами може да прецените времето за реакция, с което разполагам и да си направите извод доколко кметицата и ГЕРБ искат да отговарят на въпроси.

Пълното ми питане и отговора на Фандъкова може да намерите тук:

Капитал, публукуваха статия по въпроса:

Двойно повече са станали колите в София за 10 години – Общината изостава драматично с мерките за ограничаване трафика и замърсяването, както и с решаването на проблема с паркирането

Зададох въпроси, свързани с приемането на бюджета на София за 2021

Като общински съветник в Столичен общински съвет от Да, България и Демократична България на заседанието на транспортна комисия задададох следните въпроси, свързани с приемането на бюджета на София за 2021:

 • Има ли финансов трансфер към Топлофикация София от бюджет 2021 – зам.-кмет Барбалов ми отговори, че няма, ОСВЕН ЕДНИ 61 млн. лв., които се предвиждат за Инсинератора за изгаряне на боклук – част от общия разход от 350 млн. лв.! Топлофикация и Столична община вместо да инвестират пари в когенерация за ток, с което да правят допълнително пари от изгарянето на газ, ще инвестират колосална сума в един твърде спорен за мен проект т.е. парите отиват вместо за нещо адски смислено в нещо супер безсмислено.

Надолу отговори от зам.-кмет Джоргов:

 • Ще свържат ли през 2021 бул. Тодор Каблешков и бул. Филип Кутев булевардите Цар Борис III и Симеоновско шосе? – НЕ.
 • Увеличава ли се или се намалява бюджета за изграждане на тротоари спрямо 2020? – не получих ясен отговор – общо взето същото като миналата година – НИЩО. А ако се вземат парите от преасфалтиране на един от големите булеварди в София може да се ремонтират значително количество тротоари и с визия за няколко години напред да се оправят тротоарите в целия град. Не е сложно, не е и супер скъпо.
 • Увеличава ли се или се намалява бюджета за изграждане на велоалеи спрямо 2020? – велоалеи се правят само при ново строителство – НЯМА идея и концепция за свързването им в обща мрежа, за да има кумулативен смисъл от всички тях.
 • Има ли / увеличават ли се или се намаляват парите от бюджета за ЦГМ спрямо 2020? – НЕ чух отговор.
 • Предвидени ли са и ако да – колко пари за строителство обществени паркинги? – НЕ СА ПРЕДВИДЕНИ.
 • Предвидени ли са и ако да – колко пари за нови пешеходни зони? – НЕ СА ПРЕДВИДЕНИ.
 • Има ли и ако да какви пари за изграждане на бул. Копенхаген? – НЕ и в бюджет 2021. Имало много имоти за отчуждаване. Евентуално – 2022.
 • Има ли и ако да какви пари за изграждане на бул. Рожен? – през 2021 НЯМА да се включи в бюджета.
 • Има ли и ако да какви пари за изграждане на бул. Илиянци? – НЕ чух отовор.
 • Има ли и ако да какви пари за изграждане на бул. Обелско шосе? – през тази година НАЙ–ВЕРОЯТНО НЕ.
 • Има ли и ако да какви пари за изграждане на връзка на бул. Брюксел от летището до СОП? – НЕ чух отовор.
 • Етап 2 на бул. Източна тангента от Вазов до Ботевградско значи ли, че няма да се прави през 2021? – има 1 неотчужден имот в етап 2 и е възможно да НЕ стартира през тази година.
 • ул. Щросмайер и ул. Кукуш – ще имат ли най-после канализация след ремонта? – ДА.

И така в игри и закачки по комисии ще мине половината от този мандат на кметицата и за следващите избори пак ще получим един куп обещания за изграждане на инфраструктура, която ще се прехвърля от миналогодишния към следващия бюджет.

Картата и обещанията са от тук:
https://fandakova.bg/

Беше разгледан мой доклад в комисии и предстои да се гласува и на заседание на СОС

През февруари на комисия по транспорт в СОС беше подкрепен единодушно мой доклад, с който се опитвам да поправя една несправедливост – деца, които живеят с София, но учат например в Гимназията по ветеринарна медицина в Костинброд или в Гимназията по керамика в Елин Пелин, НЯМАТ право да си купят карти за градския транспорт в София с намаление, каквото право имат другите им връстници.

 • Докладът беше подаден от мен в СОС в средата на 2020;
 • Целта ми беше тези промени да бъдат направени преди първия учебен срок т.е. до 15 септември;
 • Комисията по транспорт поиска обаче становище от Министерство на финансите – така изпуснахме началото на първия срок;
 • Отговорът на това министерство гласеше: „Питайте Министерство на транспорта“;
 • Беше изпратено питане и до тях;
 • Те не отговориха някоко месеца;
 • Бях принуден да им пратя писмо, с което искам да отговорят;
 • Е, отговориха. В общи линии така:

Правилно не бива да се прави разделение на учениците кой къде учи, а че трябва да се осигурят евтини карти за всички ученици. Министерство на транспорта има пари по това перо и е реализиран излишък за миналата година. Тоест – от Министерството няма пречка за покриването на частта на държавата за компенсиране на картите на тези ученици.С това тази сага върви към своя край – гледане на доклада в още 2 комисии на СОС и накрая на заседание на СОС.Ако бъде подкрепено – тези дискриминирани деца най-после ще получат справедливост, а родителите им – глътка въздух по отношение на семейните финанси.

На 20 февруари в София пак не се дишаше

НЕ дишай, София! Освен от падащи висулки и токов удар в столицата животът ви е застрашен и от мръсния въздух през есента и зимата. Днес към 22:00 сме в топ 6 на най-мръсните градове в света. Поздравления за ГЕРБ и Фандъкова за тази невероятна стабилност! В компанията сме на Пакистан, Афганистан, Индия и Бангладеш!

https://www.iqair.com/us/world-air-quality-ranking

AirTube също показва сериозно замърсяване:

https://airtube.info/?pos=42.68574785357619,23.334360122680668,14

Прогнозата за замърсяване на въздуха важи и за утре:

https://air.plumelabs.com/air-quality-in-Sofia-337Z

Пуснах новия сайт на „Да, България!“

Да, България вече има нов уебсайт. Концепцията, програмирането и част от дизайна са мои. Така:

✅ ще ви информираме по-добре за всички неща, с които се занимаваме;
✅ вадим на преден план лицата на „Да, България!“;
✅ осъвременихме софтуерната си архитектура и ще можем по-лесно да добавяме нови функционалности;
✅ освежихме външния вид.

„Да, България!“ продължава да бъде най-иновативната политическа партия, защото:

1️⃣ наложихме показването на живо във Facebook на проблемите, с които се борим – всички знаят какво стана на Росенец;
2️⃣ създадохме кампанията за честни избори Ти броиш;
3️⃣ събираме дарения, за да работим по специфични кампании;
4️⃣ проведохме вътрешни електронни избори за излъчване на кандидатите ни за местни и европейски избори;
5️⃣ гласуваме електронно по време на заседанията на различните ни органи и на националните си конференции;
6️⃣ имаме една дузина мобилни приложения;
7️⃣ поддържаме сайтовете и на коалицията Демократична България;
8️⃣ имаме много силно изразен ръст на последователите във Facebook;
9️⃣ имаме най-много последователи от всички български партии в Twitter;
🔟 много активно развиваме Instagram канала си.

💚💜 И всичко това се случва със страшно много усилия, много извънреден и доброволен труд и без партийна субсидия.

За мен това е 4-ти уебсайт, който правя за партията:

☑️ https://dabulgaria.bg/
☑️ https://demokrati.bg/
☑️ регионалнитe сайтове (https://sofia.demokrati.bg/, https://plovdiv.demokrati.bg/, https://varna.demokrati.bg/)
☑️ https://magistralahemus.bg/

Не смея да си сметна часовете програмиране, безсънните нощи и изгубени уикенди. А се задава и 5-ти уебсайт 🙂

Блог

Инсинератор за изгаряне на боклуци в София няма да има – Отчет за февруари 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Инсинератор за изгаряне на боклуци в София няма да има – Отчет за февруари 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Предложих да се пътува с банкова карта в градския транспорт до 60 мин. за 2.20 лв. – Отчет за януари 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Предложих да се пътува с банкова карта в градския транспорт до 60 мин. за 2.20 лв. – Отчет за януари 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Не подкрепих-план сметката за 2023 на Столична община – Отчет за декември 2022 на Симеон Ставрев като общински съветник

Не подкрепих-план сметката за 2023 на Столична община – Отчет за декември 2022 на Симеон Ставрев като общински съветник

Противопоставихме се на удължаването на концесията на Софийска вода – Отчет за ноември 2022 на Симеон Ставрев като общински съветник

Противопоставихме се на удължаването на концесията на Софийска вода – Отчет за ноември 2022 на Симеон Ставрев като общински съветник

Поисках Столична община да прекрати войната по софийските улици – Отчет за октомври 2022 на Симеон Ставрев като общински съветник

Поисках Столична община да прекрати войната по софийските улици – Отчет за октомври 2022 на Симеон Ставрев като общински съветник

Осветлих финансови санкции за Столична община за милиони – Отчет за септември 2022 на Симеон Ставрев като общински съветник

Осветлих финансови санкции за Столична община за милиони – Отчет за септември 2022 на Симеон Ставрев като общински съветник

Към блога

Медиатека

Войната по пътищата: Прехвърлят ли си топката МВР и СО, в камерите ли е решението?

Войната по пътищата: Прехвърлят ли си топката МВР и СО, в камерите ли е решението?

Симеон Ставрев пред ФАКТИ: Проблемът с катастрофите е прехвърлянето на отговорността между МВР и Столична община

Симеон Ставрев пред ФАКТИ: Проблемът с катастрофите е прехвърлянето на отговорността между МВР и Столична община

Симеон Ставрев, ДБ: Целият полицейски ресурс в София е зает с опазването на незаконно шествие, вместо да се ангажира с войната по пътищата

Симеон Ставрев, ДБ: Целият полицейски ресурс в София е зает с опазването на незаконно шествие, вместо да се ангажира с войната по пътищата

Към медиатеката
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK