Попитахме защо колите на АПИ блокират пешеходците на кръстовището на бул. „Христо Ботев“ и площад „Македония“

24 октомври 2020, събота Viber

Попитахме защо колите на АПИ блокират пешеходците на кръстовището на бул. „Христо Ботев“ и площад „Македония“

ДО КМЕТА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

Г-ЖА ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА

ЧРЕЗ:

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СТОЛИЧЕН 

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

Г-Н ЕЛЕН ГЕРДЖИКОВ

Уважаема г-жо Фандъкова,

Уважаеми г-н Герджиков,

На основание чл. 129, ал. 1 и ал. 2 от Правилника за организацията и дейността на Столичен общински съвет, моля да ми отговорите устно и писмено на първата следваща сесия на Столичен общински съвет на следното питане, което да бъде включено в Дневния ред на СОС:

ПИТАНЕ

От Симеон Ставрев –

Общински съветник в Столичен общински съвет

Относно: Паркинг пред Агенция “Пътна инфраструктура”

Уважаема г-жо Фандъкова,

Кръстовището на бул. „Македония“ и бул. „Христо Ботев“ на ъгъла пред Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) е едно от най-натоварените в София, защото през него преминават градски транспорт, коли и значителен брой пешеходци. Столична община многократно е посочвала, че иска да изчисти тротоарите и обществените пространства от паркирали коли. В същото време триъгълникът пред АПИ е разчертан с, по моя преценка, 5 паркоместа тип „служебен абонамент“, поради което пешеходците трябва да заобикалят тези 5 паркирали коли, за да могат да преминат през споменатата площ. По тази причина моля да ми отговорите на следните въпроси:

  1. Има ли паркоместа тип служебен абонамент на триъгълника пред централния вход на Агенция “Пътна инфраструктура” и ако да – колко са те и от кого се използват?
  2. Колко други паркоместа тип „служебен абонамент“ в района използва Агенция “Пътна инфраструктура”, ако не броим тези, посочени в т.1?
  3. Какво налага да се дават паркоместа тип „служебен абонамент“ на Агенция “Пътна инфраструктура”, след като тя разполага със собствен паркинг в задния двор?
  4. В публичното пространство преди време се появи информация за реконструкция на площад „Македония“. Моля да ми кажете планира ли се ремонт на площада и ако да – какъв вид. Предвиждате ли да направите многоетажен подземен паркинг под него?
  5. Като шофьор смятам за опасен левия завой от бул. „Македония“ по бул. „Христо Ботев“ в посока бул. „Ал. Стамболийски“, защото в същото време има насрещен трафик, който също прави ляв завой от ул „Алабин“ по бул. „Христо Ботев“ в посока Петте кьошета. Бил съм свидетел неведнъж на погрешно движещи се в насрещната лента коли. Не виждам много останала хоризонтална маркировка, така че водачите на МПС да знаят по каква точно траектория да се движат в това опасно кръстовище. Планирате ли подобряване на пътна маркировка, знаци, огради или някаква друга организация на движението в него?

Прилагам 2 снимки от 22 октомври 2020 г., които ясно показват паркиралите коли:

Прилагам и сателитна снимка на кръстовището:

София                                                                                                                        

24 октомври 2020

С уважение,

……………………………..

(СИМЕОН СТАВРЕВ)

Документът е подписан с електронен подпис.

Накратко:

Кръстовището на бул. „Македония“ и бул. „Христо Ботев“ на ъгъла пред Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) е едно от най-натоварените в София, защото през него преминават градски транспорт, коли и значителен брой пешеходци. Столична община многократно е посочвала, че иска да изчисти тротоарите и обществените пространства от паркирали коли.

Защо е важно:

В същото време триъгълникът пред АПИ е разчертан с, по моя преценка, 5 паркоместа тип „служебен абонамент“, поради което пешеходците трябва да заобикалят тези 5 паркирали коли, за да могат да преминат през споменатата площ. По тази причина моля да ми отговорите на следните въпроси.

Вид:

Питане в СОС

В качеството на:

Общински съветник в СОС

Категория:

Транспорт

Входящ номер:

СОА20-ВК66-8888

Отговор:

Свалете

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK