Симеон Ставрев е софтуерен инженер с над 15 години стаж в IT сферата. Завършил е Софийската Математическа Гимназия. Бакалавър по информатика от Нов Български Университет. На 27 октомври 2019 е избран за общински съветник в Столичен общински съвет от листата на Демократична България, след като се класира на второ място във вътрешните електронни избори на „Да, България!“ за представители в листата за общински съветници в гр. София на Демократична България на местните избори. Член е на постоянните „Комисия по транспорт и пътна безопасност“ и „Инженерна инфраструктура и енергийно планиране“. Има десетки питания и доклади в Столичен общински съвет. Публикува месечен отчет на свършената от него работа в комисиите и общинския съвет в сайта си и в социалните мрежи. Той е най-младият общински съветник в групата на Демократична България в мандат 2019 – 2023.

Учредител на „Да, България!“ през 2017. Член на Националния съвет на партията от 2018. Съавтор на предизборната програма на коалциията Демократична България в част „Транспорт“ за Парламентарни избори 2021. Съавтор на стратегиите за пътната безопасност в София и в страната. Координатор на тематичната работна група „Регионално развитие, транспорт и инфраструктура“ на „Да, България!“. Съавтор на програмата за управление на София на арх. Борислав Игнатов в сектор „Транспорт и инфраструктура“ за Местни избори 2019. Един от инициаторите на кампанията на движението за построяването на магистрала Хемус.

Абсолютно доброволно участва в концепцията, основната софтуерна разработка и поддръжката на уебсайтовете на партията и коалицията dabulgaria.bg, demokrati.bg, sofia.demokrati.bg, plovdiv.demokrati.bg, varna.demokrati.bg, vt.demokrati.bg, magistralahemus.bg.

Семеен, с едно дете. Обича да пътува, да чете книги, да гледа сериали и да се вижда с приятелите си.