Защо се рекламира хазарт в метрото в София и какви са условията на договора между Метрополитен ЕАД и „Лев инс“ за застраховка на пътниците

17 март 2023, петък Viber

Попитахме защо се рекламира хазарт в метрото в София и какви са условията на договора между Метрополитен ЕАД и „Лев инс“ за застраховка на пътниците

До

Метрополитен ЕАД

ул. “Княз Борис І” №121

[email protected]

 

ПИТАНЕ

От Симеон Ставрев –

Общински съветник в Столичен общински съвет

 

Уважаеми госпожи и господа,

На основание чл. 33, ал. 2 от Закон за местното самоуправление и местната администрация настоявам да ми бъде предоставена следната информация: 

1. Реклама на хазарт

По мои наблюдения най-малко на една метростанция се рекламира хазарт – МС Театрална. Преди повече от година МС Стадион „Васил Левски“ беше облепена от тавана до пода пак с реклама на хазарт. Периодично в мотрисите виждам също рекламни пана за онлайн залагания.

Искам да ви обърна внимание, че според Министерството на Здравеопазването:

Патологичното разстройство свързано с хазарт се характеризира с неконтролирани залагания, извън всякаква граница на социално-приемливата или за забавление активност, така че има сериозни последици за личността и за живота на залагащия. Хората, които страдат от хазартна зависимост може да загубят всичките си спестявания, може да се въвлекат в престъпления (кражби, подправяне, злоупотреби свързани с пари), за да си набавят нужните суми пари за техния „навик”. Много значими взаимоотношения и работата могат да бъдат загубени от пристрастените към хазарта.

Хазартната зависимост е пример за процес или поведенческа зависимост, която се различава от зависимостите, свързани с вещества като тютюн, алкохол, храна, наркотици. При поведенческата зависимост „вълната”, „надрусването” идва от серия от действия, постъпки, които са свързани с поведението.

Хазартната зависимост се развива бавно във времето. Хората могат да започнат с приемливо социално и за забавление залагане и постепенно да се пристрастят докато развият патологично разстройство. В повечето случаи зависимостта се развива за няколко години, макар че има случаи когато има хора, залагали в продължение на 10 г. контролирано и под въздействието на голям стрес като развод или загуба на работа да развият натрапливо разстройство, свързано с хазарт.

За мен е недопустимо общинските предприятия в София да рекламират хазарт. Ако Метрополитен ЕАД изпитва остра нужда от финансови средства, то аз като член на постоянната комисия по транспорт и пътна безопасност в СОС, винаги съм готов да ви изслушам и да потърсим решение, а не такова да се търси с рекламиране на една болест. По този повод моля да ми отговорите на следния въпрос: 

Метрополитен ЕАД отговорен ли е пряко за рекламите в станциите и подвижния състав или преотдава рекламните позиции на трета страна:

 1. Ако Метрополитен ЕАД отговаря пряко за определени рекламни позиции – кои са месеците в последните 5 години, в които е имало реклама на хазарт по тях?
 2. Ако Метрополитен ЕАД отдава рекламни позиции на трета страна – има ли клауза в договора помежду им, която да забранява хазарт и Метрополитен ЕАД знае ли какво количество реклами за залагания са били поставени в месеците през последните 5 години?
 3. Колко сключени договора за преотдаване на рекламни площи има Метрополитен ЕАД и кога изтичат те?
 4. Метрополитен ЕАД има ли ограничения в договорите за реклама и на други зависимости като цигари и алкохол?

По информация на Дневник:

Белгийското правителство реши да забрани рекламирането на хазарт в множество платформи от 1 юли, а допълнителна забрана за реклами на стадиони и спортни спонсорства е предвидена за по-късна дата, предаде “Ройтерс”.

“Правителството е дълбоко загрижено за въздействието на огромните количества реклама на хазарт, пред които е изправено нашето общество”, каза министърът на правосъдието Винсент ван Куикенборн в изявление. “А за тези, които искат да се отърват от зависимостта си от хазарта, цунамито от реклами на хазарт е допълнителен проблем”, допълни той.

Рекламата на хазарт ще бъде забранена по телевизията, радиото, в кината, списанията, вестниците и на обществени места. Онлайн рекламата в уебсайтове и социални медии също ще бъде забранена.

От 1 януари 2025 г. ще има допълнителна забрана за рекламиране на стадиони, а от 1 януари 2028 г. хазартните компании вече няма да могат да спонсорират професионални спортни клубове, като например футболни отбори.

Правителството твърди, че забраната следва научно изследване, според което рекламата насърчава пристрастяването към хазарта и допринася за дълговете, свързани с хазарт.

Новите правила освен това предвиждат разходите за спонсорство вече да не бъдат приспадани от данъците, дължими от хазартните компании.

Може и това, че все пак имаше и някаква саморегулация на рекламата на хазарт по тв след протестите на НПО и в България.

2. Договор за застраховане на пътниците с „Лев инс“

„Лев инс“ има сключен договор с общинското предприятие Метрополитен ЕАД за задължителна застраховка на пътниците. Това се вижда ясно от залепеното съобщение за застраховане на пътниците в мотрисите.

Моля да ми отговорите на следните въпроси:

 1. Кога е сключен договорът по обществената поръчка между Метрополитен ЕАД и „Лев инс“ за застраховане на пътниците в метрото?
 2. Какъв в срокът?
 3. Как е избрана тази компания?
 4. Колко е изплатил Метрополитен ЕАД до момента на „Лев инс“ по този договор?
 5. Как се определя тази сума?
 6. Има ли Метрополитен ЕАД информация дали компанията поддържа необходимите технически резерви за поетия риск за застрахованите пътници?
 7. Налагало ли се е до момента да се задейства застраховката и да се изплащат обезщетения на пътници?
 8. За каква сума са, ако има такива случаи?
 9. Дали са платени навреме според сроковете, заложени в договора?
 10. Имате ли единна политика със Столичен Електротранспорт ЕАД и Столичен Автотранспорт ЕАД как да се формират плащанията по тези договори за застраховане на пътниците – на километър пробег или според приходите от продажби?

С уважение, 

Симеон Ставрев

Моля отговорите да ми бъдат изпратени писмено на електронната ми поща: 

[email protected]

Документът е подписан с електронен подпис.

София                                                                                                                        

17 март 2023 г.

Накратко:

Патологичното разстройство свързано с хазарт се характеризира с неконтролирани залагания, извън всякаква граница на социално-приемливата или за забавление активност, така че има сериозни последици за личността и за живота на залагащия. Хората, които страдат от хазартна зависимост може да загубят всичките си спестявания, може да се въвлекат в престъпления (кражби, подправяне, злоупотреби свързани с пари), за да си набавят нужните суми пари за техния „навик”. Много значими взаимоотношения и работата могат да бъдат загубени от пристрастените към хазарта.

Защо е важно:

За мен е недопустимо общинските предприятия в София да рекламират хазарт. Ако Метрополитен ЕАД изпитва остра нужда от финансови средства, то аз като член на постоянната комисия по транспорт и пътна безопасност в СОС, винаги съм готов да ви изслушам и да потърсим решение, а не такова да се търси с рекламиране на една болест.

Вид:

Питане в СОС

В качеството на:

Общински съветник в СОС

Категория:

Транспорт

Входящ номер:

ЕП-0209

Отговор:

Свалете

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK