Какво се случи през този месец на заседанията на общинския съвет и на комисиите, в които участвам.

Софийският общински съвет (СОС) работи по следния начин:

  • състои се от 61 общински съветници
  • има председател, който представлява съвета, който е отделна институция от кмета
  • има зам. председатели – прието е да са по един от всяка политическа формация
  • заседава 2 пъти в месеца – в четвъртък
  • има комисии, подобни на тези в парламента – транспорт, бюджет и финанси, здравеопазване, образование и т.н.

В сегашния общински съвет ГЕРБ, ВМРО и Атака имат мнозинство от 33 човека, а ние – съветниците на Демократична България сме 12. БСП са 15 и има един независим (от Спаси София) и още един „независим“ (Волен Сидеров), който не влезе в сформираната група на ВМРО и Атака. За да бъде сформирана група са нужни 5 човека – ВМРО имат 4 плюс един от двамата от Атака.

Аз съм член на две комисии в СОС – „Постоянна комисия по транспорт и туризъм“ и „Постоянна комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране“.


През януари месец Столичен общински съвет имаше 2 заседания.

Участвахме с Методи Лалов в предаването на „Делници“ по Евроком

🚧 Вчера с колегата Metodi Lalov поговорихме в телевизия Евроком за софийското метро, тикет системата и бюджета на столицата. Цялото ни участие може да гледате във видеото.

Симеон Ставрев:

🔻 Имаме чисто ново метро, което не работи.Поисках извънредно заседание на транспортна комисия още в деня на аварията. Председателят на комисията каза че няма причина да се насрочва до края на седмицата. Реших да събера подписите на 1/3 от комисията и изискахме насрочване на извънредното заседание.

🔻 Инж. Братоев не отговори на основния въпрос – кога ще бъде пуснато метрото.

🔻 Търси се вариант, така че да няма виновен. Оказа се, че няма виновни нито в общината, нито в изпълнителите, нито в проектантите – виновни били геолозите.

✅ Поискахме да разберем дали ще има подобен проблем и в следващия участък, който предстои да се строи.

✅ От Демократична България поискахме извънредна комисия, на която да ни представят тикет системата. Така и не разбрахме дали пътниците ще бъдат тарифирани на разстояние или на време. Трябва да имаме система, с която да можеш по съвременен начин да си купиш билет, дори през телефона.

Активно се захванах с темата с аварията по трети метродиаметър между МС Театрална и МС Хаджи Димитър.

Снощи поисках от председателя на постоянната Комисия по транспорт и пътна безопасност в СОС Карлос Арналдо Контрера да свика до края на седмицата извънредно заседание на въпросната комисия, където шефът на Метрополитен Стоян Братоев да отговори на въпросите на общинските съветници по повод аварията в метрото. Карлос Арналдо учтиво ми отказа и затова бях принуден, заедно с още 4-ма членове на комисията да свикаме извънредно заседание в петък, което ни позволява правилника за организацията и дейността на Столичния общински съвет чл. 42 ал. 4.

Борбата ми срещу дискриминация на ученици в София продължава

Предложение срещу дискриминацията на ученици от София, лишени от правото да ползват ученически карти за градския транспорт, не намира решение близо година. На 12 февруари 2020 г. общинският съветник Симеон Ставрев от “Демократична България” предлага промяна на текст в Наредбата за реда и условията за пътуване в градския транспорт, приета от Столичния общински съвет (СОС) през 2018 г.

Наредбата поставя в неравностойно положение ученици, които са с постоянен или настоящ адрес в София, но учат в друг град. Те нямат право да купуват с намаление карта за пътуване в градския транспорт. Деца, които учат в Гимназията по ветеринарна медицина и селско стопанство в Костинброд, например, могат да купят месечна карта за метрото по 35 лева, вместо по 9 лева, колкото струва тя за връстниците им, учещи в софийски училища.

Повече може да прочетете в статията на Дневник: Някои ученици от София нямат право на по-евтини карти за градския транспорт

Коментарите ми от социалните мрежи

Столична община планира да изтегли заем от €60 млн. за инфраструктурни обекти. Ето какви проблеми виждам:

Защо в момента Топлофикация София ЕАД не е сред основните производители на ел. енергия и колко са големи пропуснатите ползи от това?

Ако се чудите защо новата система за продажба на билети и карти в градския транспорт в София не работи – защото ГЕРБ, СДС, ВМРО и Атака не смеят да я пуснат преди изборите.

Защо ГЕРБ, СДС и ВМРО си позволиха да лишат от преференциални карти за градския транспорт децата през първия срок на учебната година, които живеят по постоянен или настоящ адрес в София, но учат в училища в периферията на града?

Пет месеца след пускането на трети метродиаметър метрото между станциите “Театрална” и “Хаджи Димитър” спря.

Третият метродиаметър се развали миналия вторник. Още същия ден поисках извънредно заседание на транспортната комисия в СОС до края на седмицата.