КАТ София са зле, много зле

21 Октомври 2015, Сряда Viber

КАТ София са зле, много зле

Днес реших да отида до КАТ София, за да спра от движение една стара кола, която не използвам повече. Сутринта се събудих с бучка в стомаха и лошо предчувствие. Все едно трябва да отидеш на зъболекар или те чака труден изпит, който не знаеш дали ще вземеш. А всъщност отиваш да си свършиш работа при администрацията, на която ти плащаш заплатите с твоите данъци т.е. ти си им шеф един вид, но пък служителите в КАТ София явно не мислят така. И понеже споделената мъка е половин мъка, моля четете надолу.

Хващам метрото, слизам на Г.М. Димитров. Мисля си – дотук добре, бързо се придвижвам. Влизам в КАТ. Нямам представа къде да отида, защото информацията е затворена. Няма табелки на нея. Няма и служител в нея. Опитвам се да разбера на машината за номерчета кой номер да избера, за да си спра колата от движение. Няма такова нещо написано. Започвам да се оглеждам произволно по гишетата за хора с номера в ръка, които са там за същото като мен.

Нареждам, се на опашката. Не всички гишета са на системата с номерчетата – съответно висиш прав с часове , за да не си загубиш реда. Буквално.

След като няма никъде информация какво да правиш, започваш да питаш хората от твоята опашка, за какво са там, дали това е правилното място за теб и какви документи ти трябват. Очевидно администрацията не е способна да ти предостави нужната информация за исканата от теб услуга. Аз лично разбрах, че нося нужните документи, но трябва да отида да им направя ксеро-копие извън КАТ. Отивам – връщам се на опашката. Часът е 10:50.

Чакаме. Става 11:50. Вече стърча прав 1 час. Съобщават ни, че “системата не работи“. Това в превод значи, че компютрите им не могат да обработват информация за гражданите. Служителката си пуска телефона и почва да си цъка фейсбук. Става 12:30 – излиза в обедна почивка. В залата вече съвсем очевидно се усеща недоволство, чуват се псувни и гневни хора спират униформени полицаи, за да ги попитат кога „системата“ ще работи. Последните вдигат рамене и подминават.

12:30-12:45 Използвам обедната почивка на служителката, за да подам жалба срещу бавното и крайно неприятно обслужване.

13:00 Служителката се връща от обедна почивка. „Система“ все още няма. Хората на опашката отчаяни започват да се разотиват, след като никой не може да каже кога „системата“ ще възкръсне. По-късно разбрах, че това се случва почти всеки ден и служителите в КАТ в никакъв случай не навъртат 40 работни часа на седмица.

Някои от по-упоритите, които не искаме да си изгубим още един работен ден, оставаме търпеливо. Все пак това ни е 2ри час на опашката, вече сме претръпнали и си лафим за КАТ и как ни дразни супер много.

13:35 „Системата“ възкръсна! Жената бързо обработи 2ма човека пред мен, чиито документи са блокирани, откакто „системата“ умря. Стига моят ред. Чувствам се, все едно някой ми е дал 100 лева, без да трябва да му ги връщам.

Самите гишета са доста неудобни. Навеждаш се и едва не клякаш, за да говориш със служителката. Трудно се чува и когато говори. Все пак хората на съседната опашка се карат на висок глас с друга служителка.

Най-тъпото от всичко е, че ти не се обслужваш само на това гише. Ако всичко е наред, трябва да отидеш до друго – гише-банка и да си платиш таксата от 3 лева – 1 лев за КАТ и 2 лева за Сибанк. Редът на опашката се нарушава, защото за да платиш – ходиш до друго гише и после се връщаш и пререждаш всички, за да си получиш документите. В кадастъра са го измислили – сложили са ПОС терминали при всички служители и може да платиш, без да се налага да се пререждаш после. Но, кой да се сети за това в КАТ?!

Както и да е. В 13:50, след 3 часа, си тръгвам от КАТ, хората от опашката ме поздравяват искрено, не само, защото идва техния ред, а и защото си полафихме и станахме приятелчета. Интересното е, че повечето са по двама, явно за морална подкрепа.

Като цяло КАТ има НУЛА онлайн услуги. В 21 век това и липсата на ПОС терминали освен в гишето-банка, чисто и просто ги поставя в графата „аутсайдери“.

Всъщност, дори няма думи, които да опишат всички емоции, които изпитваш, докато си в КАТ.

Заключението ми е, че ако КАТ София беше частна фирма, отдавна да е фалирала, заради лошото обслужване на клиентите си.

Настоявам КАТ София да се реформира до ниво, при което да могат да осигурят нормални услуги на гражданите.

Първото нещо, за което се сещам е, заплатите им да се формират от оценката на гражданите за тяхната работа.

Фотография: e-vestnik.bg

#acab

Симеон Ставрев

Здравейте, казвам се Симеон Ставрев и съм общински съветник в Столичен общински съвет (2019-2023) и член на Националния съвет  на политическа партия Движение „Да, България!“.

Тук може да намерите материали по темите София, инфраструктура, финанси и политика.

Вижте повече

Следете ме във:

  1. Instagram
  2. LinkedIn

Блог

Отчет за октомври 2021 на Симеон Ставрев като общински съветник

30.10.2021

Вижте още...

Отчет за септември 2021 на Симеон Ставрев като общински съветник

09.10.2021
Вижте още

Отчет за август 2021 на Симеон Ставрев като общински съветник

01.09.2021
Вижте още
Към блога

Медиатека

Проблемите с „Топлофикация София“ стават много сериозни

Проблемите с „Топлофикация София“ стават много сериозни

Симеон Ставрев пред Факти.бг

Симеон Ставрев пред Факти.бг

АПИ е платила 1.23 млн. лв. за местене на пластмасови конуси

АПИ е платила 1.23 млн. лв. за местене на пластмасови конуси

Към медиатеката
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK