Ако управлявах България, щях да направя реформи

След като прочетох статията на Еленко “Ако управлявах България”, реших да се включа и аз в дискусията със следните скромни предложения по-долу. Пиша ги, защото вярвам, че в диалога се намира истината.

Подреждам секторите по низходящ приоритет т.е. най-важните според мен са в началото на списъка.

Образование

Премахване на голяма част от теорията в учебните програми и заместването ѝ с практически занимания. Правилна стъпка е въвеждането на дуалното обучение в средните училища – т.е. предприятията да предлагат стажове на ученици, които след като завършат, да имат практически умения, с които да започнат работа. Не всеки има нужда от висше образование все пак.

Интензивно изучаване на английски език от ранна детска възраст, без който в днешно време си обречен да бъдеш неконкурентноспособен. Задължителен изпит по предмета, който е международно признат в края на средното образование – IELTS, TOEFL…

Висшето образование да се съобрази с изискванията на бизнеса – да не се произвеждат повече икономисти, отколкото са нужни на икономиката. И обратно – при липса на инженери – техническите специалности да се стимулират. Да се премахнат дисциплините реликви от социалистическата епоха, които са абсолютно безсмислени в днешно време и да се заместят с предмети, които могат да направят студентите конкурентни на техните връстници, които завършват други по-прогресивно мислещи университети от англо-саксонския свят. Ако не бъдат приватизирани, университетите да започнат да бъдат финансирани на базата на успешна реализация на техните възпитаници – дали работят по специалността си, колко време се задържат там, каква заплата получават, каква позиция заемат, колко чуждестранни студенти обучават. Целта е, университетите да започнат да се състезават помежду си, като предлагат все по-добро образование за студентите.  Съобразяването на учебната програма с нуждите на бизнеса е ключово, защото това е и смисъла на висшето образование.

Правосъдие

Тази система е толкова прогнила, че освен тотален рестарт, няма какво да я оправи. Затова – да се включим в обща инициатива за европейски прокуратура, следствие и съд и да си вкараме съдии и прокурори от някои европейски страни, които вярват, че само спазването на закона може да помогне на обществото да бъде по-честно и по-богато. Само спазването на закона ще повиши доверието  и ще доведе повече чуждестранни инвеститори. Декриминализиране на марихуаната.

Икономика

Мащабна програма за стимулиране на инвестициите в България – лобиране, реклама, държавни гаранции и субсидии. Единственият начин да се повиши жизнения стандарт в България. Ограничаване на монополите и запазване съществуването на малкия и среден бизнес. Помощ от държавата при износ на български стоки.

Здравеопазване

Намаляване на броя на болниците според реалистична здравна карта. Приватизиране на част или всички от тях (добър пример за частна болница е Токуда). Разбиване на монопола на НЗОК. Държавните служители да започнат да си плащат сами лечението. Здравните осигуровки да бъдат събирани по модела на пенсионните фондове – да се натрупват и да може да ползваш определени услуги в зависимост от това, за което плащаш. Оставане на закона за забрана на тютюнопушенето на публични места. Създаване на специален фонд за лечение на деца.

Държавна администрация

Най-сериозният генератор на корупция. Решението – електронно правителство – развитие на egov.bg.  Без гишета, без пряк контакт със служители. С краен срок за извършване на желаната от вас услуга. С връзка между отделните държавни институции помежду им. С пестене на време, пари и нерви на данъкоплатеца. Добър пример в момента е сайта на НАП.

Избори

Електронно гласуване. Намаляване на броя на депутатите. Въвеждане на мажоритарна система. Възможност за отзоваване на депутати с Х подписа. Премахване на държавното субсидиране на партиите. Активна регистрация на избирателите, за да бъдат премахнати мъртвите души от списъците, както направиха в Гърция, за да изчистят мъртвите хора от пенсионната система, чиито пенсии се теглиха от техни роднини. Право на гласуване минимум със средно образование.

Енергетика

Диверсификация. Реализиране на газовите връзки с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия. В момента пред завършване е само тази с Румъния, но тя е с много малък капацитет –  0.5 млрд. куб. м годишно към България, която потребява някъде към 10 млрд. куб. м на година. Разрешаването на проучване и добив на шистов газ, при спазване на строги екологични норми. Увеличаване на добиването на нефт и газ от  Черно море. Конкурс за втора нефтена рафинерия, която да е конкуренция на Лукойл – Нефтохим Бургас. Създаване на енергийна борса – само така ще се покажат реалните цени на тока. Приключване с АЕЦ Белене. Ясен ангажимент за реални честни цени на тока, горивата и газта. Ако  има начини за тяхното намаляване, базирани на икономическата логика и законодателството – да бъдат приложени.

Транспорт

Завършване на започнатите магистрални връзки със съседните страни – магистралите Марица, Струма, София – Калотина. Изготвяне на технически проект за целия маршрут на магистрала Хемус и разклонение Велико Търново – Русе и намиране на финансиране. Изграждане на скоростните пътища Ботевград – Видин и Велико Търново – Свиленград с тунел под Шипка и магистрала Черно море (Бургас – Варна). Развитие на железопътния транспорт по основните европейски коридори. Довършване на Софийския околовръстен път, като връзка между 4 магистрали. Изграждане на трети метродиаметър на Софийското метро.

Приватизация

Завършване на процеса на приватизация. Държавата се е доказала, като недобър стопанин. Продажба на – БДЖ (цялото), ВМЗ Сопот, Български пощи, Топлофикация София, Общинска банка.

Информационни технологии

Интегриране на свободен софтуер (Линукс) в държавната администрация. Освобождаване на военните честоти, за да може мобилните оператори да изградят 4G мрежата. Стимулиране на софтуерния бранш, който да се превърне в един от структуроопределящите сектори в икономиката (да достигне 1% от БВП).

Вътрешни работи

Физически тестове за полицаите всяка година. Тези с наднормено тегло да бъдат освобождавани, както и тези, срещу които X на брой граждани са подали оплаквания. Минимална възраст за тяхното пенсиониране. Спиране на възнаграждението от 20 заплати, след като напуснат системата на МВР. Намаляване на броя на редовите полицаи (на водещо място в Европа сме по брой полицаи на глава от населението).

Външни работи

Присъединяване към Шенгенското пространство и Еврозоната. Засилване на връзките с азиатските страни и тези от Близкия изток и търсене на начини за инвестиции от тяхна страна в България.

Земеделие

Ясни и точни критерии и конкурси за финансиране на фермери и земеделски производители. Без предварително нагласени конкурси с безумни изисквания.

Околна среда

Въвеждане на 100% разделно събиране на боклука, дори и биологичния. Задължаване на търговските вериги да приемат обратно бутилки и опаковки. Създаване на Национален Парк „Българско Черноморие“. Програма за подпомагане на санирането на жилищата.

Спорт

Държавно подпомагане на фирми, които стимулират служителите си да спортуват. Една от най-болните нации сме в Европа с най-нисък процент на спортуващи хора.  Държавно подпомагане на плувни басейни, спортни зали, стадиони и площадки. Мащабна кампания „Бъди здрав – спортувай!“.

ДС

Разкриване на каквото е останало като неотворени архиви и лустрация на всички агенти на Държавна сигурност от властта.

Македония

Създаване на държавна агенция към Министерство на външните работи по интегриране на Македония в Европейския съюз и сближаване с България.

Цигани

Спиране на социалните помощи за деца и интегриране в икономиката на страната. Стимулиране намаляването на раждаемостта.

* снимката е от вестник Капитал

Блог

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет - част 1

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет - част 1

Отчет за юни, юли и август 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за юни, юли и август 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за март, април и май 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Отчет за март, април и май 2023 на Симеон Ставрев като общински съветник

Към блога

Медиатека

За какво ще използва приетият бюджет на София от над 2,6 млрд. лв.

За какво ще използва приетият бюджет на София от над 2,6 млрд. лв.

Симеон Ставрев, ДБ, пред novini.bg: В СОС трябва да търсим и намираме най-малкото общо кратно, а не  да правим циркове за пред хората

Симеон Ставрев, ДБ, пред novini.bg: В СОС трябва да търсим и намираме най-малкото общо кратно, а не да правим циркове за пред хората

Как да бъде изградена "умна" мобилност в София? Разказват общински съветници

Как да бъде изградена "умна" мобилност в София? Разказват общински съветници

Към медиатеката
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK