Алея Диков

Столичната община е планирала да изгради нов булевард в Борисова градина – м. „Погребите” – от кръстовището на Семинарията до кръстовището на Paradise Center (бул. Черни връх и ул. Хенрих Ибсен) – така наречената Алея Диков (на името на главния архитект на София – Петър Диков) на стойност 60 млн. лева. За изпълнител е избран Главболгарстрой (ГБС). Можете да го видите в Общия устройствен план на София. ГБС всъщност спечелиха конкурсите за изграждане на две кръстовища на две нива по бул. Пейо Яворов – на Tелевизионната кула (кръстовището с Драган Цанков) и на Семинарията (кръстовището със Стоян Михайловски). Не отричам ползата от тези две важни съоръжения. Те разтоварват трафика. Но допълнителният булевард според мен не трябва да бъде построен. Тук можете да намерите десет причини против този проект.

1. Още автомобилен трафик
Изграждането на нови булеварди създава повече автомобилен трафик, не го намалява. Увеличението на автомобилния трафик няма нищо общо с устойчивото развитие на градовете и води до по-големи задръствания, по-голямо замърсяване на въздуха, повече шум.

2. Какво се случи с бул. Тодор Каблешков?
Бъдещият булевард Тодор Каблешков е планиран да бъде вътрешно градско трасе с 3+3 ленти, свързващо бул. Цар Борис III с бул. Симеоновско шосе. Той ще свързва източната със западната част на София. Неговото значение е много по-голямо от Алея Диков. Парите от нея могат да се инвестират в зациклилите отчуждения на имоти по бъдещото трасе на Каблешков и да се ускори неговото строителство.


Отворете картата в нов прозорец

3. Смесване на различни градски рингове
Смесването на потоците от различни градски рингове води до проблеми в трафика, защото всяко от трасетата пропуска различен брой превозни средства и може да се получи пренатоварване от по-пропускливия към по-ограничения ринг. Алея Диков създава точно такъв проблем като свърза диагонално ринга Гоце Делчев – несъществуващия тунел под Южния парк – Никола Вапцаров (3ти ринг) и Тодор Каблешков (4ти ринг). Всъщност при липсата на бул. Тодор Каблешков би се получила тапа на кръстовището на бул. Черни връх и ул. Хенрих Ибсен/ул. Сребърна. Общината планира през 2013 до изгради бул. Черни връх с габарит 2+2 ленти от въпросното кръстовище до околовръстното, но и при тази ситуация имаме смесване на рингове, които на са дори един до друг – 3ти и 5ти. Софийски околовръстен път (СОП) е 5ти градски ринг, при посоченото номериране.

4. Недоказана ефективност
Ефективността на въпросния булевард е спорна. За същите пари (60 млн.лв и то заем – това включва и кръстовището на 2 нива на Семинарията) по изчисления на сдружение Велоеволюция могат да се построят 200 км велоалеи. Кое има по-голяма обществена значимост – 200 км нови велоалеи в град, който до момента има само 28 км, или 2 км нов булевард?

5. Прекъсване на естествения ръкав от Витоша
Борисова градина и Ловен парк се планирани да бъдат естествен ръкав за чист въздух от Витоша. С урбанизирането на Борисовата градина – м. „Погребите” връзката между парковете и Витоша се прекъсва.


Източник: Мартин Ангелов / ProvoCAD

6. Изсичане на дървета
Планира се да бъдат изсечени около 250 дървета. Като и да бъде погледнато – това не е добре. Общината може да настоява, че ще залеси с пъти повече, но няма как да ги постави на предишното им място, защото там е планирано да има булевард.


Източник: Мартин Ангелов / ProvoCAD

7. Бъдещо застрояване на Борисова градина
Построяването на нов булевард обикновено води до урбанизиране на зоните около него. На мястото на вече несъществуващия парк изникнаха София Ленд, болница Токуда, 2 бензиностанции, тенис корт Малеева, няколко офис сгради. Нищо не гарантира, че след време няма да има ново отнемане на площи за строеж за сметка на Борисова градина.


Източник: Facebook

8. Корпоративни интереси
От всичко изброено до момента се пораждат и опасения, че корпоративните интереси може да се окажат зад идеята този булевард да се построи. Дали Алея Яворов не е измислена, за да обслужва поредния нов мол в София – Paradise Center (на кръстовището на бул. Черни връх и ул. Хенрих Ибсен/ул. Сребърна), до който между другото се планира да се удължи с една станция и втори метродиаметър. Не поражда ли това и нелоялна конкуренция между търговските центрове. Във всеки случай обществените интереси би трябвало да стоят над корпоративните.

9. Спорни обществени поръчки
Включването на Алея Диков в обществената поръчка за кръстовището на две нива на Семинарията, поражда притеснения за прозрачността в транспортната политика на Столична Община. Наличието на сериозен обществен проблема, показва че има е имало нужда от обстойно запознаване на гражданите на София с плановете на общината за този булевард и сериозно обществено обсъждане.

10. Европейска столица на културата?
София прави много неща, за да се превърне в нормален европейски град от гледна точка на инфраструктурата – строи метро, околовръстен път, кръстовища на две нива, ремонтира булеварди, опитва се да планира и мрежа от велоалеи и т.н. Плановете за спорни булеварди като Алея Диков с недоказана ефективност и съмнения за корпоративни интереси на са част от тези неща.

Последна промяна: 16 ноември 2012


Използвани са материали от форума SkyscraperCity, ProvoCAD, BlueLink, Велоеволюция.

New interchanges in Sofia | Нови кръстовища на две нива в София – 2 U/C (131 – 133 страница)

Бетоника
13.11.12, Мартин Ангелов

София заслужава солидна визия, а не автомобилен конформизъм: Открито писмо до Столична община
09.11.12, Даниел Попов

София иска да пребори задръстванията с нов път през Борисова градина?
06.11.12, Велоеволюция

Блог

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет - част 1

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет - част 1

Отчет за юни, юли и август 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за юни, юли и август 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за март, април и май 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за март, април и май 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Към блога

Медиатека

За какво ще използва приетият бюджет на София от над 2,6 млрд. лв.

За какво ще използва приетият бюджет на София от над 2,6 млрд. лв.

Симеон Ставрев, ДБ, пред novini.bg: В СОС трябва да търсим и намираме най-малкото общо кратно, а не  да правим циркове за пред хората

Симеон Ставрев, ДБ, пред novini.bg: В СОС трябва да търсим и намираме най-малкото общо кратно, а не да правим циркове за пред хората

Как да бъде изградена "умна" мобилност в София? Разказват общински съветници

Как да бъде изградена "умна" мобилност в София? Разказват общински съветници

Към медиатеката
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK