Нередовни пътници в софийското метро

17 февруари 2024, събота Viber

Попитах кога Метрополитен ще спрат нередовните пътници в софийското метро

До

Метрополитен ЕАД

ул. „Княз Борис І“ №121

[email protected]

 

П И Т А Н Е

от

СИМЕОН СТАВРЕВ – общински съветник в Столичен общински съвет

Относно: Нередовни пътници в софийското метро

Уважаеми госпожи и господа,

На основание чл. 33, ал. 2 от Закон за местното самоуправление и местната администрация моля да ми бъде предоставена следната информация:

Получавам различни сигнали за липсата на контрол по метростанциите. Те са за това, че през турникетите редовно преминават хора без да чекират карта или билет поради това, че има голям луфт и влизат безпрепятствено. Работа е на полицаите да предотвратяват такива нарушения, но при определени ситуации не го правят. Сигнали получавам основно за метростанции Люлин и Западен парк, но това се случва и на други метростанции, дори и в центъра. Плащаме немалко пари за охрана на станциите и полицаите трябва да изпълняват това си задължение.

Освен преминаване без валидация през турникетите лесно се преминава и през портала за родители с детски колички и хора в неравностойно положение. Също така понякога влизат по двама/трима човека с една карта или билет. Когато порталът се отвори и първият човек задържи крилото – могат да минат няколко други човека без превозни документи.

Столична община и Метрополитен ЕАД не може да си позволят да губят приходи. Също така не може едни граждани да си купуват превозни документи, а други да се возят постоянно гратис. Полицаите също трябва да си вършат работата в случая.

Положението на метростанция Сердика е, че всеки може да влезе безпрепятствено дори и в работно време:

По този повод моля да ми отговорите на следните въпроси:

  1. Планирате ли да премахнете луфтовете при турникети по метростанциите, където се преминава лесно през тях?
  2. Планирате ли да засилите контрола през порталите за родители с деца и хора в неравностойно положение, за да намалите гратиса?
  3. Планирате ли да поискате полицаите да си изпълняват задълженията и да следят за неправомерно влизане в метростанциите?

С уважение,

СИМЕОН СТАВРЕВ

Моля, отговорите да ми бъдат изпратени писмено на електронната ми поща: [email protected]

Документът е подписан с електронен подпис.

Накратко:

Получавам различни сигнали за липсата на контрол по метростанциите. Те са за това, че през турникетите редовно преминават хора без да чекират карта или билет поради това, че има голям луфт и влизат безпрепятствено. Работа е на полицаите да предотвратяват такива нарушения, но при определени ситуации не го правят. Сигнали получавам основно за метростанции Люлин и Западен парк, но това се случва и на други метростанции, дори и в центъра. Плащаме немалко пари за охрана на станциите и полицаите трябва да изпълняват това си задължение. Освен преминаване без валидация през турникетите лесно се преминава и през портала за родители с детски колички и хора в неравностойно положение. Също така понякога влизат по двама/трима човека с една карта или билет. Когато порталът се отвори и първият човек задържи крилото - могат да минат няколко други човека без превозни документи.

Защо е важно:

Столична община и Метрополитен ЕАД не може да си позволят да губят приходи. Също така не може едни граждани да си купуват превозни документи, а други да се возят постоянно гратис. Полицаите също трябва да си вършат работата в случая.

Вид:

Питане в СОС

В качеството на:

Общински съветник в СОС

Категория:

Транспорт

Входящ номер:

ЕП-0160-19.02.2024 г.

Отговор:

Свалете

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK