Посетих пречиствателната станция в Кубратово – Отчет за юни 2022 на Симеон Ставрев като общински съветник

09 юли 2022, събота Viber

Посетих пречиствателната станция в Кубратово – Отчет за юни 2022 на Симеон Ставрев като общински съветник

Накратко:

  • Посетих пречиствателната станция на Софийска вода в Кубратово
  • Проверих състоянието на софийската зоологическа градина
  • Демократична България подкрепи предложението за ремонт на критично количество тротоари в София
  • Предупредих за още нередности в депото за строителни отпадъци при Враждебна
  • Продължих да работя по изсветляване на ситуацията около новата тикет система

Посетих пречиствателната станция на Софийска вода в Кубратово

2 юни 2022

Вчера посетих най-голямото съоръжение на Софийска вода – пречиствателната станция в с. Кубратово. Бях там по покана на ръководството на дружеството, заедно с други колеги от Столичен общински съвет. Ето какво представлява станцията:

🔵 Водата постъпва в домовете ни от язовир Искър или от Рилския водопровод. Използваме я и после я изливаме в канала. От там тя стига до Кубратово, което се намира точно до Северната скоростна тангента.

🔵 В пречиствателната станция водата влиза през шестметров канал, който върви успоредна на р. Владайска. При аварийна сиуация, напр. голяма приливна вълна, се отваря шлюз от този канал към реката, за да няма щети по съоръженията.

🔵 Първото ниво на пречистване е през цедки, които отделят всички предмети над 5 мм. Случва се тук да се отделят дори автомобилни гуми. Аз видях една лична карта.

🔵 Следва вторичното пречистване, при което от водата се отделя пясък и мазни фракции. Пясъкът се използва от дружеството при ремонт и полагане на нови тръби.

🔵 Неразтворените вещества, предимно от органичен произход, се отделят в 4 първични радиални утаители, всеки с диаметър 54 м и дълбочина 5.5 м.

🔵 После водата влиза в 6 на брой биобасейна с дължи 150 м, където аеробни микроорганизми т.е. бакетерии, наречени активна утайка, се хранят с разтворените във водата органични замърсители. За да се поддържа подходяща среда за бактерии се подава кислород с помпи. Миризмата тук вече е сладникава и не е неприятна. Водата остава в тези басейни часове.

🔵 Следват вторичните утаители. Те са подобни на първичните, но са 8 на брой. Тук се разделя пречистената вода от активната утайка – това, което се е получило след като бактериите са си свършили работата. Водата е бистра и чиста и поема към река Искър. Част от активната утайка заминава за метан танковете, а друга част се връща към процеса по пречистване.

🔵 В метантанковете биомасата се превръща в газ метан. Този метан се подава на малка когенерация – 3 дълги контейнера, които изгарят газа и правят от него ток. Всеки от тях има мощност от по 1 мегават или общо 3 мегавата. Един блок на АЕЦ Козлодуй има 1000 мегавата. Козлодуй има 2 блока.

🔵 По този начин пречиствателната станция изцяло покрива сама нуждите си от електричество, а излишният ток се продава на борсата. При изгарянето на метана се получава и топлина, която затопля сградите през есента и зимата. Станцията в Кубратово има и 2 независими трасета от далекопроводи за ток, както и подстанция, в която реално постъпва в момента произведения от от биомасата ток.

🔵 Утайките от пречистената вода се изсушават и реално се превръщат в тор. Софийска вода дарява този тор на земеделски производители в софийския район. След наторяване с тези утайки добивите се увеличават.

🔵 Повечето процеси са напълно автоматизирани. Това се доказва и с факта, че не видях много хора на обекта.

🔵 Софийска вода има и собствена лаборатория, къде след състава на водата по време на процеса по пречистване.

🔵 Интересен факт е, че проби са изпращани в Холандия, за да се установи нивото на използваните наркотици от населението. Това се прави и в много други страни. Резултатите са показали, че в София нивото на използване на наркотици е по-ниско, отколкото в западна Европа.

Станцията в Кубратово е построена през 1984 по съветски модел. Концесионерът Веолия я е модернизирал, след като взима концесията през 2000 за 25 г.

Проверих състоянието на софийската зоологическа градина

5 юни 2022

Зоологическата градина в София не може повече да остане в този си вид – социалистическа, скучна, занемарена и безлична:

🔴 Нещата трябва да започнат не само със смяна на ръководството, а със смяна на мисленето. Природата и животните трябва да са фокус, а не бетоновите клетки и смърдящите терариуми.

🔴 Нищо не е мръднало откакто последно я посетих преди 30+ години – същите сгради, но по-зле изглеждащи, същото разположение, същите скучни асфалтови алеи.

🔴 Половината животни не можеш да ги видиш – изглеждат депресирани и унили в малките си пространства, на които живеят.

🔴 Няма грам мислене как да бъдат продобрени нещата. Добри примери има много – Берлин, Виена, Прага, Базел, Амстердам, Честър, Единбург.

🔴 Например – да се канят деца от различни училища всеки ден. За сметка на това днес попаднах на концерта на братя Аргирови със силно увеличена музикална уредба. Дори маймуните се бяха скрили, за да не ги слушат.

🔴 Няма взаимодействие на хората с животните – те са отдалечени през огради, решетки и стъкла, все едно ги гледаш на филм.

🔴 Бетонът и асфалтът са много повече от тревата, водата, земята. Природата я няма. Почти същото е да се разходиш и в Борисова градина – там поне има катерици.

🔴 “Зоологическа градина – София” е общинско предприятие. Мисля, че след края на мандата на ГЕРБ или трябва да я затворим или изцяло да я реформираме и преобразим.

Демократична България подкрепи предложението за ремонт на критично количество тротоари в София

9 юни 2022

Ремонтът и изграждането на нови тротоари по най-високи стандарти беше един от основните приоритети в програмата на “Демократична България” по време на местните избори през 2019 г.:

🔵 Групата на “Демократична България” в Столичния общински съвет (СОС) ще подкрепи проекта за мащабни ремонти на тротоарите в София, след като постигна повече гаранции за качество и отчетност при разходването на средствата.

🔵 Благодарение на предложенията на “Демократична България” ще се увеличат директните средства, с които ще разполагат районните кметове (не по-малко от 30% от бюджета). Останалите средства ще се разходват, на базата на ясно разписани критерии и на предложения на кметовете за необходимите ремонти в конкретните райони.

🔵 Като резултат от предложенията на “Демократична България” тротоарите ще бъдат изграждани по нов стандарт, който отговаря на всички най-високи съвременни изисквания за качество и достъпност. Предстои приемане на наредба в СОС и всички договори за ремонти ще бъдат подписани по този стандарт.

🔵 Столична община ще отдели 750 000 лв. от бюджета си, с които във всеки район ще бъде назначен допълнително по един инспектор, който ще контролира качеството на ремонтите. На всеки три месеца ще бъде предоставян отчет за изпълнението на програмата по ремонти.

Предупредих за още нередности в депото за строителни отпадъци при Враждебна

15 юни 2022

❗Административен съд София-град осъди общинското предприятие „Софинвест” ЕООД, което оперира незаконно сметището за строителни отпадъци в кв. Враждебна. Причината е, че са приемали 6 вида непозволени отпадъци. Напомням, че на Враждебна могат да се изхвърлят само строителни отпадъци, но тези 6 вида избщо не са такива. Не знам какво си позволява ръководството на това общинско предприятие, но явно има спуснат чадър над тях в Столичен общински съвет и прокуратурата.

❌ Общинската фирма има и предишни наказателни постановления. Освен, че са приемали неразрешени видове отпадък, че и са ги затрупвали – „…четиримата свидетели потвърждават, че в зоната за рекултивация чрез обратен насип се е извършвало прибутване, разстилане, заравняване и натъпкване на 6-те вида отпадъци /неразрешени за тази зона и дейност/ чрез булдозер.“

Решението на проблема е следното:

✅ от двете кариери (дупки), които са били езера, само едното все още е езеро и то трябва да се обособи като защитена зона от Министерство на околната среда и водите;

✅ другата кариера и вече бивше езеро, а сега хилм от боклуци или по-точно казано „табан“ трябва да се изравни до нивото на терена;

✅ така София ще получи една зона за почивка сред природата на 15 мин с кола от центъра на града.

Продължих да работя по изсветляване на ситуацията около новата тикет система

18 юни 2022

☀️ След едногодишен натиск от страна на Демократична България в СОС мнозинството на ГЕРБ най-после се съгласи да ограничи възможността за злоупотреби в Метрополитен като оставя ЦГМ единствен издател на билети и карти. Тази стъпка изглеждаше напълно логична, защото договорът за почти 100 млн. лв. за новата система за таксуване е сключен между ЦГМ и изпълнителя, а метрото е само транспортен оператор, каквито се падат също авто и електро транспорта. За съжаление трябваше да мине година и половина от пускането на тикет системата, за да се случи това.

✅ По подобен начин, след половин година говорене по темата от наша страна, плащането с банкови карти най-после беше добавено като опция на турникетите на метростанциите миналата година. В последствие това се превърна и в един от най-предпочитаните начини на плащане.

❓С разочарование приемам подписания от ГЕРБ, ВМРО и Спаси София доклад, чрез който се отваря вратичка за злоупотреби и за прикриване на приходи от превозни документи. Например – метрото да издава превозни документи на ЦГМ през търговци, но търговците само да отчитат превозните документи през валидациите им, без ЦГМ да е издал уникален идентификатор при издаването им.

👊 Въпросният доклад ще се разглежда след месец в СОС, където изрично ще настояваме тази вратичка за злоупотребите да бъде затворена. Ако предложението ни не бъде прието – не виждам как ДБ бихме подкрепили в цялост новата тарифна политика за градския транспорт в София.

Благодаря за едногодишната работа по темата на колегите Viktor Chaushev и Mihail Pargov.

27 юни 2022

Демократична България в СОС поставихме 12 условия, за да подкрепим новата тарифна политика за градския транспорт на София. Най-важното от тях е да се затвори и последната вратичка за корупция при издателите на билети и карти, при които да има пълна отчетност колко превозни документа са продадени: „Издаването, валидирането и отчитането на превозен документ се удостоверява чрез предоставянето от страна на „ЦГМ“ ЕАД на уникален идентификатор на превозен документ, издаден от Системата за електронно таксуване на „ЦГМ“ ЕАД“:

⛔ Без такъв уникален идентификатор, всеки търговец може да издава превозни документи, за които ЦГМ да не знае или да издава превозни документи, за които ЦГМ да разбира чак когато те бъдат валидирани на валидатор от тикет системата на „ЦГМ“ ЕАД, и ЦГМ няма контрол колко превозни документа действително се издават и продават, както и на каква цена.

⛔ Възможни остават злоупотреби от дистрибутори-търговци, които неправомерно издават превозни документи и получават плащания, а не отчитат извършване на продажби на превозни документи, или в обратния случай – да предоставят информация за продаден превозен документ, за да може да бъде валидиран, когато всъщност продажба няма.

Огромна работа по темата свършиха колегите Viktor Chaushev и Mihail Pargov.

Блог

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет - част 1

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет - част 1

Отчет за юни, юли и август 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за юни, юли и август 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за март, април и май 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за март, април и май 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Към блога

Медиатека

За какво ще използва приетият бюджет на София от над 2,6 млрд. лв.

За какво ще използва приетият бюджет на София от над 2,6 млрд. лв.

Симеон Ставрев, ДБ, пред novini.bg: В СОС трябва да търсим и намираме най-малкото общо кратно, а не  да правим циркове за пред хората

Симеон Ставрев, ДБ, пред novini.bg: В СОС трябва да търсим и намираме най-малкото общо кратно, а не да правим циркове за пред хората

Как да бъде изградена "умна" мобилност в София? Разказват общински съветници

Как да бъде изградена "умна" мобилност в София? Разказват общински съветници

Към медиатеката
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK