Съставяне на работна група, която да разследва загубата на 12 млн. лева от ЕС заради опорочен търг за ремонта на трасето на трамвай №5 и неспазването на сроковете в договора за строителство

03 май 2022, вторник Viber

Поискахме общинари да разследват проблемния ремонт на трасето на трамвай №5

ДО КМЕТА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

Г-ЖА ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА

ЧРЕЗ:

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СТОЛИЧЕН 

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

Г-Н ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ

Уважаема г-жо Фандъкова,

Уважаеми г-н Георгиев,

ИСКАНЕ

От Симеон Ставрев –

Общински съветник в Столичен общински съвет

Относно: Съставяне на работна група, която да разследва загубата на 12 млн. лева от ЕС заради опорочен търг за ремонта на трасето на трамвай №5 и неспазването на сроковете в договора за строителство

Уважаема г-жо Фандъкова,

Столична община ще загуби 12 милиона лева от ЕС заради провеждането на опорочена обществена поръчка за ремонта на трасето на трамвай №5 от Съдебната палата до кв. „Княжево. Решението е взето от управителния орган по европейската програма „Региони в растеж“. Санкцията е в размер на 25% от общата сума, която ЕС отпуска за въпросния ремонт. Административен съд – София град потвърди решението на първа инстанция.

Напомням, че по подобен начин Столична община загуби част от финансирането за ремонта на улица “Граф Игнатиев”, както и за реконструкцията на зоната около храм-паметника “Александър Невски”.

Нарушенията в процедурата

Съдът констатира две големи нарушения, които компрометират цялата процедура – незаконна методика за оценка на офертите и незаконно отстранен участник в търга.

  1. Градската управа е допуснала твърде неясни критерии на конкурса в частта за организация и за качествено изпълнение на строителството. “Методиката е неясна и объркваща, в резултат на което участниците не разполагат с достатъчно информация за оценката на офертите си”, се казва в решението на управителния орган на европрограмата. Участниците са лишени от информация какво съдържание трябва да има техническото предложение, за да получат съответния максимален брой точки. В конкурсната процедура са въведени изисквания, които “създават условия за неравно третиране на участниците, както и неяснота относно начина на подготовка на техническите им предложения”, констатира съдът.
  2. Втората причина за санкцията е незаконно отстраненият участник в търга обединение “Геострой-Юнайтид Груп-Трансремонтрстрой”. Съдът възприема напълно всички аргументи на управителния орган, който осъществява контрола върху използването на европейското финансиране. По отношение на методиката се казва, че нарушенията са съществени, защото неясният начин на оценяване създава предпоставки за неравно третиране на участниците. За отстранения участникът съдът казва, че неправилно конкурсната комисия е сметнала една от фирмите в обединението като подизпълнител. В случая става дума за равностоен участник в обединението, който допълва неговия капацитет за изпълнение на задачата. Въпреки това обединението е отстранено от конкурса.

Ремонтът на трамвайното трасе закъснява

Договорът за реконструкция на релсовия път по бул. “Цар Борис III” е сключен на 18 януари 2021 г. за 40 534 831 лв. без ДДС.  Поръчката за ремонта беше възложена на компанията “ВДХ” АД, чийто собственик е бившият шеф в АПИ Велико Желев. Участъкът от Съдебната палата до пазара на “Красно село” трябваше да бъде пуснат в началото на април, но това не се случи. Дълго време между спирките “Пирогов”, “Иван Гешов”, “Лагера” и “Хиподрума” не се работеше по неясни причини. Неотдавна Столична община в лицето на инж. Джоргов призна, че ремонтът закъснява и обеща до края на май до приключи първия етап до Красно село.

На това видео, заснето на 27 април 2022 с дрон над трасето на трамвай 5, се вижда, че на отделни места по участъка все още не са поставени релсите. Не са монтирани и пилоните за електроснабдяването. Самото поставяне на жиците би трябвало да отнеме най-малко месец, а след това поне още седмица ще е нужно да бъдат направени изпитания. Не ми се струва реалистично да бъде спазен срокът 31 май.

Има и опасност вторият етап от проекта въобще да не се реализира, което може да доведе до повторна загуба на финансиране. Ето както казва самия зам.-кмет по строителството инж. Джоргов: “Вторият етап до ухо “Княжево” се очаква да започне след приключването на първия, но вече имаме много уведомления от изпълнителите на проекта, че са поскъпнали многократно материалите. Така че, ако нямаме уверението от строителите, че ще изпълнят задълженията си според първоначалния план, няма да спираме трамвая докато не се договорим с тях. Все пак се надяваме, че те ще изпълнят поетия ангажимент”.

Свикване на работна група

С оглед на всичко описано, моля в най-бърз порядък да свикате работна група между най-малко двамата заместник кмета по строителство и транспорта и представители на всички политически групи в СОС, включително и независими съветници, която да прегледа проблемите, пред които е изправен проектът за реконструкция на трамвайното трасе между Съдебна палата и кв. Княжево и която да начертае ясен план как да не бъдат загубени още евросредства, а ремонтът да бъде завършен успешно в неговата цялост.

София                                                                                                                        

3 май 2022

С уважение,

СИМЕОН СТАВРЕВ

Документът е подписан с електронен подпис.

Накратко:

Столична община ще загуби 12 милиона лева от ЕС заради провеждането на опорочена обществена поръчка за ремонта на трасето на трамвай №5 от Съдебната палата до кв. „Княжево. Решението е взето от управителния орган по европейската програма „Региони в растеж“. Санкцията е в размер на 25% от общата сума, която ЕС отпуска за въпросния ремонт. Административен съд – София град потвърди решението на първа инстанция.

Защо е важно:

Има и опасност вторият етап от проекта въобще да не се реализира, което може да доведе до повторна загуба на финансиране. Ето както казва самия зам.-кмет по строителството инж. Джоргов: "Вторият етап до ухо "Княжево" се очаква да започне след приключването на първия, но вече имаме много уведомления от изпълнителите на проекта, че са поскъпнали многократно материалите. Така че, ако нямаме уверението от строителите, че ще изпълнят задълженията си според първоначалния план, няма да спираме трамвая докато не се договорим с тях. Все пак се надяваме, че те ще изпълнят поетия ангажимент".

Вид:

Искане в СОС

В качеството на:

Общински съветник в СОС

Категория:

Транспорт

Входящ номер:

СОА22-ПО55-14

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK