Предстояща реконструкция на трасето на трамвай №5

08 април 2021, четвъртък Viber

Попитахме защо не е предвиден многоетажен обществен поземен паркинг под площад „Македония“ при ремонта на трасето на трамвай №5

ДО КМЕТА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

Г-ЖА ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА

ЧРЕЗ:

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СТОЛИЧЕН 

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

Г-Н ЕЛЕН ГЕРДЖИКОВ

Уважаема г-жо Фандъкова,

Уважаеми г-н Герджиков,

На основание чл. 129, ал. 1 и ал. 2 от Правилника за организацията и дейността на Столичен общински съвет, моля да ми отговорите устно и писмено на първата следваща сесия на Столичен общински съвет на следното питане, което да бъде включено в Дневния ред на СОС:

ПИТАНЕ

От Симеон Ставрев –

Общински съветник в Столичен общински съвет

Относно: Предстояща реконструкция на трасето на трамвай №5

Уважаема г-жо Фандъкова,

На 10 април 2021 (събота) започва ремонтът на трасето на трамвай №5 в участъка от Съдебната палата до кв. „Княжево“. Стойността на поръчката е значителна – 40.5 млн. лв. без ДДС. Изпълнител е фирма ВДХ със старо име „Водстрой 98“. Ремонтните дейности ще отнемат около 2 години и ще се извършат в два етапа, като всеки един ще продължи около година. За времето на ремонта ще бъдат пуснати автобуси, които ще заместят трамваите. Предстои да бъде подменен железния релсов път и контактно-кабелната мрежа. Ще бъдат изградени и нови перонни спирки, както и навеси на тях. Ще бъде монтирано и видеонаблюдение. Зоната от площад „Македония“ до Руски паметник пък трябва да се превърне в парк. Ремонт на пътното платно и тротоарите по булевард „Цар Борис III“  в рамките на този проект няма да се прави. Не е предвиден и многоетажен подземен обществен паркинг под площад „Македония“.

Поради важността на обекта, моля, да ми отговорите на следните въпроси:

Относно многоетажен подземен паркинг под площад Македония

  1. Защо не е предвидено изграждане на многоетажен подземен обществен паркинг под площад Македония в рамките на предстоящия ремонт? Подобна практика е добре позната. Пример за това е паркингът под централния площад „Градски парк“ в град Любляна (Словения), който е на 3 нива, със 720 паркоместа, работи 24/7 и е напълно автоматизиран.
  2. На колко нива би могъл да бъде такъв подземен паркинг в София и с колко паркоместа?
  3. Какъв вид строителство трябва да се използва, за да се защитят напълно околните сгради при изграждането на подземния паркинг?
  4. Възлаган ли е от администрацията на Столична община транспортен анализ как обществен подземен паркинг под площад Македония ще се отрази на трафика и паркирането в тази част на града?
  5. Възлаган ли е от администрацията на Столична община геоложки анализ на терена под площад Македония?

Относно трамвайното трасе

  1. Ще се запазят ли местоположението и броя на съществуващите спирки по цялото трасе или ще има изменения? В момента спирките са 17 – включително първата и последната.
  2. Предвижда ли се трамвайното ухо в Княжево, задно с покритата спирка (уникална по рода си и символ на Княжево), да бъдат ремонтирани?
  3. Предвижда ли се трамвайното трасе от кв. „Княжево“ до Руски паметник да бъде затревено, както е на кръговото кръстовище на самия Руски паметник?
  4. Предвижда ли се пероните да бъдат на едно ниво с новите мотриси, спрямо европейските норми за това?
  5. Предвижда ли се габаритът на спирконавесите да бъде разширен от стандартния такъв до по-голям, така че да може да се ползват от повече пътници?

София                                                                                                          

8 април 2021

 С уважение,

……………………………..

(СИМЕОН СТАВРЕВ)

Документът е подписан с електронен подпис.

Накратко:

На 10 април 2021 (събота) започва ремонтът на трасето на трамвай №5 в участъка от Съдебната палата до кв. „Княжево“. Стойността на поръчката е значителна - 40.5 млн. лв. без ДДС. Изпълнител е фирма ВДХ със старо име „Водстрой 98“. Ремонтните дейности ще отнемат около 2 години и ще се извършат в два етапа, като всеки един ще продължи около година. За времето на ремонта ще бъдат пуснати автобуси, които ще заместят трамваите. Предстои да бъде подменен железния релсов път и контактно-кабелната мрежа. Ще бъдат изградени и нови перонни спирки, както и навеси на тях. Ще бъде монтирано и видеонаблюдение. Зоната от площад „Македония“ до Руски паметник пък трябва да се превърне в парк. Ремонт на пътното платно и тротоарите по булевард „Цар Борис III“  в рамките на този проект няма да се прави. Не е предвиден и многоетажен подземен обществен паркинг под площад „Македония“.

Защо е важно:

Защо не е предвидено изграждане на многоетажен подземен обществен паркинг под площад Македония в рамките на предстоящия ремонт? Подобна практика е добре позната. Пример за това е паркингът под централния площад „Градски парк“ в град Любляна (Словения), който е на 3 нива, със 720 паркоместа, работи 24/7 и е напълно автоматизиран. На колко нива би могъл да бъде такъв подземен паркинг в София и с колко паркоместа?

Вид:

Питане в СОС

В качеството на:

Общински съветник в СОС

Категория:

Транспорт

Входящ номер:

СОА21-ВК66-3411

Отговор:

Свалете

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK